«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαι άσχημη, είμαι απλώς φτωχή»

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαι άσχημη, είμαι απλώς φτωχή» Facebook Twitter
Ντονατέλα Βερσάτσε... GETTY
0



ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
που είδα «phenol peel» νόμιζα ότι έβλεπα το πρόσωπο μιας γυναίκας μετά από ένα φρικτό ατύχημα.

Τελικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επεμβατικό peeling. Λειτουργεί ως εξής: μετά από σχετική προετοιμασία της επιδερμίδας για κάποιες εβδομάδες, προκαλείται ελεγχόμενο έγκαυμα σε όλο το πρόσωπο. Όταν έπειτα από κάποιο διάστημα το έγκαυμα ιαθεί, έχεις δέρμα «καινούργιο», με λιγότερες ρυτίδες, λιγότερες πανάδες και λιγότερα σημάδια ακμής. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και καρδιακή προσβολή.

@drnomzzy The strongest chemical peel out there! #drnomzzy #chemicalpeel #learnontiktok #skintok ♬ original sound - The Skin Doc

Βέβαια, πάντα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Και η αφαίρεση μιας δεκαετίας κούρασης απ’ την όψη σου δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι ένα ρίσκο που υπολογίζεις, βγάζεις συμπέρασμα και παίρνεις την όποια απόφαση.

Είχα μείνει λοιπόν εκεί, όταν ήρθαν οι τελευταίες ειδήσεις απ’ το Χόλιγουντ.

Είναι αδύνατο να σκρολάρει κανείς αυτές τις μέρες χωρίς να δει κάποιο βίντεο για τη μεταμόρφωση της Donatella Versace, της Demi Moore και της Lindsay Lohan ή την αναλλοίωτη εμφάνιση του Brad Pitt και της Anne Hathaway.

@nelisamaciel A beleza de Lindsay Lohan está entre os assuntos mais comentados na última semana na medicina estética. Neste “antes e depois” vemos uma Lindsay que fez boas escolhas e transformou não apenas a sua aparência exterior. É nítida a mudança de hábitos, estilo de vida, mentalidade. Como médica dermatologista que trabalha com estética, vou listar para vocês o que ela possivelmente realizou: ▫️remoção do excesso de preenchimento, que deixava o rosto pesado e artificial. Manteve os pontos estratégicos que iluminam e embelezam, como o tratamento das olheiras, leve projeção do queixo, lábios mais naturais. ▫️botox para suavizar as linhas de expressão, abertura do olhar e melhorar a definição do contorno facial. ▫️luz pulsada e laser fracionado, responsáveis pelo clareamento das sardas, melhora da textura da pele. ▫️estímulo de colágeno associado ao biorremodelador como Profhilo, que ajudam a colar a pele e hidratar profundamente. ▫️ela perdeu peso e colocou lentes nos dentes. O processo de transformação com os cuidados certos começou em 2020. A prova de que os procedimentos estéticos quando bem indicados e executados fazem muita diferença! E os resultados são construídos gradativamente. #lindsaylohan #beforeandafter #harmonizaçãofacial #piracicaba #dranelisamaciel ♬ som original - Nelisa Maciel (Dermatologista)

Οι επεμβατικές και μη επεμβατικές μέθοδοι «ανανέωσης» του προσώπου έχουν προ πολλού ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, ωστόσο, μέχρι πρότινος, συνοδεύονταν από μια μυστικοπάθεια ή γίνονταν μία-μία, αργά και σταδιακά, ώστε να μη σοκάρουν. Πολλές είναι οι influencers που τα τελευταία χρόνια βγήκαν μπροστά και είπαν με ειλικρίνεια τι έχουν κάνει, πόσο κοστίζει το πρόσωπό τους και τι σκοπεύουν να κάνουν στο μέλλον. Aυτή η τάση αρχικά επικροτήθηκε στο πλαίσιο της απομυθοποίησης της «φυσικής ομορφιάς». Αντί όμως να καταστήσει σαφές ότι αυτού του είδους το «ωραίο» και κοστίζει και αφορά γυναίκες που βιοπορίζονται από «επαγγέλματα εικόνας», μάλλον έκανε το ανάποδο. Προκάλεσε την εντύπωση ότι, πλέον, μια γυναίκα, αφού υπάρχουν τόσες επιλογές, «δεν έχει δικαιολογία».

Και έρχομαι, λοιπόν, να γράψω αυτό που με προβληματίζει: καλοδεχούμενη η τάση της ανοιχτότητας. Ας λέμε τι κάνουμε, ας λέμε πόσο κοστίζει και ας λέμε πού γίνεται με ασφάλεια. Ας πάψει η μυστικοπάθεια και ας κανονικοποιηθεί τo να μιλάμε ακομπλεξάριστα. Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα πάρει να γίνουν αυτού του είδους οι διαδικασίες κοινωνική επιταγή; Το «λίγο μποτοξάκι» έχει προλάβει να ενταχθεί στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για αυτοφροντίδα μαζί με τα νύχια, το μαλλί και το μέικ απ. Η μεσοθεραπεία, τα νήματα και το hydrafacial είναι ήδη το «δώρο που κάνεις στον εαυτό σου». Το ζήτημά μου δεν είναι η ύπαρξη επιλογών στον χώρο της αισθητικής αλλά οι συνέπειες για τις γυναίκες που δεν θα καταφέρουν να περάσουν στην επόμενη πίστα της φροντίδας, ώστε ο κοινωνικός και ιδίως ο επαγγελματικός τους περίγυρος να θεωρεί ότι «προσέχουν», άρα ότι συνεχίζουν να αξίζουν, ότι το ’χουν. Είναι διαφορετικό η λίστα με όσα πρέπει να κάνεις να εξαντλείται σ’ ένα κομμωτήριο, ένα ωραίο μέικ απ και σε φροντισμένα ρούχα και τελείως διαφορετικό η έννοια του «φροντισμένου» προσώπου να προϋποθέτει συχνές επισκέψες σε αισθητικούς και γιατρούς.

Θα σας πω τι βλέπω κάτω απ’ τα βίντεο με τις πρόσφατες μεταμορφώσεις:

«Θέλω να μάθω ποιος είναι ο γιατρός τους, τους άλλαξε τη ζωή» / «Θα πλήρωνα τα πάντα γι’ αυτό το πρόσωπο» / «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαι άσχημη, απλώς φτωχή» /

«Αν είχα τη δυνατότητα να το κάνω αυτό, δεν θα με σταματούσε τίποτα»

Και επανέρχομαι: σε αυτό το πλαίσιο, τι σημαίνει η ατάκα «κάν’ το, αν το κάνεις για σένα»; Ποια αποσυνδέει εαυτόν από το κοινωνικό βλέμμα και ποια δεν βλέπει τη συσχέτιση μεταξύ της επαγγελματικής επιτυχίας και μιας ορισμένης αισθητικής στο πρόσωπο; Τι σημαίνει «για μένα», όταν τείνουμε να ταυτίζουμε τις αισθητικές επεμβάσεις με την απόδειξη ότι κάποια «προσέχει τον εαυτό της»; Βλέπω παντού αυτή την παρότρυνση για ενδοσκόπηση, αλλά μου φαίνεται άσχετη με το διακύβευμα. Μια απάντηση πιο χρήσιμη μπορεί να είναι «κάν’ το, αν θεωρείς ότι έτσι θα βελτιώσεις το εισόδημά σου», «κάν’ το, αν θεωρείς ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιχείρησή σου» ή «κάν’ το, αν βλέπεις ότι όσες το κάνουν έχουν το στάτους που θες να έχεις κι εσύ». Μπορεί οι απαντήσεις αυτές να φαίνονται επιφανειακές, αλλά τουλάχιστον σχετίζονται με την ουσία του ζητήματος και δεν προκαλούν την επιπρόσθετη ενοχή «δηλαδή εγώ που θέλω να το κάνω είμαι επιφανειακή;».

Να το κάνω λιανά: δεν μ’ ενδιαφέρει η αισθητική επέμβαση σε συνάρτηση με όσες έχουν το προνόμιο της επιλογής. Με ενδιαφέρει σε συνάρτηση με το κατά πόσο η αυξημένη γνώση μας γι' αυτήν δημιουργεί σιγά σιγά ένα πλέγμα εντός του οποίου γίνεται επιτακτική για τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Οικονομική άβυσσος χωρίζει μια γυναίκα στον μέσο όρο από μια γυναίκα όπως η Lindsay Lohan· στο πρόσωπό της δεν έχει γράψει ο χρόνος, αντίθετα, η νεανική, λαμπερή εμφάνισή της σε συνδυασμό με το παρελθόν της φέρει μια αίσθηση πολύ οικείας αναγέννησης. Μπορεί να μην ξέρει κάποια τι σημαίνει να έχεις τα λεφτά της, αλλά ξέρει τι σημαίνει να θες να διαγράψεις κακές περιόδους της ζωής σου και να λάμψεις ξανά. Αν αυτή κατάφερε να ανανεωθεί, μπορείς κι εσύ. Και φυσικά δεν μπορείς. Και φυσικά δεν χρειάζεται να μπορείς.

Ωστόσο το ζήτημα παραμένει: η ελπίδα είναι εκεί, στις άκρες των δαχτύλων. Και για να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της καθημερινότητας, πόσες γυναίκες έχουν τον χρόνο να χτίσουν το είδος της άμυνας που απαιτείται για να μη νιώθουν ανεπαρκείς μπροστά σε τόση ομορφιά;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγχος, πορνό και ψεύτικες φωτογραφίες: Τι κάνει έναν άνδρα να λέει ψέματα για το μέγεθος του πέους του;

Living / Άγχος, πορνό και ψεύτικες φωτογραφίες: Τι κάνει έναν άνδρα να λέει ψέματα για το μέγεθος του πέους του;

Η τάση του cockfishing, του να στέλνει δηλαδή κανείς «επιμελημένες» ή ψεύτικες εικόνες του πέους του, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν κόσμο όπου η πορνογραφία έχει υποκαταστήσει απολύτως τη σεξουαλική αγωγή.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ