Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος; Facebook Twitter
Τα γεγονότα των τελευταίων οκτώ ετών μπορεί να ωθήσουν κάποιους να αναρωτηθούν: Αν η Κλίντον δεν ήταν αρκετά καλή, ούτε και η Χάρις, θα είναι ποτέ μια γυναίκα αρκετά καλή για να γίνει Πρόεδρος; Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΤΟ 2016 η Χίλαρι Κλίντον ήταν μια πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής η οποία αντιμετώπισε έναν πολιτικά άπειρο μεγιστάνα ακινήτων, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Έχασε. Ο κόσμος θα ψήφιζε μία γυναίκα, σύμφωνα με ένα σκεπτικό που επικράτησε, αλλά όχι αυτήν τη γυναίκα.

Το 2024 η Κάμαλα Χάρις ήταν μια Αντιπρόεδρος, πρώην γερουσιαστής και πρώην Γενική Εισαγγελέας που επίσης αντιπαρατέθηκε με τον Τραμπ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για μια σωρεία αδικημάτων. Έχασε κι αυτή. Ο κόσμος θα ψήφιζε μία γυναίκα, σύμφωνα με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αλλά όχι αυτήν τη γυναίκα.

Τα γεγονότα των τελευταίων οκτώ ετών μπορεί να ωθήσουν κάποιους να αναρωτηθούν: Αν η Κλίντον δεν ήταν αρκετά καλή, ούτε και η Χάρις, θα είναι ποτέ μια γυναίκα αρκετά καλή για να γίνει Πρόεδρος; Και τι είδους γυναίκα θα πρέπει να είναι;

Σύμφωνα με συνεντεύξεις που διεξήγαγε το Atlantic με ερευνητές και ερευνήτριες που μελετούν το φύλο και την πολιτική, ο σεξισμός ήταν ένας μικρός ίσως αλλά σημαντικός παράγοντας που λειτούργησε εναντίον της Χάρις. Και θα αποτελέσει πρόβλημα για οποιαδήποτε γυναίκα θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος στο μέλλον.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία. Το 2017, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 13% των Αμερικανών ήταν «θυμωμένοι ή αναστατωμένοι» με την ιδέα μιας γυναίκας στη θέση της Προέδρου.

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τείνουν να πιστεύουν σ’ ένα αφηρημένο επίπεδο ότι στηρίζουν την ιδέα μιας γυναίκας υποψήφιας, αλλά όταν έχουν μπροστά τους τις πραγματικές γυναίκες, βρίσκουν κάποιον άλλο λόγο για να μην τις στηρίξουν» λέει η καθηγήτρια επικοινωνίας στο Colorado State University, Karrin Vasby Anderson, η οποία το 2017 έγραψε ένα άρθρο για τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέτουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα. Ο τίτλος του; «Κάθε γυναίκα είναι η λάθος γυναίκα».

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε τον ρόλο που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές είναι αντικειμενικά ισχυρή, πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται πληγωμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια. Και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα τον περασμένο Ιούλιο, η Χάρις είχε λιγότερο από τέσσερις μήνες για να πείσει το αμερικανικό κοινό για τις θέσεις της.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία. Το 2017, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 13% των Αμερικανών ήταν «θυμωμένοι ή αναστατωμένοι» με την ιδέα μιας γυναίκας στη θέση της Προέδρου. Σε ένα πείραμα που διενεργήθηκε την ίδια χρονιά με υποθετικούς πολιτικούς υποψηφίους, οι Yoshikuni Ono και Barry Burden, πολιτικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι «τιμωρούν» τις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι μια υποθετική γυναίκα υποψήφια θα έπαιρνε, ας πούμε, το 47% των ψήφων, αντί για 49,4% που θα έπαιρνε αν ήταν άνδρας. Αυτή η προκατάληψη ήταν πιο έντονη μεταξύ των ανδρών και μεταξύ των πολιτικά ανένταχτων ψηφοφόρων – δύο δημογραφικές ομάδες με τις οποίες η Χάρις συνάντησε σημαντικές δυσκολίες.

Ο προφανής αντίλογος είναι ότι, αν και εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται, οι γυναίκες έχουν κατακτήσει άλλου διάφορα υψηλά πολιτικά αξιώματα. Δεν είχαμε ποτέ γυναίκα Πρόεδρο, αλλά οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του Κογκρέσου. Δώδεκα κυβερνήτριες είναι γυναίκες. Ωστόσο, η προεδρία της χώρας διαφέρει από άλλες εκλεγμένες θέσεις.

Όταν οι ερευνητές ζητούν από τους ψηφοφόρους να απαριθμήσουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν από έναν Πρόεδρο, αξιολογούν πρώτα τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχουν κωδικοποιηθεί ως αρσενικά, όπως η δύναμη, ως πιο σημαντικά από εκείνα που έχουν κωδικοποιηθεί ως θηλυκά, όπως η συμπόνια. «Το κύρος και το ύψος του αξιώματος συμβάλλουν στην αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν μεγάλο ρίσκο για την θέση αυτή», σύμφωνα με τη Nichole Bauer, καθηγήτρια πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

«Για να θεωρηθεί μια γυναίκα αρκούντως "προεδρική", θα πρέπει να είναι αρρενωπή, αλλά τη στιγμή που το πετυχαίνει αυτό, καταδικάζεται από ένα μέρος του πληθυσμού για παραβίαση των κανόνων της θηλυκότητας», λέει με τη σειρά της η Caroline Heldman, καθηγήτρια σπουδών φύλου στο Occidental College. Αυτό δημιουργεί μια σχιζοφρενική κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος επειδή δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα Πρόεδρος.

Αρκετές από τις ερευνήτριες με τις οποίες μιλήσαμε δηλώνουν αμφίβολες ότι θα κερδίσει κάποια γυναίκα την προεδρία σύντομα. «Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να δω μια γυναίκα στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της ζωής μου, αλλά είμαι πολύ απαισιόδοξη», λέει η Heldman, σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα μιας άλλης γυναίκας στο κοντινό μέλλον ισοδυναμεί πλέον με «στρατηγικό ρίσκο» για οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ