No.1

H εκεχειρία έληξε στον ΣΥΡΙΖΑ

H εκεχειρία έληξε στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Κασσελάκης δεν έχει καμία αμφιβολία ότι εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια υπονόμευσής του, όπως αναφέρει σε πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας δοκίμασε τις δυνάμεις του Στέφανου Κασσελάκη και επιχείρησε να τον αμφισβητήσει μέσω της Όλγας Γεροβασίλη. Η προσπάθεια εκείνη απέτυχε, αλλά η παύση των εχθροπραξιών που ακολούθησε ήταν προσωρινή. Αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι ότι η πλευρά του Τσίπρα, μέσω της «φρουράς» του, συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει τον πόλεμο φθοράς. 

Τότε, τον Φεβρουάριο, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει για τον νυν ότι δεν μπορούσε να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Άλλοι προεξοφλούσαν και άλλοι ήλπιζαν ότι ο Κασσελάκης δεν θα τα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές και θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί. 

Εκείνος όμως δεν τα πήγε τόσο άσχημα. Μπορεί να μην έπιασε τον στόχο που έβαλε, αλλά αν προσθέσει κανείς τις δυνάμεις που έφυγαν λόγω διασπάσεων (Ομπρέλα και Κόσμος), παρέμεινε σχεδόν στα ίδια. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθοδική πορεία από την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015. Δεν τον έφτασε ο Κασσελάκης σε αυτή την κατάσταση. Αυτά ήταν γνωστά. Όπως ήταν και ότι ο Τσίπρας παραμέρισε –και ουδέποτε αποχώρησε– για να αναλάβει άλλος τις ήττες που έρχονταν, σε περιφερειακές και ευρωεκλογές, όσο εκείνος θα διόρθωνε το πολιτικό του προφίλ, με τις οδηγίες διεθνούς εταιρείας επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Η «φρουρά» του Τσίπρα, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έβαλαν μέσα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι χρωστάνε στους εργαζόμενους τους  παλιούς μισθούς, επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον Κασσελάκη, ενώ του στέλνει και προειδοποιητικά πυρά για να φύγει «με το κεφάλι ψηλά» πριν αρχίσει η νέα επίθεση.

Αυτά που δεν ήταν γνωστά ήταν τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους και όσα είχαν συσσωρευτεί στα κομματικά ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Ούτε για αυτό το πρόβλημα όμως ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς τα χρέη δημιουργήθηκαν από τους προηγούμενους που έφυγαν και καλείται τώρα εκείνος να βρει τη λύση. 

Η «φρουρά» του Τσίπρα, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έβαλαν μέσα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι χρωστάνε στους εργαζόμενους τους παλιούς μισθούς, επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον Κασσελάκη, ενώ του στέλνει και προειδοποιητικά πυρά για να φύγει «με το κεφάλι ψηλά» πριν αρχίσει η νέα επίθεση. Θα πτοηθεί ο Κασσελάκης; Ως τώρα δεν φάνηκε να πτοείται. Υπάρχει όμως και η μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο, πέρα από τη φανερή. 

Ο Κασσελάκης δεν έχει καμία αμφιβολία ότι εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια υπονόμευσής του, όπως αναφέρει σε πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί. Αυτό το νόημα είχε και το tweet με το οποίο πριν λίγες μέρες καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς να σταματήσει να τον υπονομεύει. Αυτός ήταν επίσης και ο λόγος για τον οποίο άφησε ως απάντηση τις αιχμές για «μαύρα», για πληρωμές τρολ κ.ά.  

Οι 87 που υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο ασκείται κριτική στον Κασσελάκη και ζητάνε ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς για να τον πιέσουν είναι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρούν ότι η αποστολή (και η χρησιμότητα) του Κασσελάκη τελείωσε και τώρα πρέπει να αποχωρήσει για να περάσει το κόμμα σε μια μεταβατική κατάσταση. Ποια είναι αυτή;

Δεν λένε καθαρά τι επιδιώκουν, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η ομάδα, που αμφισβητεί τον Κασσελάκη, ομνύει στο όνομα του Τσίπρα. Εκείνος δεν θέλει να επιστρέψει σε έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα προτιμά να είναι εκτός και να πετάει πέτρες μέχρι να τον αναγκάσει να φύγει. Ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς που θέλει να δημιουργηθεί στη θέση των δυο κομμάτων δεν έχει ρόλο για τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πολλοί από τους 87 βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ και ελπίζουν να εκλεγεί αυτός, καθώς πιστεύουν ότι θα κάνει πράξη την ένωση. Δεν θεωρούν όμως ότι ο Δούκας μπορεί να είναι και στην πορεία ο ηγέτης που χρειάζεται ένας τέτοιος φορέας. Ο Αλέξης Τσίπρας δουλεύει εδώ και έναν χρόνο περίπου πάνω σε αυτό, για να φτιάξει το κατάλληλο προφίλ που θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Ακόμα καλύτερα γι' αυτόν θα ήταν να του την προσφέρουν. 

Ο Κασσελάκης θέλει να οδηγήσει αυτός το κόμμα στις εθνικές εκλογές με τα χέρια ελεύθερα και χωρίς να υπονομεύεται. Η πλευρά του Τσίπρα όμως δεν το θέλει και γι' αυτό του διαμηνύουν να φύγει, πριν δεχθεί μεγαλύτερο πόλεμο. Ο καθένας απειλεί με ό,τι χαρτί έχει αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιοι ίσως και να μπλοφάρουν. 

Οπτική Γωνία
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ