Το καλό και το κακό σενάριο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

Το καλό και το κακό σενάριο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα Facebook Twitter
Η εξομάλυνση είναι κάτι διαφορετικό από την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το τελευταίο προϋποθέτει μια αλλαγή παραδείγματος της τουρκικής στρατηγικής. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Ποιο πιστεύετε ότι είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα;
Το καλό σενάριο είναι η Τουρκία, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής πλην όμως τακτικής της αναδίπλωσης (εν πολλοίς εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας αλλά και των αναγκών της από το δυτικό σύστημα ασφαλείας), να συνεχίσει να παραμένει δεσμευμένη στο μονοπάτι της αποκλιμάκωσης χωρίς εντάσεις στο πεδίο για μια σταδιακή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προσέξτε, η εξομάλυνση είναι κάτι διαφορετικό από την ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το τελευταίο προϋποθέτει μια αλλαγή παραδείγματος της τουρκικής στρατηγικής.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Απλώς για ένα διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να «σηκώσει χειρόφρενο» έναντι της Ελλάδας. Προκειμένου να εκκινήσει μια πορεία αλά καρτ συναλλακτικής επαναπροσέγγισης με τη Δύση. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι περιττοί κίνδυνοι που ανέλαβε έναντι της Αθήνας δεν του απέφεραν απτά οφέλη παρά μόνο του κόστισαν, με αποτέλεσμα, σε αυτήν τη συγκυρία τουλάχιστον, η Τουρκία να μην αισθάνεται το ίδιο ισχυρή.

Το κακό σενάριο θα ήταν να επιλέξει να τερματίσει νωρίτερα την περίοδο των «ήρεμων νερών». Δεν είναι το κυρίαρχο σενάριο διότι όταν απαιτείται παραμένει δεινός τακτικιστής και πραγματιστής. Επιπλέον, διαχωρίζει τα ελληνοτουρκικά από άλλα ζητήματα, όπως ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς. Προφανώς, όμως, τα ελληνοτουρκικά δεν εξελίσσονται στο κενό και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τη μεγάλη εικόνα των σχέσεων Δύσης - Τουρκίας και της προσπάθειας της πρώτης να διατηρήσει υπό σχετικό έλεγχο έναν αναξιόπιστο εταίρο.

Τα ελληνοτουρκικά δεν εξελίσσονται στο κενό και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τη μεγάλη εικόνα των σχέσεων Δύσης - Τουρκίας και της προσπάθειας της πρώτης να διατηρήσει υπό σχετικό έλεγχο έναν αναξιόπιστο εταίρο.

— Ποιες είναι οι προσδοκίες της χώρας μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας;
Οι προσδοκίες αφορούν τη μετρήσιμη πρόοδο που μπορεί να υπάρξει μέσω διμερών συμφωνιών σε τομείς «χαμηλής πολιτικής» που μας ενώνουν. Αφορούν μια μεγάλη γκάμα δεκάδων τομεακών πολιτικών στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» που τα τελευταία χρόνια έχει επεξεργαστεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών. Εδώ η λογική είναι το ευχάριστο διάλειμμα να είναι και δημιουργικό, αντιστρέφοντας την κατάρρευση της εμπιστοσύνης, προφανώς με ευθύνη της άλλης πλευράς, με συμφωνίες θετικού αθροίσματος, «καζάν καζάν» που θα έλεγε και ο κ. Ερντογάν.

cover
Σωτήριος Σέρμπος

Η πρόθεση της Αθήνας είναι να δημιουργήσει επιπλέον μαξιλάρια-δικλείδες ασφαλείας στην περίπτωση που ο πολιτικός διάλογος δεν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην καταρρεύσει η διαδικασία και βρεθούμε πάλι πάνω σε πλοία και αεροπλάνα και να μην αποδοθούν ευθύνες σε μας. Αντιθέτως, στόχος είναι να δείξουμε καλό πρόσωπο προς τη Δύση, πως εμείς προσπαθήσαμε να την εκλογικεύσουμε με εργαλεία από την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Αλλά, το βλέπετε κι εσείς, ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός με άρωμα ουτοπικού και ανορθολογικού αναθεωρητισμού παραμένει ενεργός.   

— Μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Tουρκίας για θέματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες;
Σήμερα, όχι. Πολύ απλά, όσες υποχωρήσεις κι αν γίνουν στο πλαίσιο των ωφέλιμων συμβιβασμών δεν είναι ικανές να διώξουν τον ελέφαντα από το δωμάτιο, ήτοι το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Θεωρεί πως ως περιφερειακή δύναμη δεν έχει ανάλογο «ζωτικό χώρο» στο Αιγαίο. Η νησιωτική μας γεωγραφία στέκεται εμπόδιο στις φιλοδοξίες της, μία εκ των οποίων είναι να καταστεί ναυτική δύναμη με αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες. Ως απόγονος αυτοκρατορίας με ανοιχτά τα σύνδρομα της περιόδου 1918-23, αισθάνεται ασφυκτικά περικυκλωμένη στην περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί ηγεμονικά και αυτοκρατορικά, πόσο μάλλον όταν με κάθε ερμηνεία του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας η μικρή Ελλάδα και όχι η μεγάλη «Νέα Τουρκία» θα λάβει τη μερίδα του λέοντος.

Αυτό δεν είναι αποδεκτό, την ενοχλεί σφόδρα, γι’ αυτό αμφισβητεί όχι μόνο τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και ρυθμίσεις και συνθήκες όπως εκείνη της Λωζάνης. Με αυτό το παρελθόν η Τουρκία, δυστυχώς, δεν έχει συμβιβαστεί, με αποτέλεσμα η προσέγγιση έναντι της Ελλάδας να μην είναι εκλογικευμένη και να μη γίνεται επί ίσοις όροις. Νομίζω αυτό είναι το κύριο ερώτημα προς διερεύνηση. Εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως αγκάθι; Αν ναι, δεν θα αλλάξουν πολλά στα ελληνοτουρκικά.  

— Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα αλλά και γενικά για την ευρύτερη περιοχή το ότι αυξάνεται η επιθετική ρητορική της Τουρκίας έναντι του δυτικού κόσμου;
Πρώτον, κάτι το οποίο ήδη γνωρίζαμε. Η απαιτητική και χρονοβόρα πολιτισμική της μετάβαση σε μια δυτική πορεία σήμερα είναι λιγότερο εφικτή από ποτέ. Εν πολλοίς, ένας ευσεβής πόθος, καθότι το τουρκικό πλοίο έχει σαλπάρει. Θυμάμαι το μακρινό 2006 ένα συνέδριο για το μέλλον της Τουρκίας. Εκεί ο Χάντινγκτον υποστήριξε την άποψη πως η χώρα τοποθετείται στην καλύτερη θέση για να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου, συμπληρώνοντας πως αν ζούσε ο Κεμάλ, θα είχε προχωρήσει σε τροποποίηση του προσανατολισμού της χώρας.

Πόσοι στην Ελλάδα ανέλυσαν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης; Κανείς. Τώρα μας φοβίζει, αλλά ας φροντίσουμε να μετουσιώσουμε τον φόβο σε προάγγελο σοφίας και ρεαλισμού. Βεβαίως, κανείς δεν παραγνωρίζει πως κατά περίπτωση ο όψιμος αντιδυτικισμός του κ. Ερντογάν αποτελεί εργαλείο μαχητικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης περαιτέρω αυτονόμησης από τη Δύση. Όταν παίρνει αυτό που θέλει, είμαστε εταίροι και σύμμαχοι. Όταν αρνούμαστε, μεταμορφωνόμαστε σε Σταυροφόρους και εκείνος σε Σαλαντίν.

Δεύτερον, είναι μια ρητορική που αφορά τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη μέρα στο όποιο σχήμα προκριθεί για τη Γάζα δεν θα είναι ιδιαίτερος αλλά συμβολικός, χωρίς ουσιαστικό λέγειν (κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων από Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία). Το γνωρίζει, γι’ αυτό και η έντονη ρητορική, διαφορετική σε σχέση με τις πρώτες ημέρες που προσπάθησε να διαμεσολαβήσει, αλλά απέτυχε, αποδεικνύοντας πως στερείται επιδραστικότητας σε Χαμάς (βλέπε διπλωματία των ομήρων και του ρόλου που διαδραματίζουν Κατάρ - Αίγυπτος), Ισραήλ και αραβικές χώρες-κλειδιά, αντανακλώντας τις αντιφάσεις, τους περιορισμούς και την ευαλωτότητα των πολιτικών της στη Μέση Ανατολή.

Αυτό το κάνει, μεταξύ άλλων, ακροβατώντας ανάμεσα σε γνωστούς ηγεμονικούς μεγαλοϊδεατισμούς για την εκπροσώπηση του ισλαμικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο και την απόρριψη της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης χωρών που την είχαν θέσει σε καθεστώς «σχετικής απομόνωσης» και τέλος την ανάγκη επανεξισορρόπησης της οικονομίας της με τη συνδρομή της Δύσης. Κερασάκι στην τούρτα, η ενίσχυση του αμερικανικού αποτυπώματος και οι εύλογες ανησυχίες της για την επίδρασή του στην περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων, ειδικότερα σε Συρία - Κουρδικό.    

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ