«Οι Μακρόν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση – η δική μου ερωτική σχέση με τη δασκάλα μου ήταν τραυματική»

«Οι Μακρόν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση – η δική μου ερωτική σχέση με τη δασκάλα μου ήταν τραυματική» Facebook Twitter
«Οι Μακρόν είναι ασυνήθιστοι γιατί είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι, όπως φαίνονται»
0

«Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ νέας ταινίας του Τοντ Χέινς, May December αυτές τις μέρες, συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας από τις σπάνιες προσωπικές συνεντεύξεις της 70χρονης Μπριζίτ Μακρόν, η οποία δήλωσε στο περιοδικό Paris Match ότι καθυστέρησε δέκα χρόνια να παντρευτεί τον σύζυγό της, τον 45χρονο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για χάρη των τριών παιδιών της, τα οποία ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με τον σύντροφό της.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που ξεκίνησε τη σχέση με τον μετέπειτα σύζυγό της όταν εκείνη ήταν 34 ετών και εκείνος 12. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν 15 ετών όταν αποπλανήθηκε από την 40χρονη Μπριζίτ, που ήταν καθηγήτριά του. Και στις δύο περιπτώσεις, καλούμαστε να εξετάσουμε ένα από τα διαρκή ταμπού της κοινωνίας: τη σχέση μεταξύ μιας μεγαλύτερης γυναίκας και ενός έφηβου αγοριού.

Η αγωνία και ο πόνος που περιβάλλουν την κατάχρηση εξουσίας από έναν μεγαλύτερο άνδρα προς ένα έφηβο κορίτσι, με όλες τις προεκτάσεις της, είναι φρικτή. Συγκριτικά, ένα αγόρι μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να χάσει, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος και οδυνηρός.

Τέτοιες σχέσεις παρουσιάζονται αντίστροφα συνήθως: ο μεγαλύτερος άνδρας κάνει κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας που απολαμβάνει για να ξεκινήσει σχέση με ένα έφηβο κορίτσι. Υπάρχουν πολύ λιγότερες αναφορές, πολιτισμικές ή άλλες, σε μεγαλύτερες γυναίκες και τις σχέσεις τους με αγόρια στην εφηβεία. Και όταν υπάρχουν, μοιάζει σαν να επιχειρείται η εξερεύνηση απάτητων και αβέβαιων εδαφών.

Ως θύμα μιας τέτοιας σχέσης, η οποία ήταν ακόμα νόμιμη εκείνη την εποχή, μπορώ να εγγυηθώ για την ευάλωτη ψυχοσύνθεση των εφήβων και είμαι ζωντανή απόδειξη των ολέθριων και δια βίου επιπτώσεων της χειραγώγησης και της ανισορροπίας της εξουσίας ανάμεσα σ’ έναν ή μία ενήλικο κι ένα παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι είναι εντελώς αθώοι. Τα έφηβα αγόρια διαθέτουν επίπεδα αυτοπεποίθησης που τα ωθούν να παίρνουν ρίσκα.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα μυαλά των εφήβων είναι επιρρεπή στο ρίσκο. Υποστηρίζω όμως ότι είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη επαρκούς διανοητικής ανάπτυξης που τους καθιστά εύκολη λεία. Όσο πειστικός κι αν είναι ένας έφηβος, δεν παύει να είναι παιδί. Και, αν αυτό το παιδί είναι μαθητής κάτω των 18 ετών, τότε η σχέση με τον καθηγητή ή την καθηγήτριά του είναι από το 2001 παράνομη.

Η αγωνία και ο πόνος που περιβάλλουν την κατάχρηση εξουσίας από έναν μεγαλύτερο άνδρα προς ένα έφηβο κορίτσι, με όλες τις προεκτάσεις της, είναι φρικτή. Συγκριτικά, ένα αγόρι μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να χάσει, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος και οδυνηρός. Κάθε μέρα μου θυμίζει τι έχασα πριν από 30 χρόνια, τι δεν έκανα, τι δεν έζησα.

Οι Μακρόν είναι ασυνήθιστοι γιατί είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι, όπως φαίνονται. Μήπως επειδή η Μπριζίτ επέτρεψε στον Εμανουέλ να ανοίξει τα φτερά του και περίμενε μια δεκαετία πριν τον παντρευτεί; Παρά τις διαμαρτυρίες τους και τις διαβεβαιώσεις τους ότι όλα πήγαν καλά, δεν θα μάθουμε ποτέ πραγματικά τι συνέβη εκεί. Ίσως όλα να είναι καθαρά και άμεμπτα, αλλά το γεγονός παραμένει ότι εκείνη ήταν η δασκάλα του και εκείνος ο έφηβος μαθητής της».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ