Lose-lose situation η υπόθεση Αποστολάκη και η απαράδεκτη επιλογή του Πλεύρη

Ορκωμοσία κυβέρνησης Facebook Twitter
Τελετή Ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώπιον της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπως προέκυψε από τον σημερινό ανασχηματισμό. Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αυτό φαίνεται να συνέβη και τώρα.

Ο «ανασχηματισμός Χρυσοχοΐδη», καθώς η ανάγκη αντικατάστασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτή που κυρίως προκάλεσε τον «διορθωτικό» ανασχηματισμό, δεν κατάφερε να κερδίσει τις θετικότερες εντυπώσεις, ειδικά μετά και το φιάσκο Αποστολάκη. 

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκαν δεν ήταν τελικά ο δομικός ανασχηματισμός που οι πληροφορίες έλεγαν ότι σκεφτόταν να κάνει ο πρωθυπουργός. Οι πιέσεις για να μείνουν συγκεκριμένα πρόσωπα στις καρέκλες τους ήταν πιο πολλές από αυτές για την είσοδο νέων προσώπων. 

Το στυλ διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συγκέντρωση των βασικών εξουσιών στο Μαξίμου, το οποίο έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο, κάτι πολύ παραπάνω δηλαδή από αυτόν του σχεδιασμού και του γενικού συντονισμού. Το Μαξίμου, μαζί με 3-4 υπουργούς που συνδέονται απευθείας με αυτό, αποτελούν στην ουσία την επιτελική κυβέρνηση, γιατί επιτελικό κράτος δεν υπάρχει.

Η επιλογή Πλεύρη ήταν για πολλούς απαράδεκτη, καθώς είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς με ποια κριτήρια τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρίσκο με την κίνηση αυτή.

Οι υπόλοιποι υπουργοί που στελεχώνουν την κυβέρνηση παίζουν έναν πιο δευτερεύοντα ρόλο που σχετίζεται με τις πολιτικές ισορροπίες και τους συσχετισμούς ισχύος. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης με τις αλλαγές που είχαν γίνει πριν από λίγες μέρες (αποστολή Λιβάνιου στο Ψηφιακής Πολιτικής, αναβάθμιση Τριαντόπουλου και Σκέρτσου) έμεινε όπως ήταν. 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι αυτό που θα μοιράσει τα χρήματα του πακέτου ανάκαμψης που όλοι περιμένουν, και όσον αφορά τους κρίσιμους ρόλους σε αυτό το πεδίο δεν πειράχτηκε κανένας. 

Το πιο καυτό υπουργείο, όμως, για το επόμενο διάστημα είναι αυτό της Υγείας, όπου ο πρωθυπουργός αποφάσισε –μεσούσης της πανδημίας– να βάλει κάποιον σχετικά άπειρο και χωρίς εγνωσμένη αξία στη διοίκηση. Ο κ. Πλεύρης, για τον οποίο δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι μεταξύ των αρίστων επιλογών για το υπουργείο Υγείας, ανήκει, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, στα λεγόμενα «ορφανά του Καρατζαφέρη», με ακροδεξιά καταγωγή.

Η επιλογή αυτή ήταν  για πολλούς απαράδεκτη, καθώς είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς με ποια κριτήρια τον επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Οπωσδήποτε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρίσκο με την κίνηση αυτή, ειδικά σε συνδυασμό με την αποχώρηση του μετριοπαθούς και με τη φήμη του αποτελεσματικού, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος θεωρούνταν ο «μάνατζερ» του υπουργείου Υγείας που έλυνε όλα τα προβλήματα και αντιμετώπιζε κάθε κρίση το προηγούμενο δύσκολο διάστημα. Ο κ. Κοντοζαμάνης, μάλιστα, έχαιρε της εμπιστοσύνης του Μαξίμου, δεν είχε εκφραστεί ποτέ κάποια δυσφορία για αυτόν και η απομάκρυνση του είναι κι αυτή μία από τις κινήσεις που κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εξηγήσει.

Πλεύρης υπουργός Υγείας Facebook Twitter
Ο κ. Πλεύρης, για τον οποίο δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είναι μεταξύ των αρίστων επιλογών για το υπουργείο Υγείας, ανήκει, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, στα λεγόμενα «ορφανά του Καρατζαφέρη», με ακροδεξιά καταγωγή. Φωτο: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI

Η πιο ατυχής επιλογή βέβαια ήταν αυτή του πρώην υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη (και πρώην υπασπιστή των τότε ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου), την οποία η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ως σπουδαία συμβολική επιλογή. Όλοι εξεπλάγησαν με την ανακοίνωση του ονόματος του και πληροφορίες από τον χώρο της αντιπολίτευσης συνέδεαν την υπουργοποίηση του με τη σχέση του με γνωστό Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, που διατηρεί σχέσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος το απρόσμενο πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν για μια κυβέρνηση οι φυσικές καταστροφές, θέλησε να βγάλει τα θέματα αυτά από την κομματική αντιπαράθεση, τοποθετώντας ένα πρόσωπο που θα ήταν αποδεκτό από όλους, όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί βουλευτές. Η επιλογή όμως ενός πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την οργή του Αλέξη Τσίπρα που έγινε η αιτία να ακυρωθεί η υπουργοποίηση του, προκάλεσε και τον εκνευρισμό μεγάλου τμήματος της δεξιάς βάσης αλλά και του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Lose-lose situation δηλαδή. 

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τοποθέτησε τον πρώην στενό συνεργάτη του, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος είχε φύγει ως αποτυχημένος στον προηγούμενο ανασχηματισμό και τον επαναφέρει τώρα σε ένα πολύ πιο κρίσιμο υπουργείο. Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε καταφέρει να αναστατώσει την κυβέρνηση αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του και είχε μετατρέψει σε φιάσκο με επικοινωνιακο κόστος ακόμα και απλά πράγματα όπως την προμήθεια μασκών για τους μαθητές.

Με το άνοιγμα των πανεπιστημίων τον Οκτώβριο αναμένεται θερμό μέτωπο στην παιδεία και θα χρειαστούν πολύ επιδέξιοι χειρισμοί για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Από την άλλη, οι δεξιοί ψηφοφόροι που είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση στα θέματα «τάξης και ασφάλειας» μπορεί να μη δουν με καλό μάτι την τοποθέτηση ενός πρώην γραμματέα της ΚΝΕ στη θέση αυτή και να υπάρξει κι άλλη γκρίνια. 

Μητσοτάκης για ανασχηματισμό Facebook Twitter
Το στυλ διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συγκέντρωση των βασικών εξουσιών στο Μαξίμου, το οποίο έχει τον πιο κρίσιμο ρόλο, κάτι πολύ παραπάνω δηλαδή από αυτόν του σχεδιασμού και του γενικού συντονισμού. Φωτό: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI

Η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά ως υφυπουργού Άμυνας είναι αναβάθμιση και δεν σημαίνει κάποια δυσαρέσκεια. Στην κυβέρνηση είναι ευχαριστημένοι από τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, που θεωρούν πολύ ικανό και θα ήθελαν να παραμείνει στη θέση αυτή. Η αλλαγή έγινε για λόγους που σχετίζονται μάλλον με την υγεία του και για λόγους προστασίας ενός ανθρώπου που, όπως λένε, τα έδωσε όλα το προηγούμενο διάστημα και του το αναγνωρίζουν. 

Στο Παιδείας, παρά τις φήμες για τη Νίκη Κεραμέως και κάποια δυσαρέσκεια, ο πρωθυπουργός δεν την άλλαξε τελικά, αλλά υπάρχει αγωνία για τον χειρισμό των θεμάτων της παιδείας το επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίπλα στον Κυριάκο Πιερρακάκη, έχει τοποθετηθεί από τις προηγούμενες αλλαγές ο Θοδωρής Λιβάνιος που θεωρείται το μάτι του Μαξίμου.

Όσο για τον Βασίλη Κικίλια, που έφυγε από το μάτι του κυκλώνα για να πάει στο υπουργείο Τουρισμού, που μετά από αυτό το καλοκαίρι ειδικά δρέπει δάφνες, θεωρείται ο πιο τυχερός του ανασχηματισμού.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ