Μιλούν δυο επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου Facebook Twitter
Οι δύο άντρες από το Πακιστάν γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του μοιραίου αυτού ταξιδιού και επιβεβαιώνουν πως και οι δύο είχαν επιβιβαστεί στο Τομπρούκ της Λιβύης, αφού πρώτα ταξίδεψαν από το Πακιστάν μέχρι τη Λιβύη. Φωτ.: Δάφνη Τόλη
0

ΤΟ ΒΡΟΧΕΡΟ ΠΡΩΙΝΟ της Κυριακής ο Μοχάμεντ πλησίασε την περιστρεφόμενη πύλη της δομής της Μαλακάσας μαζί με τον επιζήσαντα συνταξιδιώτη από το πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου, 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου.

Οι δύο άντρες από το Πακιστάν γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του μοιραίου αυτού ταξιδιού και επιβεβαιώνουν πως και οι δύο είχαν επιβιβαστεί στο Τομπρούκ της Λιβύης, αφού πρώτα ταξίδεψαν από το Πακιστάν μέχρι τη Λιβύη.

Το συνολικό χρηματικό ποσό που είχε ζητηθεί από τον Μοχάμεντ να πληρώσει γι' αυτό το πέρασμα μεταξύ τριών ηπείρων ήταν 8.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 6.000 δολάρια αφορούσαν το ταξίδι με αφετηρία τη Λιβύη και προορισμό την Ιταλία.

«Όταν επιβιβαστήκαμε στο πλοίο ακούσαμε ότι είμαστε σύνολο 750 άτομα. Μας έβαλαν στο κάτω μέρος (κατάστρωμα) του πλοίου όπου δεν βλέπαμε τίποτα. Εκεί κάτω ήμασταν 300 έως 350 άντρες από το Πακιστάν. Μετά από τρεις μέρες κάποιοι από εμάς αρχίσαμε να φωνάζουμε ότι θέλουμε να βγούμε λίγο έξω για να πάρουμε αέρα».

Στις έξι συνολικά μέρες που ήταν εν πλω, θυμάται πέντε γυναίκες που βρίσκονταν και αυτές στο υπόγειο ανήλιαγο κατάστρωμα και είχαν μαζί τους μικρά παιδιά. Καμία από τις γυναίκες που ήταν καθισμένες στο κάτω κατάστρωμα δεν ήταν από το Πακιστάν, αλλά «έμοιαζαν να είναι από τη Συρία» και μιλούσαν αραβικά, είπε.

Ο Μοχάμεντ έμεινε τρεις μέρες κάτω και μετά, όπως λέει, τον ανέβασαν επάνω μαζί με άλλους που ζήτησαν να ανέβουν για να πάρουν αέρα. Εκεί έμεινε για άλλες τρεις μέρες μέχρι τη στιγμή που ανατράπηκε το αλιευτικό και βρέθηκε μέσα στη θάλασσα.

Στις έξι συνολικά μέρες που ήταν εν πλω, θυμάται πέντε γυναίκες που βρίσκονταν και αυτές στο υπόγειο ανήλιαγο κατάστρωμα και είχαν μαζί τους μικρά παιδιά. Καμία από τις γυναίκες που ήταν καθισμένες στο κάτω κατάστρωμα δεν ήταν από το Πακιστάν, αλλά «έμοιαζαν να είναι από τη Συρία» και μιλούσαν αραβικά, είπε.

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πύλου Facebook Twitter
Το ίδιο πρωινό, έξω από τη δομή της Μαλακάσας, συνάντησα τον Α. από τη Λατάκια της Συρίας ο οποίος μιλάει αραβικά και ελληνικά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένας Αιγύπτιος επιζών με τον οποίο συνομίλησε ο Α. στη Μαλακάσα τού μεταφέρει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας. Φωτ.: Δάφνη Τόλη

Όταν πια βρέθηκε στο πάνω κατάστρωμα, τον έβαλαν να καθίσει στο πίσω μέρος του αλιευτικού όπου και παρέμεινε μέχρι το ναυάγιο. «Δεν κατάλαβα πως έπεσα στη θάλασσα, ήμουν στο πίσω μέρος και δεν έβλεπα τι γίνεται μπροστά. Αυτό που ακούγαμε ότι είχε συμβεί είναι ότι χάλασε η μηχανή του καραβιού και σταματήσαμε. Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά κάποιοι λένε ότι προσπάθησαν είτε να μας σώσουν είτε να μας πνίξουν. Άκουγα για ένα σκοινί στην μπροστινή πλευρά, αλλά εγώ ήμουν στο πίσω μέρος και δεν μπορούσα να δω». Μερικές φορές υπήρχαν φωνές, δεν καταλάβαινε τη γλώσσα, αλλά δεν υπήρχαν τσακωμοί στο πίσω μέρος του καταστρώματος, είπε ο Μοχάμεντ.

Ο γιος του αδερφού του πατέρα του Μοχάμεντ και ο γιος της αδερφής του πατέρα του, που ταξίδευαν μαζί του, δεν είναι ανάμεσα στους διασωθέντες, λέει ο Μοχάμεντ.

Το ίδιο πρωινό, έξω από τη δομή της Μαλακάσας, συνάντησα τον Α. από τη Λατάκια της Συρίας ο οποίος μιλάει αραβικά και ελληνικά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ένας Αιγύπτιος επιζών με τον οποίο συνομίλησε ο Α. στη Μαλακάσα τού μεταφέρει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας.

Η εκδοχή αυτή λέει ότι όταν το αλιευτικό έφτασε στη Λιβύη, είχε ήδη 100 Πακιστανούς επιβαίνοντες στο κάτω κατάστρωμα, δίπλα στο μηχανοστάσιο, οι οποίοι βρισκόντουσαν εκεί για μια εβδομάδα. Στη Λιβύη επιβιβάστηκαν 720 άτομα επιπλέον και αυτός ήταν ο λόγος που χάλασε η μηχανή του πλοίου.

Αναφέρει ότι στις πρώτες δύο ημέρες του ταξιδιού, μετά την αναχώρηση από τη Λιβύη, οι συλληφθέντες Αιγύπτιοι σκότωσαν τον καπετάνιο και τον πέταξαν στη θάλασσα γιατί «έκανε πολλές βόλτες έξω από τη Λιβύη» και καθυστερούσε η διάρκεια του ταξιδιού. Μετά το περιστατικό της αναφερθείσας δολοφονίας, τη διακυβέρνηση ανέλαβε κάποιος από τους εννιά συλληφθέντες Αιγύπτιους. Αναφέρει ότι το Λιμενικό έφτασε στο σημείο στις 2 π.μ. και ότι ένας άνθρωπος κατέβηκε από ελικόπτερο με ένα σκοινί και έδεσε το αλιευτικό στο σκάφος του Λιμενικού για να το τραβήξει.

Έως και σήμερα, έξι μέρες μετά το ναυάγιο, δεν υπάρχει καμία διασωθείσα γυναίκα ενώ υπάρχουν φόβοι πως εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθώς ο αριθμός των συνολικών επιβαινόντων παραμένει αδιευκρίνιστος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ