Γιατί έχουν αυξηθεί τα τροχαία στην Ελλάδα;

smalltalk1203
Παρά τις σημαντικές μειώσεις που πετύχαμε σε νεκρούς (π.χ. το 1990 είχαμε 2.050 νεκρούς) και τραυματίες, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να θεωρούμε τη χώρα μας ως ένα καλό παράδειγμα εξάλειψης του φαινομένου. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Γιατί έχουν αυξηθεί τα τροχαία;
Ήταν κάτι που οι συγκοινωνιολόγοι αναμέναμε να συμβεί. Από το 2010 μέχρι και το 2020, η Ελλάδα ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που πέτυχε τον στόχο της μείωσης κατά 50% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα. Οι λόγοι της μείωσης είναι πολλοί: ολοκλήρωση και χρήση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, μετανάστευση κινητικά ενεργού πληθυσμού και μείωση του μεταφορικού έργου λόγω οικονομικής κρίσης, περιορισμοί στη μετακίνηση λόγω πανδημίας από Έλληνες και τουρίστες.

Μετά το έτος 2021, όμως, η χώρα επιστρέφει σε μια «κανονικότητα», οικονομική και κοινωνική. Η επάνοδος στην κανονικότητα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο και ζητήματα όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, για τα οποία –πέραν της ανάπτυξης των οδικών αξόνων που αναφέρθηκε προηγουμένως– λίγα πράγματα έγιναν από την ελληνική πολιτεία τα προηγούμενα 15 χρόνια. Φαίνεται ότι το «κατώφλι» των 584 νεκρών το 2020, που είναι η καλύτερη επίδοση της χώρας από την αρχή της καταγραφής των επιδόσεών της, εδώ και πάνω από 50 χρόνια, δεν μπορεί εύκολα να μειωθεί ακόμα περισσότερο, αν δεν ενεργοποιηθούν επιπλέον μηχανισμοί ανάσχεσης του νοσηρού αυτού φαινομένου. Τα στατιστικά δεδομένα μάς δείχνουν τη στόχευση: αστικά οδικά δίκτυα (50% του συνόλου των ατυχημάτων στην Ελλάδα έναντι 39% στην Ε.Ε.) και δικυκλιστές (38% του συνόλου των ατυχημάτων στην Ελλάδα έναντι 19% στην Ε.Ε.) είναι δύο αποκλίνουσες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συνιστώσες οι οποίες χρήζουν άμεσης προσοχής. 

«Συνηθίζω να λέω ότι, τελικά, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στον δρόμο είναι μια αποτύπωση του επιπέδου δημοκρατίας που θέλουμε να έχουμε ως κοινωνία: πόσο σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας; Τον ευάλωτο χρήστη; Τον παππού; Το παιδί; Το άτομο με αναπηρία;».

— Πώς θα χαρακτηρίζατε την οδηγική κουλτούρα των Ελλήνων;
Η ζοφερή ανάγνωση των δεικτών οδικής ασφάλειας της χώρας μας αφήνουν λίγα περιθώρια σχολιασμού για το ερώτημα αυτό. Παρά τις σημαντικές μειώσεις που πετύχαμε σε νεκρούς (π.χ. το 1990 είχαμε 2.050 νεκρούς) και τραυματίες, βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να θεωρούμε τη χώρα μας ως ένα καλό παράδειγμα εξάλειψης του φαινομένου. Δεν είναι όμως φυλετικό το ζήτημα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, Ιωάννης Πολίτης
Ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, Ιωάννης Πολίτης

Κάθε άνθρωπος που αισθάνεται ότι υπάρχει ατιμωρησία απέναντι στην παραβατικότητα, χαλαρότητα στην εφαρμογή των νόμων αλλά και μια εν τέλει χρηματική «επίπτωση» σε περίπτωση βεβαίωσης μιας παράβασης δημιουργεί μια κουλτούρα δυνητικής υποβόσκουσας παραβατικότητας που κάποια στιγμή θα γίνει πράξη. Συνηθίζω να λέω ότι, τελικά, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στον δρόμο είναι μια αποτύπωση του επιπέδου δημοκρατίας που θέλουμε να έχουμε ως κοινωνία: πόσο σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας; Τον ευάλωτο χρήστη;, Τον παππού; Το παιδί; Το άτομο με αναπηρία;

— Τι πάει στραβά και τι πρέπει να αλλάξουμε; Είναι ο νέος ΚΟΚ μια καλή αρχή;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα. Μια καλή αρχή για να ξετυλίξουμε τον μίτο της Αριάδνης είναι να σκεφτούμε τους τρεις παράγοντες που είναι υπαίτιοι για την εκδήλωση ενός ατυχήματος: το όχημα, η υποδομή και ο οδηγός.

Τα οχήματα έχουν βελτιώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια τα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειάς τους. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. ως προς την ηλικία των οχημάτων (όλων των κατηγοριών), πολλά απ’ τα οποία μάλιστα έχουν χαμηλό επίπεδο συντήρησης.

Ως προς την υποδομή, η μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο υπεραστικό επαρχιακό δίκτυο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο υπεραστικό δίκτυο απαιτείται άμεσα η συντήρηση των οδών (οδοστρώματα, φωτισμός) αλλά και η επαναχάραξη κάποιων τμημάτων, καθώς η δυναμική των οχημάτων έχει μεταβληθεί σημαντικά τα τελευταία αρκετά χρόνια, καθιστώντας επικίνδυνη την υφιστάμενη γεωμετρία. Πέραν των παραπάνω, στα οδικά δίκτυα των πόλεων θα πρέπει να ενισχυθεί η χρήση νέων τεχνολογιών εποπτείας και βελτιστοποίησης. Η ενοχική τους εφαρμογή λόγω ζητημάτων GDPR έχει πλέον παρακαμφθεί από την τεχνολογική εξέλιξη και είναι κάτι που θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να εισαγάγει άμεσα, ως πρώτη προτεραιότητα.

Τελευταία συνιστώσα ο οδηγός, που είναι και αυτή με τη μεγαλύτερη συμβολή στην εκδήλωση των ατυχημάτων. Η στόχευση εδώ πρέπει να είναι στη νέα γενιά. Πρέπει να δοθεί μια οραματική διάσταση από την ελληνική πολιτεία, η οποία θα πρέπει να στοχεύσει σε ανθρώπους που θα οδηγήσουν σε 10 ή περισσότερα χρόνια από σήμερα και μέσα από στοχευμένες συνεχείς δράσεις να καλλιεργήσει μια κουλτούρα τελείως διαφορετική από τη σημερινή. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται πόροι, οργάνωση, στοχοπροσήλωση, συνεχής και εντατική εκπαίδευση αλλά και παρακολούθηση. 

Σχετικά με τον ΚΟΚ: οι αλλαγές που προτείνονται είναι λογικές και συμβατές με τη διεθνή πρακτική. Όμως, κανένα νομικό κείμενο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη εάν δεν αναπτυχθεί ένα αυτόματο, δίκαιο και αυστηρό, όπου απαιτείται, σύστημα καταγραφής της παραβατικότητας. 

— Τέλος, υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό που μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση;
Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι χώρες-πρότυπο για τις επιδόσεις τους στην οδική ασφάλεια είναι οι σκανδιναβικές: το 2022, η Νορβηγία είχε 2,14 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοίκους, η Σουηδία 2,17/1 εκατ. και η Ισλανδία 2,39/1 εκατ., τις καλύτερες καταγραφόμενες επιδόσεις παγκοσμίως.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε αυτές τις χώρες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα. Ούτε επίσης μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι χώρες με σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες οδικής ασφάλειας θα πρέπει να αποτελούν άκριτα τα «καλά παραδείγματα» προς εφαρμογή.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει καλές πρακτικές από χώρες με ίδια μορφολογικά, κλιματολογικά, πληθυσμιακά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά. Η υποδοχή, για παράδειγμα, τουριστών που πλέον ξεπερνούν το διπλάσιο του πληθυσμού της χώρας, ειδικά τους θερινούς μήνες, αποτελεί μια ειδική συνθήκη που δεν μπορεί να αγνοήσει κανένας. Στο πλαίσιο αυτό, χώρες της μεσογειακής λεκάνης, όπως είναι η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία, που καταφέρνουν μειώσεις νεκρών ακόμα και τα τελευταία χρόνια, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή αναζήτησης επιτυχημένων πρακτικών και πολιτικών που μπορούν ευκολότερα να εφαρμοστούν και στην ελληνική πραγματικότητα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ