Χαλαρή επανεκκίνηση, ασφυκτικά προβλήματα 

Χαλαρή επανεκκίνηση, ασφυκτικά προβλήματα  Facebook Twitter
Το στοίχημα λοιπόν χάθηκε για μία ακόμα φορά και είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνει κάτι παραπάνω από όσα κάνει ως τώρα η κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να μην εντάσσει τα όποια μέτρα και τις αγορές σε έναν ευρύτερο νέο σχεδιασμό. Φωτ.: Eurokinissi
0


Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του καλοκαιριού για την κυβέρνηση. Ξεκίνησε με αισιοδοξία και αρκετά καλά αποτελέσματα στην αρχή, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ, καθώς και φέτος κάηκαν τελικά περισσότερα από εκατό χιλιάδες στρέμματα, ακόμα και σπίτια και επιχειρήσεις εντός οικισμών. Οπότε για άλλη μια χρονιά καταγράφεται η αποτυχία της Πολιτικής Προστασίας να πετύχει τον στόχο του σημαντικού περιορισμού των καμένων εκτάσεων από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, παρά τα περισσότερα μέσα που έθεσε στη διάθεσή της η κυβέρνηση. 

Το στοίχημα λοιπόν χάθηκε για μία ακόμα φορά και είναι προφανές ότι χρειάζεται να γίνει κάτι παραπάνω από όσα κάνει ως τώρα η κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να μην εντάσσει τα όποια μέτρα και τις αγορές σε έναν ευρύτερο νέο σχεδιασμό. Η αντιμετώπιση γίνεται κάθε φορά με νέα μπαλώματα πάνω στον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας, αντί να αλλάξει η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Μπαλώματα αντί για μεταρρυθμίσεις 

Στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν αλλάξει μετά την τραγωδία του Ματιού σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές στο πεδίο. Αναβαθμίστηκε μεν η Πολιτική Προστασία αποκτώντας δικό της υπουργείο, λειτουργεί το 112 και αυτό είναι θετικό, αποκτήθηκαν περισσότερα μέσα, αλλά όλες οι παθογένειες που αποκαλύφθηκαν μετά το Μάτι στην Πυροσβεστική και όχι μόνο, παραμένουν ανέγγιχτες. Καμία αλλαγή δεν έγινε και καμία μεταρρύθμιση δεν σχεδιάζεται, ούτε τώρα, ούτε καν στα χαρτιά. Δεν υπάρχει πολιτικό όραμα, κάποια πρόταση ενός σύγχρονου και συνολικού σχεδίου για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα. Άνθρωποι με γνώσεις, εμπειρία και προτάσεις υπάρχουν, ακόμα και στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αλλά ούτε καλούνται να τις παρουσιάσουν, ούτε ακούγονται. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και καιρό, αγνοώντας ακόμα και το όποιο πολιτικό κόστος, είχε αποφασίσει να προσεγγίσει θετικά την Τουρκία, επενδύοντας στα «ήρεμα νερά» με τους γείτονες και στα οφέλη που θεωρεί ότι υπάρχουν για την οικονομία από την στρατηγική της προσέγγισης. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τον βοηθά και πολύ σε αυτό.

Παρατηρείται μία γενικότερη αδιαφορία, για την ουσιαστική πρόληψη και τον ευρύτερο σχεδιασμό (ο οποίος απαιτεί μεγάλες αλλαγές και όχι απλώς προσθήκες σε σαθρά θεμέλια), η οποία ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου και φτάνει συνήθως ως την τελευταία κοινότητα (τα παραδείγματα είναι πολλά).

Ο Ερντογάν τον Αύγουστο

Η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης τον Αύγουστο ήταν άλλος ένας μπελάς για το Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις μέρες. Ο πρωθυπουργός έχει βάλει όλες τις μάρκες του στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία και δέχεται αρκετή κριτική για αυτό, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Η κριτική λέει ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να φέρει την χώρα του πιο κοντά στην Ευρώπη και τη Δύση, ούτε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ή να σταματήσει τις επεκτατικές βλέψεις και ότι χρησιμοποιεί τις καλές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση μόνο για να ξεπλένει την Τουρκία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και καιρό, αγνοώντας ακόμα και το όποιο πολιτικό κόστος, είχε αποφασίσει να προσεγγίσει θετικά την Τουρκία, επενδύοντας στα «ήρεμα νερά» με τους γείτονες και στα οφέλη που θεωρεί ότι υπάρχουν για την οικονομία από την στρατηγική της προσέγγισης. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τον βοηθά και πολύ σε αυτό, καθώς δυσκολεύεται να τηρεί ακόμα και τις δεσμεύσεις του, αυτές που απορρέουν από τη Διακήρυξη των Αθηνών, την οποία παραβιάζει με ενέργειες όπως εκείνη πρόσφατα στην Κάσο.

Η απαγόρευση από την τουρκική κυβέρνηση να λειτουργήσει η Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο είναι άλλη μία αρνητική συμπεριφορά έξω από το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, ενώ προβληματίζουν εντόνως και οι νέες παραβάσεις από τουρκικό αεροσκάφος και ένα τουρκικό UAV που εισήλθαν τις προηγούμενες μέρες στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, αντιθέτως, φαίνεται στην πράξη πως απαιτεί από την Ελλάδα να ζητά την έγκρισή της για οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια της στο Αιγαίο. 

Χαλαρή επανεκκίνηση, ασφυκτικά προβλήματα  Facebook Twitter
Η κριτική λέει ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να φέρει την χώρα του πιο κοντά στην Ευρώπη και τη Δύση, ούτε να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ή να σταματήσει τις επεκτατικές βλέψεις και ότι χρησιμοποιεί τις καλές σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση μόνο για ξεπλένει την Τουρκία. Φωτ.: Eurokinissi

Οι νέοι συσχετισμοί στην ΕΕ και ο Τζιτζικώστας

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό αυτή την περίοδο είναι οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές. Ο άνθρωπός του στις Βρυξέλλες είναι ο Θανάσης Μπακόλας, ο οποίος διαθέτει σημαντική ισχύ και είναι από εκείνους που επηρεάζουν τις εξελίξεις, κάτι όχι πολύ συνηθισμένο για Έλληνα. Ο νέος Επίτροπος που επέλεξε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, θεωρεί ότι διαθέτει και τα τρία βασικά κριτήρια που ήθελε. Είναι στην ίδια πολιτική γραμμή με εκείνον, ανήκει  δηλαδή πολιτικά στην κυρίαρχη πολιτική γραμμή, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται και στην (επικοινωνιακή) ανάγκη ικανοποίησης των ψηφοφόρων της Βόρειας Ελλάδας και της παραδοσιακής βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Ο χαμηλών τόνων Απόστολος Τζιτζικώστας ανήκει στην φιλελεύθερη τάση, αλλά έχει φιλοτεχνήσει ένα προφίλ φιλικό προς το δεξιό και πατριωτικό κοινό, προκειμένου να εκλέγεται στην Μακεδονία. 

Ο πρωθυπουργός θέλει Σακελλαροπούλου, αλλά η ΝΔ δεν ενθουσιάζεται με την προοπτική της επανεκλογής της

Η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα θέμα που έχει αρχίσει ήδη να συζητείται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θα προτιμούσε την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από την θητεία της οποίας είναι απόλυτα ικανοποιημένος και την εκτιμά πάρα πολύ. Οι ευρωεκλογές όμως του έστειλαν ένα μήνυμα που εξακολουθεί να τον προβληματίζει και θεωρεί ότι δεν μπορεί να παραβλέψει, τουλάχιστον όχι χωρίς δεύτερη σκέψη. Για τον λόγο αυτό θα περιμένει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του επόμενου διαστήματος και αναλόγως θα κρίνει και θα κινηθεί.

Το δημοσιονομικό βάρος και η επικοινωνιακή διαχείριση

Η νέα εβδομάδα ξεκινάει με τις κυβερνητικές συσκέψεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές. Αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στην Πεντέλη σε σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών με τους αρμόδιους υπουργούς, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους. Το επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένει ότι διαχειρίστηκαν ικανοποιητικά την κατάσταση και ότι υπήρξε επιτυχής συντονισμός. Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι οι ζημιές ήταν λίγες και δηλώνουν ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν άμεσα. 

Υπάρχουν δεκάδες κατοικίες και άλλα κτίρια που κάηκαν και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα. Μερικές δεκάδες μάλιστα κρίθηκαν ότι πρέπει να κατεδαφιστούν. Οι πρώτες αποζημιώσεις ωστόσο που ανακοινώθηκε ότι θα δωθούν τις επόμενες μέρες ως προκαταβολή είναι 2.000-4.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προβληματίζεται κυρίως για το δημοσιονομικό βάρος που θα προκύψει όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις και δεν ξέρουν ακόμα αν επαρκούν τα σχετικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 

Επικοινωνιακά θα ρίξει μεγάλο βάρος στη διαχείριση αυτού του θέματος, ενώ ετοιμάζει την ατζέντα με τις πολιτικές που θα προωθήσει αυτή τη χρονιά, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Social Media / Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Kαθορίζει την εικόνα μας, τη διάθεσή μας, τα οικονομικά μας, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως, μετά την έλευσή του, μια πετυχημένη selfie, σαν την περίφημη selfie των Oscar του 2014, αλλάζει τον μικρόκοσμο που ζούμε. Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, αναλύει το φαινόμενο Instagram.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Οπτική Γωνία / Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Το κόστος ζωής, η ανισότητα, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής: αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τα κινήματα της Γενιάς Ζ και όχι τόσο τα memes ή τα καρτούν.
THE LIFO TEAM
Όταν οι αστυνομικοί γίνονται τηλεσχολιαστές, κάτι πάει στραβά στη χώρα

Οπτική Γωνία / Όταν οι αστυνομικοί γίνονται τηλεσχολιαστές, κάτι πάει στραβά στη χώρα

Δεν μιλάμε πια για ειδικούς αναλυτές θεμάτων ασφάλειας, αλλά για έναν νέο τύπο τηλεοπτικού ιεροκήρυκα: ο αστυνομικός που εξηγεί, καθοδηγεί και κρίνει τα πάντα «με τάξη και ασφάλεια».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αναστασία Ντραγκομίροβα: «Στήριξη δεν υπάρχει από πουθενά, αλλά έχω μάθει να μην γκρινιάζω»

Αθλητισμός / Αναστασία Ντραγκομίροβα: «Στήριξη δεν υπάρχει, αλλά έχω μάθει να μην γκρινιάζω»

H ανερχόμενη αθλήτρια του ελληνικού στίβου έχει μάθει να μην αφήνει το παρελθόν να την κρατά πίσω, τροφοδοτείται από το συναίσθημα, έχει στόχο τους Ολυμπιακούς και ζωγραφίζει παντού, ακόμα και στο δέρμα της.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Γιατί ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου

Ρεπορτάζ / Γιατί ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο της αγαπητής ηθοποιού, η υπόθεση βρίσκεται στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και ερευνάται εκ νέου. Κοντινοί της άνθρωποι ισχυρίζονται ότι «δεν ήταν ατύχημα, αλλά εγκληματική ενέργεια».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ