Θόρυβος, στάθμευση, ενοίκια: Τα προβλήματα της Κυψέλης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Κυψέλη Facebook Twitter
Η Κυψέλη μπορεί να έχει ζωντανέψει ξανά, η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Αγίου Γεωργίου να γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, αλλά η μεταβολή των τουριστικών τάσεων και η αύξηση των επισκεπτών έχουν επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργικότητά της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ να την αγαπήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικά παγκόσμια μέσα ενημέρωσης την έχουν κατατάξει στις πιο περιζήτητες περιοχές της Αθήνας και την αποθεώνουν με αφιερώματα, προσθέτοντας πάντα τη λέξη «cool». Πυκνοκατοικημένη, μητροπολιτική, μποέμικη και πολυεθνική, απέκτησε ξανά και αθόρυβα την παλιά της αίγλη και αποτελεί πλέον πόλο έλξης για μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες. Παρόλο που διαθέτει ακόμη όλα τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς, έχει εξελιχθεί σε μια συνοικία με διαρκή κινητικότητα. Ωστόσο, αυτή την τάση ακολουθούν πολυάριθμα προβλήματα.

Η Κυψέλη μπορεί να έχει ζωντανέψει ξανά, η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Αγίου Γεωργίου να γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση, αλλά η μεταβολή των τουριστικών τάσεων και η αύξηση των επισκεπτών έχουν επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργικότητά της. Σήμερα, όποιος και να περπατήσει στην περιοχή, θα αντιληφθεί τα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει και προκαλούν ανησυχία για το μέλλον της. Η υψηλή οικοδομική πυκνότητα, η ρύπανση, ο θόρυβος, τα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης, οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, οι ανεπαρκείς υποδομές αλλά και η εγκληματικότητα συνθέτουν το παζλ των προβλημάτων στην Κυψέλη, δημιουργώντας μια κατάσταση που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά δεν προσφέρει και λύσεις σε όσα απασχολούν καθημερινά τους μόνιμους κατοίκους.

«Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και πλέον σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να φύγουμε από την περιοχή. Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν καθόμαστε ποτέ στο μπαλκόνι, αφού ο θόρυβος μας τρελαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γείτονές μας κοιμούνται μόνο με ωτασπίδες», μου λέει κάτοικος που ζει στην οδό Σπετσών.

Στάθμευση

Σε καθημερινό εφιάλτη έχει εξελιχθεί η αναζήτηση πάρκινγκ στην περιοχή. Έχει υπολογιστεί ότι o χρόνος που μπορεί θα ξοδέψει κάποιος αναζητώντας χώρο στάθμευσης ξεπερνά ακόμη και τη μισή ώρα. Τη στιγμή που η αναλογία στη χώρα μας είναι 500 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τη διάσταση του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται να βάλουν οι πολίτες που επιθυμούν είτε να νοικιάσουν είτε να αγοράσουν μία θέση στάθμευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στη LiFO ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, για μια κλειστή θέση πάρκινγκ έκτασης 10 τ.μ. η ζητούμενη τιμή πώλησης το 2020 ήταν 10.000, ενώ σήμερα έχει εκτοξευθεί στις 19.000, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 90%. Σε περίπτωση ενοικίασης, το ποσό ανέρχεται στα 145 ευρώ, από 95 ευρώ που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.  

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Κυψέλη Facebook Twitter
Σε καθημερινό εφιάλτη έχει εξελιχθεί η αναζήτηση πάρκινγκ στην περιοχή. Φωτ.: via facebook

Καθαριότητα

Με όσους κατοίκους της περιοχής μιλήσαμε, το βασικό πρόβλημα που ανέφεραν όλοι ανεξαιρέτως ως ένα από τα κορυφαία είναι η καθαριότητα. «Όλο το βάρος ρίχνεται στη Φωκίωνος Νέγρη ως βιτρίνα και στους γύρω δρόμους έχει κανείς την αίσθηση ότι οι κάδοι δεν αδειάζουν ποτέ, ξεχειλίζουν και συχνά αναποδογυρίζονται», λέει κάτοικος της οδού Σκοπέλου. Ένα σημαντικό θέμα στην ίδια κατηγορία είναι και τα ογκώδη απορρίμματα προέρχονται από τις ανακαινίσεις κατοικιών, τα οποία σπάνια τοποθετούνται στην ειδική σκάφη που είναι υποχρεωτικό να νοικιάσεις σε αυτή την περίπτωση. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης των πλατειών, των δρόμων, ενώ  πολλά πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό επικοινωνήσαμε με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη, που μας είπε: «Η Κυψέλη είναι πολυπληθής και πυκνοκατοικημένη. Προφανώς, δεν είναι μια εύκολη περιοχή και οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν απ’ τις υπάρχουσες υποδομές. Σκεφτείτε ότι ένα “δορυφορικό” δρομολόγιο βάζουμε τα μεσημέρια και επικρατεί το απόλυτο κομφούζιο. Είναι βέβαιο ότι η έλλειψη ικανού αριθμού προσωπικού αποτελεί έναν σημαντικό λόγο εξαιτίας του οποίου έχει αυξηθεί το αποτύπωμα των απορριμμάτων μέσα στην πόλη. Παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, προσπαθούμε, είτε με προσλήψεις είτε με δράσεις και πρωτοβουλίες, να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ήδη έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία Ομάδας Ελέγχου Καθαριότητας, την πλήρη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και την εγκατάσταση 62 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε στρατηγικά σημεία, όπως συνέβη πρόσφατα στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Φωκίωνος Νέγρη. Επίσης, θεωρώ ότι οι 370 συμβασιούχοι που θα προσληφθούν τον Γενάρη θα βελτιώσουν τη στελέχωση του τομέα καθαριότητας. Σας διαβεβαιώ ότι όλες οι συντονισμένες επιχειρήσεις καθαρισμού εξελίσσονται κανονικά».

Ενοίκια

Μπορεί η πολυαναμενόμενη κατασκευή του σταθμού μετρό στην πλατεία της Κυψέλης να προσφέρει μια ανάσα όσον αφορά την κυκλοφορία, από την άλλη προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Προσελκύοντας το ενδιαφέρον ιδιωτών και επενδυτών, προβλέπεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της περιοχής, άρα σε ευκολότερη πρόσβαση και τελικά αυξημένο κόστος στην ενοικίαση κατοικιών, αλλάζοντας δομικά την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Ενδεικτικά, όπως τονίζει στη LiFO ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, για ένα διαμέρισμα έτους κατασκευής του 2006 και εμβαδού 80 τ.μ. η ζητούμενη τιμή ενοικίασης το 2020 ήταν 480, ενώ σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 800 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα βρει κανείς σπίτι με δύο υπνοδωμάτια στην Κυψέλη με ενοίκιο χαμηλότερο των 400 ευρώ, ενώ στην κλίμακα 501-600 ευρώ το ποσοστό διαθεσιμότητας αγγίζει μόλις το 14,64%. «Η πρώτη φράση των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών όταν επικοινωνούν μαζί μας είναι: “Ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση μεγάλη, αλλά, παρακαλώ, πολύ ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία”», επισημαίνει ο κ. Μπάκας, ο οποίος συμπληρώνει ότι η πλειονότητα των οικονομικών ακινήτων, κατάλληλων για οικογένειες, είναι κυρίως κατοικίες μη ανακαινισμένες, κατασκευής του 1970-1980.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Κυψέλη Facebook Twitter
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα βρει κανείς σπίτι με δύο υπνοδωμάτια στην Κυψέλη με ενοίκιο χαμηλότερο των 400 ευρώ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Συγκοινωνίες

Η Κυψέλη, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 70.000 μόνιμους κατοίκους, εξυπηρετείται κυρίως από τις λεωφορειακές γραμμές 022 (Ακαδημία Ν. Κυψέλη) και 622, καθώς και από τα τρόλεϊ 2 και 4. Τις περισσότερες φορές περνούν από τις στάσεις κάθε 15 με 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο και ταυτόχρονα να καταγράφονται πολλά κρούσματα κλοπής. Κάτοικος που αναγκάζεται καθημερινά να περιμένει στη στάση «Πανελλήνιος» μάς λέει ότι πρέπει να περάσουν 3 ή και 4 τρόλεϊ για να καταφέρει να μπει σε κάποιο. Σύμφωνα με τους Υπεύθυνους Μεταφορών, το πρόβλημα αυτό οφείλεται κυρίως στις δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας και της Κυψέλης, όπως και στις βλάβες των οχημάτων ή στις απρόβλεπτες απουσίες οδηγών. Το κυκλοφοριακό, οι στενοί δρόμοι και το παράνομο παρκάρισμα εμποδίζουν εξίσου την ομαλή ροή των δρομολογίων των ΜΜΜ στην περιοχή. Ευελπιστούν ότι ο σταθμός μετρό «Κυψέλη» θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση και θα βοηθήσει την εύκολη και άνετη μετακίνηση. Να θυμίσουμε ότι αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 340.000 επιβάτες καθημερινά, ενώ στο σύνολό της η Γραμμή 4 του μετρό προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2029, με τις μετακινήσεις με Ι.Χ. να μειώνονται κατά 53.000 ημερησίως.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Κυψέλη Facebook Twitter
Σε έρευνες του Πολυτεχνείου έχει μετρηθεί ότι η Κυψέλη, από πλευράς ηχορύπανσης, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις χειρότερες περιοχές, ξεπερνώντας σε πολλά σημεία τα 75 db. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θόρυβος

«Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και πλέον σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να φύγουμε από την περιοχή. Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν καθόμαστε ποτέ στο μπαλκόνι, αφού ο θόρυβος μας τρελαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί γείτονές μας κοιμούνται μόνο με ωτασπίδες», μου λέει κάτοικος που ζει στην οδό Σπετσών. Άλλοι κάτοικοι που μένουν σε οδούς όπως η Δροσοπούλου, η Κυψέλης αλλά και σε σημεία όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου εκφράζουν τα ίδια παράπονα: συχνοί θόρυβοι από εργαλεία, μηχανήματα και φορτηγά αλλά και από τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια που φιλοξενούνται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ένταση της μουσικής μπορεί να ξεπεράσει τα νόμιμα όρια, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, στους κεντρικούς δρόμους της Κυψέλης η κυκλοφορία είναι πυκνή, προκαλώντας συνεχή θόρυβο, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, ενώ το πρόβλημα επιτείνουν οι ανακαινίσεις που πραγματοποιούνται σε ικανό τμήμα του κτιριακού αποθέματος μεγάλης παλαιότητας προκειμένου να λειτουργήσουν ως Airbnb. Σε έρευνες του Πολυτεχνείου έχει μετρηθεί ότι η Κυψέλη, από πλευράς ηχορύπανσης, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις χειρότερες περιοχές, ξεπερνώντας σε πολλά σημεία τα 75 db. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού οι κάτοικοι πρέπει να επιβαρυνθούν με πρόσθετα οικονομικά έξοδα, αφού αναγκάζονται να αλλάξουν κουφώματα και να τοποθετήσουν διπλά τζάμια.

Παραβατικότητα – Εγκληματικότητα

Τα περιστατικά εγκληματικότητας στην περιοχή δημιουργούν έντονη ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες. Πολλοί γνωστοί δρόμοι της Κυψέλης, όπως η Δροσοπούλου, ανήκουν στις «κόκκινες» περιοχές από πλευράς διάπραξης μικροκλοπών, διαρρήξεων αυτοκινήτων, δημιουργώντας αρκετά κενά ασφαλείας. Κλοπές και ληστείες του δρόμου δεν καταγγέλλονται, αφού πολλά τμήματα Ασφαλείας είναι κλειστά το βράδυ και υπολειτουργούν το πρωί. Μάλιστα, η Κυψέλη συγκαταλέγεται στις περιοχές με τους περισσότερους συλληφθέντες ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Για τους κατοίκους η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στα αστυνομικά τμήματα της ευρύτερης περιοχής τα οποία είναι υποστελεχωμένα και οι αστυνομικές ομάδες που περιπολούν είναι ελάχιστες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ