Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη

Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη Facebook Twitter
Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο μεγαλύτερο ζήτημα υφαρπαγής γης της μειονότητας στη Χειμάρρα.
0


ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ τα τελευταία χρόνια ήταν σχετικά καλές, κυρίως λόγω της προσπάθειας που έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να τις διατηρούν σε ένα καλό επίπεδο, κάνοντας συχνά τα στραβά μάτια σε δηλώσεις και ενέργειες της άλλης πλευράς, όπως π.χ. του Έντι Ράμα, που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν. 

Θα περίμενε κανείς από την αλβανική κυβέρνηση να επιδιώκει μια στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται σε έναν βαθμό (όσο υπάρχει ακόμα το βέτο) και από τη χώρα μας. Οι στενοί δεσμοί του Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως, καθώς και το γεγονός ότι θεωρεί πως έχει την προστασία των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κάνουν τον Αλβανό πρωθυπουργό να αισθάνεται αρκετά ισχυρός και ως εκ τούτου πιο αδιάφορος για τη σχέση καλής γειτονίας με την Ελλάδα. 

Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ως η πιο ώριμη δημοκρατία των Βαλκανίων, διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την απαίτηση από αυτήν να επιδεικνύει «ευρωπαϊκή ανωτερότητα» και να μην μπλέκει σε βαλκανικούς καβγάδες. Αλλά και η ίδια δεν θέλει να την κατηγορούν ως μέρος του βαλκανικού προβλήματος. Η στάση όλων των κρατών, βέβαια, καθορίζεται πρωτίστως από τα συμφέροντά τους. Τα Βαλκάνια είναι κι αυτά μια σκακιέρα όπου παίζουν σκάκι οι μεγαλύτεροι παίκτες και δεν θέλουν τους μικρότερους τοπικούς παίκτες να μπερδεύονται στα πόδια τους. 

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί προσπάθεια έχει γίνει και μάλιστα κόντρα σε όσους συμβούλευαν το αντίθετο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων λόγω της καταδίκης του μειονοτικού εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαμηλούς τόνους, μίλησε για «εντονότατες επιφυλάξεις» που υπάρχουν σχετικά με το αν ήταν μια δίκαιη δίκη, αναφέροντας ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο ήθελε. 

Το ηθικό δίλημμα της υπόθεσης Μπελέρη Facebook Twitter
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καθόλου να υπάρχουν προβλήματα με την Αλβανία, γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και τηρεί ήπιους τόνους. Φωτ.: Νίκος Λιμπερτάς/ SOOC

Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καθόλου να υπάρχουν προβλήματα με την Αλβανία, γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον Έντι Ράμα δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά και τηρεί ήπιους τόνους, παρότι θα μπορούσε να παραθέσει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν τους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν και τις σκοπιμότητες της δίκης. 

Δεν μπορεί όμως ούτε να κλείσει τα μάτια σε μια υπόθεση κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, καθώς η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο μεγαλύτερο ζήτημα υφαρπαγής γης της μειονότητας στη Χειμάρρα. 

Τα μέλη της μειονότητας, τα οποία ήρθαν σε επαφή προσωπικά με τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη που έκανε πριν από μερικούς μήνες (και στην οποία προσπάθησε να βάλει εμπόδια ο Ράμα), δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα, παρά μόνο στην υποστήριξη της Ελλάδας, όπως του είπαν, και του παρέθεσαν όλα όσα έχουν υποστεί σχετικά με τις περιουσίες τους και τα δικαιώματά τους. 

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων ούτε να εκνευρίσει τους Ευρωπαίους βάζοντας βέτο, αλλά δεν θέλει και να εγκαταλείψει την ελληνική μειονότητα. Το μόνο μέσο που έχει πλέον είναι να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας για να την πιέσει να σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας (αν και υποτίθεται ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι από μόνος του προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας). Αυτό, όμως, διστάζει να το κάνει, και η απειλή της χρήσης του βέτο ως τώρα δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, αφού ο Ράμα δεν πίστεψε ποτέ ότι θα το έκανε.

Γιατί δεν φοβάται η Αλβανία τη χρήση βέτο από την Ελλάδα; Επειδή αυτό δεν το θέλει με τίποτα η Γερμανία, αλλά ούτε και άλλες χώρες όπως, π.χ., η Ιταλία, καθώς η Μελόνι συνεργάζεται στενά με τον Ράμα. 

Από την πλευρά της Γερμανίας έχει μεταφερθεί πολύ ξεκάθαρα προς την ελληνική κυβέρνηση η ενόχλησή της, ακόμα και για την απειλή της χρήσης βέτο που άφησε να εννοηθεί. Επιπλέον, στην κυβέρνηση υπάρχουν συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από την αρχή ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να ξοδέψει διπλωματικό κεφάλαιο για μια υπόθεση που δεν θα κερδίσει, καθώς ο Ράμα δεν προβλέπεται να αλλάξει στάση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν είναι με το μέρος του σε αυτό. 

Οι συμμαχικές πιέσεις που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη βάλει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και να μη θέτει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα είναι πολλές και μεγάλες. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να θέτει το ζήτημα, ενοχλώντας τους και χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση, αλλά χωρίς να το πηγαίνει πιο πέρα. 

Το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν εξαρτάται μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί προσπάθεια έχει γίνει και μάλιστα κόντρα σε όσους συμβούλευαν το αντίθετο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει κάνει περισσότερα για να πιέσει και να αναδείξει το θέμα, όμως η στάση των μεγάλων παικτών δεν θα άλλαζε, καθώς κινούνται με βάση τα συμφέροντά τους και όχι τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η υπόθεση Μπελέρη εξελίσσεται σε ένα ηθικό δίλημμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν επιμείνει, θα έχει κόστος με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν υποχωρήσει, δεν θα θεωρεί ότι έχει κάνει το σωστό και θα έχει απογοητεύσει τη μειονότητα, η οποία ελπίζει σε αυτόν. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ