Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν οι χρήστες παράνομου streaming στην Ελλάδα;

Small talk
Ο χρήστης που καταναλώνει παράνομο περιεχόμενο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, αλλά συχνά πληρώνει γι’ αυτό και ποτέ δεν έχει άμεσο οικονομικό όφελος. EΙκονογράφηση: bianka/LIFO
0


— Αρχικά, ήθελα να ρωτήσω πώς λειτουργεί το παράνομο streaming;
Το παράνομο streaming έχει γίνει σχετικά εύκολο λόγω της διαθεσιμότητας πολλαπλών τεχνολογικών εργαλείων – πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους υφαρπαγής προσωπικών στοιχείων, λογαριασμών κ.λπ.

Αρχικά, οι πάροχοι του παράνομου streaming υποκλέπτουν περιεχόμενο είτε με ειδικό λογισμικό για παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών ή πνευματικών δικαιωμάτων, είτε με χρήση και διανομή παράνομων συνδρομών, είτε ακόμα και με τεχνικές screen capturing για την καταγραφή και αναδιανομή ζωντανών μεταδόσεων (π.χ. αθλητικών γεγονότων) χωρίς άδεια.

Στη συνέχεια, εμπορευματοποιούν αυτό το περιεχόμενο και για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των ιδίων αλλά και των χρηστών καταφεύγουν σε VPNs (Virtual Private Networks) για απόκρυψη της πραγματικής IP διεύθυνσης, Tor browsers για ανώνυμη περιήγηση και κρυπτογραφημένη επικοινωνία για προστασία των δεδομένων αλλά και ταχύτατη αλλαγή διακομιστών.

«Αν, για να περιορίσεις το παράνομο streaming, στήνεις έναν ολοκληρωτικό μηχανισμό παρακολούθησης των χρηστών, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των χρηστών στο διαδίκτυο. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας αν κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο».

— Είναι μια τεχνολογία που είναι εύκολο να «χακαριστεί»;
Τις περισσότερες φορές οι πάροχοι παράνομου streaming χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές και εργαλεία. Άλλωστε η πρακτική τους διευκολύνεται από την ευρεία διαθεσιμότητα λογισμικών για παράκαμψη των περιορισμών πνευματικών δικαιωμάτων, την ύπαρξη χιλιάδων ιστοσελίδων με οδηγίες για παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών αλλά και από τη γενικότερη ευκολία πρόσβασης σε εργαλεία όπως αυτά που προαναφέραμε.

cover
Αντώνης Μαυρόπουλος,
χημικός μηχανικός και συγγραφέας του βιβλίου «Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος - Φύση - Μηχανές»

Επομένως, απαιτούνται πολύχρονες και πολυδάπανες προσπάθειες ώστε να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα, τα μεγάλα ψάρια του παράνομου streaming, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε γρήγορο, ούτε και φτηνό. Τον Νοέμβριο που πέρασε εξαρθρώθηκε δίκτυο παράνομου streaming στην Ιταλία με 22 εκατομμύρια χρήστες και ετήσιο τζίρο της τάξης των 3 δισ. ευρώ με συντονισμένη επιχείρηση κυριολεκτικά χιλιάδων αστυνομικών και των αρχών πολλών άλλων χωρών.

— Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε αυστηρά πρόστιμα για όσους παρακολουθούν παράνομα ταινίες και αγώνες. Μπορεί να εφαρμοστεί αυτό;
Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές και πραγματικές δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή όσων εξαγγέλθηκαν. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις. Στο τεχνικό επίπεδο, ο εντοπισμός των παράνομων χρηστών μπορεί είναι περίπλοκος λόγω της ευρείας χρήσης τεχνικών ανωνυμοποίησης της περιήγησης στο διαδίκτυο. Νομικά μιλώντας, συχνά οι πάροχοι παράνομου streaming εντοπίζουν και κινούνται σε «γκρίζες ζώνες» και κενά που υπάρχουν στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ακόμα και ο μεγάλος αριθμός χρηστών καθιστά δύσκολη την καθολική εφαρμογή του νόμου σε ευρεία κλίμακα.

Στη χώρα μας οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζονται μεταξύ 650.000-900.000, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες φτάνουν τους 1.200.000. Τέλος να τονίσω ότι τα πρόστιμα από μόνα τους δεν θα επαρκέσουν και η αποτελεσματικότητά τους θα είναι πολύ περιορισμένη. Θα απαιτηθεί ένας μεγάλος τεχνολογικός και νομικός μηχανισμός για την επιτήρηση του παράνομου streaming και δεν νομίζω ότι η χώρα μας, στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την περίοδο, έχει την πολυτέλεια να τον στήσει.

— Υπάρχει μηχανισμός που να εντοπίζει την IP διεύθυνση όσων βλέπουν παράνομα τηλεοπτικές πλατφόρμες; Και το αναφέρω γιατί στη Γερμανία, δικηγορικά γραφεία εντοπίζουν για λογαριασμό δημιουργών περιεχομένου τους χρήστες παράνομου περιεχομένου μέσω ειδικών προγραμμάτων (σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτεται, έστω και για δευτερόλεπτα, η μοναδική διεύθυνση IP ενός υπολογιστή παρά την ενδεχόμενη χρήση λογισμικών απόκρυψής της).
Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει τον εντοπισμό χρηστών παράνομου περιεχομένου, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν τεχνικές απόκρυψης της IP τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει α) ειδικά λογισμικά που μπορούν να ανιχνεύσουν την πραγματική IP διεύθυνση, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται τεχνικές ανωνυμοποίησης, β) συστηματική συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες, και γ) προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων που μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα χρήσης που υποδεικνύουν παράνομη δραστηριότητα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι τεχνικές εγείρουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και πολιτικών ελευθεριών, για τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη αγωγές στα γερμανικά δικαστήρια – η κατάληξη του εγχειρήματος παραμένει άγνωστη. Αν, για να περιορίσεις το παράνομο streaming, στήνεις έναν ολοκληρωτικό μηχανισμό παρακολούθησης των χρηστών, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των χρηστών στο διαδίκτυο. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας αν κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο.

— Για πολλούς είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν αυτόν που ανεβάζει ταινίες στο διαδίκτυο, καθώς κι εκείνος που τις κατεβάζει δεν είναι αμέτοχος, ουσιαστικά κλέβει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, όσο και ο uploader. Η λογική αυτή εξισώνει τον δράστη με τον χρήστη, ακόμα κι αν ο τελευταίος δεν ωφελείται οικονομικά, από διαφημίσεις ενδεχομένως, απλώς καταναλώνει λαθραία. Ποια είναι η γνώμη σας;
Πιστεύω ότι η εξίσωση του χρήστη με τον διακινητή εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα. Ο χρήστης που καταναλώνει παράνομο περιεχόμενο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, αλλά συχνά πληρώνει γι’ αυτό και ποτέ δεν έχει άμεσο οικονομικό όφελος. Αντίθετα, ο διακινητής, τις περισσότερες φορές, έχει άμεσο οικονομικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητα. Η ισοπέδωση αυτής της διαφοράς είναι άδικη.

Επιπλέον, όπως προανέφερα, για να κυνηγήσεις τα μεγάλα ψάρια απαιτείται ένας ολόκληρος μηχανισμός, φοβάμαι λοιπόν ότι τα πρόστιμα θα πέφτουν εύκολα στα μικρά ψάρια που δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε και τη νομική κάλυψη να τα αποφύγουν. Επομένως, δεν περιμένω πολλά από την εφαρμογή του νέου νόμου, αντίθετα θεωρώ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει ένα πιο ολοκληρωμένο πλάνο που να συνδυάζει νομοθετικά μέτρα, εκπαίδευση του κοινού και συνεργασία με τη βιομηχανία, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες. Τα πρόστιμα από μόνα τους δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, ποτέ και πουθενά.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ