ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μια νέα πλειοψηφία διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Μία νέα πλειοψηφία διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Κερδισμένοι βγήκαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από μια ευρεία συμμαχία της «Ομπρέλας», που ήταν η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, με πολλούς από τους (μέχρι πρότινος) προεδρικούς. Φωτ.: Eurokinissi
0



ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
 που συγκλήθηκε το Σαββατοκύριακο, δόθηκε η πρώτη μάχη για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Κερδισμένοι βγήκαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από μια ευρεία συμμαχία της «Ομπρέλας», που ήταν η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, με πολλούς από τους (μέχρι πρότινος) προεδρικούς. Η κατά πολλούς «ανίερη» αυτή συμμαχία ήταν εκείνη που διαμόρφωσε τη νέα πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή και μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν οι μετατοπίσεις αυτές θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. 

Σε αντίθεση με τους Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, ο «προεδρικός» υποψήφιος και επί σειρά ετών alter ego του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς (τον οποίο, παρά την πρωτιά του στις εκλογές, πολλοί στο κόμμα θεωρούν τοξικό), ξέμεινε από συμμάχους, λόγω της ασυνήθιστης συμμαχίας που συνάφθηκε, και προσπάθησε να προσεταιριστεί τους δύο που δεν θα είναι μάλλον τελικά υποψήφιοι, τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Παύλο Πολάκη, καθώς και τον Χρήστο Σπίρτζη, με τον οποίο οι σχέσεις τους τελευταία λέγεται ότι δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τις ημέρες που ακολούθησαν την ήττα διαπίστωσε πως κανένας δεν τόλμησε να τον αμφισβητήσει ευθέως, αλλά πίσω από την πλάτη του υπήρχαν ψίθυροι και γκρίνιες, για το «κόμμα που είχε γίνει αρχηγικό», για «τους πασόκους που τους κουβάλησε», για τη στρατηγική και τους συμβούλους που άλλαζαν κάθε τόσο.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, αν και βρισκόταν στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του είχε αναθέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ο ίδιος διέθετε ένα δίκτυο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, την έδρα της οποίας πήρε ο Γιώργος Καραμέρος – ένα στέλεχος μικρότερης εμβέλειας. Ο Χρ. Σπίρτζης, λένε οι πληροφορίες, θεώρησε αρχικά για αυτό υπεύθυνη τη Ρένα Δούρου, με την οποία είχε συμμαχία ετών, αλλά πιστεύει ότι σε αυτές τις εκλογές τον «πούλησε». Την «Ομπρέλα» γνώριζε ότι θα την είχε απέναντί του, αλλά θεωρούσε το δικό του στρατόπεδο πιο ισχυρό. Παρ' όλα αυτά, μετά την αποχώρηση του Α. Τσίπρα από την ηγεσία, οι ισορροπίες φαίνεται ότι αλλάζουν ξανά. Άλλωστε, χωρίς τον πρόεδρο, δεν υπάρχουν προεδρικοί. Οι νέοι προεδρικοί θα αποκτήσουν υπόσταση μετά την εκλογή της επόμενης ηγεσίας. 

Μια νέα πλειοψηφία διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Νίκος Παππάς ξέμεινε από συμμάχους, λόγω της ασυνήθιστης συμμαχίας που συνάφθηκε, και προσπάθησε να προσεταιριστεί τους δύο που δεν θα είναι μάλλον τελικά υποψήφιοι, τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Παύλο Πολάκη. Φωτ.: Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Χρήστος Σπίρτζης γνώριζε ότι, από τη στιγμή που δεν εξελέγη βουλευτής και ο Τσίπρας παραιτήθηκε, δεν θα είχε στο εξής καμία ισχύ μέσα στο κόμμα και γι' αυτό παραιτήθηκε και από την Πολιτική Γραμματεία. Ο μόνος λόγος για να διατηρήσει τα κομματικά καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί (τις υποψηφιότητες και τις συμμαχίες για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης) θα ήταν εάν επιθυμούσε να του χρεώσουν την επερχόμενη ήττα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τώρα θα τη χρεωθεί ο νέος πρόεδρος, τον οποίο η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής βιάζεται, όπως φάνηκε, να εκλέξει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι αντικειμενικά με την παραίτησή του ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, εν τούτοις θεωρεί τουλάχιστον συνυπεύθυνους όσους συμμετείχαν στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια. Δηλαδή και κάποιους από αυτούς που σήμερα θέλουν να τον διαδεχθούν. Ο ίδιος πιστεύει ότι τον άφησαν να σηκώνει μόνος του το βάρος των εκλογών και κανείς δεν αντεπεξήλθε με επιτυχία στα καθήκοντα που του είχε αναθέσει.

Υπάρχουν προεδρικοί που πιστεύουν ότι η «Ομπρέλα» ήθελε να χάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές, για να οδηγηθεί στην παραίτηση και να πάρουν το κόμμα. Τα στελέχη της «Ομπρέλας», όμως, απαντούν ότι αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας. Οι τελευταίοι των «προεδρικών», πάντως, επιμένουν πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» παρέσυραν τον Α. Τσίπρα στη στρατηγική της απλής αναλογικής, που αποδείχθηκε στρατηγική της ήττας. 

Μία νέα πλειοψηφία διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Νίκος Παππάς πρότεινε να πραγματοποιηθεί η εκλογή στις 10 Σεπτεμβρίου, πρόταση που πλειοψήφησε, καθώς την υποστήριξαν και τα μέλη της «Ομπρέλας» και πολλοί προεδρικοί. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας, τις ημέρες που ακολούθησαν την ήττα, διαπίστωσε πως κανένας δεν τόλμησε να τον αμφισβητήσει ευθέως, αλλά πίσω από την πλάτη του υπήρχαν ψίθυροι και γκρίνιες, για το «κόμμα που είχε γίνει αρχηγικό», για «τους πασόκους που τους κουβάλησε», για τη στρατηγική και τους συμβούλους που άλλαζαν κάθε τόσο. Προεδρικοί έριχναν την ευθύνη για την ήττα στους «53» και την «Ομπρέλα», τους οποίους κατηγορούσαν ότι έβαλαν εμπόδια στη διεύρυνση και την υλοποίηση των αποφάσεων της πλειοψηφίας, επειδή ήθελαν ένα περιχαρακωμένο κόμμα. Άλλοι της «Ομπρέλας» κατηγορούν την πλειοψηφία ότι αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του κόμματος με τους «πασόκους» και αυτό συντέλεσε στην ήττα, μαζί με «την κεντρώα στροφή». Έχοντας να αντιμετωπίσει αυτή την αντιφατική και αντικρουόμενη κριτική, ο Αλέξης Τσίπρας, και με μια δόση πικρίας και ενόχλησης, διαπίστωνε ότι το μόνο που είχε να περιμένει το επόμενο διάστημα είναι ήττες: των αυτοδιοικητικών εκλογών και αργότερα των ευρωεκλογών. Έτσι αποφάσισε να κάνει στην άκρη, για να περάσει το «νέο κύμα» του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει και αυτό την ευθύνη του. 

Σκοπεύει να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας; Κανείς δεν το επιβεβαιώνει και κανείς δεν το αποκλείει. Αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν όμως δεν είναι. Τις εξελίξεις τις παρακολουθεί στενά από το Σούνιο. Τα σχέδιά του δεν είναι γνωστά, αλλά πρόσωπα που έχουν συνεργαστεί μαζί του και τον γνωρίζουν καλά λένε ότι «ο Τσίπρας δεν επεξεργάζεται ποτέ μόνο ένα σενάριο». 

Η πρόταση της Ράνιας Σβίγκου για εκλογή ηγεσίας στις 3 Σεπτεμβρίου ήταν εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην πραγματικότητα, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Τεμπονέρας και ο Π. Πολάκης είχαν ζητήσει η εκλογή να γίνει αργότερα, τον Νοέμβριο, ώστε να προηγηθεί ένα συνέδριο στο οποίο να μιλήσουν όλοι για τα αίτια της ήττας αλλά και για το τι κόμμα θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση θα έθεταν κι εκείνοι υποψηφιότητα. 

Ο Νίκος Παππάς πρότεινε να μετατεθεί η εκλογή μία εβδομάδα αργότερα, για τις 10 Σεπτεμβρίου, και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου έκανε δεκτή την πρόταση, καθώς έμοιαζε συμβιβαστική, ενώ στην ουσία δεν άλλαζε τίποτα. Ήταν η πρόταση που πλειοψήφησε, καθώς την υποστήριξαν και τα μέλη της «Ομπρέλας» και πολλοί προεδρικοί. 

Μία νέα πλειοψηφία διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Η μόνη υποψηφιότητα ωστόσο που τάραξε τα νερά και ξεχώρισε, ήταν του Διονύση Τεμπονέρα που τελικά δεν κατατέθηκε. Φωτ.: Eurokinissi

Οι άλλοι, που μειοψήφησαν, διαφώνησαν με τη σύντομη διαδικασία, για την οποία πιστεύουν ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, και επέμεναν να γίνει η εκλογή νέας ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η νέα συμμαχία και η νέα πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, όμως, δεν θέλει να γίνει πολλή συζήτηση για τα αίτια της ήττας, ενώ φαίνεται να βιάζεται να πάρει στα χέρια της το κόμμα. Ο Νίκος Παππάς, βλέποντας αρκετούς προεδρικούς να τον εγκαταλείπουν, υποστήριξε και αυτός τη μετάθεση της εκλογής μετά τη ΔΕΘ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συντασσόμενος με τη μειοψηφία, με την ελπίδα να βρει σε αυτούς υποστήριξη. 

Η μόνη υποψηφιότητα ωστόσο που τάραξε τα νερά και ξεχώρισε ήταν του Διονύση Τεμπονέρα, η οποία όμως τελικά δεν κατατέθηκε. Είναι η υποψηφιότητα που θα στήριζαν και πολλοί προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, ενώ βρήκε μεγάλη υποστήριξη –την οποία κι εκείνος ίσως δεν περίμενε– από πολλά απλά μέλη στη βάση, που του ζητούσαν (και του ζητάνε ακόμα) να είναι υποψήφιος. 

Οι υποψηφιότητες Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου δεν ενθουσιάζουν τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν γίνει πρόεδρος ένας από αυτούς, θα τους περιθωριοποιήσει. Άλλωστε πολλοί σε εκείνη την πλευρά συμμερίζονται το «Πασόκια! Βρομοπασόκια! Μας καταστρέψατε!» που λέγεται ότι είπε ο Δ. Τζανακόπουλος στον Π. Ρήγα, σε πρόσφατο επεισόδιο. Αυτό το κοινό ενδεχομένως να ήθελε να εκφράσει και ο Στέφανος Τζουμάκας με την υποψηφιότητά του, όταν είδε πολύ κόσμο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ να μην εκπροσωπείται.

Οπτική Γωνία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το «Rom Boost» και μια συζήτηση για τους Ρομά 

Οπτική Γωνία / «Δεν είναι οι Ρομά που επιλέγουν το περιθώριο, αλλά η ίδια η κοινωνία που τους περιορίζει»

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν το έργο «Rom Boost», επιμορφωτικές δράσεις σε κοινότητες Ρομά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης και συμπερίληψης της οργάνωσης. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις και να δοθεί φωνή και αυτοπεποίθηση στους περιθωριοποιημένους Ρομά πληθυσμούς. Εκτός όμως από το ίδιο το έργο, ενδιαφέρον έχει και η συνομιλία που ακολούθησε, με τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: Στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Τρία νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, συγκαταλέγονται στη λίστα των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, πώς επιλέχθηκαν τα τρία νησιά, ποιες είναι οι δράσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαντούν

Ντίνα Καράτζιου / Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι;

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνου από το Μον Παρνές της Πάρνηθας στο Μαρούσι έχει μια πολυκύμαντη διαδρομή με ξεχωριστό κοινωνικό, πολιτικό, δικαστικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Διεθνή / «Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Μια διεξοδική συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολλές της προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς με τον 38χρονο Ιρανό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και πολιτικό πρόσφυγα Σιαβάς Σαχαμπί, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ