«Οι Μακρόν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση – η δική μου ερωτική σχέση με τη δασκάλα μου ήταν τραυματική»

«Οι Μακρόν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση – η δική μου ερωτική σχέση με τη δασκάλα μου ήταν τραυματική» Facebook Twitter
«Οι Μακρόν είναι ασυνήθιστοι γιατί είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι, όπως φαίνονται»
0

«Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ νέας ταινίας του Τοντ Χέινς, May December αυτές τις μέρες, συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας από τις σπάνιες προσωπικές συνεντεύξεις της 70χρονης Μπριζίτ Μακρόν, η οποία δήλωσε στο περιοδικό Paris Match ότι καθυστέρησε δέκα χρόνια να παντρευτεί τον σύζυγό της, τον 45χρονο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για χάρη των τριών παιδιών της, τα οποία ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με τον σύντροφό της.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που ξεκίνησε τη σχέση με τον μετέπειτα σύζυγό της όταν εκείνη ήταν 34 ετών και εκείνος 12. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν 15 ετών όταν αποπλανήθηκε από την 40χρονη Μπριζίτ, που ήταν καθηγήτριά του. Και στις δύο περιπτώσεις, καλούμαστε να εξετάσουμε ένα από τα διαρκή ταμπού της κοινωνίας: τη σχέση μεταξύ μιας μεγαλύτερης γυναίκας και ενός έφηβου αγοριού.

Η αγωνία και ο πόνος που περιβάλλουν την κατάχρηση εξουσίας από έναν μεγαλύτερο άνδρα προς ένα έφηβο κορίτσι, με όλες τις προεκτάσεις της, είναι φρικτή. Συγκριτικά, ένα αγόρι μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να χάσει, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος και οδυνηρός.

Τέτοιες σχέσεις παρουσιάζονται αντίστροφα συνήθως: ο μεγαλύτερος άνδρας κάνει κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας που απολαμβάνει για να ξεκινήσει σχέση με ένα έφηβο κορίτσι. Υπάρχουν πολύ λιγότερες αναφορές, πολιτισμικές ή άλλες, σε μεγαλύτερες γυναίκες και τις σχέσεις τους με αγόρια στην εφηβεία. Και όταν υπάρχουν, μοιάζει σαν να επιχειρείται η εξερεύνηση απάτητων και αβέβαιων εδαφών.

Ως θύμα μιας τέτοιας σχέσης, η οποία ήταν ακόμα νόμιμη εκείνη την εποχή, μπορώ να εγγυηθώ για την ευάλωτη ψυχοσύνθεση των εφήβων και είμαι ζωντανή απόδειξη των ολέθριων και δια βίου επιπτώσεων της χειραγώγησης και της ανισορροπίας της εξουσίας ανάμεσα σ’ έναν ή μία ενήλικο κι ένα παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι είναι εντελώς αθώοι. Τα έφηβα αγόρια διαθέτουν επίπεδα αυτοπεποίθησης που τα ωθούν να παίρνουν ρίσκα.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα μυαλά των εφήβων είναι επιρρεπή στο ρίσκο. Υποστηρίζω όμως ότι είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη επαρκούς διανοητικής ανάπτυξης που τους καθιστά εύκολη λεία. Όσο πειστικός κι αν είναι ένας έφηβος, δεν παύει να είναι παιδί. Και, αν αυτό το παιδί είναι μαθητής κάτω των 18 ετών, τότε η σχέση με τον καθηγητή ή την καθηγήτριά του είναι από το 2001 παράνομη.

Η αγωνία και ο πόνος που περιβάλλουν την κατάχρηση εξουσίας από έναν μεγαλύτερο άνδρα προς ένα έφηβο κορίτσι, με όλες τις προεκτάσεις της, είναι φρικτή. Συγκριτικά, ένα αγόρι μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να χάσει, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος και οδυνηρός. Κάθε μέρα μου θυμίζει τι έχασα πριν από 30 χρόνια, τι δεν έκανα, τι δεν έζησα.

Οι Μακρόν είναι ασυνήθιστοι γιατί είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι, όπως φαίνονται. Μήπως επειδή η Μπριζίτ επέτρεψε στον Εμανουέλ να ανοίξει τα φτερά του και περίμενε μια δεκαετία πριν τον παντρευτεί; Παρά τις διαμαρτυρίες τους και τις διαβεβαιώσεις τους ότι όλα πήγαν καλά, δεν θα μάθουμε ποτέ πραγματικά τι συνέβη εκεί. Ίσως όλα να είναι καθαρά και άμεμπτα, αλλά το γεγονός παραμένει ότι εκείνη ήταν η δασκάλα του και εκείνος ο έφηβος μαθητής της».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ναυάγιο Sea Diamond: Νέα δικαστική συνέχεια από τον δήμο Θήρας

Ρεπορτάζ / Ναυάγιο Sea Diamond: Ξανά στις δικαστικές αίθουσες

Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από τη δραματική βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης, η υπόθεση εξακολουθεί να εξετάζεται. Την Πέμπτη, στο Αστικό Εφετείο Πειραιά, θα υπάρξει νέα συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Λυκούργος Πορφύρης: «Αν το βασικό σου κριτήριο στα σεξουαλικά σου θέλω είναι η ομορφιά, νομίζω ότι μάλλον κάνεις πολύ βαρετό σεξ»

Κοκέτα / Λυκούργος Πορφύρης: «Η ταμπέλα του όμορφου υπάρχει ως φετίχ για τον αλφισμό»

Ο Λυκούργος είναι καλλιτέχνης και queer ακτιβιστής γύρω από την αναπηρία που ζει μεταξύ Όσλο και Αθήνας, βασικά, είναι ένας πολύ ωραίος τύπος και μας τα είπε όλα έτσι ακριβώς όπως τα σκέφτεται. 
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
tsafos

Βασιλική Σιούτη / Η αντιπολίτευση ζητά κι άλλη αποπομπή μετά τον Δοξιάδη

Το θέμα του Αρίστου Δοξιάδη μοιάζει να κλείνει με την παραίτησή του, η αντιπολίτευση όμως τώρα ζητά την αποπομπή και του υφυπουργού Ενέργειας, Νίκου Τσάφου, στην οποία θα επιμείνει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Χρυσαλένια- Ηλιοστάλαχτη θα πάει εκδρομή

Οπτική Γωνία / Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς κάνουν τα πάντα για να στείλουν το παιδί τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο

Τι μεσολάβησε και αυτήν τη στιγμή, παρά την οικονομική στενότητα, τα ιδιωτικά σχολεία (που κοστίζουν μαζί με τα μεταφορικά από 6.000 έως 16.000 ευρώ τον χρόνο) έχουν λίστα αναμονής;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Η Ζωή που τα λέει έξω από τα δόντια…

Οπτική Γωνία / Η Ζωή που «τα λέει έξω από τα δόντια»

Η Κωνσταντοπούλου είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας συνολικής πολιτικής παρακμής που δεν συναντάται μόνο στη χώρα μας, για την οποία ευθύνη έχουν όσοι την ανέδειξαν ως πολιτική περσόνα και τώρα βλέπουν την πλάτη της στις δημοσκοπήσεις…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ