Νέο επεισόδιο στο σίριαλ Φουρθιώτη

Σήριαλ Φουρθιώτη Facebook Twitter
Ο Μ. Φουρθιώτης, που είχε αποφυλακιστεί με όρο να παρουσιάζεται στο τμήμα και τώρα κατηγορείται ότι τον παραβίασε και αναμένεται να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή, δεν είχε σταματήσει όλο αυτό το διάστημα να απειλεί υπουργούς με αποκαλύψεις μέσα από τα σόσιαλ μίντια, χωρίς όμως να αποκαλύψει κάτι.
0

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ σίριαλ Φουρθιώτη, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες, εκτός από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, απασχολεί και την πολιτική επικαιρότητα, στην αρχή με την αστυνομική φρουρά που του είχε διατεθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις καταγγελίες για απόπειρα εξαπάτησης των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια με την αποκάλυψη των γραπτών μηνυμάτων και των φιλοφρονήσεων που είχε ανταλλάξει με υπουργούς της κυβέρνησης. 

Ο Μ. Φουρθιώτης που έγινε γνωστός ως μάνατζερ πρώην μοντέλου –η οποία είχε χαρακτηριστεί το 2010 στην ελληνική Βουλή από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως «εθνική πορνοστάρ που φοροδιαφεύγει»– και τα τελευταία χρόνια ήταν παρουσιαστής σε εκπομπές της trash TV και εξέδιδε ένα ρυπαρό έντυπο, είχε καταφέρει να συνομιλεί με υπουργούς της κυβέρνησης και κανένας ακόμα δεν έχει καταλάβει πώς και γιατί. 

Τα αδικήματα που διερευνώνται σε βάρος του είναι πάρα πολλά, όπως σύσταση συμμορίας, ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ηθική αυτουργία σε έκρηξη, προμήθεια και κατοχή βόμβας, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδής καταγγελία κ.ά.  

Στην περιθωριακή εκπομπή που είχε, παρότι όλοι γνώριζαν περί τίνος πρόκειται (και αν καλόπιστα δεχθούμε ότι δεν ήξεραν, ένα Google search αρκούσε για να μάθουν) είχαν φιλοξενηθεί πολιτικοί από όλα τα κόμματα. Και της Νέας Δημοκρατίας (Καραγκούνης, Στρατινάκη κ.ά.) και του ΣΥΡΙΖΑ (Ξυδάκης, Βούτσης, Αυλωνίτου κ.ά.) και του ΚΙΝΑΛ (Καρανικόλας κ.ά.). Και όχι μόνο τους καλούσε στην εκπομπή του και πήγαιναν, αλλά του διέθεταν και προνόμια, όπως την αστυνομική φύλαξη, για την οποία βέβαια είχε επικαλεστεί ότι κινδύνευε η ζωή του, αλλά καμία έρευνα δεν προηγήθηκε ώστε να διαπιστωθεί αν επαληθεύονται οι ισχυρισμοί ενός τέτοιου προσώπου.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αποκάλυψε ότι τον απειλούσε όταν σταμάτησε μία επιχειρούμενη εξαπάτηση του δημοσίου προκειμένου να εισπράξει χρήματα με αφορμή την πανδημία. 

Αλλά, παρόλα αυτά, υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Ν. Μηταράκης ή ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Ρωμανός συνομιλούσαν μαζί του και αντάλλασσαν μηνύματα. Από αυτά που έχουν βγει στη δημοσιότητα φαίνεται ότι τον αντιμετώπιζαν ως εκδότη και άνθρωπο με επιρροή στα ΜΜΕ, με τον οποίο ήθελαν να έχουν καλές σχέσεις. 

Ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα απειλούσε ότι έχει κι άλλα να αποκαλύψει, αλλά δεν έβγαλε κάτι νέο. 

O ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία τους ισχυρισμούς του Φουρθιώτη για νέες αποκαλύψεις, ακόμα και μέσα στη Βουλή, στην πρόταση δυσπιστίας, αφήνοντας υπονοούμενα ότι για να απειλεί την κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει κάτι περισσότερο από τις φιλοφρονήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη και όσα είδαμε.

Οι απαντήσεις του Γ. Γεραπετρίτη δεν ήταν επαρκείς και ποτέ δεν εξήγησε ικανοποιητικά γιατί συνομιλούσε με ένα άτομο σαν αυτό, το οποίο κατηγορείται για κακουργήματα. Δεν απάντησε εάν γνώριζε περί τίνος πρόκειται ή όχι, ούτε για ποιον λόγο δεχόταν τις φιλοφρονήσεις του.

Παρομοίως και ο Ν. Μηταράκης που απέφυγε να πει οτιδήποτε, ενώ στα μηνύματα που είχε ανταλλάξει μαζί του τον πληροφορούσε λεπτομερώς για τη διένεξή του με άλλον υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, είτε γνώριζαν είτε όχι, ένα ηθικό ζήτημα υφίσταται και οι επικοινωνίες αυτές, ακόμα και αν καλόπιστα δεχτεί κανείς ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Οι υπουργοί δεν έχουν κάνει την παραμικρή (αυτο)κριτική και προφανώς περιμένουν να κλείσει το θέμα. 

Ο Μ. Φουρθιώτης, που είχε αποφυλακιστεί με όρο να παρουσιάζεται στο τμήμα και τώρα κατηγορείται ότι τον παραβίασε και αναμένεται να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή, δεν είχε σταματήσει όλο αυτό το διάστημα να απειλεί υπουργούς με αποκαλύψεις μέσα από τα σόσιαλ μίντια, χωρίς όμως να αποκαλύψει κάτι. Ούτε τεκμήρια για όλες τις επαφές με υπουργούς που υποστήριξε ότι είχε παρουσίασε, και ορισμένες περιπτώσεις ήταν μόνο αναπάντητες κλήσεις δικές του ή αυτοματοποιημένα απαντητικά μηνύματα από τηλέφωνα υπουργών.

Το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να βρει συμπαράσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε να αξιοποιεί τις καταγγελίες του, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και κάνοντας τον mention σε καταγγελτικά-απειλητικά tweets.

Άλλωστε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα διάστημα, έπλεκε το εγκώμιο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια όμως σταθερά προσπαθούσε να εγκωμιάζει στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να τους στέλνει ως τεκμήρια βίντεο με τις κολακείες του. 

Το τελευταίο του tweet για πολιτικό αναφέρεται σε πρώην υπουργό που κατά τους ισχυρισμούς του μεσολάβησε για πώληση καναλιού. 

Εχθές εκδόθηκε βούλευμα για νέα προφυλάκισή του, διότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί με την αποφυλάκισή και δεν εμφανιζόταν, όπως όφειλε, στο αστυνομικό τμήμα.

Αντί να μεταφερθεί όμως στις φυλακές του Ναυπλίου, όπου ήταν να τον πάνε, ζήτησε να πάει στο ΚΑΤ επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δέχθηκε χτύπημα «από πρόσωπο που εργάζεται στην Εισαγγελία Εκτέλεσης Ποινών» και «έσπασε ο ένας από τους τρεις κοχλίες του αριστερού ισχίου» (έχει ξαναπάει στο ΚΑΤ υποστηρίζοντας ότι κάτι έπαθε όταν είχε πάλι προβλήματα με τη Δικαιοσύνη). 

Εκείνος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας για το γεγονός ότι δεν εμφανιζόταν στο αστυνομικό τμήμα, αλλά συνελήφθη όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Τα αδικήματα που διερευνώνται σε βάρος του είναι πάρα πολλά, όπως σύσταση συμμορίας, ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ηθική αυτουργία σε έκρηξη, προμήθεια και κατοχή βόμβας, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδή καταγγελία κ.ά. 

Σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, νέες δικογραφίες για αδικήματα απάτης κατά του ελληνικού δημοσίου με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, πλαστογραφίας και χρήσης πλαστού εγγράφου κατ' εξακολούθηση έχει σχηματίσει η Δικαιοσύνη κατά του Μένιου Φουρθιώτη, τα στοιχεία των οποίων διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σχετικά με τη χθεσινή σύλληψή του κάποιοι άφηναν να εννοείται ότι συνέβη επειδή ενόχλησε την κυβέρνηση. «Αυτό θα μπορούσε κανείς να το πει, αν δεν έκανε τίποτα. Όταν όμως ο ίδιος έχει παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισης, δεν μπορεί να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο» αναφέρει στη LiFO καθηγήτρια Ποινικού Δικαιου. «Γιατί να έχει ειδική μεταχείριση όταν ο οποιοσδήποτε που θα παραβίαζε έναν όρο θα είχε τις ίδιες συνέπειες; Αν δεν εμφανίζεσαι στο τμήμα, αυτή είναι η κύρωση. Σε συλλαμβάνουν και επιστρέφεις στη φυλακή».

«Αν επικαλείται προβλήματα υγείας, έπρεπε να είχε ζητήσει την αλλαγή των όρων και να είχε προσκομίσει χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, και τώρα έχει δικαίωμα να ζητήσει να κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα ακούσει τι έχει να πει και αντιστοίχως θα κρίνει». 

Στελέχη της κυβέρνησης αρνούνταν να σχολιάσουν την υπόθεση εχθές, απαντώντας ότι αφορά μόνο τη Δικαιοσύνη και εκείνοι δεν πρόκειται να ασχοληθούν. 

Όσο για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς υπουργούς της κυβέρνησης, έγκριτοι νομικοί αναφέρουν πως αν δεν διαπιστωθεί ότι τον έχουν διευκολύνει σε κάποια αξιόποινη πράξη ή ότι τον κάλυπταν σε αυτές τις πράξεις, ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να υπάρξει. «Αυτά που έχουν βγει ως τώρα για τους υπουργούς είναι τυπικές επικοινωνίες οι οποίες δεν στοιχειοθετούν κάποιο αδίκημα. Δεν έχουμε δει κάτι άλλο ως τώρα. Αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν το ξέρουμε, θα το δούμε». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κανείς, εκτός ίσως από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί να καταλάβει πώς σκοπεύει να κερδίσει το πολιτικό κέντρο, όταν εμφανίζεται στη Βουλή για να υπερασπιστεί την πρόταση δυσπιστίας με μια λαϊκίστικη ρητορική, αφιερώνοντας το ένα τρίτο της ομιλίας του σε σκανδαλολογία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 λόγοι να δεις Borgen

Οπτική Γωνία / Τέσσερις λόγοι να δεις «Borgen»

Καθώς το ελληνικό καλοκαίρι προχωράει, το κόστος ζωής ανεβαίνει και τα ελληνικά νησιά ακριβαίνουν, η ιδέα των διακοπών με Νetflix και κλιματιστικό κερδίζει έδαφος. Το «Borgen» είναι ένα πολιτικό δράμα από τη Δανία. Ξεκίνησε το 2010 και πρόσφατα επανήλθε με την 4η σεζόν. Αξίζει!
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Μακρόν

Οπτική Γωνία / Η επομένη των γαλλικών βουλευτικών εκλογών

Τους επόμενους μήνες θα φανεί ποια τάση θα επικρατήσει και αν πηγαίνουμε προς μια πολιτική αναδιάταξη ή προς ένα πλήρως κατακερματισμένο τοπίο που ενδεχομένως να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.
ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ
Eπτά σκέψεις για τη Γαλλία (μετά τις εκλογές)

Νικόλας Σεβαστάκης / Eπτά σκέψεις για τη Γαλλία (μετά τις εκλογές)

Ο πολιτικός ορίζοντας που διαγράφεται πλέον δυσκολεύει αφάνταστα τις συναινέσεις, διευκολύνοντας τη διαρκή σύγκρουση. Το πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία τα επόμενα πέντε χρόνια δεν αφορά μόνο τους Γάλλους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Λοξή Ματιά / Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Μόνο το παρόν υπάρχει, το μέλλον το χειρίζονται οι δημόσιοι στοχαστές, οι προφήτες των μεγάλων μεταβολών και το μικρό στράτευμα όσων ανά την υφήλιο δίνουν διαλέξεις ή φτιάχνουν βίντεο για την τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις ή τα βιολογικά όρια στον πλανήτη.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ