Τα καλά μέτρα, οι κακοί νέοι και η εμπιστοσύνη που χάθηκε

Τα καλά μέτρα, οι κακοί νέοι και η εμπιστοσύνη που χάθηκε Facebook Twitter
Η κατασυκοφάντηση των νέων από τα μέσα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί νέοι και χρόνιες παθήσεις έχουν και τα μέτρα τηρούν και κάποιον συγγενή τους αρχικά φρόντισαν και τελικά θάψανε μες στην πανδημία. Φωτ.: Eurokinissi
0



ΣTO TAMEIO TOY
σούπερ-μάρκετ τα σώματα των άλλων με παραμερίζουν σαν να ’μαστε στα συγκρουόμενα. Δεν ξέρω από πού θα μου ’ρθει αυτός που θα πέσει πάνω μου ή θα στριμωχτεί μαζί μου. Το ίδιο και σε άλλους χώρους. Ξεκινώ απ’ την ιδέα ότι οι άνθρωποι φέρονται γενικώς ορθολογικά. Ευρισκόμενοι σε ένα σύστημα μέτρων που ομολογουμένως πάσχει, οι πολίτες, μαζί με τα αναποτελεσματικά, παραμερίζουν και τα αποτελεσματικά μέτρα. Γιατί; Νομίζω πως η αναγκαία για κάθε συνεργασία εμπιστοσύνη έχει χαθεί ολοσχερώς.

Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της συνεργασίας. Όταν χάνεται, η προθυμία συστράτευσης για την επίτευξη ενός κοινού στόχου συρρικνώνεται. Ο καθένας χορεύει στον δικό του ρυθμό.

Οι επιστήμονες το παρατράβηξαν με τη δημοσιότητα. Φαντασιώθηκαν πως είναι Justin Biebers με λευκή μπλούζα. Δηλώσεις αποδώ και αποκεί, υπερβολικά συχνά και χωρίς καμία συνοχή. Φέρουν την ευθύνη του απαράδεκτα πατερναλιστικού τους ύφους.

Αρχικά, χάθηκε η εμπιστοσύνη προς όσα διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Πολλά εξ αυτών μες στην πανδημία μετατράπηκαν σε τόπους κουραστικά μονόπλευρης ανάγνωσης των πάντων. Επιστρατεύτηκαν απεικονίσεις της νεολαίας που αδικούν. Πολύ θα ήθελα να ξέρω αυτούς τους νέους που ανένοχοι παρτάρουν, ενώ καμία αγωνία δεν σκιάζει την καθημερινότητά τους, η οποία, αν πιστέψουμε τα ελληνικά μέσα, είναι μεταξύ πάρτι και επεισοδίων. Σίγουρα, υπάρχουν. Όμως πόσοι είναι; Υπάρχουν και νέοι που φέρονται απαίσια και ανεύθυνα. Και; Σε όλες τις ηλικίες υπάρχουν άνθρωποι που φέρονται με άθλιο τρόπο γενικώς. Πώς αυτό «χρωματίζει» μια ολόκληρη ηλικιακή ομάδα, που δήθεν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της;

Αρχικά, λίγη κατανόηση δεν βλάπτει. Κανείς δεν ξέρει τι έκανε το πρωί αυτός που το βράδυ «παρτάρει». Τι στερείται, τι υποφέρει, τι αρρώστιες, ψυχικές και σωματικές, έχει μέσα του ή στο σπίτι του. Η κατασυκοφάντηση των νέων από τα μέσα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί νέοι και χρόνιες παθήσεις έχουν και τα μέτρα τηρούν και κάποιον συγγενή τους αρχικά φρόντισαν και τελικά θάψανε μες στην πανδημία. Για να μη μιλήσω για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που εμάς θα ακολουθούν (πάλι). Όμως, ο νέος-καρικατούρα, χωρίς έγνοιες κι ευθύνες, μόνο με μια ασίγαστη δίψα για χορό, τατουάζ και αλκοόλ είναι χρήσιμος. Αποπροσανατολίζει.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τις μαζώξεις πολλών ατόμων (είχα απέχθεια για τα πλήθη ήδη πριν από την πανδημία), η διαχείριση της πανδημίας πάσχει. Είναι υπερβολικά στραμμένη στο σκορ με τα κρούσματα και παραβλέπει άλλες παραμέτρους ή στοχεύσεις. Αγνοούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Επιβάλλεται ακραία επιτήρηση πολιτών, που, στο κάτω-κάτω, δε βρέθηκαν και ένοχοι για κάτι (το μήνυμα στο κινητό, απευθυνόμενο από πολίτη προς το κράτος, ακόμα και ανεφάρμοστο, λόγω ελλιπών ελέγχων, είναι φρικώδες επί της αρχής). Αντί για απαγόρευση, θα προτιμούσα κίνητρα. Για παράδειγμα, αν ξέρει κανείς πως με αρνητικό τεστ θα ταξιδέψει ή θα δει μια (ζωντανή!) παράσταση, έχει κίνητρα να προσέξει πάρα πολύ.

Όσοι παίρνουν τα μέτρα, απέτυχαν να υιοθετήσουν πειστική γλώσσα. Οι επιστήμονες το παρατράβηξαν με τη δημοσιότητα. Φαντασιώθηκαν πως είναι Justin Biebers με λευκή μπλούζα. Δηλώσεις αποδώ και αποκεί, υπερβολικά συχνά και χωρίς καμία συνοχή. Φέρουν την ευθύνη του απαράδεκτα πατερναλιστικού τους ύφους. Μη αιρετά πρόσωπα, σαν μαμάδες και σαν μπαμπάδες, να μας λένε την άποψή τους για το Πάσχα στο χωριό και το Πάσχα στην πόλη, για τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση. Δημόσιος θόρυβος.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει τρωθεί μετά το τέντωμα των νεύρων των πολιτών με τα εξαντλητικά «πειράματα». Απαγορεύσεις το απόγευμα, ενώ ο ήλιος έξω έκαιγε και υψηλά πολιτικά πρόσωπα διασκέδαζαν σε καιρό πένθους, χωρίς να ακουστεί μια «συγγνώμη». Κλείδωμα σε κλειστούς χώρους από νωρίς με τεράστιες ψυχικές συνέπειες και, τελικά, μαζώξεις σε σαλόνια με κλειστά παράθυρα και κατεβασμένα παντζούρια.

Οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν να αναλώνονται σε ανοησίες λόγω του καθολικού κλεισίματος (Τι μήνυμα να στείλω; Πού να βγω; Σε ποια πλατεία «είναι η φάση»;), αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην προστασία τους (Πώς να ενισχύσω τις άμυνές μου; Πώς να μη συνωστίζομαι όταν θέλω να δω δυο φίλους ή να πιω;). Ξόδεψαν τόση ενέργεια στην προσπάθεια κατανόησης αυθαίρετων αλλαγών, κάποιες από τις οποίες μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αφού ήταν πολιτικές αποφάσεις και όχι αναγκαία κακά, που πλέον όλα τους φαίνονται χωρίς νόημα: ένας κόσμος χάους, τυχαιότητας και εγωισμού. Σε αυτόν τον κόσμο, αν τα πράγματα σού πάνε καλά, μπορείς να σπρώχνεις τους άλλους ή να φτύνεις δίπλα τους, να παρτάρεις με τη νεολαία ή να κάθεσαι με τους παππούδες στο κλειστό δήθεν καφενείο, που όμως σερβίρει.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mimi Aung

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί γέμισαν οι πλατείες κόσμο; Αυτές είναι οι θεωρίες που κυκλοφορούν.

Σήμερα: Η στιγμή του θριάμβου • • • θεωρίες για τις πλατείες • • • οι πλούσιοι κλέβουν το ποδόσφαιρο • • • Oceanbird • • • χάμπουργκερ των 20 ευρώ • • • 20 Απριλίου 1967
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ