«Μα πού τους βρίσκετε αυτούς, καλέ κορίτσια;»

FEMICIDE Facebook Twitter
Αυτό το «πού πάτε και τους βρίσκετε, βρε κορίτσια;» εμπεριέχει ένα είδος ανάλαφρης ψευτο-θυμηδίας για κάτι που μόνο ελαφρύ δεν είναι. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΜΟ στις φωτογραφίες που ανέβαζε στο Facebook η Κυριακή Γρίβα, η κοπέλα που δολοφονήθηκε έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Είναι σχεδόν σε όλες αγκαλιά με τον μελλοντικό της δολοφόνο. Οι λεζάντες: «Έχω τον πιο όμορφο άντρα του κόσμου», «Για μπάνιο με τον αντρούλη μου», «Στα πιο όμορφα μέρη με τον πιο όμορφο». Δεν υπάρχει γυναίκα που να έχει περάσει έστω και ξυστά από μια κακοποιητική σχέση και να μην αναγνώρισε τον εαυτό της σε αυτές τις λεζάντες και τις σφιχταγκαλιασμένες πόζες που τις έχει υπαγορεύσει κάποιος άλλος, ποιος ξέρει με τι απειλές, υπό ποια πίεση και σκοτεινή απελπισία. 

Aπό κάτω, μαζί με κατάρες για τον δολοφόνο, υπάρχουν και διάφορα σχόλια που λένε «Δεν τον έβλεπες τι κουμάσι ήταν;», «Μα πού πάτε και τους βρίσκετε αυτούς;».

Αν σου προκύψει σκάρτος ο άλλος, αν σε κακοποιεί ή σε δέρνει, τι ακριβώς υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Να φύγεις; Να πας στο αστυνομικό τμήμα; Να πατήσεις το panic button; Να ικετέψεις να σε προστατέψει η αστυνομία; Να πάρεις τα βουνά; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ αυτά δεν θα σε σώσει.

Σε όλο τον ορυμαγδό που ακολουθεί κάθε γυναικοκτονία (μετράμε 81 σε 4 χρόνια, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Γυναικοκτονία, γιατί η Ελληνική Αστυνομία και τα στατιστικά στοιχεία έχουν τσακωθεί χρόνια τώρα) υπάρχει μια τυπική αλληλουχία γεγονότων: πρώτα ο αποτροπιασμός και το σοκ, μετά οι νοσηρές λεπτομέρειες του θανάτου που μεταδίδονται με πορνογραφική ακρίβεια, η «αποκαθήλωση» του θύματος με φωτό με μπικίνι από το Fb μαζί με υπόνοιες για το ήθος του (μήπως εκδιδόταν; Μήπως τον απατούσε;), κείμενα που μιλάνε για την «ώρα την κακή» και, τέλος, το εκπληκτικό «μα πού τους βρίσκετε, καλέ κορίτσια, αυτούς;» και «να φεύγετε, κορίτσια, να φεύγετε».

Αυτό το «πού πάτε και τους βρίσκετε, βρε κορίτσια;» εμπεριέχει ένα είδος ανάλαφρης ψευτο-θυμηδίας για κάτι που μόνο ελαφρύ δεν είναι. Κατηγορούμε το θύμα για τις «λάθος» επιλογές του, μήπως και πιστέψουμε πως η δική μας «σωστή» επιλογή θα μας δικαιώσει, θα μας σώσει, θα μας αποδείξει ότι ορίζουμε τη ζωή μας κι έτσι δεν θα καταλήξουμε τσιμεντωμένες σε κάποιο χαντάκι «γιατί χάλασε η φάση», όπως είχε δηλώσει ο δολοφόνος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, όταν την ξυλοκόπησε και την έριξε από τα βράχια το 2021 στη Φολέγανδρο. Μόνο που κανείς δεν δηλώνει κακοποιητής με το καλημέρα, κανείς δεν διαλέγει την οικογένειά του (μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναικοκτονίες γίνονται από γιους ή πατεράδες). Ίσα-ίσα, πολλοί κακοποιητές δείχνουν ένα εξαιρετικά θελκτικό πρόσωπο στην αρχή.

Αυτό που σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι είναι πως, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα, μια γυναίκα δεν έχει καν το δικαίωμα να κάνει λάθος στην επιλογή ενός ερωτικού συντρόφου. Αν σου προκύψει σκάρτος ο άλλος, αν σε κακοποιεί ή σε δέρνει, τι ακριβώς υποτίθεται πως πρέπει να κάνεις; Να φύγεις; Να πας στο αστυνομικό τμήμα; Να πατήσεις το panic button; Να ικετέψεις να σε προστατέψει η αστυνομία; Να πάρεις τα βουνά; Γιατί, όπως όλα δείχνουν, τίποτε απ’ αυτά δεν θα σε σώσει. Δεν υπάρχουν επίσημα πρωτόκολλα, εκπαίδευση ή κάποιο ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι όλα θέμα τύχης, «ενδυνάμωσης» και, φυσικά, κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας ευαισθητοποίησης. 

Το μετρό είναι γεμάτο με αφίσες της καμπάνιας του υπουργείου Οικογένειας και Οικογενειακής Συνοχής και του υπουργείου Μεταφορών με το εμπνευσμένο σλόγκαν «Η έμφυλη βία δεν είναι οκ» (φαντάζομαι ότι στο μέλλον μπορεί να βγάλουν και αφίσες που να λένε «Η κλεψιά είναι χάλια» και «Μη σκοτώνεις κόσμο, ρε μπρο, δεν είναι κουλ»). Το «δεν είναι οκ» είναι φυσικά γραμμένο με ροζ και από πίσω υπάρχει ένα χέρι που μοιάζει να ζητά βοήθεια. «“Μη μένεις αμέτοχος σε περιστατικά έμφυλης βίας. Κατάγγειλέ το!” - Άμεση δράση 100, τηλεφωνική γραμμή sos 15900».  

- Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Οπτική Γωνία / Μήπως την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε περιπολικό να καλέσουμε κατευθείαν ταξί;

Η στυγερή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο λειτούργημα για το οποίο υποτίθεται προορίζεται παρά μόνο όταν είναι να προστατεύσει ή να καλύψει τους ισχυρούς, τους έχοντες, τους προνομιούχους, τους αρσενικού γένους κακοποιητές επίσης, όπως επανειλημμένως έχει πράξει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν γροθιά στο στομάχι

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ήταν γροθιά στο στομάχι - Έγιναν όλα λάθος

«Κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην Αστυνομία, δεν έχει ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν», είπε ο πρωθυπουργός για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ