Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη;  Facebook Twitter
Kανείς δεν γνωρίζει τι θέλει να πετύχει το Κρεμλίνο. Θέλει μόνο να προσαρτήσει ορισμένα ουκρανικά εδάφη ή μήπως θέλει να αλλάξει τα σύνορα και σε άλλα σημεία της περιοχής; Φωτ.: Sergey Kozlov/EPA
0

Τις τελευταίες μέρες κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας προκάλεσε σοκ όταν υποστήριξε ότι τα σχολεία πρέπει να προετοιμάσουν τους μαθητές για το ενδεχόμενο πολέμου. Έπειτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του σημείωσε: «Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να αποκλείεται» το ενδεχόμενο εμπλοκής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Θα μπορούσε η σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη; Πόσο επηρεάζει τη χώρα μας αυτή η συζήτηση; Και τι θα σημάνει μια εκλογή Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ; Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Reader in International Security στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London, Μάνος Καραγιάννης. 

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα στοιχίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα βρεθούν εύκολα, μετά το τέλος του πολέμου.

— Κύριε καθηγητά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε άρθρο του σημείωσε: «Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για πόλεμο». Πιστεύετε ότι το φάντασμα μιας ευρύτερης πολεμικής αναμέτρησης πλανιέται πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο;  
Η αλήθεια είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπιασε εξαπίνης πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ είναι η ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκληθεί λόγω των ρωσικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους. Η ενωμένη Ευρώπη, λοιπόν, επιχειρεί να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός μεγάλου πολέμου, που ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να ξεσπάσει στην ήπειρό μας. Ο Σαρλ Μισέλ, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσπαθεί να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την Ευρώπη.

Μάνος Καραγιάννης
Ο κ. Μάνος Καραγιάννης

— Τι σηματοδοτεί το γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε έναν παρατεταμένο πόλεμο; Μπορεί αυτό να έχει απρόβλεπτες συνέπειες;
Καταρχάς, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο θα αυξάνεται το μέγεθος της καταστροφής. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα στοιχίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα βρεθούν εύκολα, μετά το τέλος του πολέμου. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θέλει να πετύχει το Κρεμλίνο. Θέλει μόνο να προσαρτήσει ορισμένα ουκρανικά εδάφη ή μήπως θέλει να αλλάξει τα σύνορα και σε άλλα σημεία της περιοχής; Τι θα γίνει με τη Μολδαβία, όπου ήδη υπάρχουν εντάσεις με την αποσχισμένη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν αναβιώσει ανταγωνισμοί στην Ευρώπη που αλλάζουν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

— Η Ελλάδα ποια στάση πρέπει να τηρήσει και κατά πόσο μας επηρεάζει όλη αυτή η συζήτηση; 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει από την αρχή να μην κρατήσει στάση ουδετερότητας, αλλά να ταχθεί απερίφραστα υπέρ της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι η απόφαση εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τη στρατηγική που έχει υιοθετηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, δηλαδή να συμπορευόμαστε με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που αξίζει να συζητηθεί περισσότερο και αφορά τη διαχείριση της σχέσης με τη Μόσχα. Για παράδειγμα, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε πολύ πρόσφατα να μην προσκληθούν Ρώσοι διπλωμάτες σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι πρεσβείες μας για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Επανάστασης του 1821. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση. Η στάση της Αθήνας είναι απόλυτα ξεκάθαρη, αφού η χώρα τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας. Γιατί πρέπει να επιβεβαιώνεται η θέση μας με αυτόν τον τρόπο; Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ρωσία είναι μια χώρα που διαθέτει θεσμική μνήμη. Πολύ φοβάμαι ότι για πολλά χρόνια, ακόμα και αν αλλάξει η ηγεσία στο Κρεμλίνο, το ρωσικό βαθύ κράτος θα μας έχει κατατάξει στους «βασιλικοτέρους του βασιλέως». Δεν χρειάζονται, λοιπόν, υπερβολές, δεδομένου ότι με τη ρωσική κοινωνία μάς ενώνουν πολλά πράγματα.

Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη;  Facebook Twitter
Θα μπορούσε η σύγκρουση στα ουκρανικά εδάφη να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ευρώπη; Φωτ.: EPA

— Είναι πιθανή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού στο άμεσο μέλλον;
Δεν είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον για τουλάχιστον δύο λόγους. Πρώτον, υπάρχουν φιλοατλαντικές χώρες που δεν επιθυμούν τη δημιουργία μιας κοινής αμυντικής πολιτικής για να μη μειωθεί η αξία του ΝΑΤΟ ως οργανισμού συλλογικής άμυνας. Δεύτερον, πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι απρόθυμες να  συνεισφέρουν περισσότερο στην υπόθεση της κοινής άμυνας, επειδή έχουν περάσει στην εποχή της «μετα-ηρωικότητας». Δεν είναι διατεθειμένες δηλαδή να αποδεχθούν ανθρώπινες απώλειες σε ξένους πολέμους. Πάντως θεωρώ ότι η δημιουργία μιας κοινής αμυντικής πολιτικής συνιστά μονόδρομο για την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

— Πόσο θα επηρεάσει μια εκλογή Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές; 
Κοιτάξτε, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί αν επιστρέψει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά που είχε ως Πρόεδρος την περίοδο 2016-2022, μπορούμε να καταλήξουμε σε 2-3 ασφαλή συμπεράσματα. Πρώτον, ο ίδιος θα προσπαθήσει να ασκήσει μια προσωπική διπλωματία χωρίς ηθικούς φραγμούς. Ωστόσο, το αμερικανικό βαθύ κράτος (Πεντάγωνο, μυστικές υπηρεσίες και Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να διατηρήσει την αξιοπιστία της Αμερικής ως ηγέτιδας δύναμης της Δύσης. Δεύτερον, η στελέχωση των κρίσιμων θέσεων (π.χ. διοικητής CIA, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας) σε μια νέα διοίκηση Τραμπ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Το γεγονός ότι έχει τη συνήθεια να αλλάζει συνεχώς τη στενή του ομάδα και να βασίζεται περισσότερο σε μέλη της οικογένειάς του θα αποτρέψει αξιόλογους και έμπειρους ανθρώπους από να αποδεχθούν τυχόν προτάσεις συνεργασίας με τον νέο Πρόεδρο. Τρίτον, είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί η ένταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα εμπορίου. Γενικά, μια εκλογή Τραμπ θα προκαλέσει αβεβαιότητα και ανησυχία στους συμμάχους της Αμερικής. Δεν θα είναι μια καλή είδηση ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα!

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της υπουργού Παιδείας να προετοιμαστούν οι μαθητές για το ενδεχόμενο πολέμου

Διεθνή / Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της υπουργού Παιδείας να προετοιμαστούν οι μαθητές για το ενδεχόμενο πολέμου

Η υπουργός Παιδείας κάλεσε ακόμη τα σχολεία στην Γερμανία να αναπτύξουν «χαλαρή» σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, με επισκέψεις αξιωματικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει η Bundeswehr για την ασφάλεια των πολιτών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ