Ένα βήμα προς το Polexit;

Ένα βήμα προς το Polexit; Facebook Twitter
Βίβιαν Μάγιερ (1926 – 2009), Έκθεση φωτογραφίας, 15 Σεπτεμβρίου – 16 Ιανουαρίου 2022, Μουσείο του Λουξεμβούργου, Παρίσι.
0

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΔΕΑΣΜΟΣ

Ότι η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει αντιπολίτευση είναι δόγμα της πολιτικής ζωής.

Ότι ενίοτε η αντιπολίτευση έχει τάσεις αυτοκτονικού ιδεασμού είναι επίσης γεγονός, που επιβεβαιώθηκε με την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, διατύπωσε ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, και μετά έδωσε μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα: πρώτα με το νεκροφιλικό «Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών βάζετε όριο για αποχώρηση απ' το Σαχέλ;» και κατόπιν με την αστεία δέσμευσή του ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει τη συμφωνία.

Μετά από αυτά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία, δεν είχε απομείνει πολύ γάλα στην καρδάρα. 

• • •

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ POLEXIT;

Η πολύμηνη κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας κλιμακώθηκε χθες, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ουσιαστικά αμφισβήτησε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 27 της ΕΕ, που ένας ηγέτης κράτους-μέλους, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, αμφισβητεί σε Συνταγματικό Δικαστήριο τις συνθήκες της ΕΕ. 

Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η πολωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απόφαση προκειμένου να πιέσει την ΕΕ να ξεπαγώσει τα 57 δισ. του σχεδίου ανάκαμψης.

Η εκδοχή, όμως, του Polexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παρότι το 80% των Πολωνών δηλώνουν φιλοευρωπαϊστές, στελέχη του ακροδεξιού κόμματος στην εξουσία PiS δεν διστάζουν να εξαίρουν δημοσίως το Brexit. Και γνωρίζουμε από την ιστορία ότι δεν είναι σπάνιο τα πράγματα να αποκτούν αυτόνομη δυναμική που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση. 

Πηγή: Le Monde, BBC, The Guardian

Ένα βήμα προς το Polexit; Facebook Twitter
Σημαίες και πανώ φιλοευρωπαϊστών έξω από το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας.

• • •

ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΒΡΑΙΟΥ

Την περασμένη Τετάρτη έγραψα ότι ο Ερίκ Ζεμούρ σύντομα θα ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις τους δυνητικούς υποψήφιους της δεξιάς και ακροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές τού Απριλίου.

Αργότερα την ίδια ημέρα, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του Harris Interactive που δείχνει ότι ο Ζεμούρ είναι ο πιο δημοφιλής αντίπαλος του Εμ Μακρόν. Με 17%, ο Ζεμούρ κερδίζει τη Λεπέν (15%) και τον υποψήφιο της παραδοσιακής δεξιάς, Ξαβιέ Μπερτράντ (13%, με την υπόθεση ότι θα είναι αυτός ο υποψήφιός της).

Σε άλλη δημοσκόπηση, ο Μακρόν κερδίζει οποιονδήποτε αντίπαλο, συμπεριλαμβανομένου του Ζεμούρ, αλλά ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Νωρίς είναι, επίσης, να κρίνουμε αν αυτό το τηλεοπτικό δημιούργημα του καναλιού CNews ― του «γαλλικού Fox News» ― στο οποίο εργάστηκε, θα παραμείνει δημοφιλές μπαίνοντας και τυπικά στην προεκλογική μάχη.

Θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη Γαλλία και την Ευρώπη να επικρατήσει ένας ακροδεξιός με βερβερίνικη καταγωγή από την Αλγερία που δηλώνει ότι «Το Μοχάμεντ δεν είναι γαλλικό όνομα — πρέπει να απαγορευτεί», εννοώντας ότι θα απαγορεύσει τα μουσουλμανικά και αραβικά ονόματα στη χώρα, και Εβραίος που ξεπλένει το Ολοκαύτωμα.

Χθες βράδυ, ο επικεφαλής ραβίνος της Γαλλίας, Haim Korsia, και o Ariel Goldman, ένας από τους κορυφαίους Εβραίους του CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France) καταδίκασαν με τον πιο απόλυτο τρόπο τον Ζεμούρ και την προσπάθειά του να ξεπλύνει το καθεστώς του Βισύ που έστειλε στους θαλάμους αερίων δεκάδες χιλιάδες Εβραίους.

Ένα βήμα προς το Polexit; Facebook Twitter
Στη δημοσκόπηση του Harris Interactive, ο Ζεμούρ αναδεικνύεται ο πιο δημοφιλής αντίπαλος του Εμ. Μακρόν.

• • •

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη μαζική εν ψυχρώ δολοφονία 33.771 Εβραίων στο φαράγγι Μπάμπι Γιάρ του Κιέβου, μέσα σε δύο μέρες, στις 29–30 Σεπτεμβρίου 1941.

Παρότι ένα από τα χειρότερα μακελειά του Ολοκαυτώματος, το γεγονός επισκιάστηκε από τις ωμότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Φέτος για πρώτη φορά, δημοσιεύτηκαν τα ονόματα 159 από τους ναζί και συνεργάτες τους που συμμετείχαν στις εκτελέσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έμειναν ατιμώρητοι. 

Ένας από αυτούς που δικάστηκαν και αθωώθηκαν, ο Τσέχος Viktor Trill, κατέθεσε στο δικαστήριο: «Είναι πιθανόν αυτή τη μέρα να έχω πυροβολήσει ανάμεσα σε 150 και 250 Εβραίους. Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν δίχως απρόοπτα. Οι Εβραίοι αποδέχτηκαν τη μοίρα τους σαν πρόβατα». 

Πηγή: The Times of Israel, AP 

GRAFHORST TRILL
Δύο από τους δράστες της μαζικής δολοφονίας των Εβραίων στο φαράγγι Μπάμπι Γιάρ το 1941, ο αξιωματούχος των SS, Bernhard Grafhorst (αριστερά), και ο Τσέχος Viktor Trill (δεξιά). 

• • •

ΣΕΞΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και σέξι αριθμοί.

Σέξι λέγονται δύο πρώτοι αριθμοί (αριθμοί που διαιρούνται ακριβώς μόνο με το 1 και τον εαυτό τους) που διαφέρουν κατά 6. Για παράδειγμα, το 5 και το 11 κάνουν ένα σέξι ζευγάρι.

Το όνομα σέξι (sexy) προέρχεται από το λατινικό sex που σημαίνει έξι.

Το σεξ που ξέρουμε προέρχεται από το λατινικό sexus, το οποίο όμως δεν ξέρουμε από πού προέρχεται.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ένα βήμα προς το Polexit; Facebook Twitter
Gordon Converse, «Γυναίκα σκουπίζει στην Πλατεία των Ανακτόρων», Λένινγκραντ, 1967. 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν και το νέο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας λίγους μήνες πριν τις εκλογές

LiFO politics / Ο Εμανουέλ Μακρόν και το νέο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας λίγους μήνες πριν τις εκλογές

Η Βασιλική Σιούτη μιλά με την δημοσιογράφο Θωμαΐδα Παπαϊωάννου για τον Εμανουέλ Μακρόν, την αμυντική συμφωνία, το Ισλάμ στη Γαλλία, τι απέγιναν τα κίτρινα γιλέκα, τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και την πρόσφατη αποκάλυψη του Γάλλου Προέδρου για τις προσπάθειες του Ερντογάν να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κανονικά η παρέλαση και ελπίζουμε στην τύχη

Τι διαβάζουμε σήμερα / Και στην Ιταλία πάει καλά η κεντροαριστερά

Σήμερα: Οι Αφγανές προπονούνται • • • ελπίδα μας η τύχη • • • κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Αλγερίας • • • τέλος το «covid zero» στη Νέα Ζηλανδία • • • και στην Ιταλία πάει καλά η κεντροαριστερά • • • Βρετανοί στρατιώτες κουβαλούν καύσιμα • • • Λεόνε και Μορικόνε
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ