ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΔΕΑΣΜΟΣ

Ότι η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει αντιπολίτευση είναι δόγμα της πολιτικής ζωής.

 

Ότι ενίοτε η αντιπολίτευση έχει τάσεις αυτοκτονικού ιδεασμού είναι επίσης γεγονός, που επιβεβαιώθηκε με την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, διατύπωσε ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, και μετά έδωσε μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα: πρώτα με το νεκροφιλικό «Στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών βάζετε όριο για αποχώρηση απ' το Σαχέλ;» και κατόπιν με την αστεία δέσμευσή του ότι πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση θα διορθώσει τη συμφωνία.

 

Μετά από αυτά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία, δεν είχε απομείνει πολύ γάλα στην καρδάρα. 

 

• • •

 

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ POLEXIT;

Η πολύμηνη κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας κλιμακώθηκε χθες, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ουσιαστικά αμφισβήτησε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού.

 

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 27 της ΕΕ, που ένας ηγέτης κράτους-μέλους, εν προκειμένω ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, αμφισβητεί σε Συνταγματικό Δικαστήριο τις συνθήκες της ΕΕ. 

 

Η ΕΕ αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου.

 

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η πολωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απόφαση προκειμένου να πιέσει την ΕΕ να ξεπαγώσει τα 57 δισ. του σχεδίου ανάκαμψης.

 

Η εκδοχή, όμως, του Polexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παρότι το 80% των Πολωνών δηλώνουν φιλοευρωπαϊστές, στελέχη του ακροδεξιού κόμματος στην εξουσία PiS δεν διστάζουν να εξαίρουν δημοσίως το Brexit. Και γνωρίζουμε από την ιστορία ότι δεν είναι σπάνιο τα πράγματα να αποκτούν αυτόνομη δυναμική που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση. 

 

Πηγή: Le Monde, BBC, The Guardian

 

Ένα βήμα προς το Polexit;
Σημαίες και πανώ φιλοευρωπαϊστών έξω από το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας.

 

• • •

 

ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΒΡΑΙΟΥ

Την περασμένη Τετάρτη έγραψα ότι ο Ερίκ Ζεμούρ σύντομα θα ξεπεράσει στις δημοσκοπήσεις τους δυνητικούς υποψήφιους της δεξιάς και ακροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές τού Απριλίου.

 

Αργότερα την ίδια ημέρα, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του Harris Interactive που δείχνει ότι ο Ζεμούρ είναι ο πιο δημοφιλής αντίπαλος του Εμ Μακρόν. Με 17%, ο Ζεμούρ κερδίζει τη Λεπέν (15%) και τον υποψήφιο της παραδοσιακής δεξιάς, Ξαβιέ Μπερτράντ (13%, με την υπόθεση ότι θα είναι αυτός ο υποψήφιός της).

 

Σε άλλη δημοσκόπηση, ο Μακρόν κερδίζει οποιονδήποτε αντίπαλο, συμπεριλαμβανομένου του Ζεμούρ, αλλά ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα.

 

Νωρίς είναι, επίσης, να κρίνουμε αν αυτό το τηλεοπτικό δημιούργημα του καναλιού CNews ― του «γαλλικού Fox News» ― στο οποίο εργάστηκε, θα παραμείνει δημοφιλές μπαίνοντας και τυπικά στην προεκλογική μάχη.

 

Θα ήταν μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη Γαλλία και την Ευρώπη να επικρατήσει ένας ακροδεξιός με βερβερίνικη καταγωγή από την Αλγερία που δηλώνει ότι «Το Μοχάμεντ δεν είναι γαλλικό όνομα — πρέπει να απαγορευτεί», εννοώντας ότι θα απαγορεύσει τα μουσουλμανικά και αραβικά ονόματα στη χώρα, και Εβραίος που ξεπλένει το Ολοκαύτωμα.

 

Χθες βράδυ, ο επικεφαλής ραβίνος της Γαλλίας, Haim Korsia, και o Ariel Goldman, ένας από τους κορυφαίους Εβραίους του CRIF (Conseil représentatif des institutions juives de France) καταδίκασαν με τον πιο απόλυτο τρόπο τον Ζεμούρ και την προσπάθειά του να ξεπλύνει το καθεστώς του Βισύ που έστειλε στους θαλάμους αερίων δεκάδες χιλιάδες Εβραίους.

 

Ένα βήμα προς το Polexit;
Στη δημοσκόπηση του Harris Interactive, ο Ζεμούρ αναδεικνύεται ο πιο δημοφιλής αντίπαλος του Εμ. Μακρόν.

 

• • •

 

ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη μαζική εν ψυχρώ δολοφονία 33.771 Εβραίων στο φαράγγι Μπάμπι Γιάρ του Κιέβου, μέσα σε δύο μέρες, στις 29–30 Σεπτεμβρίου 1941.

 

Παρότι ένα από τα χειρότερα μακελειά του Ολοκαυτώματος, το γεγονός επισκιάστηκε από τις ωμότητες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Φέτος για πρώτη φορά, δημοσιεύτηκαν τα ονόματα 159 από τους ναζί και συνεργάτες τους που συμμετείχαν στις εκτελέσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έμειναν ατιμώρητοι. 

 

Ένας από αυτούς που δικάστηκαν και αθωώθηκαν, ο Τσέχος Viktor Trill, κατέθεσε στο δικαστήριο: «Είναι πιθανόν αυτή τη μέρα να έχω πυροβολήσει ανάμεσα σε 150 και 250 Εβραίους. Οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν δίχως απρόοπτα. Οι Εβραίοι αποδέχτηκαν τη μοίρα τους σαν πρόβατα». 

 

Πηγή: The Times of Israel, AP 

 

GRAFHORST TRILL
Δύο από τους δράστες της μαζικής δολοφονίας των Εβραίων στο φαράγγι Μπάμπι Γιάρ το 1941, ο αξιωματούχος των SS, Bernhard Grafhorst (αριστερά), και ο Τσέχος Viktor Trill (δεξιά). 

 

• • •

 

ΣΕΞΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και σέξι αριθμοί.

 

Σέξι λέγονται δύο πρώτοι αριθμοί (αριθμοί που διαιρούνται ακριβώς μόνο με το 1 και τον εαυτό τους) που διαφέρουν κατά 6. Για παράδειγμα, το 5 και το 11 κάνουν ένα σέξι ζευγάρι.

 

Το όνομα σέξι (sexy) προέρχεται από το λατινικό sex που σημαίνει έξι.

 

Το σεξ που ξέρουμε προέρχεται από το λατινικό sexus, το οποίο όμως δεν ξέρουμε από πού προέρχεται.

 

• • •

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ένα βήμα προς το Polexit;
Gordon Converse, «Γυναίκα σκουπίζει στην Πλατεία των Ανακτόρων», Λένινγκραντ, 1967.