Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει ένα άλλο πρόσωπο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο πολιτικός συμβολισμός που θα επιλέξει. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ
να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα προτείνει την επανεκλογή της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Η πραγματική ισχύς του αξιώματος του Προέδρου μπορεί να μην είναι σημαντική, είναι όμως ο συμβολισμός του. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει ένα άλλο πρόσωπο, έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο πολιτικός συμβολισμός που θα επιλέξει. Η πιθανότητα να μην προταθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξανά πυροδότησε τη φιλοδοξία πολλών συνταξιούχων πολιτικών και άλλων, οι οποίοι είδαν μια μεγάλη ευκαιρία και την κυνηγάνε κάνοντας λόμπινγκ μέχρι την τελευταία στιγμή, βάζοντας μεσολαβητές και διοχετεύοντας σχετικές πληροφορίες στα ΜΜΕ.

Γιατί όμως να μην προταθεί ξανά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί της και θεωρεί ότι τα πήγε καλά. Ο λόγος που τον έκανε να σκεφτεί να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε από το μέτωπο διαμαρτυρίας της λαϊκής δεξιάς του κόμματός του. Οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές, οι οποίοι συντάσσονται εν πολλοίς και με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφορμή, ωστόσο, για να βάλλουν εναντίον της ήταν η συμμετοχή της στον εορτασμό μιας παρέας κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών (ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Σκέρτσος) για την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το σκεπτικό τους ήταν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εκφράζει με τη στάση της όλους τους Έλληνες και εκείνη πανηγύρισε για έναν νόμο στον οποίο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης είναι αντίθετη ή διχασμένη. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ελάχιστα δημοφιλής, φτάνοντας το κόμμα του τότε στο κατώτερο σημείο που έφτασε ποτέ. Αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και ενδεχομένως αυτό να του δώσει και κάποιο πλεονέκτημα. 

Πόσοι, όμως, είναι οι βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψήφιζαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε ξανά; Το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει βάλει κάτω τα δεδομένα και τα αναλύει ξανά και ξανά, διαπιστώνει ότι ελάχιστοι βουλευτές, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα τολμούσαν να μην την ψηφίσουν, αλλά ούτε και γι’ αυτούς είναι βέβαιο. Όσο για τους δεξιούς ψηφοφόρους που μπορεί να απογοητευτούν με την επανεκλογή της, αυτοί, όπως εκτιμούν, έχουν ήδη φύγει από καιρό. 

Από μετρήσεις και εκτιμήσεις που γίνονται δεν αναμένεται να υπάρξουν νέες απώλειες από αυτό το γεγονός. Η πιθανότητα επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δηλαδή, ούτε θα ενθουσίαζε ούτε θα απογοήτευε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Θα περνούσε μάλλον αδιάφορη, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Έτσι, ο πρωθυπουργός με την επανεκλογή της θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις σαμαρικών και καραμανλικών. 

Η σκέψη που υπήρχε, όταν φάνηκε πως οι πιέσεις αυτές μπορεί να ανέπτυσσαν κάποια δυναμική, ήταν να προταθεί ένας δεξιός ή συντηρητικός υποψήφιος για να ικανοποιηθεί η πλευρά που αντιδρούσε στο κόμμα και να σταματήσουν οι διαρροές προς τα δεξιά. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαδίζει με την παράδοση ο εκάστοτε πρόεδρος του πρώτου κόμματος να προτείνει Πρόεδρο από την αντίπαλη πλευρά. Επιπλέον, οι διαρροές προς τα δεξιά εκτιμάται ότι έχουν σταματήσει. «Όσοι έφυγαν, έφυγαν. Δεν πρόκειται να φύγουν άλλοι από δεξιά. Έχει σημασία να σταθεροποιηθούμε στο κέντρο», αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής που ταυτίζεται με τη γραμμή Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους με μια δεξιά πρόταση, η πιο ισχυρή υποψηφιότητα ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Το όνομα που παίζει στα ΜΜΕ πιο πολύ απ’ όλα για αντικαταστάτη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου που, όπως λέγεται, ήθελε από την προηγούμενη φορά τη θέση της και έχει πολύ ισχυρούς φίλους. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έχει διαφορετικές θέσεις από τη νυν Πρόεδρο στα θέματα που ενόχλησαν τη δεξιά πλευρά. Αντιθέτως, οι θέσεις του στα ελληνοτουρκικά τελευταία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα λένε Καραμανλής και Σαμαράς. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ελάχιστα δημοφιλής, φτάνοντας το κόμμα του τότε στο κατώτερο σημείο που έφτασε ποτέ. Αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και ενδεχομένως αυτό να του δώσει και κάποιο πλεονέκτημα.

Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Πολλοί στοιχηματίζουν ήδη πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμπεριφέρεται σαν πραγματικός αρχηγός κράτους» αν προταθεί και εκλεγεί, με ορισμένους να μιλάνε ακόμα και για εικόνα δυαρχίας που μπορεί να δημιουργηθεί. Φωτ.: Eurokinissi

Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι, στην περίπτωση που προτεινόταν και ψηφιζόταν, λόγω της πληθωρικής προσωπικότητάς του, η δική του προεδρία θα είχε πολύ διαφορετικό ύφος, με κίνδυνο πολλοί στο Μαξίμου να νοσταλγούσαν τη διακριτικότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πολλοί στοιχηματίζουν ήδη πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμπεριφέρεται σαν πραγματικός αρχηγός κράτους» αν προταθεί και εκλεγεί, με ορισμένους να μιλάνε ακόμα και για εικόνα δυαρχίας που μπορεί να δημιουργηθεί.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πολύ στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό μετά το 2019 και πολλά δικά του πρόσωπα βρέθηκαν στην κυβέρνησή του. Θα έλεγε κανείς πως ήταν πολύ πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απ’ ό,τι στην τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η σχέση αυτή όμως στην πορεία χάλασε για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί. Έκτοτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την πολύ έντονα για το θέμα των υποκλοπών, στο οποίο είχε συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας και σε κοινές εκδηλώσεις. Είναι επίσης γνωστή η πολύ στενή σχέση που έχει με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως έχουν προσέξει πολλοί, έχει σταματήσει να ασκεί κριτική το τελευταίο διάστημα, παρότι στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εμφανιζόταν ανυποχώρητος, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δώσει νέα συνέχεια. 

Άλλα ονόματα, με λίγες πιθανότητες, που ακούστηκαν ήταν του Γιάννη Στουρνάρα, της Μαρίας Δαμανάκη και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μερικοί πάντως, το προηγούμενο διάστημα δεν θεωρούσαν απίθανο ο πρωθυπουργός να επέλεγε πάλι κάποιον δικαστικό χαμηλού προφίλ, όπως ο Ιωάννης Σαρμάς, που έχει διατελέσει και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ή κάποιος άλλος. 

Η μη επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι η μία επιλογή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι να ικανοποιήσει προσωρινά κάποιους διαμαρτυρόμενους και να τους δώσει μια αίσθηση νίκης. Είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλει; Η άλλη επιλογή, της πρότασης νέου προσώπου, αν θα είναι από τον δεξιό χώρο θα εξασφαλίσει τη συσπείρωση της ΝΔ, αλλά όχι την επιθυμητή συναίνεση στη Βουλή. Αν θα είναι από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, τα συγκεκριμένα πρόσωπα που προωθούνται είναι πιθανό να του δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι αν ανανέωνε τη θητεία της νυν Προέδρου. Εξακολουθεί να υπάρχει και το ενδεχόμενο της επιλογής δικαστικού με παρόμοιο προφίλ. 

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και από την πρόταση και τον συμβολισμό που θα επιλέξει θα δείξει και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ