Η ζωή σαν μια μόνιμη ταινία καταστροφής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ CHECK Η ζωή σαν μια μόνιμη ταινία καταστροφής Facebook Twitter
«Μα δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια». Πράγματι, δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια, αλλά δεν γίνεται να ζούμε συνέχεια και σε μια ταινία καταστροφής. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ τα πρώτα δραματικά πλάνα μιας ταινίας καταστροφής: Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι με τα οχήματά τους σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο για πάνω από 24 ώρες χωρίς βοήθεια – ένας από αυτούς παθαίνει έμφραγμα και περπατά μόνος του για ένα χιλιόμετρο στο χιόνι για να βρει τον στρατό, που θα τον οδηγήσει στο κοντινότερο ασθενοφόρο.

Τριακόσιοι επιβάτες κοιμούνται σε ένα παγωμένο ακινητοποιημένο τρένο σε ερημική τοποθεσία, 55 λεπτά από το κέντρο της πόλης, χωρίς νερό ή φαγητό για πάνω από 20 ώρες. Λεωφόροι ολόκληροι παραδίδονται στη χιονοθύελλα.

Σε μια κοντινή επαρχιακή πόλη ένα εκχιονιστικό μηχάνημα προσπαθεί να βοηθήσει εγκλωβισμένο τρένο με 200 επιβάτες, που έχει μείνει χωρίς θέρμανση και φωτισμό για ώρες, αλλά γλιστράει και τρακάρουν. Έντεκα επιβάτες και εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Δύο μέρες μετά, τρεις άνθρωποι προσπαθούν μάταια να πάρουν έναν νεκρό μέσα στο φέρετρο, τσουλώντας το φέρετρο για ώρα στον πάγο.

«Μα δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια». Πράγματι, δεν είμαστε συνηθισμένοι στα χιόνια, αλλά δεν γίνεται να ζούμε συνέχεια και σε μια ταινία καταστροφής. Όχι ότι είμαστε συνηθισμένοι και στη ζέστη βέβαια – το καλοκαίρι καιγόταν η Αττική μια εβδομάδα ολόκληρη.

Φαντάζομαι και φέτος θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουν προσληφθεί πυροσβέστες και γιατί τα αεροπλάνα που επιχειρούν είναι 50 ετών ή θα μιλάμε για την κλιματική κρίση και τις «πρωτόγνωρες» συνθήκες; 

Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς το κράτος όταν ζεις σε ένα μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας επειδή οι συνθήκες «είναι πρωτόγνωρες» και η δικαιοσύνη πάσχει.

Μήπως φταίνε οι οδηγοί; Μήπως φταίει ο καιρός; Μήπως η κακή μας μοίρα; Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα στα προάστια της Αθήνας για μέρες ολόκληρες και βρέθηκαν να μιλούν με τη ΔΕΔΔΗΕ, το δασαρχείο, την πυροσβεστική, τον Δήμο τους και πάλι πίσω, μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορες υπηρεσίες.

Ζώντας στην Ελλάδα, έχουμε βέβαια μάθει πια για τα καλά τη ζωή μέσα σε χάος. Οτιδήποτε απαιτεί έστω και το ελάχιστο συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών κρατικών φορέων είναι σχεδόν αδύνατον. Και φυσικά υπάρχει πάντα και αυτό το βολικό αφήγημα, ότι κανείς δεν ευθύνεται για όλο αυτό το χάος γιατί «οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες». 

Σύμφωνα βέβαια με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι συνθήκες μόνο πρωτοφανείς δεν ήταν. Το 2008 είχε ρίξει περισσότερα εκατοστά χιονιού ενώ λίγο μικρότερες ήταν οι χιονοπτώσεις του 2002, του 2004 και του 2021.

Και εδώ υπάρχει και κάτι βαθύτερο. Μιλάμε συχνά για τους Έλληνες που δεν εμπιστεύονται το κράτος, για μια πολιτική κουλτούρα δυσπιστίας, για την εμμονική κλειστοφοβική μανία μας με την οικογένεια, τους γνωστούς και τα ρουσφέτια. Είναι δύσκολο όμως να εμπιστευτείς το κράτος όταν ζεις σε ένα μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας επειδή οι συνθήκες «είναι πρωτόγνωρες» και η δικαιοσύνη πάσχει.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό δεν πρέπει να υποκύψουν στην (ανεκδιήγητη) λύση των 2.000 ευρώ αλλά να πάνε δικαστικά για να βρουν το δίκιο τους. Ναι, να πάνε δικαστικά – σε πόσα χρόνια περίπου θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση; Πόση υπομονή και πόσα χρήματα έχουν;

Τριάμισι χρόνια μετά έχει τιμωρηθεί έστω και ένα άτομο για όλα όσα συνέβησαν στο Μάτι; Εκατόν τρεις νεκροί κι ακόμα περιμένουμε. Oι πυρκαγιές της Ευβοίας; Αποδόθηκαν ευθύνες σε κάποιον; Παραιτήθηκε κάποιος όλα αυτά τα χρόνια των «πρωτόγνωρων καταστροφών»; 

Είναι λυπηρό να βλέπεις τον κρατικό μηχανισμό και την κεντρική διοίκηση να απαξιώνουν έτσι το ίδιο τους τον ρόλο: Nα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρκούνται σε επιδόματα-ψίχουλα, μέχρι την επόμενη καταστροφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ