Οι ανήλικοι

Οι ανήλικοι Facebook Twitter
Ο Βρετανός πρωθυπουργός μοιάζει λοιπόν να αποκαλύπτει μια σκανδαλώδη αλήθεια για τα συναισθηματικά κενά και τους ηθικούς μετεωρισμούς πολλών νέων του ύστερου εικοστού αιώνα. Φωτ.: Dan Kitwood/Getty Images
0

ΕΓΙΝΕ ΛΟΓΟΣ για εκκεντρικότητα, λαϊκισμό, «ατσούμπαλο» στιλ, για τη ροπή του πρώην δημοσιογράφου Μπόρις Τζόνσον προς τα μισά ψέματα και τη θεατρικότητα, ιδιότητες που, υποτίθεται, χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περσόνα και την πορεία της μέσα στο χρόνο.

Κάτι άλλο όμως έρχεται στον νου σαν υποψία, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τα παραπάνω αλλά είναι και διαφορετικό συνάμα: ο Τζόνσον στάθηκε απλώς ένας που έκανε outing για ένα γνώρισμα της γενιάς του – η οποία τυγχάνει να είναι και η δική μου γενιά.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι η αδιάψευστη επιμονή τρόπων και κυρίως σκέψεων της εφηβικής περιόδου, η παράταση ενός ύφους από τα χρόνια του σχολείου. Δεν είναι τυχαία τα πάρτι του Τζόνσον εν μέσω καραντίνας, πάρτι που, όπως φαίνεται, δεν άντεχε να τα αναβάλει έστω για μία χρονιά. Φαντάζεται κανείς πως αυτά τα πάρτι θα μπορούσαν κάλλιστα να περιλαμβάνουν «μπουγέλωμα» και φάρσες αντίστοιχες αμερικανικής κωμωδίας για εφήβους, σαν αυτές που έκαναν μεγάλη καριέρα στις δεκαετίες του '80 και του '90.

Αν οι προηγούμενες γενιές –όπως αυτή του ΄70 που πατάει τώρα τα εβδομήντα!– έπεσαν στο μέλι των πολιτικών και σεξουαλικών οργίων, οι επόμενες, που η εφηβεία τους έτυχε να συναντηθεί με το φάντασμα του AIDS και την αποθέωση των ιδεολογιών της ατομικής επιτυχίας, βρέθηκαν καθηλωμένες σε μια ασεξουαλική, πλακατζίδικη και κατά βάθος μελαγχολική νεότητα, σε μια αμήχανη μαθητική «φάση». Και αυτή η διάσταση μάλλον διαπέρασε και τα ταξικά ανώτερα περιβάλλοντα, έστω με τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα βιογραφικά σε κύκλους σνομπ νέων σαν αυτούς του Τζόνσον.

Καθόλου τυχαία ο Τζόνσον κατηγορείται για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και για την τύφλωσή του απέναντι σε σεξουαλικά σκάνδαλα άλλων (όχι δικά του). Κατά βάθος, το πρόβλημα είναι η αδυναμία και η απουσία συναίσθησης της σοβαρότητας των καταστάσεων, όχι η κακότητα. Είναι μια επιπολαιότητα που στον Τζόνσον κατάφερε να γεννήσει ακόμα και θετικές στιγμές, ας πούμε την ολόψυχη και θερμή στράτευσή του στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μοιάζει λοιπόν να αποκαλύπτει μια σκανδαλώδη αλήθεια για τα συναισθηματικά κενά και τους ηθικούς μετεωρισμούς πολλών νέων του ύστερου εικοστού αιώνα, νέων που δεν έχουν, φαινομενικά, πολλά κοινά με τον Μπόρις Τζόνσον. Κυρίως και κατά βάση ανδρών. Τους τυχαίνει κάτι και δεν μπορούν να το εξηγήσουν: δεν πείθουν ως σοβαρά, ενήλικα υποκείμενα.

Ας φανταστούμε για παράδειγμα τον Τζόνσον ή τον Κάμερον ή τον Γκι Φερχόφστατ πλάι στον πενηνταπεντάρη Μιτεράν (ήδη «γέρο») ή στην πενηντάχρονη Θάτσερ (έτοιμη να τους βάλει τις φωνές σαν μάνα, όχι σαν συνομήλικη). Οι βιντεοταινίες με σαχλά Σαββατοκύριακα, το να πίνει κανείς σφηνάκια βότκα μετά την πίτσα, η αδυναμία να σταθούν αξιοπρεπώς μέσα στη συναισθηματική σύγχυση που έφερε η εποχή, η περιφρόνησή τους για τα πρωτόκολλα όχι λόγω επαναστατικότητας (όπως στους αμφισβητίες του ΄60) αλλά από αμηχανία ή βαθύτερη έλλειψη δέους για τα πράγματα, όλα αυτά που γέννησαν την «ακρότητα» Μπορίς Τζόνσον είναι πολύ πιο διαδεδομένα στις γενιές μας: σε εκείνες δηλαδή τις γενιές που μεγάλωσαν ανάμεσα στα απελευθερωτικά οράματα των μεγαλύτερων και στα ηθικά παράπονα των μιλένιαλ.

Καθόλου τυχαία ο Τζόνσον κατηγορείται για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και για την τύφλωσή του απέναντι σε σεξουαλικά σκάνδαλα άλλων (όχι δικά του). Κατά βάθος, το πρόβλημα είναι η αδυναμία και η απουσία συναίσθησης της σοβαρότητας των καταστάσεων, όχι η κακότητα. Είναι μια επιπολαιότητα που στον Τζόνσον κατάφερε να γεννήσει ακόμα και θετικές στιγμές, ας πούμε την ολόψυχη και θερμή στράτευσή του στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Δεν πιστεύω πως το έκανε μόνο για να «αποπροσανατολίσει», να αυξήσει τη δημοτικότητά του, να αλλάξει την ατζέντα κ.λπ. Ήθελε, ονειρευόταν και μάλλον πίστεψε προς στιγμήν πως ήταν Τσόρτσιλ. Εκεί στους δρόμους του Κιέβου, με τις ξανθιές τούφες και τα πόδια του, που σαν πιρόγες έσκιζαν τα νερά μιας φανταστικής Μάγχης, πλάι στον Ζελένσκι με τη χακί φανέλα, ο Τζόνσον έζησε τη στιγμή της εμπροσθοφυλακής του free world απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας.

Όλα αυτά δεν είναι μόνο η ιδιαίτερη θεατρικότητα ενός χαρακτήρα ή τα καπρίτσια ενός «λαϊκιστή πολιτικού». Στον Τζόνσον βλέπει κανείς εκείνους τους τύπους που στο τέλος του πάρτι συνέχιζαν να πίνουν σφηνάκια ή έτρωγαν από το ψυγείο άνοστα, κατεψυγμένα τέρατα και έπειτα προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί φεύγει όλος ο κόσμος, γιατί μένουν ολομόναχοι μέσα στο χάος. Δεν έγιναν κατανοητοί, παρά το ότι είχαν μεγάλη επιτυχία στο να διασκεδάζουν για λίγο το πλήθος, πριν τους βαρεθούν.

Η Δύση στα χρόνια του ηδονιστικού καπιταλισμού ενθάρρυνε τη μαζική αυτομόληση από τη «γεροντική» και πατρική κουλτούρα της ευθύνης. Μπορούσες πια να είσαι παιδί για δεκαετίες και νέος ες αεί.

Έβλεπα προχτές τον Ρίνγκο Σταρ, γεννημένο το 1940, να γιορτάζει τα 82 του μοιάζοντας από την άποψη της εμφάνισης τριάντα χρόνια νεότερος και ενδυματολογικά ένας τριαντάρης. Αυτός ο κόσμος βοήθησε με κάποιο τρόπο να βγει στο φως και η ατίθαση χρυσή τούφα του Μπόρις, περισσότερο όμως η αίσθησή του πως δεν έκανε κάτι λάθος, πως οι άλλοι παρεξήγησαν την καλή του πίστη ή μια δικαιολογημένη, ανθρώπινη χαλαρότητα.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ας παραδεχτούμε πως με όλη της τη βρετανική εκκεντρικότητα και την Τόρι γενεαλογία του, ο Τζόνσον έχει κάτι από τη θεμελιώδη αστοχία μιας γενιάς που δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ποτέ το πένθος της ενηλικίωσης και την είσοδο σε έναν κόσμο με λιγότερες χαρές από εκείνον των αναμνήσεων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί δεν μακροημερεύουν οι Βρετανοί πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια;

Διεθνή / Explainer: Γιατί δεν μακροημερεύουν οι Βρετανοί πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια;

Brexit, πανδημία, οικονομική κρίση, πολιτικός οπορτουνισμός, περίεργες σχέσεις με Κροίσους και media: όσα και όσοι αποσταθεροποιούν τη βρετανική πολιτική σκηνή την τελευταία 15ετία
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ