Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν οι χρήστες παράνομου streaming στην Ελλάδα;

Small talk
Ο χρήστης που καταναλώνει παράνομο περιεχόμενο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, αλλά συχνά πληρώνει γι’ αυτό και ποτέ δεν έχει άμεσο οικονομικό όφελος. EΙκονογράφηση: bianka/LIFO
0


— Αρχικά, ήθελα να ρωτήσω πώς λειτουργεί το παράνομο streaming;
Το παράνομο streaming έχει γίνει σχετικά εύκολο λόγω της διαθεσιμότητας πολλαπλών τεχνολογικών εργαλείων – πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους υφαρπαγής προσωπικών στοιχείων, λογαριασμών κ.λπ.

Αρχικά, οι πάροχοι του παράνομου streaming υποκλέπτουν περιεχόμενο είτε με ειδικό λογισμικό για παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών ή πνευματικών δικαιωμάτων, είτε με χρήση και διανομή παράνομων συνδρομών, είτε ακόμα και με τεχνικές screen capturing για την καταγραφή και αναδιανομή ζωντανών μεταδόσεων (π.χ. αθλητικών γεγονότων) χωρίς άδεια.

Στη συνέχεια, εμπορευματοποιούν αυτό το περιεχόμενο και για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των ιδίων αλλά και των χρηστών καταφεύγουν σε VPNs (Virtual Private Networks) για απόκρυψη της πραγματικής IP διεύθυνσης, Tor browsers για ανώνυμη περιήγηση και κρυπτογραφημένη επικοινωνία για προστασία των δεδομένων αλλά και ταχύτατη αλλαγή διακομιστών.

«Αν, για να περιορίσεις το παράνομο streaming, στήνεις έναν ολοκληρωτικό μηχανισμό παρακολούθησης των χρηστών, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των χρηστών στο διαδίκτυο. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας αν κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο».

— Είναι μια τεχνολογία που είναι εύκολο να «χακαριστεί»;
Τις περισσότερες φορές οι πάροχοι παράνομου streaming χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές και εργαλεία. Άλλωστε η πρακτική τους διευκολύνεται από την ευρεία διαθεσιμότητα λογισμικών για παράκαμψη των περιορισμών πνευματικών δικαιωμάτων, την ύπαρξη χιλιάδων ιστοσελίδων με οδηγίες για παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών αλλά και από τη γενικότερη ευκολία πρόσβασης σε εργαλεία όπως αυτά που προαναφέραμε.

cover
Αντώνης Μαυρόπουλος,
χημικός μηχανικός και συγγραφέας του βιβλίου «Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος - Φύση - Μηχανές»

Επομένως, απαιτούνται πολύχρονες και πολυδάπανες προσπάθειες ώστε να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα, τα μεγάλα ψάρια του παράνομου streaming, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε γρήγορο, ούτε και φτηνό. Τον Νοέμβριο που πέρασε εξαρθρώθηκε δίκτυο παράνομου streaming στην Ιταλία με 22 εκατομμύρια χρήστες και ετήσιο τζίρο της τάξης των 3 δισ. ευρώ με συντονισμένη επιχείρηση κυριολεκτικά χιλιάδων αστυνομικών και των αρχών πολλών άλλων χωρών.

— Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε αυστηρά πρόστιμα για όσους παρακολουθούν παράνομα ταινίες και αγώνες. Μπορεί να εφαρμοστεί αυτό;
Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές και πραγματικές δυσκολίες όσον αφορά την εφαρμογή όσων εξαγγέλθηκαν. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις. Στο τεχνικό επίπεδο, ο εντοπισμός των παράνομων χρηστών μπορεί είναι περίπλοκος λόγω της ευρείας χρήσης τεχνικών ανωνυμοποίησης της περιήγησης στο διαδίκτυο. Νομικά μιλώντας, συχνά οι πάροχοι παράνομου streaming εντοπίζουν και κινούνται σε «γκρίζες ζώνες» και κενά που υπάρχουν στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Ακόμα και ο μεγάλος αριθμός χρηστών καθιστά δύσκολη την καθολική εφαρμογή του νόμου σε ευρεία κλίμακα.

Στη χώρα μας οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζονται μεταξύ 650.000-900.000, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες φτάνουν τους 1.200.000. Τέλος να τονίσω ότι τα πρόστιμα από μόνα τους δεν θα επαρκέσουν και η αποτελεσματικότητά τους θα είναι πολύ περιορισμένη. Θα απαιτηθεί ένας μεγάλος τεχνολογικός και νομικός μηχανισμός για την επιτήρηση του παράνομου streaming και δεν νομίζω ότι η χώρα μας, στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή την περίοδο, έχει την πολυτέλεια να τον στήσει.

— Υπάρχει μηχανισμός που να εντοπίζει την IP διεύθυνση όσων βλέπουν παράνομα τηλεοπτικές πλατφόρμες; Και το αναφέρω γιατί στη Γερμανία, δικηγορικά γραφεία εντοπίζουν για λογαριασμό δημιουργών περιεχομένου τους χρήστες παράνομου περιεχομένου μέσω ειδικών προγραμμάτων (σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτεται, έστω και για δευτερόλεπτα, η μοναδική διεύθυνση IP ενός υπολογιστή παρά την ενδεχόμενη χρήση λογισμικών απόκρυψής της).
Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει αναπτύξει ένα σύστημα που επιτρέπει τον εντοπισμό χρηστών παράνομου περιεχομένου, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν τεχνικές απόκρυψης της IP τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει α) ειδικά λογισμικά που μπορούν να ανιχνεύσουν την πραγματική IP διεύθυνση, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται τεχνικές ανωνυμοποίησης, β) συστηματική συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες, και γ) προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων που μπορούν να εντοπίσουν μοτίβα χρήσης που υποδεικνύουν παράνομη δραστηριότητα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές οι τεχνικές εγείρουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και πολιτικών ελευθεριών, για τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη αγωγές στα γερμανικά δικαστήρια – η κατάληξη του εγχειρήματος παραμένει άγνωστη. Αν, για να περιορίσεις το παράνομο streaming, στήνεις έναν ολοκληρωτικό μηχανισμό παρακολούθησης των χρηστών, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η υπονόμευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των χρηστών στο διαδίκτυο. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας αν κάτι τέτοιο αξίζει τον κόπο.

— Για πολλούς είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν αυτόν που ανεβάζει ταινίες στο διαδίκτυο, καθώς κι εκείνος που τις κατεβάζει δεν είναι αμέτοχος, ουσιαστικά κλέβει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, όσο και ο uploader. Η λογική αυτή εξισώνει τον δράστη με τον χρήστη, ακόμα κι αν ο τελευταίος δεν ωφελείται οικονομικά, από διαφημίσεις ενδεχομένως, απλώς καταναλώνει λαθραία. Ποια είναι η γνώμη σας;
Πιστεύω ότι η εξίσωση του χρήστη με τον διακινητή εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα. Ο χρήστης που καταναλώνει παράνομο περιεχόμενο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, αλλά συχνά πληρώνει γι’ αυτό και ποτέ δεν έχει άμεσο οικονομικό όφελος. Αντίθετα, ο διακινητής, τις περισσότερες φορές, έχει άμεσο οικονομικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητα. Η ισοπέδωση αυτής της διαφοράς είναι άδικη.

Επιπλέον, όπως προανέφερα, για να κυνηγήσεις τα μεγάλα ψάρια απαιτείται ένας ολόκληρος μηχανισμός, φοβάμαι λοιπόν ότι τα πρόστιμα θα πέφτουν εύκολα στα μικρά ψάρια που δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε και τη νομική κάλυψη να τα αποφύγουν. Επομένως, δεν περιμένω πολλά από την εφαρμογή του νέου νόμου, αντίθετα θεωρώ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει ένα πιο ολοκληρωμένο πλάνο που να συνδυάζει νομοθετικά μέτρα, εκπαίδευση του κοινού και συνεργασία με τη βιομηχανία, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες. Τα πρόστιμα από μόνα τους δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, ποτέ και πουθενά.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ