ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

H εκεχειρία έληξε στον ΣΥΡΙΖΑ

H εκεχειρία έληξε στον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Κασσελάκης δεν έχει καμία αμφιβολία ότι εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια υπονόμευσής του, όπως αναφέρει σε πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας δοκίμασε τις δυνάμεις του Στέφανου Κασσελάκη και επιχείρησε να τον αμφισβητήσει μέσω της Όλγας Γεροβασίλη. Η προσπάθεια εκείνη απέτυχε, αλλά η παύση των εχθροπραξιών που ακολούθησε ήταν προσωρινή. Αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι ότι η πλευρά του Τσίπρα, μέσω της «φρουράς» του, συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει τον πόλεμο φθοράς. 

Τότε, τον Φεβρουάριο, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει για τον νυν ότι δεν μπορούσε να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Άλλοι προεξοφλούσαν και άλλοι ήλπιζαν ότι ο Κασσελάκης δεν θα τα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές και θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί. 

Εκείνος όμως δεν τα πήγε τόσο άσχημα. Μπορεί να μην έπιασε τον στόχο που έβαλε, αλλά αν προσθέσει κανείς τις δυνάμεις που έφυγαν λόγω διασπάσεων (Ομπρέλα και Κόσμος), παρέμεινε σχεδόν στα ίδια. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθοδική πορεία από την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015. Δεν τον έφτασε ο Κασσελάκης σε αυτή την κατάσταση. Αυτά ήταν γνωστά. Όπως ήταν και ότι ο Τσίπρας παραμέρισε –και ουδέποτε αποχώρησε– για να αναλάβει άλλος τις ήττες που έρχονταν, σε περιφερειακές και ευρωεκλογές, όσο εκείνος θα διόρθωνε το πολιτικό του προφίλ, με τις οδηγίες διεθνούς εταιρείας επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Η «φρουρά» του Τσίπρα, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έβαλαν μέσα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι χρωστάνε στους εργαζόμενους τους  παλιούς μισθούς, επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον Κασσελάκη, ενώ του στέλνει και προειδοποιητικά πυρά για να φύγει «με το κεφάλι ψηλά» πριν αρχίσει η νέα επίθεση.

Αυτά που δεν ήταν γνωστά ήταν τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους και όσα είχαν συσσωρευτεί στα κομματικά ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Ούτε για αυτό το πρόβλημα όμως ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς τα χρέη δημιουργήθηκαν από τους προηγούμενους που έφυγαν και καλείται τώρα εκείνος να βρει τη λύση. 

Η «φρουρά» του Τσίπρα, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έβαλαν μέσα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι χρωστάνε στους εργαζόμενους τους παλιούς μισθούς, επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον Κασσελάκη, ενώ του στέλνει και προειδοποιητικά πυρά για να φύγει «με το κεφάλι ψηλά» πριν αρχίσει η νέα επίθεση. Θα πτοηθεί ο Κασσελάκης; Ως τώρα δεν φάνηκε να πτοείται. Υπάρχει όμως και η μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο, πέρα από τη φανερή. 

Ο Κασσελάκης δεν έχει καμία αμφιβολία ότι εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια υπονόμευσής του, όπως αναφέρει σε πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί. Αυτό το νόημα είχε και το tweet με το οποίο πριν λίγες μέρες καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς να σταματήσει να τον υπονομεύει. Αυτός ήταν επίσης και ο λόγος για τον οποίο άφησε ως απάντηση τις αιχμές για «μαύρα», για πληρωμές τρολ κ.ά.  

Οι 87 που υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο ασκείται κριτική στον Κασσελάκη και ζητάνε ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς για να τον πιέσουν είναι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρούν ότι η αποστολή (και η χρησιμότητα) του Κασσελάκη τελείωσε και τώρα πρέπει να αποχωρήσει για να περάσει το κόμμα σε μια μεταβατική κατάσταση. Ποια είναι αυτή;

Δεν λένε καθαρά τι επιδιώκουν, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η ομάδα, που αμφισβητεί τον Κασσελάκη, ομνύει στο όνομα του Τσίπρα. Εκείνος δεν θέλει να επιστρέψει σε έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα προτιμά να είναι εκτός και να πετάει πέτρες μέχρι να τον αναγκάσει να φύγει. Ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς που θέλει να δημιουργηθεί στη θέση των δυο κομμάτων δεν έχει ρόλο για τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πολλοί από τους 87 βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ και ελπίζουν να εκλεγεί αυτός, καθώς πιστεύουν ότι θα κάνει πράξη την ένωση. Δεν θεωρούν όμως ότι ο Δούκας μπορεί να είναι και στην πορεία ο ηγέτης που χρειάζεται ένας τέτοιος φορέας. Ο Αλέξης Τσίπρας δουλεύει εδώ και έναν χρόνο περίπου πάνω σε αυτό, για να φτιάξει το κατάλληλο προφίλ που θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Ακόμα καλύτερα γι' αυτόν θα ήταν να του την προσφέρουν. 

Ο Κασσελάκης θέλει να οδηγήσει αυτός το κόμμα στις εθνικές εκλογές με τα χέρια ελεύθερα και χωρίς να υπονομεύεται. Η πλευρά του Τσίπρα όμως δεν το θέλει και γι' αυτό του διαμηνύουν να φύγει, πριν δεχθεί μεγαλύτερο πόλεμο. Ο καθένας απειλεί με ό,τι χαρτί έχει αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιοι ίσως και να μπλοφάρουν. 

Οπτική Γωνία
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Συνεχίζονται πάνω από έναν χρόνο οι βίαιες συγκρούσεις

Διεθνή / «Έπρεπε να μείνουμε κρυμμένοι, χωρίς νερό ή φαγητό και υπό συνεχή απειλή»

Ένα μέλος του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μοιράζεται την πραγματικότητα της ζωής στην El Geneina του Σουδάν, την πραγματικότητα ενός πολίτη που έχει παγιδευτεί στη σκληρή σύγκρουση.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο…

Οπτική Γωνία / Μπορεί να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο;

Τα κόμματα που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα τέτοιο σχήμα συνεργασίας δεν έχουν διάθεση να παραχωρήσουν μικροεξουσίες, ούτε και οι προσωπικές φιλοδοξίες των ηγετών τους θα υποχωρήσουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση;

Διεθνή / Οι γαλλικές εκλογές θα βυθίσουν την Ευρώπη σε υπαρξιακή κρίση;

Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης στη Γαλλία. Μιλά στη LiFO ο αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γαλλικές εκλογές 2024, γύρος β΄

Διεθνή / «Η ακροδεξιά ανέκαθεν τρεφόταν από τις κρίσεις»: Γαλλικές εκλογές 2024, γύρος β'

Ένας Έλληνας που ζει μόνιμα στη Γαλλία, ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Γραικός, και ένας Γάλλος που ζει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στην Ελλάδα, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Φαμπιάν Περιέ, μιλούν για την εκλογική αναμέτρηση που συνταράζει την Ευρώπη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
kasselakis

Οπτική Γωνία / Σε καθοδική πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του ψάχνουν για σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δείξει ότι ασχολείται με τα προβλήματα και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική πορεία, με πολλά στελέχη του να αναζητούν στο παρασκήνιο «σωσίβιο» από το ΠΑΣΟΚ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής

Οπτική Γωνία / Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής

Το πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το «διπλό χτύπημα» από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή αυτή την εβδομάδα δεν άφησαν κανένα περιθώριο στη Νέα Δημοκρατία ακόμα και να σκεφτούν να συγκαλύψουν το περιστατικό με τον Λευτέρη Αυγενάκη, ειδικά μετά τη μεγάλη και αρνητική δημοσιότητα που έλαβε αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ