Ιλχάν Αχμέτ: Ο μόνος βουλευτής της μειονότητας που ψήφισε υπέρ της ισότητας στον γάμο

Ιλχάν Αχμέτ, ένας φιλελεύθερος που σπάει ταμπού  Facebook Twitter
«Τα μέλη της μειονότητας μπορεί να είναι μουσουλμάνοι, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να σκέφτονται ευρωπαϊκά και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους πολίτες». Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi
0

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ της περασμένης Παρασκευής στα τζαμιά της Ροδόπης διαβάστηκε ένα κείμενο κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ επειδή ψήφισε τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται. Αποτελεί ωστόσο μία επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του πιο φιλελεύθερου και χειραφετημένου μειονοτικού πολιτικού στη Θράκη.

Στη μουσουλμανική μειονότητα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εξακολουθούν να καταπιέζονται και μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσα από αυτά ζουν ελεύθερα, αλλά το θέμα είναι ταμπού και ούτε καν συζητιέται. Η ενέργεια του Ιλχάν Αχμέτ να ψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν πολύ πιο τολμηρή από των συναδέλφων του της πλειονότητας, καθώς γνώριζε ότι αυτό θα σήμαινε αυτομάτως νέες και εντονότερες επιθέσεις από το συντηρητικό κατεστημένο, το οποίο συνεργάζεται με το τουρκικό προξενείο, που θέλει να ελέγχει τη μειονότητα και συχνά παρεμβαίνει πέρα από τα όρια που προσδιορίζουν οι συμβάσεις της Βιέννης περί διπλωματικών σχέσεων. 

«Το Ισλάμ δεν μπορεί να είναι μόνο ριζοσπαστικό και ακραίο. Μέσα στο Ισλάμ υπάρχει και η αγάπη και η ανοχή και η μετάνοια. Με την ψήφο μου ήθελα να στείλω ένα μήνυμα για τη χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση της μειονότητας» λέει στην LiFO ο Ιλχάν Αχμέτ. «Το γεγονός ότι ο παράνομος μουφτής, με εντολή από το τουρκικό προξενείο, έβγαλε έναν φετφά που χαρακτηρίζει τον νόμο αμαρτία και με στοχοποιεί ονομαστικά επειδή τον ψήφισα δείχνει ότι το πολιτικό Ισλάμ έχει εισχωρήσει στα τζαμιά». 

«Στους νέους, στους ΛΟΑΤΚΙ+, στις γυναίκες, σε όλους αυτούς που καταπιέζονται, δεν πρέπει να δώσουμε μια ανάσα; Δεν πρέπει να τους προστατεύσουμε; Θα είμαστε από πάνω τους με το σπαθί;».

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία, δύο εφημερίδες, η Μιλιέτ και η Ακσάμ, έγραφαν άρθρα εναντίον του, αναφέροντας ότι ο Ιλχάν Αχμέτ ψήφισε «ναι» στον νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, «παρά την αντίθεση των εκλεγμένων μουφτήδων της Δυτικής Θράκης», επισημαίνοντας ότι οι άλλοι τρεις βουλευτές δεν τον ψήφισαν. Σε ένα τουρκικό άρθρο υπάρχει η παραδοχή ότι το προξενείο δεν τον βοήθησε στις εκλογές, αλλά παρόλα αυτά εκείνος εξελέγη, απλώς με λιγότερες ψήφους και μόνο με τις δυνάμεις του. Σε άλλο δημοσίευμα ο Ιλχάν Αχμέτ αναφέρεται μαζί με τον Νίκο Δένδια και υποστηρίζεται ότι οι δυο τους επιχειρούν να καταστρέψουν την ελληνοτουρκική φιλία. 

Όσοι γνωρίζουν την κατάσταση στη μειονότητα λένε ότι η στάση του Ιλχάν Αχμέτ είναι πολύ πιο «επαναστατική» από των υπολοίπων συναδέλφων του της πλειονότητας που ψήφισαν υπέρ του γάμου, καθώς το ρίσκο που πήρε εκείνος ήταν πολύ μεγαλύτερο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον νόμο δεν τόλμησαν να ψηφίσουν ούτε οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, παρότι οι εκπρόσωποι του κόμματος δήλωναν ότι στη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα θα το ψήφιζαν όλοι γιατί είναι θέμα πολιτικών αρχών. «Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές μας ήρθαν στη Νέα Αριστερά γιατί πιστεύουν στις αξίες της» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου τύπου όταν είχε ρωτηθεί αν θα ψηφίσουν υπέρ, θεωρώντας το δεδομένο. Τελικά δεν ήταν, αφού οι δύο βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν το ψήφισαν. 

«Κάποιοι δεν τόλμησαν να δυσαρεστήσουν το συντηρητικό κατεστημένο και το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, κι εδώ που τα λέμε, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, θέλει κότσια» λέει στη LiFO στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Οι δύο βουλευτές της Νέας Αριστεράς είχαν ξαφνιάσει και κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν, όταν έσπευσαν να τον συναντήσουν, παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ένας συντηρητικός πολιτικός που κυβερνά αυταρχικά και κρατά στις φυλακές της χώρας του εκατοντάδες πολιτικούς αντιπάλους, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, ενώ το κόμμα τους αναφέρει ως προτεραιότητα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ιλχάν Αχμέτ, ένας φιλελεύθερος που σπάει ταμπού  Facebook Twitter
«Προσπαθώ να περάσω το μήνυμα στη μειονότητα και ειδικά στους νέους, τις γυναίκες και κάθε κοινωνικά καταπιεσμένο ότι είναι κομμάτι της Ευρώπης». Φωτ.: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

«Το να εκπροσωπείς τη μουσουλμανική μειονότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτίζεσαι με την πολιτική που προωθεί το προξενείο. Η μειονότητα πρέπει να χειραφετηθεί πολιτικά και να απελευθερωθεί κοινωνικά. Τα μέλη της μειονότητας μπορεί να είναι μουσουλμάνοι, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να σκέφτονται ευρωπαϊκά και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα δικαιώματα αυτά πρέπει να τα απολαμβάνουν όλοι. Δεν είμαστε εμείς που θα καταδικάζουμε και θα στέλνουμε στην κόλαση άλλους ανθρώπους» λέει από την πλευρά του ο Αχμέτ. 

Πιστεύει ότι το Ισλάμ δεν μπορεί να διαβάζεται μόνο με τον συντηρητικό τρόπο. «Στους νέους, στους ΛΟΑΤΚΙ+, στις γυναίκες, σε όλους αυτούς που καταπιέζονται, δεν πρέπει να δώσουμε μια ανάσα; Δεν πρέπει να τους προστατεύσουμε; Θα είμαστε από πάνω τους με το σπαθί;» αναρωτιέται. 

ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη μειονότητα φυσικά και υπάρχουν, αλλά δεν είναι ορατά. Σύμφωνο συμβίωσης δεν συνάπτει κανείς. Όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή δεν τολμά ούτε να το σκεφτεί για την ώρα. 

«Το κοράνι θεωρεί την ομοφυλοφιλία αμαρτία και τους ομοφυλόφιλους “αναθεματισμένους”. Ποινές δεν προβλέπει όμως. Οι ουλεμάδες και διάφοροι ερμηνευτές του ισλαμικού δικαίου τα έχουν επιβάλει αυτά» εξηγεί ο Ιλχάν Αχμέτ.

«Προσπαθώ να περάσω το μήνυμα στη μειονότητα και ειδικά στους νέους, τις γυναίκες και κάθε κοινωνικά καταπιεσμένο ότι είναι κομμάτι της Ευρώπης. Είναι μουσουλμάνοι, Έλληνες πολίτες αλλά και Ευρωπαίοι. Δεν πρέπει να νιώθουν περιθωριοποιημένοι». 

Στην ερώτηση τι σκέφτηκε όταν ψήφισε υπέρ του νόμου απαντά: «Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί κανένας βουλευτής της μειονότητας να μην τους υπερασπιστεί και να τους αφήσουμε να ζουν στο φόβο. "Ε, αυτό θα το κάνει ο Ιλχάν", είπα. Δεν θα τους αφήσουμε απροστάτευτους».

Αναφέρει ότι οι βουλευτές δεν μπορεί να ασχολούνται μόνο με την επανεκλογή τους γιατί έτσι η χώρα δεν θα προχωρήσει. «Μερικές φορές ο πολιτικός οφείλει να είναι ένα βήμα μπροστά από τον λαό, να είναι μπροστάρης που λέμε, ιδίως για αυτές τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη. Αισθάνομαι ως αποστολή μου να εξαλείψω την καταπίεση στη μειονότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες χωρίς δικαιώματα. Αυτό είναι επικίνδυνο, ειδικά στο Ισλάμ όπου αν τα πράγματα ξεφύγουν, μπορεί εύκολα να πάνε στα άκρα».

Ο Ιλχάν Αχμέτ δεν πήγε σε κάποιο από τα πάρτι που ακολούθησαν την ψήφιση του νόμου, αλλά είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός της μειονότητας που γράφει ιστορία, και αυτό που κάνει θέλει κότσια. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ !!! ΔΕΥΤΕΡΑ 22/11 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Ιλχάν Αχμέτ: «Η μειονότητα της Θράκης θέλει ειρήνη»

LiFO politics / Ιλχάν Αχμέτ: «Η μειονότητα της Θράκης θέλει ειρήνη»

Πώς αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης την πανδημία; Τι γίνεται με τα τζαμιά; Εφαρμόζεται η Σαρία; Ποια είναι η θέση των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας; Ο δικηγόρος και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ μιλά στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ