Στα μυαλά του Αλέξη Τσίπρα

ΤΣΙΠΡΑΣ Facebook Twitter
Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγουρης νιότης, ούτε «στερνή μου γνώση» και «πού μυαλό τότε». Τώρα τα μυαλά ήρθαν στη θέση τους και αν ο Τσίπρας δεν τα καταφέρει, δεν θα επιστρέψει ποτέ.
0

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ξεκίνησα να δουλεύω στο γραφείο του, ο βουλευτής Τζον Λιτς φώναξε το καινούργιο προσωπικό για μια μπίρα στη βεράντα της Βουλής. Γύρισε κάποια στιγμή προς το μέρος μου και με ρώτησε (στα αγγλικά): «Θύμιο, πόσο έχει μια φουντμπακίτα στην Ελλάδα;». Τον κοίταξα για ένα δευτερόλεπτο και του ζήτησα να επαναλάβει, μήπως και πιάσω την άγνωστη λέξη.

Ο Τζον επανέλαβε την ερώτηση με το ίδιο, φυσικό ύφος: «Πόσο έχει μια φουντμπακίτα στην Ελλάδα;». Είχα μπλέξει. Να του ζητήσω να ρωτήσει και τρίτη φορά δεν μπορούσα. Θα ξεφτιλιζόμασταν: και εγώ που δεν μπορούσα να σταυρώσω μια ανάλαφρη κουβέντα στα αγγλικά και εκείνος που με είχε φέρει στη Βουλή για να μιλάω για λογαριασμό του γραφείου του.

Τον κοίταξα ξανά, και βουτηγμένος στη θολούρα του αγνώστου και της πρώτης μέρας, τα έπαιξα όλα για όλα. «Όσο και στην Αγγλία», απάντησα. Σκέφτηκα με τρόμο ότι ο Τζον μπορεί να με είχε μόλις ρωτήσει πόσο έχει η ξαπλώστρα στη Μύκονο. Κούνησε το κεφάλι και είπε: «Θέλω να πάρω μία του Ολυμπιακού, με τις ρίγες». Κατάλαβα ότι ρωτούσε για ποδοσφαιρικές στολές. Είχα σωθεί.

Ο Τσίπρας ξέρει ότι κινδυνεύει όχι μόνο να μη δει δεύτερη τετραετία αλλά να χαθεί για πάντα, να τον θυμούνται ως έναν πολιτικό που πήγε να καταστρέψει την Ελλάδα το 2015 και όταν τελικά ήρθε στα συγκαλά του, ήταν άνευρος και άσχετος με τα τεκταινόμενα, αφού η πολιτική ζωή τον είχε προσπεράσει πια. 

Αυτό το περιστατικό δίπλα στον παγωμένο όσο και το αίμα μου Τάμεση είναι ο λόγος που δεν θα κοροϊδέψω ποτέ τον Τσίπρα για το Βατερλό του με τον Μπιλ Κλίντον. Γιατί βρέθηκα στο δικό μου χαράκωμα και ξέρω τον τρόμο. Και όταν τον είδα να σωριάζεται στην καρέκλα του Μαξίμου με τον Ομπάμα, σκέφτηκα ότι μπορεί και να φοβάται, να πάσχει από το γνώριμο σύνδρομο «τώρα θα ανακαλύψουν ότι υπήρξα μια παντοτινή απάτη».

Ούτε θα κοροϊδέψω τον Τσίπρα για τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο, γιατί και στη γεωγραφία μπορεί να μας πιάσουν όλους κάποια στιγμή αδιάβαστους, άλλον για την πρωτεύουσα της Βοιωτίας, άλλον για τη λίστα με τα Δωδεκάνησα, και πάει λέγοντας. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα λάθη του Τσίπρα μού φαίνονται γνώριμα, σαν να μου φαίνεται ότι τα έχω κάνει κι εγώ.

Πρέπει ο πρωθυπουργός να ξέρει καλύτερα από τον μέσο Έλληνα; Το κυριότερο, είναι αυτή η γνώση κριτήριο για την επάρκειά του; Μήπως όμως δεν είναι απόδειξη ταλέντου και σκληρής δουλειάς η άνοδος στο πιο ψηλό πόστο της χώρας, χωρίς τη γνώση;

Είναι περισσότερο ασυνάρτητος ο Τσίπρας από τον Βαρουφάκη, ο οποίος χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης ως διανοούμενος (στο tοp 10 για τους αναγνώστες του περιοδικού «Prospect»). Είναι χειρότερος λαϊκιστής από τον Μπόρις Τζόνσον του Ίτον, της Οξφόρδης και των φαρσί αρχαίων ελληνικών; 

Το ατού του Τσίπρα δεν είναι η παιδεία ή η ευρυμάθειά του. Ο Τσίπρας είναι στην πολιτική αυτό που ήταν οι Clash στη μουσική. Τον βλέπεις και λες: μισό λεπτό, αν αυτός μπορεί να το κάνει, τότε γιατί όχι κι εγώ; Δεν εμπνέουν μόνο τα αβίαστα αγγλικά του Μητσοτάκη, οι σπουδές στο Χάρβαρντ και το κουλ στυλ του στο ITV, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για να εμπνεύσεις και να εμπνευστείς. Είναι σπουδαίο να ξέρεις ότι η πολιτική τούς χωράει όλους, ειδικά μάλιστα στα ρετιρέ της.

Εδώ βρίσκεται η κρίσιμη γραμμή ανάμεσα στην αριστεία και τον ελιτισμό. Μια ζωή έλεγε η αριστερά ότι έχει όλους τους διανοούμενους και πως στη δεξιά δεν υπάρχει ούτε ένας. Αυτό μας είπε προχθές και ο Τσίπρας, όταν τουίταρε ότι φώναξε «τα καλύτερα μυαλά στην Ελλάδα». Ούτε αυτογκόλ είναι ούτε διάψευση της πολεμικής του κόμματος σε βάρος της αριστείας, όπως ειπώθηκε. Είναι ένας γνώριμος ελιτισμός από τα κάτω, όπως ακριβώς και με το ηθικό πλεονέκτημα.

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί μόνο οι «γαλλικά και πιάνο» να κυβερνούν την Ελλάδα. Τώρα, αν αυτό το επιχείρημα το τραβήξεις προς τη λάθος κατεύθυνση, κινδυνεύεις να τα βάλεις όχι με τα πρόσωπα αλλά με το πιάνο και τα γαλλικά τους. Να επιτεθείς στα εφόδια ενός ανθρώπου και όχι στο πώς τα χρησιμοποιεί.

Βρίσκεις, επίσης, δικαιολογία για να μη μάθεις ποτέ γαλλικά και πιάνο, να τα κάνεις όλα ίσιωμα, να αρνείσαι να σε αξιολογήσουν στη δουλειά σου και να δέχεσαι ότι θα περάσεις όλη σου τη ζωή χωρίς να σε κρίνουν, αιώνιος φοιτητής, με ή χωρίς πτυχίο. Είναι και αυτός κυρίαρχος τρόπος σκέψης στην ελληνική αριστερά. Και ο Τσίπρας έκανε σεκόντο και σε αυτή την τάση, όπως επίσης χτυπούσε παλαμάκια στα μπλόκα της Κερατέας, τους Δεν Πληρώνω, τους ψεκασμένους αλά Ραχήλ Μακρή.

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή το tweet του Τσίπρα, θα δει ότι το απευθύνει κυρίως στο κόμμα: «Γιατί δεν αρκεί μόνο να έχουμε πίστη στις ιδέες μας αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια για να τις κάνουμε πράξη» λέει στα στελέχη και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ για να τους θυμίσει ότι οι κορόνες δεν φτάνουν πια. Το λέει και στον εαυτό του. Ξέρει ότι δίνει τη μάχη της πολιτικής του επιβίωσης σε ομαλές συνθήκες ως statesman και όχι ως πανκ που ξέβρασε το κύμα της οργής.

Κάπως σαν τους Clash μετά τον πρώτο δίσκο. Στον δεύτερο δίσκο φαίνονται τα συγκροτήματα. Στη δεύτερη τετραετία και οι πολιτικοί. Και με αυτά τα ακούνητα νούμερα στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας ξέρει ότι κινδυνεύει όχι μόνο να μη δει δεύτερη τετραετία αλλά να χαθεί για πάντα, να τον θυμούνται ως έναν πολιτικό που πήγε να καταστρέψει την Ελλάδα το 2015 και όταν τελικά ήρθε στα συγκαλά του, ήταν άνευρος και άσχετος με τα τεκταινόμενα, αφού η πολιτική ζωή τον είχε προσπεράσει πια. Είναι η πιο σημαντική μάχη του.

Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγουρης νιότης, ούτε «στερνή μου γνώση» και «πού μυαλό τότε». Τώρα τα μυαλά ήρθαν στη θέση τους και αν ο Τσίπρας δεν τα καταφέρει, δεν θα επιστρέψει ποτέ.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσίπρας: Έχετε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας

Πολιτική / Τσίπρας: Έχετε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας

Έκανε λόγο για «κυβέρνηση σε πανικό» και χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «οικονομικό εκβιασμό για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους»
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ