Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κινητά από τα χέρια μας;

Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κινητά από τα χέρια μας; Facebook Twitter
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω», μας θυμίζει ο φιλόσοφος Καρτέσιος. Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να σκεφτούμε; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Τα smartphones δημιουργούν έναν εθισμό που μας εμποδίζει να χαρούμε με τα «μικρά πράγματα». Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Ίσως να ξεκινήσουμε βάζοντας το ερώτημα τι στ’ αλήθεια είναι έξυπνο/smart για εμάς, δηλαδή ωφέλιμο. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη περίοδο που είχα στα χέρια μου ένα τέτοιο εργαλείο και βρέθηκα στην εφορία – έσωσε την κατάσταση. Ωστόσο, όταν μιλάμε για χρήση, σκεφτόμαστε και την άλλη όψη, της κατάχρησης ή και του εθισμού. Άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια του εθισμού είναι εκείνη της στέρησης. Οπότε θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τι είναι εκείνο που δεν μας ικανοποιεί στις χαρές των μικρών πραγμάτων και καταλήγουμε στην κατάχρηση μιας ψηφιακής απόλαυσης.

Μήπως ο ναρκισσιστικής φύσεως σύγχρονος τρόπος ζωής, οι έντονες ταχύτητες της καθημερινότητας; Η δυσκολία της ανοχής στη ματαίωση; Παίρνοντας αποστάσεις από πλευρές του ίδιου μας του εαυτού στο όνομα της διεκπεραίωσης, διάψευσης ή και άρνησης των ψυχοσωματικών αναγκών μας, μπορεί να καταλήξουμε σε μια οθόνη, σε ένα κουμπί που είναι εφικτό να ελέγξουμε και να ηδονιστούμε, όπως, όπου και όποτε το επιθυμούμε.

Τα μικρά πράγματα, μια βόλτα, ένα χουζούρεμα, ένα όνειρο, μια επαφή, μια οσμή, μια ανταλλαγή με τους άλλους, μοιάζουν ξαφνικά ψιλά γράμματα. Φαίνεται ότι οι καθημερινές αυτές συγκινήσεις απαιτούν μια σχετική νηφαλιότητα, τόσο για να τραβήξουν την προσοχή μας όσο και για να αφεθούμε σε αυτές. Καθώς, λοιπόν, γίνεται φαύλος ο κύκλος της ζωής, με μία μόνο γροθιά σπάει, εφόσον αποδεχτούμε το εφήμερο της ζωής και την ανάγκη να βυθιστούμε όχι στην οθόνη αλλά στη σκέψη και στα συναισθήματά μας.

Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τι είναι εκείνο που δεν μας ικανοποιεί στις χαρές των μικρών πραγμάτων και καταλήγουμε στην κατάχρηση μιας ψηφιακής απόλαυσης.

— Ποιος είναι ο αντίκτυπος από την εκτεταμένη χρήση κινητών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Και ποιες συμβουλές θα δίνατε στους γονείς;
Κατά την περίοδο της πανδημίας, όλοι βιώσαμε πιο έντονα την ανάγκη της επικοινωνίας και γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε, λίγο ή πολύ, την τεχνολογία που προσφέρουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και δη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βέβαια, και πριν από αυτή την αλλόκοτη συνθήκη, όλα τα παραπάνω είχαν αποκτήσει ήδη μεγάλη αξία στην καθημερινότητά μας, αλλά νομίζω ότι η περίοδος του Covid έφερε τα πράγματα στα άκρα. Τότε ήμασταν αναγκαστήκαμε να απομονωθούμε, τώρα φαίνεται σαν να την επιλέγουμε. Αναζητάμε την επαφή και ταυτόχρονα μοιάζει να την αποφεύγουμε.

cover
Εύα Αγγέλου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων

Παρατηρούμε ότι είναι πιο εύκολο για όλους να ασχοληθούν με το κινητό ή να αλληλεπιδρούν μέσα από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ βρίσκονται σε μια παρέα, στο σπίτι με την οικογένεια, στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας τους. Συχνά ακούμε ότι οι νέοι σήμερα βρίσκονται απομονωμένοι/σκυμμένοι πάνω από τα κινητά τους, ενώ είναι με παρέα, ενώ είναι τουλάχιστον αγένεια κάποιος ενήλικας να ασχολείται με το κινητό του, παρευρισκόμενος σε μια κοινωνική εκδήλωση. Πόσο πολύπλοκη μπορεί να είναι η συζήτηση ανάμεσα σε δυο, τρεις, δέκα ανθρώπους, η ανταλλαγή βλεμμάτων, λόγων, ιδεών, βιωμάτων χωρίς έναν ηλεκτρονικό διαμεσολαβητή που θα απορροφήσει τις συναισθηματικές δυσκολίες, όταν αισθανθεί κανείς την ανάγκη να κρυφτεί, να προστατευτεί, να ξεφύγει;

Οι νεότεροι άνθρωποι, οι έφηβοι και τα παιδιά, έχουν την ανάγκη να αποσυρθούν στο δωμάτιό τους και να εκτεθούν στη λαμπερή, όλο ερεθίσματα οθόνη τους, πολλές φορές για ώρες ολόκληρες. Διάσπαση προσοχής, ευερεθιστότητα, κόπωση, διαταραχές ύπνου, έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες, επιθετικότητα είναι μερικά από τα φαινόμενα της εκτεταμένης χρήσης των συσκευών και των εφαρμογών τους. Οι γονείς εύλογα ανησυχούν και προσπαθώντας να θέσουν όρια χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές. Όχι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συνέπειες, αλλά ίσως θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει κανείς να σκέφτεται τι παράδειγμα δίνει ο ίδιος.

Η πιο πρακτική και αποτελεσματική συνταγή για τη βέλτιστη χρήση όλων αυτών των πραγμάτων μάλλον αποτελεί η συμπεριφορά του ενήλικα, ο οποίος καθημερινά, με τη στάση του, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα. Δεν γίνεται να απαγορεύει αυτόν τον «θαυμαστό» κόσμο, ενώ ο ίδιος μπορεί να χάνεται μέσα σε αυτόν. Δεν γίνεται να παραπονιέται στο παιδί του, στον/στην σύντροφό του, ενώ συνάμα δεν προκαλεί την επαφή και την επικοινωνία. Πρόκειται για μια αντίφαση, και μάλιστα ψευδή. Όσον αφορά τα παιδιά, χρειάζεται εκπαίδευση στη χρήση, σαφή όρια και χειρισμοί ανάλογα την αναπτυξιακή ηλικία.

— Σήμερα, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν είναι η απόσπαση προσοχής, γίνεται ήδη λόγος για τη «γενιά του χρυσόψαρου». Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας;
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω», μας θυμίζει ο φιλόσοφος Καρτέσιος. Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να σκεφτούμε; Παρατηρούμε τι συμβαίνει μέσα και γύρω μας; Ή μήπως αναλωνόμαστε στα γρήγορα, εναλλασσόμενα ερεθίσματα, τα οποία τελικά, με τη δύναμη της επανάληψης, μας μεταμορφώνουν σε χρυσόψαρα; Σκέφτομαι πόση ψυχική και σωματική ενέργεια απαιτείται, πόσες λειτουργίες του εγκεφάλου και πόσα συστήματα του σώματός μας κινητοποιούνται όταν επιδιδόμαστε σε ένα άθλημα, μια τέχνη, ένα παιχνίδι, στην ανάγνωση ενός βιβλίου, στη μαγειρική, στην κηπουρική κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και αναπτύσσεται η προσοχή, η μνήμη και η συγκέντρωσή μας.

— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου οι μισοί μαθητές δεν παρακολουθούν την παράδοση του μαθήματος από τον καθηγητή. Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εμποδίζει τη διαδικασία μάθησης σε ένα 60% των μαθητών. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Χωρίς να παραβλέψουμε ότι η κατάχρηση των ηλεκτρονικών συσκευών δυσκολεύει τα πράγματα, ίσως πρέπει να θέσουμε το ερώτημα διαφορετικά. Μήπως η διαδικασία της μάθησης είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες; Συνομιλώντας με συναδέλφους αλλά και εκπαιδευτικούς, βλέπω ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την παρούσα μεθοδολογία της διδασκαλίας και της μετάδοσης γνώσεων. Πώς οι νεότερες γενιές, που έχουν ήδη μάθει σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απορρόφησης των ερεθισμάτων, θα μπορέσουν να μείνουν για 45 λεπτά συγκεντρωμένες στην απλή ενδεχομένως παράδοση;

Η λέξη-κλειδί είναι διάδραση. Απαιτείται εκπαίδευση σε νέα εργαλεία, τόσο από την πλευρά των ενηλίκων όσο και από την πλευρά των νεότερων. Η παπαγαλία, που κακά τα ψέματα ακόμα υφίσταται ως τρόπος εκμάθησης, είναι εντελώς στείρα και το γνωρίζουμε όλοι. Όταν οι νέοι έχουν ήδη στη φαρέτρα τους έναν άλλον τρόπο προσέγγισης της γνώσης, πως θα κρατήσει κανείς ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσοχή τους; Απαιτείται δράση, οργανωμένη και συμπεριληπτική. Δύσκολα πράγματα, όχι όμως ανέφικτα.

— Στην ίδια έρευνα διαβάζουμε ότι αν και οι περισσότεροι μαθητές (75%) δηλώνουν πως κάνουν εύκολα φίλους στο σχολείο, σχεδόν δύο στα δέκα παιδιά νιώθουν μοναξιά ή εκτός περιβάλλοντος.
Αντιφατικό μεν, αληθινό δε. Το σχολείο είναι ένα οργανωμένο πλαίσιο ή θα έπρεπε να είναι, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας όσα διαδραματίζονται πλέον στα ελληνικά σχολεία. Όταν αυτό το περιβάλλον εμπνέεται από αγάπη και αληθινό ενδιαφέρον, τόσο οι μαθητές όσο και οι διδάσκοντες, το διοικητικό και υπόλοιπο προσωπικό, διευκολύνονται στις μεταξύ τους σχέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση της τεχνολογίας στις ανθρώπινες επαφές, μπορούμε να σκεφτούμε ότι, αν και δίνεται η ευκαιρία για κοινωνική συναναστροφή στο σχολείο, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πώς αυτή διαμορφώνεται, αν έχει μεσολαβήσει η ευκολία της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και της απόστασης.

Σκέφτομαι πόση επιθετικότητα αναπτύσσεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ίσως, αν ερχόταν ζωντανά στη δυναμική του σχολείου, να ήταν ακόμα και καταστροφική. Για την αντιμετώπισή της θα απαιτούνταν χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες. Αυτό αφορά το σχολείο, τα παιδιά-εφήβους, την οικογένεια και την κοινότητα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η δύναμη της δημιουργικότητας. Παρατηρείται ότι τα παιδιά μπορούν να λειτουργήσουν ομαδικά και να είναι παραγωγικά, χρησιμοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος της κοινωνικής τους ζωής, από το να παρακολουθήσουν κάτι ταυτόχρονα, ενώ βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη, μέχρι να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες συνεργαζόμενα σε ένα εκπαιδευτικό έργο.

Είναι αναγκαία η ενήλικη διαμεσολάβηση όταν παρατηρούμε ένα παιδί στο προαύλιο να είναι απομονωμένο ή στοχοποιείται, ώστε να μη νιώθει και να μη βρεθεί εκτός. Έχουμε, άραγε, πλέον την ψυχική διαθεσιμότητα για κάτι τέτοιο;

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFΟ δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Ιδέες / Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το ατέλειωτο σκρολάρισμα στα social media και στις άπειρες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο ευθύνεται για το «στέγνωμα» του ανθρώπινου μυαλού. Κι όμως, το ζήτημα της ελλειμματικής προσοχής μάς απασχολεί από την αρχαιότητα και κάποιοι έχουν ήδη δώσει λύσεις και εξηγήσεις.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ