Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος; Facebook Twitter
Τα γεγονότα των τελευταίων οκτώ ετών μπορεί να ωθήσουν κάποιους να αναρωτηθούν: Αν η Κλίντον δεν ήταν αρκετά καλή, ούτε και η Χάρις, θα είναι ποτέ μια γυναίκα αρκετά καλή για να γίνει Πρόεδρος; Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΤΟ 2016 η Χίλαρι Κλίντον ήταν μια πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής η οποία αντιμετώπισε έναν πολιτικά άπειρο μεγιστάνα ακινήτων, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Έχασε. Ο κόσμος θα ψήφιζε μία γυναίκα, σύμφωνα με ένα σκεπτικό που επικράτησε, αλλά όχι αυτήν τη γυναίκα.

Το 2024 η Κάμαλα Χάρις ήταν μια Αντιπρόεδρος, πρώην γερουσιαστής και πρώην Γενική Εισαγγελέας που επίσης αντιπαρατέθηκε με τον Τραμπ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για μια σωρεία αδικημάτων. Έχασε κι αυτή. Ο κόσμος θα ψήφιζε μία γυναίκα, σύμφωνα με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αλλά όχι αυτήν τη γυναίκα.

Τα γεγονότα των τελευταίων οκτώ ετών μπορεί να ωθήσουν κάποιους να αναρωτηθούν: Αν η Κλίντον δεν ήταν αρκετά καλή, ούτε και η Χάρις, θα είναι ποτέ μια γυναίκα αρκετά καλή για να γίνει Πρόεδρος; Και τι είδους γυναίκα θα πρέπει να είναι;

Σύμφωνα με συνεντεύξεις που διεξήγαγε το Atlantic με ερευνητές και ερευνήτριες που μελετούν το φύλο και την πολιτική, ο σεξισμός ήταν ένας μικρός ίσως αλλά σημαντικός παράγοντας που λειτούργησε εναντίον της Χάρις. Και θα αποτελέσει πρόβλημα για οποιαδήποτε γυναίκα θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος στο μέλλον.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία. Το 2017, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 13% των Αμερικανών ήταν «θυμωμένοι ή αναστατωμένοι» με την ιδέα μιας γυναίκας στη θέση της Προέδρου.

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι τείνουν να πιστεύουν σ’ ένα αφηρημένο επίπεδο ότι στηρίζουν την ιδέα μιας γυναίκας υποψήφιας, αλλά όταν έχουν μπροστά τους τις πραγματικές γυναίκες, βρίσκουν κάποιον άλλο λόγο για να μην τις στηρίξουν» λέει η καθηγήτρια επικοινωνίας στο Colorado State University, Karrin Vasby Anderson, η οποία το 2017 έγραψε ένα άρθρο για τις μεγάλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θέτουν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα. Ο τίτλος του; «Κάθε γυναίκα είναι η λάθος γυναίκα».

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμήσουμε τον ρόλο που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις. Αν και η οικονομία των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές είναι αντικειμενικά ισχυρή, πολλοί ψηφοφόροι αισθάνονται πληγωμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια. Και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα τον περασμένο Ιούλιο, η Χάρις είχε λιγότερο από τέσσερις μήνες για να πείσει το αμερικανικό κοινό για τις θέσεις της.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία. Το 2017, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 13% των Αμερικανών ήταν «θυμωμένοι ή αναστατωμένοι» με την ιδέα μιας γυναίκας στη θέση της Προέδρου. Σε ένα πείραμα που διενεργήθηκε την ίδια χρονιά με υποθετικούς πολιτικούς υποψηφίους, οι Yoshikuni Ono και Barry Burden, πολιτικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, διαπίστωσαν ότι οι ψηφοφόροι «τιμωρούν» τις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι μια υποθετική γυναίκα υποψήφια θα έπαιρνε, ας πούμε, το 47% των ψήφων, αντί για 49,4% που θα έπαιρνε αν ήταν άνδρας. Αυτή η προκατάληψη ήταν πιο έντονη μεταξύ των ανδρών και μεταξύ των πολιτικά ανένταχτων ψηφοφόρων – δύο δημογραφικές ομάδες με τις οποίες η Χάρις συνάντησε σημαντικές δυσκολίες.

Ο προφανής αντίλογος είναι ότι, αν και εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται, οι γυναίκες έχουν κατακτήσει άλλου διάφορα υψηλά πολιτικά αξιώματα. Δεν είχαμε ποτέ γυναίκα Πρόεδρο, αλλά οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του Κογκρέσου. Δώδεκα κυβερνήτριες είναι γυναίκες. Ωστόσο, η προεδρία της χώρας διαφέρει από άλλες εκλεγμένες θέσεις.

Όταν οι ερευνητές ζητούν από τους ψηφοφόρους να απαριθμήσουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν από έναν Πρόεδρο, αξιολογούν πρώτα τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχουν κωδικοποιηθεί ως αρσενικά, όπως η δύναμη, ως πιο σημαντικά από εκείνα που έχουν κωδικοποιηθεί ως θηλυκά, όπως η συμπόνια. «Το κύρος και το ύψος του αξιώματος συμβάλλουν στην αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν μεγάλο ρίσκο για την θέση αυτή», σύμφωνα με τη Nichole Bauer, καθηγήτρια πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

«Για να θεωρηθεί μια γυναίκα αρκούντως "προεδρική", θα πρέπει να είναι αρρενωπή, αλλά τη στιγμή που το πετυχαίνει αυτό, καταδικάζεται από ένα μέρος του πληθυσμού για παραβίαση των κανόνων της θηλυκότητας», λέει με τη σειρά της η Caroline Heldman, καθηγήτρια σπουδών φύλου στο Occidental College. Αυτό δημιουργεί μια σχιζοφρενική κατάσταση κατά την οποία μια γυναίκα δεν μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος επειδή δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα Πρόεδρος.

Αρκετές από τις ερευνήτριες με τις οποίες μιλήσαμε δηλώνουν αμφίβολες ότι θα κερδίσει κάποια γυναίκα την προεδρία σύντομα. «Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να δω μια γυναίκα στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της ζωής μου, αλλά είμαι πολύ απαισιόδοξη», λέει η Heldman, σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα μιας άλλης γυναίκας στο κοντινό μέλλον ισοδυναμεί πλέον με «στρατηγικό ρίσκο» για οποιοδήποτε από τα δύο κόμματα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ