Μιλούν δυο επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου Facebook Twitter
Οι δύο άντρες από το Πακιστάν γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του μοιραίου αυτού ταξιδιού και επιβεβαιώνουν πως και οι δύο είχαν επιβιβαστεί στο Τομπρούκ της Λιβύης, αφού πρώτα ταξίδεψαν από το Πακιστάν μέχρι τη Λιβύη. Φωτ.: Δάφνη Τόλη
0

ΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΠΡΩΙΝΟ της Κυριακής ο Μοχάμεντ πλησίασε την περιστρεφόμενη πύλη της δομής της Μαλακάσας μαζί με τον επιζήσαντα συνταξιδιώτη από το πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου.

Οι δύο άντρες από το Πακιστάν γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του μοιραίου αυτού ταξιδιού και επιβεβαιώνουν πως και οι δύο είχαν επιβιβαστεί στο Τομπρούκ της Λιβύης, αφού πρώτα ταξίδεψαν από το Πακιστάν μέχρι τη Λιβύη.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που είχε ζητηθεί από τον Μοχάμεντ να πληρώσει γι' αυτό το πέρασμα μεταξύ τριών ηπείρων ήταν 8.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 6.000 δολάρια αφορούσαν το ταξίδι με αφετηρία τη Λιβύη και προορισμό την Ιταλία.

«Όταν επιβιβαστήκαμε στο πλοίο ακούσαμε ότι είμαστε σύνολο 750 άτομα. Μας έβαλαν στο κάτω μέρος (κατάστρωμα) του πλοίου όπου δεν βλέπαμε τίποτα. Εκεί κάτω ήμασταν 300 έως 350 άντρες από το Πακιστάν. Μετά από τρεις μέρες κάποιοι από εμάς αρχίσαμε να φωνάζουμε ότι θέλουμε να βγούμε λίγο έξω για να πάρουμε αέρα».

Στις έξι συνολικά μέρες που ήταν εν πλω, θυμάται πέντε γυναίκες που βρίσκονταν και αυτές στο υπόγειο ανήλιαγο κατάστρωμα και είχαν μαζί τους μικρά παιδιά. Καμία από τις γυναίκες που ήταν καθισμένες στο κάτω κατάστρωμα δεν ήταν από το Πακιστάν, αλλά «έμοιαζαν να είναι από τη Συρία» και μιλούσαν αραβικά, είπε.

Ο Μοχάμεντ έμεινε τρεις μέρες κάτω και μετά, όπως λέει, τον ανέβασαν επάνω μαζί με άλλους που ζήτησαν να ανέβουν για να πάρουν αέρα. Εκεί έμεινε για άλλες τρεις μέρες μέχρι τη στιγμή που ανατράπηκε το αλιευτικό και βρέθηκε μέσα στη θάλασσα.

Στις έξι συνολικά μέρες που ήταν εν πλω, θυμάται πέντε γυναίκες που βρίσκονταν και αυτές στο υπόγειο ανήλιαγο κατάστρωμα και είχαν μαζί τους μικρά παιδιά. Καμία από τις γυναίκες που ήταν καθισμένες στο κάτω κατάστρωμα δεν ήταν από το Πακιστάν, αλλά «έμοιαζαν να είναι από τη Συρία» και μιλούσαν αραβικά, είπε.

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου Facebook Twitter
Το ίδιο πρωινό, έξω από τη δομή της Μαλακάσας, συνάντησα τον Α. από τη Λατάκια της Συρίας ο οποίος μιλάει αραβικά και ελληνικά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένας Αιγύπτιος επιζών με τον οποίο συνομίλησε ο Α. στη Μαλακάσα τού μεταφέρει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Φωτ.: Δάφνη Τόλη

Όταν πια βρέθηκε στο πάνω κατάστρωμα, τον έβαλαν να καθίσει στο πίσω μέρος του αλιευτικού όπου και παρέμεινε μέχρι το ναυάγιο. «Δεν κατάλαβα πως έπεσα στη θάλασσα, ήμουν στο πίσω μέρος και δεν έβλεπα τι γίνεται μπροστά. Αυτό που ακούγαμε ότι είχε συμβεί είναι ότι χάλασε η μηχανή του καραβιού και σταματήσαμε. Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά κάποιοι λένε ότι προσπάθησαν είτε να μας σώσουν είτε να μας πνίξουν. Άκουγα για ένα σκοινί στην μπροστινή πλευρά, αλλά εγώ ήμουν στο πίσω μέρος και δεν μπορούσα να δω». Μερικές φορές υπήρχαν φωνές, δεν καταλάβαινε τη γλώσσα, αλλά δεν υπήρχαν τσακωμοί στο πίσω μέρος του καταστρώματος, είπε ο Μοχάμεντ.

Ο γιος του αδερφού του πατέρα του Μοχάμεντ και ο γιος της αδερφής του πατέρα του, που ταξίδευαν μαζί του, δεν είναι ανάμεσα στους διασωθέντες, λέει ο Μοχάμεντ.

Το ίδιο πρωινό, έξω από τη δομή της Μαλακάσας, συνάντησα τον Α. από τη Λατάκια της Συρίας ο οποίος μιλάει αραβικά και ελληνικά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένας Αιγύπτιος επιζών με τον οποίο συνομίλησε ο Α. στη Μαλακάσα τού μεταφέρει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας.

Η εκδοχή αυτή λέει ότι όταν το αλιευτικό έφτασε στη Λιβύη, είχε ήδη 100 Πακιστανούς επιβαίνοντες στο κάτω κατάστρωμα, δίπλα στο μηχανοστάσιο, οι οποίοι βρισκόντουσαν εκεί για μια εβδομάδα. Στη Λιβύη επιβιβάστηκαν 720 άτομα επιπλέον και αυτός ήταν ο λόγος που χάλασε η μηχανή του πλοίου.

Αναφέρει ότι στις πρώτες δύο ημέρες του ταξιδιού, μετά την αναχώρηση από τη Λιβύη, οι συλληφθέντες Αιγύπτιοι σκότωσαν τον καπετάνιο και τον πέταξαν στη θάλασσα γιατί «έκανε πολλές βόλτες έξω από τη Λιβύη» και καθυστερούσε η διάρκεια του ταξιδιού. Μετά το περιστατικό της αναφερθείσας δολοφονίας, τη διακυβέρνηση ανέλαβε κάποιος από τους εννιά συλληφθέντες Αιγύπτιους. Αναφέρει ότι το Λιμενικό έφτασε στο σημείο στις 2 π.μ. και ότι ένας άνθρωπος κατέβηκε από ελικόπτερο με ένα σκοινί και έδεσε το αλιευτικό στο σκάφος του Λιμενικού για να το τραβήξει.

Έως και σήμερα, έξι μέρες μετά το ναυάγιο, δεν υπάρχει καμία διασωθείσα γυναίκα ενώ υπάρχουν φόβοι πως εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ο αριθμός των συνολικών επιβαινόντων παραμένει αδιευκρίνιστος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ