Τα καλά μέτρα, οι κακοί νέοι και η εμπιστοσύνη που χάθηκε

Τα καλά μέτρα, οι κακοί νέοι και η εμπιστοσύνη που χάθηκε Facebook Twitter
Η κατασυκοφάντηση των νέων από τα μέσα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί νέοι και χρόνιες παθήσεις έχουν και τα μέτρα τηρούν και κάποιον συγγενή τους αρχικά φρόντισαν και τελικά θάψανε μες στην πανδημία. Φωτ.: Eurokinissi
0



ΣTO TAMEIO TOY
σούπερ-μάρκετ τα σώματα των άλλων με παραμερίζουν σαν να ’μαστε στα συγκρουόμενα. Δεν ξέρω από πού θα μου ’ρθει αυτός που θα πέσει πάνω μου ή θα στριμωχτεί μαζί μου. Το ίδιο και σε άλλους χώρους. Ξεκινώ απ’ την ιδέα ότι οι άνθρωποι φέρονται γενικώς ορθολογικά. Ευρισκόμενοι σε ένα σύστημα μέτρων που ομολογουμένως πάσχει, οι πολίτες, μαζί με τα αναποτελεσματικά, παραμερίζουν και τα αποτελεσματικά μέτρα. Γιατί; Νομίζω πως η αναγκαία για κάθε συνεργασία εμπιστοσύνη έχει χαθεί ολοσχερώς.

Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της συνεργασίας. Όταν χάνεται, η προθυμία συστράτευσης για την επίτευξη ενός κοινού στόχου συρρικνώνεται. Ο καθένας χορεύει στον δικό του ρυθμό.

Οι επιστήμονες το παρατράβηξαν με τη δημοσιότητα. Φαντασιώθηκαν πως είναι Justin Biebers με λευκή μπλούζα. Δηλώσεις αποδώ και αποκεί, υπερβολικά συχνά και χωρίς καμία συνοχή. Φέρουν την ευθύνη του απαράδεκτα πατερναλιστικού τους ύφους.

Αρχικά, χάθηκε η εμπιστοσύνη προς όσα διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Πολλά εξ αυτών μες στην πανδημία μετατράπηκαν σε τόπους κουραστικά μονόπλευρης ανάγνωσης των πάντων. Επιστρατεύτηκαν απεικονίσεις της νεολαίας που αδικούν. Πολύ θα ήθελα να ξέρω αυτούς τους νέους που ανένοχοι παρτάρουν, ενώ καμία αγωνία δεν σκιάζει την καθημερινότητά τους, η οποία, αν πιστέψουμε τα ελληνικά μέσα, είναι μεταξύ πάρτι και επεισοδίων. Σίγουρα, υπάρχουν. Όμως πόσοι είναι; Υπάρχουν και νέοι που φέρονται απαίσια και ανεύθυνα. Και; Σε όλες τις ηλικίες υπάρχουν άνθρωποι που φέρονται με άθλιο τρόπο γενικώς. Πώς αυτό «χρωματίζει» μια ολόκληρη ηλικιακή ομάδα, που δήθεν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της;

Αρχικά, λίγη κατανόηση δεν βλάπτει. Κανείς δεν ξέρει τι έκανε το πρωί αυτός που το βράδυ «παρτάρει». Τι στερείται, τι υποφέρει, τι αρρώστιες, ψυχικές και σωματικές, έχει μέσα του ή στο σπίτι του. Η κατασυκοφάντηση των νέων από τα μέσα είναι πρόκληση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί νέοι και χρόνιες παθήσεις έχουν και τα μέτρα τηρούν και κάποιον συγγενή τους αρχικά φρόντισαν και τελικά θάψανε μες στην πανδημία. Για να μη μιλήσω για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που εμάς θα ακολουθούν (πάλι). Όμως, ο νέος-καρικατούρα, χωρίς έγνοιες κι ευθύνες, μόνο με μια ασίγαστη δίψα για χορό, τατουάζ και αλκοόλ είναι χρήσιμος. Αποπροσανατολίζει.

Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι δεν μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τις μαζώξεις πολλών ατόμων (είχα απέχθεια για τα πλήθη ήδη πριν από την πανδημία), η διαχείριση της πανδημίας πάσχει. Είναι υπερβολικά στραμμένη στο σκορ με τα κρούσματα και παραβλέπει άλλες παραμέτρους ή στοχεύσεις. Αγνοούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Επιβάλλεται ακραία επιτήρηση πολιτών, που, στο κάτω-κάτω, δε βρέθηκαν και ένοχοι για κάτι (το μήνυμα στο κινητό, απευθυνόμενο από πολίτη προς το κράτος, ακόμα και ανεφάρμοστο, λόγω ελλιπών ελέγχων, είναι φρικώδες επί της αρχής). Αντί για απαγόρευση, θα προτιμούσα κίνητρα. Για παράδειγμα, αν ξέρει κανείς πως με αρνητικό τεστ θα ταξιδέψει ή θα δει μια (ζωντανή!) παράσταση, έχει κίνητρα να προσέξει πάρα πολύ.

Όσοι παίρνουν τα μέτρα, απέτυχαν να υιοθετήσουν πειστική γλώσσα. Οι επιστήμονες το παρατράβηξαν με τη δημοσιότητα. Φαντασιώθηκαν πως είναι Justin Biebers με λευκή μπλούζα. Δηλώσεις αποδώ και αποκεί, υπερβολικά συχνά και χωρίς καμία συνοχή. Φέρουν την ευθύνη του απαράδεκτα πατερναλιστικού τους ύφους. Μη αιρετά πρόσωπα, σαν μαμάδες και σαν μπαμπάδες, να μας λένε την άποψή τους για το Πάσχα στο χωριό και το Πάσχα στην πόλη, για τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση. Δημόσιος θόρυβος.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει τρωθεί μετά το τέντωμα των νεύρων των πολιτών με τα εξαντλητικά «πειράματα». Απαγορεύσεις το απόγευμα, ενώ ο ήλιος έξω έκαιγε και υψηλά πολιτικά πρόσωπα διασκέδαζαν σε καιρό πένθους, χωρίς να ακουστεί μια «συγγνώμη». Κλείδωμα σε κλειστούς χώρους από νωρίς με τεράστιες ψυχικές συνέπειες και, τελικά, μαζώξεις σε σαλόνια με κλειστά παράθυρα και κατεβασμένα παντζούρια.

Οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν να αναλώνονται σε ανοησίες λόγω του καθολικού κλεισίματος (Τι μήνυμα να στείλω; Πού να βγω; Σε ποια πλατεία «είναι η φάση»;), αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην προστασία τους (Πώς να ενισχύσω τις άμυνές μου; Πώς να μη συνωστίζομαι όταν θέλω να δω δυο φίλους ή να πιω;). Ξόδεψαν τόση ενέργεια στην προσπάθεια κατανόησης αυθαίρετων αλλαγών, κάποιες από τις οποίες μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αφού ήταν πολιτικές αποφάσεις και όχι αναγκαία κακά, που πλέον όλα τους φαίνονται χωρίς νόημα: ένας κόσμος χάους, τυχαιότητας και εγωισμού. Σε αυτόν τον κόσμο, αν τα πράγματα σού πάνε καλά, μπορείς να σπρώχνεις τους άλλους ή να φτύνεις δίπλα τους, να παρτάρεις με τη νεολαία ή να κάθεσαι με τους παππούδες στο κλειστό δήθεν καφενείο, που όμως σερβίρει.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mimi Aung

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί γέμισαν οι πλατείες κόσμο; Αυτές είναι οι θεωρίες που κυκλοφορούν.

Σήμερα: Η στιγμή του θριάμβου • • • θεωρίες για τις πλατείες • • • οι πλούσιοι κλέβουν το ποδόσφαιρο • • • Oceanbird • • • χάμπουργκερ των 20 ευρώ • • • 20 Απριλίου 1967
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ