Το πολιτικό ορόσημο των Τεμπών

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ- ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον Σταύρο Θεοδωράκη, επιδίωξε να βελτιώσει την τραυματισμένη πολιτική εικόνα του και να επιδείξει ένα πιο ανθρώπινο προφίλ.
0


ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ, που μετά από μέρες ξεκινά πάλι κάποια δρομολόγια, η κυβέρνηση προσπαθεί κι αυτή να κάνει άλλη μια επανεκκίνηση και να επουλώσει το τραύμα. Μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης όμως έχει χαθεί και για τον σιδηρόδρομο και για την κυβέρνηση. Παρά τις εγγυήσεις που δίνονται και τις οδηγίες για αυξημένη επιμέλεια στα θέματα ασφάλειας, όλοι γνωρίζουν ότι οι ελλείψεις και οι παθογένειες που ήρθαν στο φως ‒τις οποίες όλοι γνώριζαν, αλλά αποσιωπούσαν‒ δεν θα διορθωθούν άμεσα, ενώ έντονη είναι η αμφισβήτηση και για το αν υπάρχει πραγματική βούληση γι’ αυτό από το πολιτικό προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός μοιάζει σαν τον δρομέα που, ενώ ήταν πρώτος, σκόνταψε λίγο πριν από το νήμα και τώρα προσπαθεί να σηκωθεί και να συνεχίσει τραυματισμένος. Το δυστύχημα των Τεμπών αποτελεί ήδη πολιτικό ορόσημο. Στο εξής θα μιλάμε για την περίοδο προ των Τεμπών και μετά τα Τέμπη. Κι ενώ πριν μια δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού έμοιαζε πολύ πιθανή, τώρα φαίνεται σχεδόν αδύνατο η Νέα Δημοκρατία να πετύχει αυτοδυναμία. Ωστόσο, βεβαιότητες στο ρευστό πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται καθημερινά δεν υπάρχουν. Κανένας δημοσκόπος δεν το αποκλείει κατηγορηματικά, αλλά, όταν τους ρωτάς, απαντάνε ότι το θεωρούν πολύ δύσκολο και με τα σημερινά δεδομένα «δεν υπάρχει περίπτωση». Παραμένει εδώ η ιδιαιτερότητα ότι από τη δημοσκοπική υποχώρηση της κυβέρνησης δεν κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και αυτό εξηγείται, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως, πέρα από την αντικειμενική και αδιαμφισβήτητη ευθύνη της κυβέρνησης, όλοι έχουν δώσει από μια μαχαιριά στον σιδηρόδρομο. Όσα ήρθαν στο φως κατέδειξαν ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος ήταν σε παρακμή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένας βαθιά διεφθαρμένος οργανισμός με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες αδιαφορούσαν και διαπλέκονταν με τους εργολάβους που κέρδιζαν ακόμα και πάνω από το πτώμα του, όπως προκύπτει. 

Η άρνηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να μιλήσουν για τα πραγματικά αίτια εξηγείται, καθώς αφορά την πολιτική διαφθορά δικών τους ανθρώπων, αλλά δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία ότι θα διορθώσουν τελικά αυτό που με κάθε τρόπο προσπαθούν να κρύψουν.

Σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να αλληλοκατηγορούνται για το αν η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα σταμάτησε το 2015 ή το 2019 και αν το σύστημα στον Σταθμό της Λάρισας λέγεται τοπικός χειρισμός ή τοπική τηλεδιοίκηση, αλλά για το καυτό θέμα της διαπλοκής με τους εργολάβους και για τα πραγματικά αίτια της καθυστέρησης του έργου σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης υπάρχει πλήρης συγκάλυψη. Κανένας δεν κατονομάζει τους εργολάβους που δεν ολοκλήρωσαν το έργο, πέρα από κάποιες πολύ γενικές αναφορές, ούτε αποκαλύπτει τις αιτίες γι’ αυτό, παρότι αμφότερες οι πλευρές τις γνωρίζουν καλά. Η άρνηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να μιλήσουν για τα πραγματικά αίτια εξηγείται, καθώς αφορά την πολιτική διαφθορά δικών τους ανθρώπων, αλλά δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία ότι θα διορθώσουν τελικά αυτό που με κάθε τρόπο προσπαθούν να κρύψουν. Και εδώ υπάρχει απόλυτη συναίνεση του πολιτικού συστήματος στην πράξη, κάτι που τόσο σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς σε άλλα πεδία. 

Το πολιτικό ορόσημο των Τεμπών Facebook Twitter
O πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει ότι παραμένει στο παιχνίδι και διαθέτει ακόμα κυβερνητικό σφρίγος για να υλοποιήσει όσα δεν έκανε. Φωτ.: Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στον Σταύρο Θεοδωράκη, επιδίωξε να βελτιώσει την τραυματισμένη πολιτική εικόνα του και να επιδείξει ένα πιο ανθρώπινο προφίλ. Παράλληλα προσπάθησε να δείξει ότι παραμένει στο παιχνίδι και διαθέτει ακόμα κυβερνητικό σφρίγος για να υλοποιήσει όσα δεν έκανε. Δεν μίλησε απλώς για τη διεκδίκηση της επόμενης θητείας αλλά προσπάθησε να επανασυστηθεί, προωθώντας τη δική του ατζέντα και κάποια από αυτά που περιλαμβάνει, όπως το περίφημο άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια και τη συνταγματική αλλαγή που προβλέπει. 

Για άλλη μια φορά έγινε φανερό ότι θεωρεί ως σημαντικότερο όπλο του τις αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραδέχτηκε πολλές από τις δικές του αδυναμίες, που δεν θα μπορούσε να μην παραδεχτεί, αλλά επέμεινε ότι ακόμα και μετά απ’ όλα αυτά εκείνοι παραμένουν πιο αξιόπιστοι για να διοικήσουν και να μεταρρυθμίσουν το κράτος από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Βέβαια, αυτή ακριβώς η πεποίθηση ήταν που εξέθρεψε την αλαζονεία της κυβέρνησης και το εφησυχασμό σε πολλούς τομείς, όπου δεν βελτιώθηκε το παραμικρό.  

Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να κυβερνήσει τη χώρα κάνοντας μια πλήρη θητεία, αλλά μετά τα Τέμπη έχει χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων ‒ ίσως αυτή ξεκίνησε να χάνεται από την υπόθεση των υποκλοπών και μετά. Στο εξωτερικό διαθέτει φίλους και εχθρούς, στο εσωτερικό όμως έχει ξεμείνει από συμμάχους. Αν δεν πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας που σήμερα μοιάζει ακατόρθωτος, ο Μητσοτάκης δεν έχει πολιτικές συμμαχίες που θα τον στηρίξουν, όπως είχε π.χ ο Τσίπρας τον Καμμένο ή ο Σαμαράς τον Βενιζέλο. 

Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν αυτή καταφέρει να έρθει πρώτο κόμμα, καθώς και το ΠΑΣΟΚ το αφήνει ανοιχτό αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποκλείει κατηγορηματικά. Εκείνο όμως που και οι δύο αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο είναι η συναίνεση στο να ξαναγίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να το εννοεί απολύτως όταν λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», ενώ τη συνεργασία και με τα δύο κόμματα τις έχει αφήσει ανοιχτές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως κεντρικό στόχο της καμπάνιας του κόμματος «Να φύγει ο Μητσοτάκης», οπότε, ακόμα κι αν το κόμμα του βρεθεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο μόνος σίγουρος όρος θα είναι αυτός. 

Η χώρα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά μετά τα Τέμπη και μια κυβέρνηση συνεργασίας αυτήν τη στιγμή, με τα σημερινά δεδομένα, διαγράφεται ως το πιο πιθανό σενάριο, αλλά με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της άγνωστα, πλην του ότι σε αυτή την περίπτωση ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα είναι κάποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
H εξέγερση της «κανονικότητας»

Οπτική Γωνία / H εξέγερση της «κανονικότητας»

Μια τάση που θέλει να προσελκύσει μετριοπαθή ακροατήρια, αντλώντας από μια ψευδή εκδοχή της Ιστορίας, η οποία θέλει τον δυτικό πολιτισμό να υποφέρει ή να παρακμάζει γιατί τάχα έπεσε θύμα του ανθρωπισμού του.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
EPEJERGAS HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οπτική Γωνία / HIV/AIDS: Σύντομα θα αποτελεί παρελθόν;

Οι κρίσιμοι σταθμοί μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε το 1981, οπότε πιστοποιήθηκαν τα πρώτα κρούσματα HIV, μέχρι σήμερα, που στόχος πια είναι η πλήρης ύφεση της νόσου, με ορίζοντα την επίτευξη της ίασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Πάνος Ρούτσι: Ο απεργός πείνας που συγκλονίζει την Ελλάδα

Επιστρατεύοντας το ύστατο μέσο πίεσης, ο Πάνος Ρούτσι ζητά δικαιοσύνη για τα Τέμπη και άδεια για να ξεθάψει το παιδί που έχασε στο μοιραίο τρένο, ώστε να ταυτοποιηθεί και να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ