ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ

Η πτώση του πίνακα του Πικάσο «γέννησε άπειρα αστεία», και μάλιστα τα εμπορικά τμήματα μεγάλων brand δεν έχασαν την ευκαιρία να διαφημιστούν στα ελληνικά κοινωνικά μέσα, τρολάροντας την ΕΛ.ΑΣ.

 

Εύλογες αντιδράσεις, αφού μόνο με γέλιο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συμβάν. 

 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανάρτησε το εξής τουίτ: «48 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Πικάσο κατάφερε να φιλοτεχνήσει το καλύτερο πορτρέτο του κ. Χρυσοχοΐδη και του αβάσταχτου ερασιτεχνισμού της κυβέρνησης των ‘αρίστων’».

 

Αναρωτιέμαι με ποια λογική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός θεωρεί υποχρέωσή του να σχολιάσει αυτό το περιστατικό, να ασχοληθεί με την πτώση ενός πίνακα, έστω και του Πικάσο.

 

Ακόμη χειρότερα, πώς είναι δυνατόν να γενικεύει, συμπεραίνοντας ότι έχουμε να κάνουμε με κυβερνητικό ερασιτεχνισμό; Η κυβέρνηση μπορεί να είναι η χειρότερη του κόσμου, και ο κ. Χρυσοχοΐδης χείριστος υπουργός, αλλά τέτοια λογικά άλματα δείχνουν απλώς μιαν αβάσταχτη ελαφρότητα του πολιτικού λόγου.

 

• • •

 

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ;

Ο Ισραηλινός βουλευτής, Yitzhak Pindrus, μέλος του υπερορθόδοξου κόμματος United Torah Judaism, κάλεσε σε γενοκτονία όλων εκείνων που «συμβάλλουν στην επιμειξία». 

 

Εκθείασε μάλιστα έναν βιβλικό μύθο σχετικό με τον φόνο ενός Εβραίου και μιας μη-Εβραίας ενώ έκαναν έρωτα, διαπερνώντας μια λόγχη μέσα από τα ενωμένα γεννητικά τους όργανα — πρόκειται για τη δολοφονία του Ισραηλινού Ζαμβρί και της Μαδιανίτιδας Χασβί από τον Φινεέ, Έξοδος 25.

 

Αυτό το απύθμενο μίσος για τον Άλλον το εξέπεμψε από το βήμα της Κνεσέτ, επαναλαμβάνοντας την κεντρική θέση του κόμματός του για ένα ομοιογενές Εβραϊκό κράτος και κοινωνία.

 

Πηγή: Middle East Eye

 

Yitzhak Pindrus
Ο Ισραηλινός βουλευτής, Yitzhak Pindrus, κάλεσε σε γενοκτονία όλων εκείνων που «συμβάλλουν στην επιμειξία».

 

• • •

 

ΛΟΓΟΚΛΟΠΗ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΜΠΕΡΜΠΟΚ;

Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, η υποψήφια των Γερμανών Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, κατηγορείται για λογοκλοπή, λίγες βδομάδες μετά από ανακρίβειες που εντοπίστηκαν (και διορθώθηκαν) στο βιογραφικό της.

 

Η υποτιθέμενη λογοκλοπή αφορά ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο της «Τώρα. Πώς μπορούμε να ανανεώσουμε τη χώρα μας» που κυκλοφόρησε πρόσφατα (με συγγραφέα-φάντασμα έναν δημοσιογράφο).

 

Ορισμένα από τα αποσπάσματα, δίχως παραπομπή στην πηγή τους, προέρχονται από το περιοδικό Spiegel, την εφημερίδα Tagesspiegel, και ένα άρθρο του 2019 του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα  Michael T Klare.

 

Οι Πράσινοι πέρασαν στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα», και ανέθεσαν την υπόθεση σε έναν γνωστό δικηγόρο.

 

Η κατηγορία της λογοκλοπής είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά, δεδομένου ότι τα αποσπάσματα από τον Τύπο αφορούν γενικές ιδέες που κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο, η δε περικοπή του Klare αποτελεί σύνοψη θέσεων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

 

Αυτό, όμως, μικρή σημασία έχει, αφού οι δημόσιες διαμάχες μετατοπίστηκαν, αντίθετα με τις προσδοκίες των Πρασίνων, από τα ζητήματα της πολιτικής σε ζητήματα προσωπικότητας. 

 

Εξάλλου, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι η αποδοχή της Μπέρμποκ, κάπου 28% τον Μάρτιο, έπεσε κάτω από εκείνη των δύο κύριων αντιπάλων της, του Άρμιν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών και του Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών.

 

Πάντως, όπως έγραψε κάποιος, στη Γερμανία ξεμπλέκεις πιο εύκολα από σεξουαλικό σκάνδαλο παρά από τη λογοκλοπή.

 

Πηγή: Politico, Guardian

 

Αναλένα Μπέρμποκ
Η 40χρονη υποψήφια των Γερμανών Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, που κατηγορείται για λογοκλοπή.

 

• • •

 

ΝΕΟΣ ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Δεν λέει να τελειώσει. 

 

Χθες βρέθηκαν άλλοι 182 ανώνυμοι τάφοι σε πρώην καναδικό σχολείο, που είχε χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη αφομοίωση παιδιών των ιθαγενών στον καθολικισμό και την καναδική κοινωνία.

 

Είναι ο τρίτος χώρος με ανώνυμους τάφους παιδιών. Ο πρώτος εκτιμάται ότι περιέχει 751 τάφους και ο δεύτερος 215.

 

Η Καθολική Εκκλησία αντιμετωπίζει σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που έχει προκαλέσει την οργή των ιθαγενών, που πολλαπλασιάζεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις. Η κακομεταχείριση και η παραμέληση των παιδιών ήταν ευρύτατα διαδεδομένη, και φυσικά υπήρχε ανοχή από τις κυβερνήσεις του Καναδά. 

 

canada kids graves
Βρέθηκαν άλλοι 182 ανώνυμοι τάφοι παιδιών ιθαγενών σε πρώην καθολικό σχολείο του Καναδά.

 

• • •

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ

Η Καλιφόρνια απαγορεύει τη δημόσια χρηματοδότηση ταξιδιών σε 5 νέες πολιτείες, εξαιτίας των διακρίσεων στους ΛΟΑΤΚΙ νόμους τους.

 

Την απαγόρευση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας, Ρομπ Μπόντα, επισημαίνοντας ότι «ευθυγραμμίζουμε τα δολάριά μας με τις αξίες μας». 

 

Με τις 5 νέες πολιτείες (Άρκανσας, Φλόριντα, Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια), οι πολιτείες για τις οποίες ισχύει η απαγόρευση ανέρχονται σε 17.

 

«Μην ξεγελιέστε. Βρισκόμαστε εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων σε τούτη τη χώρα», δήλωσε ο Μπόντα. «Και η πολιτεία της Καλιφόρνιας δεν θα το στηρίξει».

 

Πηγή: CNN, NBCnews

 

• • •

 

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Δεν ήταν μόνο η ενσάρκωση του ολοκαυτώματος, της χειραφέτησης των γυναικών, και της ευρωπαϊκής ιδέας. Η Σιμόν Βέιλ (Simone Veil, 13 Ιουλίου 1927 – 30 Ιουνίου 2017) ήταν επίσης ωραία γυναίκα.

 

«Η ομορφιά γοητεύει τη σάρκα για να αποκτήσει την άδεια να περάσει μέχρι την ψυχή». 

— Σιμόν Βέιλ (Simone Weil, 1909 - 1943), «Η Βαρύτητα και η Χάρη», 1947.

 

«Λέγεται, όταν βρισκόταν στον τόπο της επιλογής για να πάει στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο, τής είπε: ‘Είσαι υπερβολικά όμορφη για να πας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης’. Είναι ένας δήμιος που μιλά, αίφνης τρομαγμένος μόνον από ένα πράγμα, την ομορφιά». 

— Ο Ζαν Ντανιέλ (L'OBS, 30.06.2017) για τη Σιμόν Βέιλ.

 

simone veil
Η Σιμόν Βέιλ στα νιάτα της.