Οι Δήμητρες και ο γρίφος 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 αντιλήφθηκε ότι αρκούσαν μια-δυο ατάκες για το παράλληλο νόμισμα και το σχέδιο «Δήμητρα» για να κερδίσει άφθονο τηλεοπτικό χρόνο και μετά να αφήσει τους άλλους να δουλεύουν γι’ αυτόν.
0



ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
του 2023 μιλάμε για το τι έγινε το 2015 και αν αυτό μπορεί να επαναληφθεί και πώς ήταν μάλλον ένα απροσδόκητο επικοινωνιακό δώρο στη Νέα Δημοκρατία, η οποία έσπευσε να το αξιοποιήσει. Η συζήτηση αυτή, με τους όρους που διεξάγεται και στη συγκεκριμένη συγκυρία, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και είναι μια πολύ βολική ατζέντα για να μη συζητηθούν άλλα θέματα, για τα οποία θα έπρεπε να απολογείται. Το θέμα της ρήξης με την Ευρωζώνη και τα σχέδια παράλληλου νομίσματος, ωστόσο, δεν τα έφερε η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική συζήτηση αλλά ο Γ. Βαρουφάκης

Μέχρι πριν από λίγο καιρό το κόμμα του ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τα ΜΜΕ ελάχιστα ασχολούνταν μαζί του. Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, όμως, γνωρίζει καλά την τέχνη της πρόκλησης της προσοχής των ΜΜΕ και με κριτήρια μάρκετινγκ η επικοινωνιακή του τακτική και επιτυχημένη ήταν και απέδωσε. Ο στόχος του ήταν να προσελκύσει τη λεγόμενη αριστερή αντισυστημική ψήφο. Κάποιοι από αυτούς τους ψηφοφόρους βρίσκονται «εγκλωβισμένοι», όπως θεωρεί, στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι τον εγκατέλειψαν μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα που έγινε «ναι». Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι που διεκδικεί σήμερα ο Βαρουφάκης και η επαναφορά της συζήτησης περί ρήξης και νομίσματος τού αποφέρει τα κέρδη που θέλει. Βλάπτει όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, ως παράπλευρη απώλεια, ακόμα και αν δεν υπήρχε η σκοπιμότητα αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει θετικά για τους «νοικοκυραίους» και κάνει καμπάνια με άρωμα ΠΑΣΟΚ του ’80. Το μόνο που δεν ήθελε τώρα ήταν κάποιον να τρομάξει αυτούς που με τόσο κόπο προσπαθεί να προσεγγίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να πείσει σε αυτές τις εκλογές τους ψηφοφόρους του «μετριοπαθούς κέντρου» ότι έχει αφήσει πίσω του το ριζοσπαστικό παρελθόν του. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει θετικά για τους «νοικοκυραίους» και κάνει καμπάνια με άρωμα ΠΑΣΟΚ του ’80. Το μόνο που δεν ήθελε τώρα ήταν κάποιον να τρομάξει αυτούς που με τόσο κόπο προσπαθεί να προσεγγίσει. Τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησαν πολύ γρήγορα εδώ. Κατάλαβε αμέσως ότι τη συζήτηση για τα σχέδια ρήξης και παράλληλου νομίσματος μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει υπέρ της, εμφανίζοντας τον Γ. Βαρουφάκη ως μπαμπούλα στο κοινό που την ενδιαφέρει. Η αφήγησή της ήταν απλή: η εναλλακτική πρόταση της προοδευτικής κυβέρνησης που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριλάμβανε και τον Γ. Βαρουφάκη. Άρα, με το σκεπτικό της ΝΔ αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη κυβέρνηση. Αυτό πάλι διευκολύνει τον δικό της στόχο για αυτοδύναμη κυβέρνηση ως μονόδρομο, αφού όλοι οι άλλοι «είναι με τον Βαρουφάκη».

Όμως, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, όπου η Νέα Δημοκρατία προσπαθούσε να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 και ο Τσίπρας διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν έχει καμία σχέση («πώς θα με δεχόταν ο καγκελάριος Σολτς;», όπως είπε), μπήκε και ένα κείμενο-συμβολή των «53» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για τοπικά νομίσματα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να το αξιοποιήσει και αυτό για να διατηρήσει την ατζέντα της «ρήξης» και να την επισείει ως φόβητρο. Ο πρωθυπουργός προσάρμοσε γρήγορα και τη ρητορική του και την προεκλογική του στρατηγική, αναδεικνύοντας το θέμα σχεδόν σε κάθε συνέντευξη και κάθε ομιλία. «Μήπως χωρίς μνημόνια πάνε και ξανακάνουν τα ίδια;» αναρωτιέται στις ομιλίες του. «Τουλάχιστον ο Τσακαλώτος, με το μνημόνιο, είχε κι ένα πλαίσιο. Δεν μπορούσε να κάνει αυτά τα οποία πίστευε. Τώρα μας λέει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Εκτός μνημονίων φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η κυβέρνηση δεν είναι η μόνη κερδισμένη όμως, καθώς και ο Γ. Βαρουφάκης, που το έφερε στον προεκλογικό διάλογο, φαίνεται να έχει σημαντικά κέρδη στο κοινό που ήθελε. Ακόμα και αυτοί που τον κατηγορούν και τον καταγγέλλουν για το σχέδιο «Δήμητρα» ως διαφημιστές του λειτουργούν στους ψηφοφόρους που τον ενδιαφέρουν. Αυτός που φαίνεται να χάνει από την ατζέντα με τις Δήμητρες, τη ρήξη, τα παράλληλα και τα τοπικά νομίσματα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας αρχικά δίστασε, αλλά τελικά επιτέθηκε στον Γ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα περί νομισμάτων, ενώ τον ίδιο τον αποκάλεσε φίλο του Σόιμπλε. Η εξέλιξη αυτή μοιάζει να του στερεί έναν δυνητικό εταίρο στην «προοδευτική κυβέρνηση», αν και αυτό δεν έχει αποκλειστεί ρητά, αλλά, από την άλλη, και η συμμαχία μαζί του θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κόστος γιατί απομακρύνει και τρομάζει τους κεντρώους. Το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαχωρίσει εγκαίρως τη θέση του, γι’ αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτός δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη. Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 αντιλήφθηκε ότι αρκούσαν μια-δυο ατάκες για το παράλληλο νόμισμα και το σχέδιο «Δήμητρα» για να κερδίσει άφθονο τηλεοπτικό χρόνο και μετά να αφήσει τους άλλους να δουλεύουν γι’ αυτόν. Ήταν ένα έξυπνο προεκλογικό τρικ στο οποίο θα τσιμπούσαν όλα τα συστημικά ΜΜΕ και το έκανε καλά. Η Νέα Δημοκρατία, πάλι, πήρε την απροσδόκητη πάσα για να σουτάρει στα δίχτυα του ΣΥΡΙΖΑ, που ξαφνιασμένος άργησε να καταλάβει τι συμβαίνει, παρότι κάποτε τις τακτικές αυτές τις έπαιζε στα δάχτυλα.  

Κατά τα άλλα, στα επιτελεία των κομμάτων αρχίζουν να θεωρούν σχεδόν δεδομένες τις δεύτερες εκλογές, ακόμα και αυτά που τις ξορκίζουν, γιατί όλα τα μικρότερα κόμματα θα πιεστούν από τον δικομματισμό τη δεύτερη Κυριακή και με δυσκολία θα συγκρατήσουν τα ποσοστά τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις για το ΠΑΣΟΚ, που δυσκολεύονται να διαβάσουν, και φοβούνται ότι ο Ανδρουλάκης δεν θέλει σε αυτήν τη φάση να (συγ)κυβερνήσει. Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναδειχθεί σε μήλον της έριδος σε αυτές τις εκλογές, παραμένει εξαιρετικά καχύποπτος απέναντι και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, εμποδίζοντας κάθε απόπειρα παρασκηνιακής προσέγγισης, και αυτό προβληματίζει πολλούς που προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών του Βαρουφάκη και τα ναι που έγιναν όχι

Ρεπορτάζ / Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών του Βαρουφάκη και τα ναι που έγιναν όχι

Ο Βαρουφάκης προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή με τα σχέδια ρήξης που επαναφέρει και ισχυρισμούς περί πλαστογραφημένης επιστολής του στη Βουλή το 2015, ενώ αποσιωπά τις αποχωρήσεις βουλευτριών του κόμματός του και τις σοβαρές καταγγελίες τους.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Ρεπορτάζ / Οι ευρωεκλογές ως νέο πολιτικό ορόσημο 

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, ίσως επειδή θα καταγραφούν οι δυνάμεις και οι συσχετισμοί ενός παράξενου και ασυνήθιστου πολιτικού τοπίου, όπως αυτό που έχει προκύψει στην Ελλάδα μετά την κρίση και λίγο πριν από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού περιβάλλοντος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το «Rom Boost» και μια συζήτηση για τους Ρομά 

Οπτική Γωνία / «Δεν είναι οι Ρομά που επιλέγουν το περιθώριο, αλλά η ίδια η κοινωνία που τους περιορίζει»

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν το έργο «Rom Boost», επιμορφωτικές δράσεις σε κοινότητες Ρομά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης και συμπερίληψης της οργάνωσης. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις και να δοθεί φωνή και αυτοπεποίθηση στους περιθωριοποιημένους Ρομά πληθυσμούς. Εκτός όμως από το ίδιο το έργο, ενδιαφέρον έχει και η συνομιλία που ακολούθησε, με τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ