Πώς ψήφισαν και γιατί οι βουλευτές των κομμάτων

Πώς ψήφισαν και γιατί οι βουλευτές των κομμάτων Facebook Twitter
Δύο γυναίκες στα περίπτερα της Βουλής αντιδρούν μετά την ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια. - Άγγελος ΤΖΟΡΤΖΙΝΗΣ AFP / AFP
0


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
 ψήφισε εχθές το νόμο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με την ευρεία στήριξη 5 κομμάτων και 176 βουλευτών, και τα δυτικά διεθνή ΜΜΕ να τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χώρα που το κάνει. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο, η Ελλάδα «γίνεται η 16η χώρα που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο» όπως είπε εχθές ο πρωθυπουργός δηλώνοντας περήφανος για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και για το οποίο είπε ότι αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα που είναι «προοδευτική και προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο λόγος που τα ξένα μέσα ασχολήθηκαν ιδιαίτερα και τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι ορθόδοξη χώρα, είναι επειδή γνωρίζουν πως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αντίθετη, όπως και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνωμης με την τεκνοθεσία. Για αυτό και κάποια διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ως θετική έκπληξη ότι η Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζουν ως «συντηρητική, ορθόδοξη χώρα», ψήφισε το νομοσχέδιο και μερικά άλλα το παρουσίασαν ως επίτευγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Ευρωπαίος δημοσιογράφος και αναλυτής, που γνωρίζει καλά την Ελλάδα, σχολίαζε εχθές ότι «θέλει μεγάλη τόλμη για να φέρει ένας κεντροδεξιός Έλληνας πολιτικός νόμο με τον οποίο διαφωνεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και όλη η συντηρητική κοινή γνώμη, αλλά ο Μητσοτάκης το έκανε αυτό, αψηφώντας τυχόν πολιτικό κόστος ή τις συνέπειες που θα έχει στη σχέση του με τους ορθόδοξους ιερείς». 

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ άλλαξαν στάση μετά την επίμονη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για να πείσει όσους περισσοτερους γινόταν και να περιοριστούν οι απώλειες στο μίνιμουμ. Λέγεται πως τις τελευταίες μέρες ασχολήθηκε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να αλλάξουν στάση κάποιοι.

Εκτός από την Κυριάκο Μητσοτάκη όμως, εξίσου -εάν όχι περισσότερο- τολμηρός ήταν ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, καθώς ήταν ο μόνος από τους 4 μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης που ψήφισε υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. 

Η κυβέρνηση είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς, χάρη στις ψήφους των οποίων κατάφερε να συγκεντρώσει τις 176 ψήφους, αν και εχθές στο Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν 180. Κάποιοι όμως που νόμιζαν ότι τους είχαν πείσει, τελικά δεν πείστηκαν.  

Περίπου το ⅓ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και το ⅓ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ απώλειες είχαν σχεδόν όλα τα κόμματα που στήριξαν τον γάμο. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, σχολίασε εχθές ότι η κυβέρνηση «έχασε ad hoc τη δεδηλωμένη», καθώς το νομοσχέδιο πέρασε με την πλάτη που έβαλαν τα άλλα κόμματα. 

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ άλλαξαν στάση μετά την επίμονη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για να πείσει όσους περισσοτερους γινόταν και να περιοριστούν οι απώλειες στο μίνιμουμ. Λέγεται πως τις τελευταίες μέρες ασχολήθηκε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να αλλάξουν στάση κάποιοι. Τελικά το κυβερνών κόμμα πείστηκε κατά τα ⅔ , ενώ στην αρχή ήταν περισσότεροι από τους μισούς που δεν ήθελαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

Πως ψήφισαν και γιατί οι βουλευτές των κομμάτων Facebook Twitter
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξε να μην καταψηφίσει κανείς. Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi

Το ίδιο συνέβη και με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς κάποιους που δεν πείθονταν, τους έπεισε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λέγεται ότι οι Κρητικοί βουλευτές Βατσινά και Παρασύρης ήταν αρνητικοί και τελικά ψήφισαν υπέρ, μετά από συζητήσεις με την ηγεσία του κόμματος. 

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξε να μην καταψηφίσει κανείς -πλην του Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο δεν θα προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη- και όσοι δεν θα πείθονταν, να απείχαν, όπως είχε πει και δημόσια ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες. Οι 20 της ΝΔ όμως δεν υπάκουσαν και καταψήφισαν, ενώ μεταξύ των 31 που απείχαν, υπάρχουν και αυτοί που ήθελαν να καταψηφίσουν, αλλά για να μην δυσαρεστήσουν το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησαν την αποχή. Ετσι από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους 107, όταν κάποιοι άλλαξαν γνώμη. Ο Γιάννης Ανδριανός πχ, από το «όχι» που ήταν αρχικά, μετακινήθηκε στην αποχή, όπως και η Μαρία Κεφαλα, ενώ η Σέβη Βολουδάκη από το όχι πέρασε στο «ναι». 

Τα 20 «όχι» της ΝΔ που πήραν χαρακτήρα «αντάρτικου» είναι οι: Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης,Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης,  Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μάριος Σαλμάς, 

Οι 31 που απείχαν ήταν 4 μέλη της κυβέρνησης: ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και οι βουλευτές: Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος, Γιάννης Καλλιάνος, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιού, Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς,  Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος,  Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου και Στέλιος Πέτσας.

Πως ψήφισαν και γιατί οι βουλευτές των κομμάτων Facebook Twitter
Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρχικά ο πρόεδρος του είχε πει ότι θα έβαζε θέμα πειθαρχίας,  απείχαν οι δύο γιατροί, Παύλος Πολάκης και Όθωνας Ηλιόπουλος. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αρχικά ο πρόεδρος του είχε πει ότι θα έβαζε θέμα πειθαρχίας,  απείχαν οι δύο γιατροί, Παύλος Πολάκης και Όθωνας Ηλιόπουλος, ενώ η επίσης γιατρός Αθηνά Λινού, η οποία είχε αντιρρήσεις για την τεκνοθεσία, τελικά ψήφισε υπέρ και η Νίνα Κασιμάτη επέλεξε το «παρών». Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook είπε ότι απείχε «λόγω τεκνοθεσίας και παρένθετης κύησης». 

Στο ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανένας, αλλά υπήρξαν 11 αποχές, λόγω αντιρρήσεων με την τεκνοθεσία κυρίως και όχι με τον γάμο, όπως είπαν κάποιοι, ενώ ορισμένοι επικαλέστηκαν, κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο κόμμα τους, την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των ψηφοφόρων τους. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απείχαν ήταν οι: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαϊδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης και Κατερίνα Καζάνη.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, παρότι είχαν πει ότι όλοι οι βουλευτές τους θα υπερψήφιζαν, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ απείχαν. Ο εκπρόσωπος τύπου, Κωστής Καρπόζηλος, όταν είχε ερωτηθεί για τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές τους, αν δεν θα ψηφίσουν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είχε απαντήσει:«Εμείς δεν έχουμε τέτοια ζητήματα», διότι, «οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές μας ήρθαν στη Νέα Αριστερά γιατί πιστεύουν στις αξίες της». Τελικά οι δύο μειονοτικοί βουλευτές τους δεν ψήφισαν. 

Δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο και δύο βουλευτές που εξελέγησαν με την Πλευσης Ελευθερίας αλλά στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλακης προσπάθησαν και τρεις πάρα πολύ για να συγκεντρωθούν οι 176 ψήφοι υπέρ του γάμου, καθώς αρκετοί βουλευτές έπρεπε να αλλάξουν γνώμη για να επιτευχθεί αυτό και δεν ήταν τόσο εύκολο. Αν θα υπάρξουν συνέπειες σε κάποιους που δεν ψήφισαν, θα το δούμε σε λίγο. Ο πρωθυπουργός δέχεται προτάσεις να θέσει εκτός κυβέρνησης όσους δεν ψήφισαν υπέρ, αλλά εκείνος είχε πει ότι ως βουλευτές ψηφίζουν και τα μέλη της κυβέρνησης, άρα δεν θα έθετε θέμα πειθαρχίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ ο αντάρτης που εχει να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μέντορας του και υπερσυντονιστής των τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παύλος Πολάκης, οπότε θα το σκεφτεί δυο φορές πριν αποφανθεί. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ