Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα

Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το πολιτικό τοπίο και στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 και δήλωσε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το υπόλοιπο 20% των προεκλογικών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 80% το έχει υλοποιήσει ήδη.
0

ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ έκλεισε στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός το θέμα των πρόωρων εκλογών, έτσι που πολύ δύσκολα πια θα επιχειρήσει κανείς να το ξανασυζητήσει, στα σοβαρά τουλάχιστον, μέχρι και το καλοκαίρι.

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το ευνοϊκότερο για την κυβέρνηση. Προανήγγειλε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη (και όχι το καλοκαίρι) του 2023 και δήλωσε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το υπόλοιπο 20% των προεκλογικών δεσμεύσεων, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το 80% το έχει υλοποιήσει ήδη.  

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, όχι ραγδαία αλλά αισθητή, η οποία έχει ως συνέπεια και τη μείωση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως εμφανίζεται στάσιμος, χωρίς να μπορεί να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποχωρεί ελαφρώς, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις της κοινής γνώμης, και μοιάζει να του κόβεται λίγο η φόρα. Το ξεφούσκωμά του, πάντως, αποτελεί στρατηγική επιδίωξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι της πόλωσης για να συσπειρώσουν το κοινό τους. 

Tην ώρα που ο κόσμος βιώνει μια διεθνή γεωπολιτική κρίση, στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δεν αφορά την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισής της ή κάποιο εθνικό σχέδιο αλλά το αν η κρίση είναι εισαγόμενη.

Παλαιό και έμπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι μια μικρότερη δημοσκοπική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ τους συμφέρει περισσότερο, διότι η μεγάλη διαφορά καθησυχάζει, ειδικά όσους τους ψήφισαν το 2019 για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εάν η διαφορά είναι μεγάλη και οι ψηφοφόροι του ’19 θεωρούν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Άρα χρειαζόμαστε την “απειλή ΣΥΡΙΖΑ” για να κρατήσουμε συσπειρωμένες τις δυνάμεις που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογές» λέει και εξηγεί ότι ένα ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ θα ήταν εμπόδιο στον σχεδιασμό του κυβερνώντος κόμματος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τάση εξόδου δεξιών ψηφοφόρων, γι’ αυτό και έγινε η πρόσφατη επιχείρηση «τάξη και ασφάλεια» στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες για την αύξηση της μικροεγκληματικότητας.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν επίσης ότι αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιηθεί στα υψηλά ποσοστά που εμφάνισε τελευταία, ενδεχομένως να προσελκύσει τους κεντρώους που τους ψήφισαν επειδή είναι αντισύριζα και όχι επειδή ανήκουν ιδεολογικοπολιτικά εκεί. Άλλωστε ο διπλασιασμός των ποσοστών του μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας εν πολλοίς οφείλεται (και) σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που σήμανε συναγερμό και αλλαγή της γραμμής αντιμετώπισής του. 

μπογδάνος Facebook Twitter
Ο Κ. Μπογδάνος λέει ότι απευθύνεται στον φιλελεύθερο-συντηρητικό χώρο. Φωτ.: Eurokinissi

Η ίδρυση της πολιτικής κίνησης «Εθνική Συμφωνία» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αυτή την ώρα αν θα βλάψει ή θα ωφελήσει τελικά τη Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που αποφασίσει να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές, όπως συζητείται.

Ο Κ. Μπογδάνος λέει ότι απευθύνεται στον φιλελεύθερο-συντηρητικό χώρο. Στην εκδήλωση που προετοιμάζει θα προσκαλέσει παλιούς νεοδημοκράτες που έχουν απομακρυνθεί, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Ο Κ. Μπογδάνος, πάντως, ασχολείται επιμελώς και με τις διεθνείς επαφές του. Πρόσφατα βρέθηκε σε συνέδριο του συντηρητικού πολιτικού χώρου που έγινε στις Βρυξέλλες, το οποίο συνδιοργάνωσε το αμερικανικό think tank Edmund Burke. 

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για την ώρα υπάρχει μόνο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, με το οποίο –ακόμα και αν κάποιοι το σκέφτονταν ως λύση ανάγκης για τη δύσκολη ώρα– δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας στο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή, περίπου ταύτισε τον Κ. Βελόπουλο με το ρωσικό λόμπι.

Η όχι αμελητέα επιρροή που διατηρεί ο έγκλειστος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης είναι επίσης κάτι που απασχολεί και ανησυχεί. Γενικά πολλοί εδώ και καιρό διαπιστώνουν πως η μετακίνηση του Μητσοτάκη προς το κέντρο αφήνει ακάλυπτο έναν χώρο στα δεξιά, στον οποίο προς το παρόν «παίζουν» μόνο ακροδεξιοί λαϊκιστές και χρυσαυγίτες. Το θέμα, λοιπόν, είναι ποιοι θα καλύψουν αυτό το κενό.

Η ουκρανική κρίση και όσα ανέδειξε έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της στις παρασκηνιακές εξελίξεις. Αν ο Κ. Μπογδάνος καταφέρει να χτίσει ένα δεξιό κόμμα με αξιώσεις και πιθανότητα να μπει στη Βουλή, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που χρειαστεί εταίρο μετά τις εκλογές και τον βρει σε αυτόν. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς, για χάρη αυτού του συλλογισμού, να απορρίψει εκ των προτέρων ότι ένα δεξιό κόμμα Μπογδάνου ίσως θα αφαιρούσε κάποιες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διατηρήσουν το αφήγημα ότι έχουν ρεύμα, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν το ευνοούν αυτό. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις, καθώς θεωρούν ότι είναι στημένες ώστε να ευνοούν την κυβέρνηση. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει μπροστά και είναι πλέον πρώτο κόμμα.

Στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ως ένδειξη της, κατ’ αυτούς, ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ τη μαζική συμμετοχή που είχε η συναυλία ειρήνης, όπου τραγούδησαν καλλιτέχνες όπως ο Γ. Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μ. Μητσιάς και άλλοι. Η συναυλία αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ ως «συναυλία ΣΥΡΙΖΑ», παρότι ο κομματικός μηχανισμός του τη στήριξε και τη προώθησε, αλλά ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία. 

Η συγκεκριμένη συναυλία, στην οποία έδωσαν το «παρών» όλα τα στελέχη της Κουμουνδούρου, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης και κριτικής από τη Νέα Δημοκρατία, μέλη της οποίας άφηναν υπονοούμενα για το «ποιος τη χρηματοδότησε», ενώ κατηγορήθηκε ότι δεν ήταν αρκούντως καταδικαστική προς τον εισβολέα και αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πολύ ικανοποιημένα από τη συμμετοχή του κόσμου, την οποία κάποιοι από αυτούς ερμήνευσαν και ως αντικυβερνητική διαδήλωση. 

τσίπρας νταλάρας Facebook Twitter
O Aλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Νταλάρα στα παρασκήνια της συναυλίας ειρήνης. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκφράζοντας το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα του, δήλωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν έχει καμία νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά δίχως εκλογές», διότι «άλλη εντολή πήρε το καλοκαίρι του 2019. Έλεγε για καλύτερους μισθούς και καλύτερη καθημερινότητα. Δεν τα είδαμε». Ο Νίκος Παππάς ισχυρίστηκε ότι «στον κ. Μητσοτάκη έχουν πάει τα δημοσκοπικά μαντάτα, γι’ αυτό έπαψε να μιλάει για αυτοδυναμία» και ότι ο πρωθυπουργός «βλέπει παντού και τη φθορά και την πολιτική του απομόνωση». Στέλεχος των λεγόμενων προεδρικών διαβεβαίωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και θα κάνει συμμαχική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές». 

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η προτεραιότητα του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την εβδομάδα ήταν το χτίσιμο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού του προφίλ και της «κυβερνησιμότητας» του κόμματός του. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρέτησε και η πρώτη επίσημη επίσκεψη με το επιτελείο του στην Πορτογαλία και η συνάντηση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στην έδρα του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος. Η επίσκεψη αυτή ήταν κατά κάποιον τρόπο και μια υπενθύμιση στον ΣΥΡΙΖΑ ποιον αποδέχονται ως εκπρόσωπο των σοσιαλιστών στην Ελλάδα οι άλλοι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές. 

Κατά τα άλλα, την ώρα που ο κόσμος βιώνει μια διεθνή γεωπολιτική κρίση με συνέπειες σε όλους τους τομείς, στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών δεν αφορά την αναζήτηση των καλύτερων τρόπων αντιμετώπισής τους ή κάποιο εθνικό σχέδιο αλλά το αν η κρίση είναι εισαγόμενη, όπως λέει η κυβέρνηση, ή είναι «κρίση Μητσοτάκη», όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του forum του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», δήλωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει και «θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ», χωρίς να μπορούμε να παραγνωρίσουμε, όπως είπε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με υψηλό χρέος το οποίο πρέπει να αρχίσει να μειώνεται μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας, η ίδια όμως «πρέπει να είναι σε θέση και να παράγει μικρά, πλην όμως όχι αμελητέα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να συνεισφέρει με τον τρόπο της στη μείωση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε και το δίλημμα που θα θέσει στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν σε δεκαπέντε μήνες, όπως υποστήριξε, όταν δήλωσε ότι ο «στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ