«May December»: Τζούλιαν Μουρ και Νάταλι Πόρτμαν στα καλύτερά τους

May December Facebook Twitter
Μεταβάλλοντας αδιόρατα τον τόνο και πιο έντονα τις διαθέσεις, το «May December» ξεπερνά το φάντασμα του σκανδάλου από το παρελθόν και ξεσκεπάζει τον χειρότερο εχθρό του πάθους.
0


Η ΨΥΧΟΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ χαρακτήρων αμφίβολης ηθικής της Πατρίσια Χάισμιθ συναντά την εκλεπτυσμένη ματιά του Τοντ Χέινς σε μια ευρείας έννοιας μαύρη κωμωδία όπου τίποτε δεν είναι αδιάσειστο και κανείς δεν έχει προεξοφλήσει το μέλλον του, όποιες και αν είναι οι μέχρι τώρα επιλογές του. Μετά τη γυναικεία δυναμική μιας άλλης εποχής όπως την αποτύπωσε στο στιλπνό και αρχοντικό «Κάρολ», ο Αμερικανός σκηνοθέτης υιοθετεί μια νοοτροπία σαπουνόπερας για την αντιπαράθεση της Γκρέισι Άθερτον-Γου (Τζουλιάν Μουρ) με την Ελίζαμπεθ Μπέρι (Νάταλι Πόρτμαν).

Η πρώτη ζει σχετικά ήσυχα στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια με τα παιδιά και τον ασιατικής καταγωγής σύζυγό της, πουλώντας γλυκά στους γείτονες, και βασικά σε όσους τη συμπαθούν και τη στηρίζουν ακόμη, μετά το σκάνδαλο που απασχόλησε την κοινή γνώμη, ειδικά την κοινότητα στην οποία ανήκει, χρόνια πριν, όταν ερωτεύθηκε τον 13χρονο τότε Τζο, έμεινε έγκυος, τον παντρεύτηκε, έκανε φυλακή και μετά οικογένεια μαζί του, εγκαταλείποντας τον σύζυγο και τα παιδιά της – ο γιος της έχει ακόμη απωθημένα, ενώ ο πρώην ούτε καν τη συζητά στην εξίσωση της ζωής του.

Ο ανταγωνισμός δεν στέκει στο επιφανειακό επίπεδο της ομορφιάς, της νεότητας ή της φιλαρέσκειας. Επεκτείνεται στα κεκτημένα, το ρίσκο και την επιθυμία. Η σύγκρουσή τους είναι περίπου μπεργκμανική, εξού και τα αντιμαχόμενα προφίλ τους, που παραπέμπουν στην «Περσόνα».

Η Ελίζαμπεθ θέλει να ξεκολλήσει από το τηλεοπτικό της τέλμα και η βιογραφική ταινία με θέμα την Γκρέισι αποτελεί την ιδανική λύση. Την επισκέπτεται για να τη γνωρίσει και ζητά την άδειά της να μελετήσει την καθημερινότητά της. Αναζητώντας κάτι βαθύτερο, που θα τη βοηθούσε για τον ρόλο, βρίσκει συχνά ένα εσώψυχο τείχος – λογικό. Κινούνται παράλληλα, πολιτισμένα, αναγνωριστικά. Η περιστασιακή συμβίωσή τους πηγάζει από αμοιβαία οφέλη, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι προβληματική στην ουσία της.

May December Facebook Twitter
Η Ελίζαμπεθ θέλει να ξεκολλήσει από το τηλεοπτικό της τέλμα και η βιογραφική ταινία με θέμα την Γκρέισι αποτελεί την ιδανική λύση.

Ο ανταγωνισμός δεν στέκει στο επιφανειακό επίπεδο της ομορφιάς, της νεότητας ή της φιλαρέσκειας. Επεκτείνεται στα κεκτημένα, το ρίσκο και την επιθυμία. Η σύγκρουσή τους είναι περίπου μπεργκμανική, εξού και τα αντιμαχόμενα προφίλ τους, που παραπέμπουν στην Περσόνα.

Μεταβάλλοντας αδιόρατα τον τόνο και πιο έντονα τις διαθέσεις, το May December (έκφραση για μια ερωτική σχέση με σημαντική διαφορά ηλικίας) ξεπερνά το φάντασμα του σκανδάλου από το παρελθόν και ξεσκεπάζει τον χειρότερο εχθρό του πάθους, δηλαδή τις μπανάλ στάχτες που έχουν απομείνει στη σβησμένη φλόγα του.

Η ενδιαφέρουσα προσθήκη στην ιστορία που βασίζεται στην αληθινή περίπτωση της Μέρι Κέι Λετουρνό είναι ο Τζο Γιου (Τσαρλς Μέλτον), ο νεαρός σύζυγος που από διακοσμητικός «σερβιτόρος» σταδιακά διαδραματίζει καταλυτικότερο ρόλο, όσο η Ελίζαμπεθ αποκτά (ή τουλάχιστον έτσι νομίζει) πλεονέκτημα και επιρροή σε σχέση με την πρώτη φάση αναμονής και παρατήρησης.

ΣΑΒΒΑΤΟ CHECK May December Facebook Twitter
Ο ανταγωνισμός δεν στέκει στο επιφανειακό επίπεδο της ομορφιάς, της νεότητας ή της φιλαρέσκειας.

Φανταστείτε, λοιπόν, μια κατάσταση του έρωτα που δεν τολμά να αποκαλυφθεί (Far from Heaven, πάλι με την Τζουλιάν Μουρ) σε ένα προχωρημένο στάδιο, από τον ίδιο σκηνοθέτη, που εδώ προτιμά μια καλυμμένα σατιρική αφήγηση, όχι με μία αλλά με δύο γυναίκες που ψάχνουν τη θέση τους από διαφορετικές αφετηρίες, και τους δίνεται η ευκαιρία να βρουν ένα κομμάτι του χαμένου τους εαυτού μέσα από την αποτύπωση της αλήθειας.

Ο Χέινς το κάνει να φαίνεται πιο εύκολο απ’ ό,τι ακούγεται. Και η Μουρ με την Πόρτμαν, στην πιο απαιτητική και καλύτερή της παράσταση εδώ και χρόνια, το υπηρετούν θαυμάσια.

«May December» Trailer

Το «May December» κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στις Νύχτες Πρεμιέρας και βγαίνει στις αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου (και όχι στο ελληνικό Netflix).

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM
Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Οθόνες / Τι είναι το IMAX που, μετά τη Θεσσαλονίκη, έρχεται και στην Αθήνα

Η ανακοίνωση των Village Cinemas γεμίζει χαρά τους Αθηναίους σινεφίλ που πρόκειται να αποκτήσουν τη δική τους αίθουσα IMAX. Τι είναι, όμως, η τεχνολογία IMAX και γιατί μέχρι πρότινος είχε μόνο η Θεσσαλονίκη πιστοποιημένη αίθουσα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ