«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαι άσχημη, είμαι απλώς φτωχή»

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαι άσχημη, είμαι απλώς φτωχή» Facebook Twitter
Ντονατέλα Βερσάτσε... GETTY
0



ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
που είδα «phenol peel» νόμιζα ότι έβλεπα το πρόσωπο μιας γυναίκας μετά από ένα φρικτό ατύχημα.

Τελικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επεμβατικό peeling. Λειτουργεί ως εξής: μετά από σχετική προετοιμασία της επιδερμίδας για κάποιες εβδομάδες, προκαλείται ελεγχόμενο έγκαυμα σε όλο το πρόσωπο. Όταν έπειτα από κάποιο διάστημα το έγκαυμα ιαθεί, έχεις δέρμα «καινούργιο», με λιγότερες ρυτίδες, λιγότερες πανάδες και λιγότερα σημάδια ακμής. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και καρδιακή προσβολή.

@drnomzzy The strongest chemical peel out there! #drnomzzy #chemicalpeel #learnontiktok #skintok ♬ original sound - The Skin Doc

Βέβαια, πάντα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Και η αφαίρεση μιας δεκαετίας κούρασης απ’ την όψη σου δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι ένα ρίσκο που υπολογίζεις, βγάζεις συμπέρασμα και παίρνεις την όποια απόφαση.

Είχα μείνει λοιπόν εκεί, όταν ήρθαν οι τελευταίες ειδήσεις απ’ το Χόλιγουντ.

Είναι αδύνατο να σκρολάρει κανείς αυτές τις μέρες χωρίς να δει κάποιο βίντεο για τη μεταμόρφωση της Donatella Versace, της Demi Moore και της Lindsay Lohan ή την αναλλοίωτη εμφάνιση του Brad Pitt και της Anne Hathaway.

@nelisamaciel A beleza de Lindsay Lohan está entre os assuntos mais comentados na última semana na medicina estética. Neste “antes e depois” vemos uma Lindsay que fez boas escolhas e transformou não apenas a sua aparência exterior. É nítida a mudança de hábitos, estilo de vida, mentalidade. Como médica dermatologista que trabalha com estética, vou listar para vocês o que ela possivelmente realizou: ▫️remoção do excesso de preenchimento, que deixava o rosto pesado e artificial. Manteve os pontos estratégicos que iluminam e embelezam, como o tratamento das olheiras, leve projeção do queixo, lábios mais naturais. ▫️botox para suavizar as linhas de expressão, abertura do olhar e melhorar a definição do contorno facial. ▫️luz pulsada e laser fracionado, responsáveis pelo clareamento das sardas, melhora da textura da pele. ▫️estímulo de colágeno associado ao biorremodelador como Profhilo, que ajudam a colar a pele e hidratar profundamente. ▫️ela perdeu peso e colocou lentes nos dentes. O processo de transformação com os cuidados certos começou em 2020. A prova de que os procedimentos estéticos quando bem indicados e executados fazem muita diferença! E os resultados são construídos gradativamente. #lindsaylohan #beforeandafter #harmonizaçãofacial #piracicaba #dranelisamaciel ♬ som original - Nelisa Maciel (Dermatologista)

Οι επεμβατικές και μη επεμβατικές μέθοδοι «ανανέωσης» του προσώπου έχουν προ πολλού ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, ωστόσο, μέχρι πρότινος, συνοδεύονταν από μια μυστικοπάθεια ή γίνονταν μία-μία, αργά και σταδιακά, ώστε να μη σοκάρουν. Πολλές είναι οι influencers που τα τελευταία χρόνια βγήκαν μπροστά και είπαν με ειλικρίνεια τι έχουν κάνει, πόσο κοστίζει το πρόσωπό τους και τι σκοπεύουν να κάνουν στο μέλλον. Aυτή η τάση αρχικά επικροτήθηκε στο πλαίσιο της απομυθοποίησης της «φυσικής ομορφιάς». Αντί όμως να καταστήσει σαφές ότι αυτού του είδους το «ωραίο» και κοστίζει και αφορά γυναίκες που βιοπορίζονται από «επαγγέλματα εικόνας», μάλλον έκανε το ανάποδο. Προκάλεσε την εντύπωση ότι, πλέον, μια γυναίκα, αφού υπάρχουν τόσες επιλογές, «δεν έχει δικαιολογία».

Και έρχομαι, λοιπόν, να γράψω αυτό που με προβληματίζει: καλοδεχούμενη η τάση της ανοιχτότητας. Ας λέμε τι κάνουμε, ας λέμε πόσο κοστίζει και ας λέμε πού γίνεται με ασφάλεια. Ας πάψει η μυστικοπάθεια και ας κανονικοποιηθεί τo να μιλάμε ακομπλεξάριστα. Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα πάρει να γίνουν αυτού του είδους οι διαδικασίες κοινωνική επιταγή; Το «λίγο μποτοξάκι» έχει προλάβει να ενταχθεί στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για αυτοφροντίδα μαζί με τα νύχια, το μαλλί και το μέικ απ. Η μεσοθεραπεία, τα νήματα και το hydrafacial είναι ήδη το «δώρο που κάνεις στον εαυτό σου». Το ζήτημά μου δεν είναι η ύπαρξη επιλογών στον χώρο της αισθητικής αλλά οι συνέπειες για τις γυναίκες που δεν θα καταφέρουν να περάσουν στην επόμενη πίστα της φροντίδας, ώστε ο κοινωνικός και ιδίως ο επαγγελματικός τους περίγυρος να θεωρεί ότι «προσέχουν», άρα ότι συνεχίζουν να αξίζουν, ότι το ’χουν. Είναι διαφορετικό η λίστα με όσα πρέπει να κάνεις να εξαντλείται σ’ ένα κομμωτήριο, ένα ωραίο μέικ απ και σε φροντισμένα ρούχα και τελείως διαφορετικό η έννοια του «φροντισμένου» προσώπου να προϋποθέτει συχνές επισκέψες σε αισθητικούς και γιατρούς.

Θα σας πω τι βλέπω κάτω απ’ τα βίντεο με τις πρόσφατες μεταμορφώσεις:

«Θέλω να μάθω ποιος είναι ο γιατρός τους, τους άλλαξε τη ζωή» / «Θα πλήρωνα τα πάντα γι’ αυτό το πρόσωπο» / «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαι άσχημη, απλώς φτωχή» /

«Αν είχα τη δυνατότητα να το κάνω αυτό, δεν θα με σταματούσε τίποτα»

Και επανέρχομαι: σε αυτό το πλαίσιο, τι σημαίνει η ατάκα «κάν’ το, αν το κάνεις για σένα»; Ποια αποσυνδέει εαυτόν από το κοινωνικό βλέμμα και ποια δεν βλέπει τη συσχέτιση μεταξύ της επαγγελματικής επιτυχίας και μιας ορισμένης αισθητικής στο πρόσωπο; Τι σημαίνει «για μένα», όταν τείνουμε να ταυτίζουμε τις αισθητικές επεμβάσεις με την απόδειξη ότι κάποια «προσέχει τον εαυτό της»; Βλέπω παντού αυτή την παρότρυνση για ενδοσκόπηση, αλλά μου φαίνεται άσχετη με το διακύβευμα. Μια απάντηση πιο χρήσιμη μπορεί να είναι «κάν’ το, αν θεωρείς ότι έτσι θα βελτιώσεις το εισόδημά σου», «κάν’ το, αν θεωρείς ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επιχείρησή σου» ή «κάν’ το, αν βλέπεις ότι όσες το κάνουν έχουν το στάτους που θες να έχεις κι εσύ». Μπορεί οι απαντήσεις αυτές να φαίνονται επιφανειακές, αλλά τουλάχιστον σχετίζονται με την ουσία του ζητήματος και δεν προκαλούν την επιπρόσθετη ενοχή «δηλαδή εγώ που θέλω να το κάνω είμαι επιφανειακή;».

Να το κάνω λιανά: δεν μ’ ενδιαφέρει η αισθητική επέμβαση σε συνάρτηση με όσες έχουν το προνόμιο της επιλογής. Με ενδιαφέρει σε συνάρτηση με το κατά πόσο η αυξημένη γνώση μας γι' αυτήν δημιουργεί σιγά σιγά ένα πλέγμα εντός του οποίου γίνεται επιτακτική για τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Οικονομική άβυσσος χωρίζει μια γυναίκα στον μέσο όρο από μια γυναίκα όπως η Lindsay Lohan· στο πρόσωπό της δεν έχει γράψει ο χρόνος, αντίθετα, η νεανική, λαμπερή εμφάνισή της σε συνδυασμό με το παρελθόν της φέρει μια αίσθηση πολύ οικείας αναγέννησης. Μπορεί να μην ξέρει κάποια τι σημαίνει να έχεις τα λεφτά της, αλλά ξέρει τι σημαίνει να θες να διαγράψεις κακές περιόδους της ζωής σου και να λάμψεις ξανά. Αν αυτή κατάφερε να ανανεωθεί, μπορείς κι εσύ. Και φυσικά δεν μπορείς. Και φυσικά δεν χρειάζεται να μπορείς.

Ωστόσο το ζήτημα παραμένει: η ελπίδα είναι εκεί, στις άκρες των δαχτύλων. Και για να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της καθημερινότητας, πόσες γυναίκες έχουν τον χρόνο να χτίσουν το είδος της άμυνας που απαιτείται για να μη νιώθουν ανεπαρκείς μπροστά σε τόση ομορφιά;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγχος, πορνό και ψεύτικες φωτογραφίες: Τι κάνει έναν άνδρα να λέει ψέματα για το μέγεθος του πέους του;

Living / Άγχος, πορνό και ψεύτικες φωτογραφίες: Τι κάνει έναν άνδρα να λέει ψέματα για το μέγεθος του πέους του;

Η τάση του cockfishing, του να στέλνει δηλαδή κανείς «επιμελημένες» ή ψεύτικες εικόνες του πέους του, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σ’ έναν κόσμο όπου η πορνογραφία έχει υποκαταστήσει απολύτως τη σεξουαλική αγωγή.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ