Γράμμα σε έναν καλό αστυνομικό

Γράμμα σε έναν καλό αστυνομικό Facebook Twitter
Στο κάτω-κάτω, γιατί εσύ στο τμήμα λειτουργείς με το ονοματεπώνυμό σου και ο άλλος διεκδικεί ανωνυμία, αρνούμενος να φέρει διακριτικά; Σε βάρος σου το κάνει. Στις δικές σου πλάτες στηρίζεται. Φωτ.: Eurokinissi
0ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΦΙΛΗ που υπηρετείς στην Ελληνική Αστυνομία

Το Σώμα σου είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη από ειδικούς φρουρούς και το λιντσάρισμα συναδέλφου σου. Γενικότερα, περνάτε δύσκολα. Πολύωρες υπηρεσίες στον δρόμο, ένταση, επιτηρείτε μέτρα αλληλοαναιρούμενα ή ανορθολογικά, έρχεστε σε αντιπαράθεση με τον κόσμο. Γίνεστε στόχος διάχυτου θυμού, κάποτε και βίας. Περιχαρακώνεστε, νιώθετε κυκλωμένοι από εχθρούς. Κάποιοι σας θεωρούν όλους, συλλήβδην, σαδιστές, ακραία βίαιους. Οριακή κατάσταση, που απαιτεί να κάνετε, όσοι διαθέτετε επαγγελματισμό και νηφαλιότητα, μερικές βασικές σκέψεις.

Σε τι αστυνομία θέλετε να υπηρετείτε; Θέλετε περισσότερη «μπλε αστυνομία» με πηλήκιο, που αποσκοπεί κυρίως στην ήπια αστυνόμευση στην κοινότητα με έμφαση στην πρόληψη; Αστυνομία που προσπαθεί να μειώσει το χάσμα με τους πολίτες; Που θα πάει στην πλατεία να μιλήσει ήρεμα στους πιτσιρικάδες που μαζεύονται εκεί; Την έχουμε δει αυτή την αστυνομία, λειτουργεί. Ή θέλετε περισσότερη «χακί αστυνομία» βαριάς καταστολής στις διαδηλώσεις, αστυνομία ΜΑΤ με σιδερόφραχτες κλούβες, που δεν ανταλλάσσει πολλές κουβέντες με τους πολίτες; Μια «χημική αστυνομία κρότου λάμψης»; Ή, ακόμα περισσότερο, θέλετε κυρίως «μαύρη αστυνομία» ειδικών μονάδων, αστυνομία full-face κουκουλοφόρων, συχνότατα βίαιων, που αφήνει και εσάς τους υπόλοιπους αστυνομικούς απολύτως εκτεθειμένους;

Το υπουργείο εγκατέστησε ένα σώμα μέσα στο Σώμα. Είναι κρίσιμο να το θυμάσαι, όταν νιώθεις την οργή του κόσμου: οι μονάδες που πλέον έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον πολίτη (και συχνά τον προσβάλλουν πολλαπλώς) αποτελούνται σε ποσοστό ως 80% από ειδικούς φρουρούς. Από ανθρώπους που βγαίνουν στον δρόμο ακόμα και μετά από 20 μέρες εκπαίδευση!

Το υπουργείο έχει απαντήσει: στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας. Αύγουστο 2019, αμέσως μετά τις εκλογές, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για χίλιους πεντακόσιους ειδικούς φρουρούς. Η πρόσληψη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2019. Καταργήθηκαν οκτακόσιες εβδομήντα θέσεις αστυφυλάκων από αστυνομικές ακαδημίες. Το υπουργείο θέλει να αλλάξει άρδην τη σύνθεση της αστυνομίας. Ποιοι μοριοδοτούνται στους διαγωνισμούς; Όχι πτυχιούχοι πανεπιστημίου, αλλά όσοι υπηρέτησαν σε Ειδικές Δυνάμεις ή είχαν πτυχίο ΙΕΚ με ειδικότητα Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας. Μοριοδοτήθηκαν σεκιουριτάδες, όχι σπουδασμένοι. Τα καταγγέλλουν εκπρόσωποί σας.

Θα μου πεις: ειδικές μονάδες φτιάχνει, τι θα έπαιρνε; Ε, λοιπόν, μήπως θυμάσαι τι ακολούθησε; Μόνο το 2020 καταγράφηκαν δεκάδες ποινικές πράξεις ειδικών φρουρών: υποθέσεις ναρκωτικών, ξυλοδαρμός 11χρονου, μαφιόζικη συμπλοκή με μπράβους νυχτερινού κέντρου, πολλαπλές ληστείες βενζινάδικων, εκβιασμός και ληστεία επιχειρηματία ‒ο ίδιος ειδικός φρουρός συνελήφθη γιατί παρακολουθούσε το σπίτι του Μ. Χρυσοχοΐδη(!) με κλεμμένο εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ.‒, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος (κάλυψη στα αδέλφια που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη του μετρό).

Θέλεις να συνυπηρετείς μαζί τους, σε μια αστυνομία που χωράει πρόσωπα με το ένα πόδι στους νεοναζί και στο οργανωμένο έγκλημα; Ανθρώπους που αναπολούν τα γνωστά τάγματα εφόδου; Το υπουργείο εγκατέστησε ένα σώμα μέσα στο Σώμα. Είναι κρίσιμο να το θυμάσαι, όταν νιώθεις την οργή του κόσμου: οι μονάδες που πλέον έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον πολίτη (και συχνά τον προσβάλλουν πολλαπλώς) αποτελούνται σε ποσοστό ως 80% από ειδικούς φρουρούς. Από ανθρώπους που βγαίνουν στον δρόμο ακόμα και μετά από 20 μέρες εκπαίδευση! Δεν το λέει καμιά αναρχική συλλογικότητα, καταγγέλλεται από συναδέλφους σου: κάποιοι στις ειδικές μονάδες εκτελούν διαταγές τυφλής σύγκρουσης. Δεν αυτονομούνται, όπως συχνά πιστεύεται. Επελέγησαν γι’ αυτή την πολιτική.

Ξέρεις καλά τι σημαίνουν λιγότεροι ανακριτικοί υπάλληλοι στα τμήματα, λιγότεροι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στον δρόμο. Αλλά από την άλλη, προσλαμβάνονται χίλιοι ειδικοί φρουροί για τα πανεπιστήμια και ας διαφωνούν οι αστυνομικές ενώσεις, σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές. Γιατί διαφωνούν, έγιναν όλοι αντιεξουσιαστές; Θέλουν πανεπιστήμια ανομίας, όπως λένε τα κανάλια; Τι θα κάνουν οι ειδικοί φρουροί μόλις βρεθούν σε εχθρικό περιβάλλον; Αυτό που ξέρουν: άλογη και υπέρμετρη βία. Ετοιμάζεται η επόμενη κοινωνική πυριτιδαποθήκη στις σχολές.

Γιατί γίνεται αυτό; Την εξήγηση δίνουν πάλι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών: το υπουργείο βρήκε τρόπο να ξεπεράσει αξιοκρατίες και ΑΣΕΠ. Στα κατά τόπους πανεπιστήμια θα προσληφθούν ντόπιοι. Ο κανονικός αστυνομικός, μετά τη σχολή, μένει πολλά χρόνια στην Αθήνα, σε δύσκολες συνθήκες. Οι νέοι φρουροί μπαίνουν από το παράθυρο∙ αν καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., στη θέση του παλιότερου, που μπήκε με Πανελλήνιες. Ωραίο επιτελικό κράτος!

Το υπουργείο έκανε τις επιλογές του, επιλογές έντασης και κοινωνικής σύγκρουσης, όχι πραγματικής αστυνόμευσης. Ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί στις πλατείες και τους πεζόδρομους δεν προσφέρουν αστυνόμευση. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν νιώθει ασφάλεια όταν διασχίζουν –και κάποτε διεμβολίζουν‒ οι μηχανές τον κόσμο. Κανέναν δεν προστατεύουν παλικαράδες με καλυμμένα χαρακτηριστικά. Ένταση σκορπάνε, θυμό προκαλούν. Όλο και μεγαλύτερο μέρος της μεσοαστικής νεολαίας στις γειτονιές της Αθήνας βράζει, ρώτα φίλους σου στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Παρασκευή, στο Χαλάνδρι, στην Κυψέλη.

Μα, θα μου πεις, «ποτέ δεν είστε ευχαριστημένοι με την αστυνομία. Πάντα στο στόχαστρο μας έχετε». Έχεις δίκιο. Πάντα υπήρχε έλλειμμα εκδημοκρατισμού, κουλτούρα βίας, ακροδεξιοί θύλακες. Πολλές οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ατιμωρησία και συγκάλυψη. Υπάρχει απέναντί σας και ιδεολογική προκατάληψη, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Ας μην το αναλύσουμε τώρα. Όμως υπήρξαν περίοδοι βελτίωσης, έγιναν άτολμες προσπάθειες να αλλάξει το κλίμα.

Σήμερα παρακολουθούμε μια προδιαγεγραμμένη πορεία σύγκρουσης. Χαρακτηριστικός ο λόγος του υπουργού: δεν μιλά χωρίς ένταση, είναι μονίμως θυμωμένος με όλους, τσακώνεται, έχει βεντέτα με τη δημοκρατική τάξη. Ικανοποιείται να αποτελεί τη μια πλευρά μιας σύγκρουσης. Αντί να ανοίξει βαλβίδες εκτόνωσης, ανάβει κι άλλο τη φωτιά, με νομοθετική βουλιμία και επίδειξη δύναμης. Κινδυνεύουμε να πάρει φωτιά η χώρα. Ο εγκλεισμός και η υφεσιακή συνθήκη είναι ξερός κάμπος∙ μια σπίθα χρειάζεται. Φταίει μόνο εκείνος; Όχι, αλλά ως υπουργός φέρει την κύρια ευθύνη. Επιπλέον, εργαλειοποιεί τον θυμό του κόσμου και τη δική σου ένταση. Τον λόγο της έντασης εσύ θα τον πληρώσεις πρώτος.

Θέλεις αστυνομία κολομβιάνικη, χωρίς λογοδοσία ή αξιοκρατικό τρόπο εισαγωγής και κατάλληλη εκπαίδευση; Να ενισχύσεις εκείνους τους εκπροσώπους σου, που μιλάνε ανοιχτά για το κακόηθες μελάνωμα στο Σώμα σας. Να απομονώσεις όσους ακραίους μιλάνε τοξικά για «ανθρώπους-σκουπίδια».

Εσύ και οι καλοί συνάδελφοί σου να πιέσετε για λογοδοσία. Στο κάτω-κάτω, γιατί εσύ στο τμήμα λειτουργείς με το ονοματεπώνυμό σου και ο άλλος διεκδικεί ανωνυμία, αρνούμενος να φέρει διακριτικά; Σε βάρος σου το κάνει. Στις δικές σου πλάτες στηρίζεται. Όπως ο κουκουλοφόρος πετάει τη μολότοφ και κρύβεται στην πορεία, έτσι ακριβώς κάνει ο συνάδελφός σου, που δέρνει πολίτες και απαιτεί ανωνυμία για τις πράξεις του. Μην ανέχεσαι δίπλα σου «συναδέλφους» που στοχοποιούν και χτυπούν όποιον συναθροίζεται. Μην ανέχεσαι συναδέλφους με φασιστικά σύμβολα, εχθρούς της δημοκρατίας.

Πρέπει να αντιδράσεις εσύ και οι καλοί συνάδελφοί σου. Δεν ξέρω πόσοι είστε, πάντως τον τόνο πλέον τον δίνουν άλλοι.

Με γνήσια αγωνία

ΥΓ.: Μεγάλο μέρος των στοιχείων αντλήθηκε από το εξαιρετικό ρεπορτάζ της Σοφίας Μανδηλαρά στο rosa.gr, «Ειδικοί Φρουροί: Η Νέα Σμύρνη και 12 μεμονωμένα περιστατικά με υπογραφή Χρυσοχοΐδη».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόθεση Ινδαρέ: Η εκτροχιασμένη αστυνομοκρατία της νέας εποχής

Θ. Αντωνόπουλος / Υπόθεση Ινδαρέ: Η εκτροχιασμένη αστυνομοκρατία της νέας εποχής

Η υπόθεση Ινδαρέ ήταν το τελευταίο επεισόδιο στο σερί ακραίας αστυνομοκρατίας και καταστολής των τελευταίων μηνών και μάλλον η πρώτη φορά αφότου κυβερνά ξανά η ΝΔ που η ΕΛΑΣ και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι «πάτησαν πεπονόφλουδα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Βασιλική Σιούτη / Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Εγκρίθηκε χθες το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διαβουλεύσεων και διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων και των κρατών-μελών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο μισογύνης της διπλανής πόρτας

Οπτική Γωνία / Ο μισογύνης της διπλανής πόρτας

Βρίσκεται παντού: Είναι το αφεντικό που θα σε καπελώσει όποτε βρει ευκαιρία, είναι ο υπεράνω πάσης υποψίας εκδηλωτικός γνωστός με τα δήθεν τυχαία παραβιαστικά αγγίγματα, είναι ο θείος που θα πει τις μάτσο ατάκες περί ανδρισμού στον τρίχρονο γιο σου.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Περιβάλλον: Πολυνομοσχέδιο για δάση, αυθαίρετα, ενεργειακές κοινότητες

Ρεπορτάζ / Ελλάδα: Δάση, αυθαίρετα και ενεργειακές κοινότητες στο νέο πολυνομοσχέδιο

Το ενδιαφέρον των επιστημονικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πολύ μεγάλο και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται βροχή σχολίων στη δημόσια διαβούλευση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί προκαλεί τόσο άγριες αντιδράσεις ο νέος νόμος για τα εγκλήματα μίσους στη Σκωτία;

Οπτική Γωνία / Γιατί προκαλεί τόσο άγριες αντιδράσεις ο νέος νόμος για τα εγκλήματα μίσους στη Σκωτία;

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ο Ίλον Μασκ, ο Τζο Ρόγκαν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είναι από τους πιο επιφανείς πολέμιους του νέου αμφιλεγόμενου νόμου στη Σκωτία για την προστασία των μειονοτικών ομάδων.
THE LIFO TEAM
Θεσσαλία: Πώς θα γίνει η διαχείριση των υδάτων – Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις

Ρεπορτάζ / Θεσσαλία: Πώς θα γίνει η διαχείριση των υδάτων – Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις

Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση κάλεσε την ολλανδική εταιρεία HVA Ιnternational να εκπονήσει ένα σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Η έκθεση αυτή όμως, που σήμερα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προκαλεί αντιδράσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εθνικός Κήπος: Υπάρχει όραμα για την ανάσα και τη μνήμη της πόλης;

Ρεπορτάζ / Εθνικός Κήπος: Οι προκλήσεις για το μέλλον του κεντρικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης

Η πιο βαθιά ανάσα της Αθήνας οφείλεται στον πράσινο πνεύμονα του Εθνικού Κήπου. Η LiFO αναζήτησε το νέο όραμα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ιστορικού χαρακτήρα και του πολύτιμου φυσικού του πλούτου και βρέθηκε μπροστά σε εκπλήξεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ