Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter
Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι η οικογένεια είπε πως έχει τέσσερα παιδιά, πως διασώθηκαν όλα και πως είναι καλά. Το περιοδικό «Spiegel» σε άρθρο του επιμένει για την ύπαρξη πέμπτου παιδιού, που πέθανε στον Έβρο, υποστηρίζοντας όμως ότι οι γονείς τώρα θέλουν να το αφήσουν στην αμμονησίδα, όπου τάφηκε πρόχειρα, και όχι να το φέρουν στην Ελλάδα, για να ταφεί όπως ζητούσαν. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΣΕ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ στην ιστορία των «38 μεταναστών της νησίδας», για τις οποίες θα ενημερώσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος με παλιότερες δηλώσεις του είχε συμβάλει στη δημιουργία σύγχυσης γύρω από την υπόθεση αυτή. 

Σύμφωνα με όσους μιλούσαν για λογαριασμό των 38 προσφύγων το προηγούμενο διάστημα, αυτοί «είχαν εγκλωβιστεί από τον Ιούλιο σε μια αμμονησίδα του ποταμού Έβρου» και ανάμεσά τους υπήρχε «μια έγκυος που αιμορραγούσε», «ένα κορίτσι που χαροπάλευε από τσίμπημα σκορπιού» και άλλο ένα «που πέθανε» από την ίδια αιτία. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», που ανέδειξε το θέμα, στο τελευταίο άρθρο του κατηγορεί την Αθήνα για τον θάνατο του παιδιού, παρότι τώρα μιλάει για «ασαφή αίτια». 

Οι χθεσινές δηλώσεις Μηταράκη όμως, και κυρίως τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αμφισβητούν την αφήγηση του «Spiegel» και θέτουν ερωτήματα για την ύπαρξη νεκρού προσφυγόπουλου. Ποια είναι, τελικά, η αλήθεια; 

Ο ισχυρισμός του θανάτου ενός μικρού παιδιού, για τον οποίο κατηγορείται μια χώρα, δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός που μπορεί κανείς να προσπεράσει. Η έρευνα των Αρχών αλλά και των δημοσιογράφων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να λάμψει η αλήθεια.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στις καταθέσεις τους οι πρόσφυγες και μετέφερε ο κ. Μηταράκης στη Βουλή, το παιδί «είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω», είπε, «καθώς ανάμεσα στους 38 υπήρχαν άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβές στίγμα μέσω application (εφαρμογών) στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστου, του σημείου ταφής, της ταφής κ.ά. Δεν θα καταθέσω στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Αλλά δεν χρειάζεται. Ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε τη λίστα στο Τwitter στις 19 Αυγούστου».

Πράγματι, πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλοντας να απαντήσει στην υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη, με την οποία είχε μια διένεξη για το θέμα, ανάρτησε στο Τwitter τη λίστα με τα ονόματα και των 38 προσφύγων που είχαν προσφύγει μέσω ΜΚΟ στο ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας, ζητώντας προστασία. Η προσφυγή είχε γίνει τον Ιούλιο, όταν ζητούσαν να τους επιτραπεί να περάσουν στην Ελλάδα, πριν από τον ισχυριζόμενο θάνατο της πεντάχρονης. Η λίστα αυτή δημοσιεύθηκε χωρίς να το επιθυμούν οι ΜΚΟ και οι πρόσφυγες, μάλλον από «γκάφα» του Γ. Κατρούγκαλου, αλλά χάρη σε αυτήν τώρα μπορούμε να μάθουμε την αλήθεια.

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter


Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης (με κακή διατύπωση, για όσους δεν γνωρίζουν καλά τα γεγονότα), στη λίστα του ΕΔΔΑ καταγράφεται, μεταξύ άλλων, μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Στις θέσεις 10 και 37 (της λίστας) είναι το ζευγάρι. Τα δύο παιδιά από πρώτο γάμο είναι στις θέσεις 22 και 23 και τα άλλα δύο, πιο μικρά, από τον νυν γάμο του ζευγαριού, βρίσκονται στις θέσεις 35 και 36.

«Τα δύο αυτά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητα Συρίας και έτη γεννήσεων 2017 και 2018 αντίστοιχα. Τα δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Με δυο διαφορές. Το ένα, αντί για γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα, Maya αντί Μαρία…». Επίσης, «αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στη λίστα του δικαστηρίου. Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες αναφέρονται σε θάνατο μικρής στη νησίδα, ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε. Δυστυχώς, η καθόλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας να μη δώσει άδεια στις τουρκικές Αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη λοιπόν, το ζευγάρι είχε δηλώσει πως έχει δύο παιδιά από τον γάμο του και δύο από προηγούμενο γάμο (της συζύγου μάλλον). Έδωσε και τους αριθμούς που είχαν στη λίστα τα παιδιά (22, 23, 35,36), απ' όπου προκύπτει ότι συνολικά είναι τέσσερα, όσα έχει και τώρα μαζί της. Άλλωστε, 38 ήταν εξαρχής στη λίστα οι πρόσφυγες και 38 διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές. Αυτό δεν θα το γνωρίζαμε χωρίς τη δημοσιοποίηση της λίστας από τον κ. Κατρούγκαλο (η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, είναι ακριβής και έγκυρη). 
 

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, προς το «Spiegel», το οποίο εδώ και καιρό γράφει ότι ήταν πέντε τα παιδιά και το ένα πέθανε «εξαιτίας της Ελλάδας» είναι: πού βρίσκεται αυτό το παιδί στη λίστα και πώς λέγεται; Γιατί στον κατάλογο με τα στοιχεία που στάλθηκε στο ΕΔΔΑ, οι γονείς είχαν δηλώσει τέσσερα παιδιά και τέσσερα έχουν και τώρα. Σε ερώτηση που απευθύναμε στον δημοσιογράφο που υπέγραψε το άρθρο στο γερμανικό περιοδικό και κατά δήλωσή του μίλησε με τους γονείς και τα παιδιά, δεν λάβαμε απάντηση – μας συνέστησε υπομονή.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, προς το «Spiegel», το οποίο εδώ και καιρό γράφει ότι ήταν πέντε τα παιδιά και το ένα πέθανε «εξαιτίας της Ελλάδας» είναι πού βρίσκεται αυτό το παιδί στη λίστα και πώς λέγεται. Γιατί στον κατάλογο με τα στοιχεία που στάλθηκε στο ΕΔΔΑ είχαν δηλώσει τέσσερα παιδιά και τέσσερα έχουν και τώρα. Σε ερώτηση που απευθύναμε στον δημοσιογράφο που υπέγραψε το άρθρο στο γερμανικό περιοδικό και κατά δήλωσή του μίλησε με τους γονείς και τα παιδιά, δεν λάβαμε απάντηση – μας συνέστησε υπομονή. 

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

«Οι γονείς της μικρής Μαρίας κατηγορούν έντονα την ελληνική κυβέρνηση», έγραψε πρόσφατα ο Spiegel σε δημοσίευμα που ισχυριζόταν ότι ένα πεντάχρονο παιδί «πέθανε στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης στις αρχές Αυγούστου, επειδή οι ελληνικές Αρχές τού αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια». Οι δηλώσεις που επικαλείται στο άρθρο αυτό δεν υπάρχουν σε βίντεο ή σε κάποιο ηχητικό και το γερμανικό περιοδικό δεν εξηγεί γιατί ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει.

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Ένας τρόπος για να αναδειχθούν και να αποδειχθούν οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αν υπάρχουν, θα ήταν η εκταφή της σορού του παιδιού και η νεκροψία. Αν π.χ. πέθανε από τσίμπημα σκορπιού στην Ελλάδα και δεν του προσφέρθηκε η φροντίδα που χρειαζόταν, είναι κάτι που θα μπορούσε εύκολα να αποδειχθεί.

Ωστόσο, πολλοί από εκείνους που ισχυρίζονταν όλα αυτά, στη συνέχεια άρχισαν είτε να τα παίρνουν πίσω είτε να μην εμφανίζονται και πολύ βέβαιοι για τους ισχυρισμούς τους, επιλέγοντας προσεκτικά τη διατύπωση των λεγομένων τους (οι οποίες αποτελούν πάντα ένα κλειδί για να ανακαλύψουμε την αλήθεια και να μη μένουμε στις εντυπώσεις).   

Στις 13 Αυγούστου το Channe l4 επίσης δεν είχε καμία αμφιβολία ότι οι πρόσφυγες ήταν σε ελληνική νησίδα . 

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Η Lindsay Hilsum του Channel 4 την ίδια μέρα έγραψε ότι: «Μετά το ρεπορτάζ μας για τους εγκλωβισμένους Σύρους πρόσφυγες, η Ελλάδα φαίνεται να παραχωρεί έδαφος στην Τουρκία. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μάς είπε: "Η ομάδα δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος... τα σύνορα καθορίζονται λεπτομερώς από διεθνείς συνθήκες και όχι από τους χάρτες της Google"».

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Η Hilsum με νέο tweet (και χωρίς στοιχεία) επέμενε ότι η Ελλάδα εκχωρεί εδάφη της στην Τουρκία: «Ακούστε την Baida, μια εγκλωβισμένη Σύρια πρόσφυγα, και αναρωτηθείτε γιατί οι ελληνικές Αρχές αρνούνται να βοηθήσουν. Κανονικά διεκδικούν κάθε σπιθαμή εδάφους που αμφισβητείται από την Τουρκία. Αλλά φαίνεται ότι έχουν εκχωρήσει αυτό το νησάκι – και κάθε ευθύνη».

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Με το θέμα ασχολούνταν εκείνες τις μέρες καθημερινά συντάκτες του Channel 4 και του «Spiegel», έχοντας την ίδια αφήγηση. Μιλάνε για αποδείξεις της παρουσίας των Σύρων σε νησίδα στον Έβρο και δεν δέχονται την απάντηση των ελληνικών Αρχών που δηλώνουν ότι η νησίδα αυτή βρίσκεται εντός των τουρκικών συνόρων, επικαλούμενες τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και τις Συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα.

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Το tweet αυτό, που αναφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση, συνοδεύει φωτογραφία με χτυπημένους πρόσφυγες, δημιουργώντας εντυπώσεις, ενώ υπάρχουν καταθέσεις ότι τους χτύπησαν Τούρκοι αστυνομικοί – είναι γνωστή η μέθοδος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής να χτυπάει προκαλώντας σημάδια στην πλάτη. 

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Τελικά, παρά τη βεβαιότητα των προηγούμενων ημερών ότι οι Σύριοι βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, στις 15 Αυγούστου συντάκτες του Channel 4 και του «Spiegel» έγραψαν ότι οι πρόσφυγες βρήκαν μια βάρκα για να περάσουν στην ελληνική ενδοχώρα.

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» γράφει στις 15 Αυγούστου: «Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση ο δημοσιογράφος του "Spiegel" Γιώργος Χρηστίδης, "η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα στην ελληνική όχθη του ποταμού».

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Οι αντιφάσεις και τα κενά των δύο μέσων είναι προφανή από την αρχή της υπόθεσης αυτής. Η σοβαρότητα της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ένα άλλο θέμα, πολύ σημαντικό, που δεν μπορεί να συζητείται με ελαφρότητα, όπως αυτή που επέδειξαν όσοι έγραφαν για παραχώρηση εδαφών και κυριαρχίας. Η Τουρκία απειλεί καθημερινά την Ελλάδα με πόλεμο και αυτό κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε πόσο εύκολα, από τη μια στιγμή στην άλλη, η απειλή του πολέμου  μπορεί να γίνει πράξη και να χαθούν χιλιάδες ζωές. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει εισβάλει ήδη στη Συρία και στο Ιράκ, οι πόλεμοι είναι ενταγμένοι στην καθημερινότητά της, όπως και οι προβοκάτσιες εναντίον των χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο του αντιδημοκρατικού τουρκικού καθεστώτος. 

Η κριτική για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητά τους είναι επίσης ένα άλλο ζήτημα. Ούτε ο κ. Μηταράκης ούτε ο πρωθυπουργός άρμοζε να κάνουν τις δηλώσεις που έκαναν όσο δεν γνώριζαν ακόμα τα δεδομένα. Ειδικά ο υπουργός Μετανάστευσης με μια (επιπόλαιη;) δήλωσή του μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Διότι ενώ από την αρχή αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων των προσφύγων και των ΜΚΟ, όταν τους υποδέχθηκε στην Ελλάδα δήλωσε ότι «προκύπτει από τις καταθέσεις ότι πέθανε ένα παιδί 5 ετών σε τουρκικό έδαφος». Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως επιβεβαίωση, ενώ δεν ήταν. Ο κ. Μηταράκης μετέφερε τους ισχυρισμούς των προσφύγων, αυτά που έλεγαν από την αρχή. Ο τρόπος που εκφράστηκε όμως δημιούργησε άλλες εντυπώσεις. 

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Δύο μέρες μετά μίλησε για την «εργαλειοποίηση» των συνόρων του Έβρου από την Τουρκία, ενώ στις 30 Αυγούστου στη Βουλή και στις 31 Αυγούστου με δήλωσή του στο Twitter ανέφερε ότι «4 παιδιά δήλωσε η οικογένεια στο ΕΔΔΑ και 4 διασώθηκαν από τις ελληνικές Aρχές».

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter

Ας επιστρέψουμε όμως στο άρθρο του «Spiegel», το οποίο  επανήλθε την περασμένη εβδομάδα στο θέμα των 38 ανθρώπων στον Έβρο. Οι «γονείς της 5χρονης Μαρίας», ανέφερε, ονομάζονται Mariam Albadawi και Mohammed Alali και ισχυριζόταν ότι έχουν άλλα τέσσερα παιδιά, τα «τέσσερα αδέλφια της Μαρίας». 

«Οι Albadawi και Alali, 34 και 26 ετών, διέφυγαν από τη Συρία μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα μαζί με τα πέντε παιδιά τους», έγραφε το άρθρο, και «τώρα βρίσκονται σε ένα κοντέινερ στον προσφυγικό καταυλισμό του φυλακίου κοντά στην ελληνική συνοριακή πόλη της Ορεστιάδας».

Νέα στοιχεία και αναπάντητα ερωτήματα για το «νεκρό παιδί» στον Έβρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Γιώργος Χρηστίδης / DER SPIEGEL

Το γερμανικό περιοδικό έγραψε ότι οι ελληνικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες και να τους δώσουν πρόσβαση σε διαδικασία ασύλου. «Αντ' αυτού, τους οδήγησαν με τη βία πίσω στην Τουρκία, όπως κάνουν συχνά». Το κείμενο έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά με την παραδοχή ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους αιτούντες άσυλο για να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε. (άλλωστε αρκετοί από αυτούς δήλωσαν στις καταθέσεις τους ότι δέχθηκαν βία από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που τους χτύπησαν και τους σημάδεψαν με όπλα, για να επιστρέψουν στον ποταμό Έβρο και να προωθηθούν στην ελληνική πλευρά), ωστόσο η Ελλάδα είναι αυτή που εγκαλείται. 

«Η ρητορική του υβριδικού πολέμου κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση και θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο», δήλωσε στο γερμανικό μέσο η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη, η οποία ήταν δικηγόρος της ΜΚΟ «HR360» και σήμερα έχει πελάτισσα (εντολέα) την Mariam Albadawi, από τους 38 του Εβρου που βρέθηκαν στην αμμονησίδα μετά την προώθηση τους εκεί από τους Τούρκους. 

Στο άρθρο του «Spiegel», που διατυπώνονται περισσότερο κρίσεις παρά καταγράφονται δεδομένα και γεγονότα, είναι προφανές ότι η ενόχληση δεν είναι για την Τουρκία που απειλεί αλλά για την Ελλάδα που επικαλείται την απειλή, εξηγώντας γιατί πρέπει να φυλάει τα σύνορά της. 

Η αφήγηση για τα αίτια θανάτου της 5χρονης Μαρίας αρχίζουν να θολώνουν κι αυτά, καθώς στο τελευταίο κείμενό του το «Spiegel» γράφει ότι «δεν είναι ακόμη σαφές από τι ακριβώς πέθανε η Μαρία. Οι γονείς της λένε ότι τη δάγκωσε σκορπιός. Στη συνέχεια ανέβασε πυρετό και έπεσε σε κώμα».

Οι ίδιοι δηλαδή, παρότι κατηγορούν την Ελλάδα για τον θάνατο ενός παιδιού, παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τα αίτια και παραθέτουν μόνο αυτά που λένε ότι ισχυρίζονται οι γονείς, μαζί με μια δήλωση τους ότι το παιδί «είχε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα», χωρίς άλλες εξηγήσεις. 

Τα αίτια ενός θανάτου μπορούν να αποκαλυφθούν βέβαια με εκταφή και ιατροδικαστική εξέταση (και στη συνέχεια το παιδί να κηδευτεί, όπως ζητούσαν οι γονείς όταν βρίσκονταν στη νησίδα). Αυτό θα επέτρεπε και στην οικογένεια να διεκδικήσει και την τιμωρία των υπευθύνων. 

Σε αυτά τα αυτονόητα βήματα όμως, που λογικά θα ακολουθούσαν προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το παιδί, εμφανίστηκαν ξαφνικά μη αναμενόμενα εμπόδια, αφού, σύμφωνα πάντα με το «Spiegel», οι γονείς δεν θέλουν τελικά να πάρουν τη σορό από τη νησίδα και να κηδέψουν κανονικά το παιδί τους, ούτε να γίνει νεκροψία για να βρεθούν τα αίτια. 

«Κανείς δεν έκανε τίποτα όσο ήταν ζωντανή», είναι η εξήγησή τους κατά το γερμανικό περιοδικό. «Τι καλό μπορεί να συμβεί τώρα; Η επιθυμία μας είναι να μείνει η κόρη μας στο νησί». Ολο το προηγούμενο διάστημα ωστόσο υπήρχαν καταγγελίες εναντίον της Ελλάδας, την οποία κατηγορούσαν ότι δεν τους άφηνε να μπουν στο έδαφός της για να κηδεψουν το παιδί.

Είναι αξιοπρόσεκτη, πάντως, η αναφορά στην τουρκική βία σχεδόν σαν κάτι κανονικό, αν και είναι ελάχιστη η αναφορά σε αυτήν και στον ρόλο που παίζει το τουρκικό καθεστώς στην εκμετάλλευση μεταναστών και προσφύγων. 

Το «Spiegel» μέμφεται και την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς αναφέρει ότι, παρά τα εκτεταμένα άρθρα του και τις καταγγελίες, «το ελληνικό κοινό τις αποδέχτηκε αδιάφορα». 

Η περίπτωση της 5χρονης Μαρίας όμως, όπως έγραψε, «θα μπορούσε τώρα να κλονίσει αυτή την αδιαφορία», καθώς, σύμφωνα με το «Spiegel», για πρώτη φορά εξέχουσες φωνές στην Ελλάδα «ζητούν μεταρρύθμιση της προσφυγικής πολιτικής» και «οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά της βαρβαρότητας στα σύνορα»

Στο δημοσίευμα υπάρχουν κι άλλες, μικρότερες ανακρίβειες που δημιουργούν εντυπώσεις: «Οι πρόσφυγες ενημέρωσαν τις ελληνικές Αρχές για την κατάστασή τους. Ξανά και ξανά έστειλαν κλήσεις κινδύνου. Αλλά η Ελλάδα τούς αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια, δήθεν επειδή το νησί βρίσκεται στο τουρκικό έδαφος. "Η Ελληνική Αστυνομία δεν θα γίνει βαρκάρης των παράνομων μεταναστών", είπε οργισμένα ο υπουργός Αστυνομίας (σ.σ Polizeiminister τον αναφέρει) Τάκης Θεοδωρικάκος στην ελληνική τηλεόραση. Μόνο όταν η πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση της Αθήνας από τα διεθνή δημοσιεύματα έγινε πολύ μεγάλη, οι Αρχές δέχτηκαν τους πρόσφυγες στις 15 Αυγούστου», αναφέρει. Η δήλωση όμως του κ. Θεοδωρικάκου έγινε στις 20 Αυγούστου, δηλαδή αφού οι ελληνικές Αρχές τους υποδέχτηκαν, και όχι πριν. 

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στην εξαγγελία της κυβέρνησης για επέκταση του φράχτη κατά μήκος του Έβρου κατά 80 χιλιόμετρα, την αποστολή 250 επιπλέον συνοριοφυλάκων στην περιοχή μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, επανδρωμένα αεροσκάφη και κάμερες παρακολούθησης ως αρνητικό γεγονός, όπως και στις αναφορές Μητσοτάκη για τον υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία.

Αφορμές για κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης υπάρχουν πολλές, οι οποίες τεκμηριώνονται κιόλας. Για ποιον λόγο αναμειγνύει κάποιος σε ένα άρθρο με καταγγελίες για τον θάνατο ενός παιδιού (χωρίς αποδείξεις και με πολλά θολά σημεία) με θέματα κυριαρχίας μιας χώρας είναι άξιο απορίας. Για την ώρα το «Spiegel» οφείλει να αποδείξει όσα ισχυρίστηκε στο άρθρο του και κυρίως την ύπαρξη του πέμπτου παιδιού της οικογένειας, που δεν προκύπτει από τη λίστα στην οποία δηλώθηκε για το ΕΔΔΑ. Ο ισχυρισμός του θανάτου ενός μικρού παιδιού, για τον οποίο κατηγορείται μια χώρα, δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός που μπορεί κανείς να προσπεράσει. Η έρευνα των Αρχών αλλά και των δημοσιογράφων πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να λάμψει η αλήθεια.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οι αφηγήσεις που προορίζονται να αναδείξουν τους κινδύνους του φασισμού, της παθολογικής σκληρότητας ή του υπερφίαλου εγωισμού καταλήγουν να παρερμηνεύονται από εκείνους που αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και τον εγωισμό ως αρετές.
THE LIFO TEAM
H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

Οπτική Γωνία / H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

«Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελίνα Καλιτζάκη: Η Gen Z έχει τη δική της προσωπικότητα

Social Media / «Μπορείς να επηρεάσεις πολύ την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου στο TikTok»

Η make up artist και influencer Ελίνα Καλιτζάκη μιλά για την προσοχή που απαιτείται σχετικά με όσα προβάλλoνται στους χρήστες των social media, αλλά και για το αν τελικά θυσιάζονται όλα στον βωμό των πωλήσεων και των views.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Αιολικά στα Βαρδούσια Όρη: Όταν το κράτος αναιρεί το κράτος

Ρεπορτάζ / Αιολικά στα Βαρδούσια Όρη: Όταν το κράτος αναιρεί το κράτος

Σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura έπεσαν οι υπογραφές για να κατασκευαστεί ένας αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο που υπήρξε βροχή αρνητικών γνωμοδοτήσεων από φορείς και υπηρεσίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ;

Διεθνή / Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ;

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής–σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης, εξηγεί στη LiFO τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης στη Συρία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
The room next door και όσα αποφεύγουμε να συζητάμε

Ακροβατώντας / «The room next door» και όσα αποφεύγουμε να συζητάμε

Αξιοπρεπής θάνατος δεν είναι μόνο η δυνατότητα ενός ασθενούς σε τελικό στάδιο να επιλέξει ελεύθερα μια ένεση ή ένα χάπι που θα τον οδηγήσει στο οριστικό τέλος. Προηγούνται αρκετά στάδια. Μη αξιοπρεπής θάνατος είναι πολύ περισσότερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο αρρωστημένη είναι η «αγία ελληνική οικογένεια»;

Newsroom / Πόσο αρρωστημένη είναι η «αγία ελληνική οικογένεια»;

Η υπόθεση του 45χρονου αστυνομικού της Βουλής προκαλεί αποτροπιασμό με τις καταγγελίες της 35χρονης συζύγου του για την κακοποίηση τόσο της ίδιας όσο και των ανήλικων παιδιών τους. Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη τις πτυχές μιας σκοτεινής ιστορίας και για όσα κρύβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της ελληνικής οικογένειας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό

Φάκελος Υγεία / Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό

Εδώ και αρκετούς μήνες το Kέντρο Yγείας στην Αίγινα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο εξαιτίας της ενεργειακής αναβάθμισης την οποία υλοποιεί το υπουργείο Υγείας. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει εκτροχιαστεί, διευρύνοντας τον κύκλο προβλημάτων του Kέντρου, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ