ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ (;)

Δεν ξέρω πώς ξεκίνησαν τόσες πυρκαγιές.

 

Αλλά πριν αρχίσετε να βλέπετε παντού εμπρηστές, λάβετε υπόψη δύο πράγματα:

 

Πρώτον, είναι συστατικό στοιχείο της σκέψης των φονταμενταλιστών η πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει δημιουργία, δίχως δημιουργό», όπερ εστί μεθερμηνευόμενον «δεν υπάρχει φωτιά, δίχως εμπρηστή». Επειδή, όμως, ο εμπρησμός προϋποθέτει κίνητρο, για να δέσει η θεωρία πρέπει να υπάρχει σχέδιο από οργανωμένα συμφέροντα. Τότε αρχίζουν διάφορες διανοητικές ακροβασίες, συσχετίζοντας τη φωτιά με ό,τι έκαστος έχει πρόχειρο στο μυαλό του. 

 

Δεύτερον, έχει κοκκινήσει ο χάρτης της Μεσογείου από τις πυρκαγιές. Όποιος βλέπει παντού εμπρησμούς, θα πρέπει να εξηγήσει πώς υπέστησαν ομαδική παράκρουση στις μεσογειακές χώρες και άρχισαν να βάζουν φωτιές. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να σκεφθεί ότι ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.   

 

provlepsi pyrkagiwn
Χάρτης προβλέψεων κινδύνου πυρκαγιάς για την περίοδο 31 Ιουλίου μέχρι και 7 Αυγούστου 2021. Φωτογραφία: The European Forest Fire Information System (EFFIS)

 

• • •

 

ΜΙΑ ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ

Ο σταθμός Libiza του μετρό βρίσκεται στον δήμο Chongqing της Κίνας και καταλαμβάνει τον έκτο, έβδομο και όγδοο όροφο ενός 19οροφου κτηρίου κατοικιών.

 

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο σταθμός και το κτίριο κατασκευάστηκαν συγχρόνως ως ενιαίο σύνολο, χρησιμοποιήθηκε δε ειδικός εξοπλισμός για τον περιορισμό της ηχορύπανσης.

 

 

• • •

 

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

Στις 23 Απριλίου 1794, στη γαλλική πόλη Αράς έγινε μια περίεργη δίκη. Κατηγορούμενοι ο Λουί-Ογκύστ ντε Λα Βιεφβίλ, από παλιά οικογένεια ευγενών, η κόρη του, δύο γυναίκες του προσωπικού υπηρεσίας του και... ο παπαγάλος του, Ζακόμπ.

 

Ο Βιεφβίλ είχε αγοράσει τον παπαγάλο από την Ολλανδία και με το πέρασμα του χρόνου είχε γίνει μέλος της οικογένειας και του προσωπικού.

 

Ο Ζακόμπ είχε μια κακή συνήθεια. Φώναζε «Ζήτω ο βασιλιάς», «Ζήτω οι ιερείς», «Ζήτω οι ευγενείς».

 

Η εποχή, όμως, δεν σήκωνε αστεία. Ο Ροβεσπιέρος ήταν ακόμη ισχυρότατος. 

 

Η δίκη μπορεί να ήταν κωμική, αλλά ο Βιεφβίλ, η κόρη του και η μία από τις δύο γυναίκες του προσωπικού καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα.

 

Μεγάλος προβληματισμός υπήρξε για το τι θα έκαναν με τον Ζακόμπ. Τελικά, αποφάσισαν να τον πάρει η γυναίκα του εισαγγελέα με σκοπό να του μάθει να φωνάζει «Ζήτω το έθνος». Είναι άγνωστο αν τα κατάφερε.  

 

Πηγή: Archives (Pas de Calais)

 

• • •

 

Η ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΖΟΪΣ

Στις 5 Αυγούστου 1962 βρέθηκε νεκρή στην οικία της η Μέριλιν Μονρόε.

 

Είπε: «Ξέρεις, η φήμη είναι σαν το χαβιάρι – είναι ωραίο να έχεις χαβιάρι, αλλά όχι όταν το έχεις σε κάθε γεύμα».

 

Η φωτογραφία δεν ήταν «στημένη». Σύμφωνα με τη φωτογράφο Eve Arnold, ο Οδυσσέας του Τζόις, που φαίνεται στην εικόνα, βρισκόταν στο αυτοκίνητο της Μονρόε, και ήταν ιδέα της Arnold να τη φωτογραφίσει διαβάζοντας το βιβλίο.  

 

 

Η Μέριλιν Μονρόε διαβάζει τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, 1955. Φωτογραφία: Eve Arnold

 

• • •

 

ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΤΗΝΩΝ

Περισσότερες από 22.000 φωτογραφίες επαγγελματιών και ερασιτεχνών από 73 χώρες εστάλησαν στον φετινό διαγωνισμό Bird Photographer of the Year 2021 (BPOTY) που έκλεισε πριν από λίγους μήνες. 

 

Η επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελούμενη από 15 επαγγελματίες, θα ανακοινώσει τους νικητές την 1η Σεπτεμβρίου.

 

Ο ιστότοπος του BPOTY ανάρτησε λίγες φωτογραφίες από τον τελικό κατάλογο των φιναλίστ προκειμένου να δώσει μια πρόγευση του τι θα επακολουθήσει. 

 

bird photography
Διαγωνισμός BRODY 2021 (φιναλίστ). Φωτογραφία: Fahad Alenezi

 

bird photography
Διαγωνισμός BRODY 2021 (φιναλίστ). Φωτογραφία: Li Ying Lou

 

bird photography
Διαγωνισμός BRODY 2021 (φιναλίστ). Φωτογραφία: Daniel Zhang