Η ζωή σαν μια μόνιμη ταινία καταστροφής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ CHECK Η ζωή σαν μια μόνιμη ταινία καταστροφής Facebook Twitter
«Μα δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια». Πράγματι, δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια, αλλά δεν γίνεται να ζούμε συνέχεια και σε μια ταινία καταστροφής. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ τα πρώτα δραματικά πλάνα μιας ταινίας καταστροφής: Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με τα οχήματά τους σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο για πάνω από 24 ώρες χωρίς βοήθεια – ένας από αυτούς παθαίνει έμφραγμα και περπατά μόνος του για ένα χιλιόμετρο στο χιόνι για να βρει τον στρατό, που θα τον οδηγήσει στο κοντινότερο ασθενοφόρο.

Τριακόσιοι επιβάτες κοιμούνται σε ένα παγωμένο ακινητοποιημένο τρένο σε ερημική τοποθεσία, 55 λεπτά από το κέντρο της πόλης, χωρίς νερό ή φαγητό για πάνω από 20 ώρες. Λεωφόροι ολόκληροι παραδίδονται στη χιονοθύελλα.

Σε μια κοντινή επαρχιακή πόλη ένα εκχιονιστικό μηχάνημα προσπαθεί να βοηθήσει εγκλωβισμένο τρένο με 200 επιβάτες, που έχει μείνει χωρίς θέρμανση και φωτισμό για ώρες, αλλά γλιστράει και τρακάρουν. Έντεκα επιβάτες και εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Δύο μέρες μετά, τρεις άνθρωποι προσπαθούν μάταια να πάρουν έναν νεκρό μέσα στο φέρετρο, τσουλώντας το φέρετρο για ώρα στον πάγο.

«Μα δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια». Πράγματι, δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια, αλλά δεν γίνεται να ζούμε συνέχεια και σε μια ταινία καταστροφής. Όχι ότι είμαστε συνηθισμένοι και στη ζέστη βέβαια – το καλοκαίρι καιγόταν η Αττική μια εβδομάδα ολόκληρη.

Φαντάζομαι και φέτος θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουν προσληφθεί πυροσβέστες και γιατί τα αεροπλάνα που επιχειρούν είναι 50 ετών ή θα μιλάμε για την κλιματική κρίση και τις «πρωτόγνωρες» συνθήκες; 

Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς το κράτος όταν ζεις σε ένα μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας επειδή οι συνθήκες «είναι πρωτόγνωρες» και η δικαιοσύνη πάσχει.

Μήπως φταίνε οι οδηγοί; Μήπως φταίει ο καιρός; Μήπως η κακή μας μοίρα; Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στα προάστια της Αθήνας για μέρες ολόκληρες και βρέθηκαν να μιλούν με τη ΔΕΔΔΗΕ, το δασαρχείο, την πυροσβεστική, τον Δήμο τους και πάλι πίσω, μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες.

Ζώντας στην Ελλάδα, έχουμε βέβαια μάθει πια για τα καλά τη ζωή μέσα σε χάος. Οτιδήποτε απαιτεί έστω και το ελάχιστο συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών κρατικών φορέων είναι σχεδόν αδύνατον. Και φυσικά υπάρχει πάντα και αυτό το βολικό αφήγημα, ότι κανείς δεν ευθύνεται για όλο αυτό το χάος γιατί «οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες». 

Σύμφωνα βέβαια με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι συνθήκες μόνο πρωτοφανείς δεν ήταν. Το 2008 είχε ρίξει περισσότερα εκατοστά χιονιού ενώ λίγο μικρότερες ήταν οι χιονοπτώσεις του 2002, του 2004 και του 2021.

Και εδώ υπάρχει και κάτι βαθύτερο. Μιλάμε συχνά για τους Έλληνες που δεν εμπιστεύονται το κράτος, για μια πολιτική κουλτούρα δυσπιστίας, για την εμμονική κλειστοφοβική μανία μας με την οικογένεια, τους γνωστούς και τα ρουσφέτια. Είναι δύσκολο όμως να εμπιστευτείς το κράτος όταν ζεις σε ένα μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας επειδή οι συνθήκες «είναι πρωτόγνωρες» και η δικαιοσύνη πάσχει.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό δεν πρέπει να υποκύψουν στην (ανεκδιήγητη) λύση των 2.000 ευρώ αλλά να πάνε δικαστικά για να βρουν το δίκιο τους. Ναι, να πάνε δικαστικά – σε πόσα χρόνια περίπου θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση; Πόση υπομονή και πόσα χρήματα έχουν;

Τριάμισι χρόνια μετά έχει τιμωρηθεί έστω και ένα άτομο για όλα όσα συνέβησαν στο Μάτι; Εκατόν τρεις νεκροί κι ακόμα περιμένουμε. Oι πυρκαγιές της Ευβοίας; Αποδόθηκαν ευθύνες σε κάποιον; Παραιτήθηκε κάποιος όλα αυτά τα χρόνια των «πρωτόγνωρων καταστροφών»; 

Είναι λυπηρό να βλέπεις τον κρατικό μηχανισμό και την κεντρική διοίκηση να απαξιώνουν έτσι το ίδιο τους τον ρόλο: Nα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρκούνται σε επιδόματα-ψίχουλα, μέχρι την επόμενη καταστροφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ