Έχει μέλλον η συμμαχία της δυσπιστίας; 

Έχει μέλλον η συμμαχία της δυσπιστίας;  Facebook Twitter
Έχει μέλλον η συμμαχία της δυσπιστίας; Facebook Twitter ΠΑΡΟΤΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα επίτευγμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς κατάφερε να ενώσει τα τέσσερα κόμματα που τη συνυπέγραψαν, δύσκολα θα έχει συνέχεια.
0

ΠΑΡΟΤΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ πρόταση δυσπιστίας ήταν ένα επίτευγμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς κατάφερε να ενώσει τα τέσσερα κόμματα που τη συνυπέγραψαν, δύσκολα θα έχει συνέχεια. 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος από την αρχή ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικός και αν δεν ήταν στον στρατό για να υπηρετήσει τη θητεία του εκείνες τις μέρες, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους άλλους, μπορεί να μην είχε υπάρξει συμφωνία.

Αρκετοί νεοπροεδρικοί, παρότι δεν εκδηλώθηκαν δημοσίως, είδαν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σαν μία πάσα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που στις ευρωεκλογές ο βασικός ανταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε. «Από τη στιγμή που η πρωτοβουλία δεν ήταν του δικού μας κόμματος, η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούσε μόνο την προσωπική ατζέντα όσων θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ» σχολίαζε στέλεχος προσκείμενο στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι νεοπροεδρικοί επισημαίνουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως θέλει να βρεθεί στη δεύτερη θέση και να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν. «Για ποιον λόγο έπρεπε να του δώσουμε χέρι βοηθείας σε αυτό;» αναρωτιούνται, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα της «συμμαχίας». «Δεν είναι καλύτερο να προωθήσουμε τις δικές μας πολιτικές απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη;» 

Στην υπόθεση των Τεμπών, ωστόσο, και τα τέσσερα κόμματα θα δώσουν συνέχεια, παρότι μετά τις εθνικές εκλογές το ενδιαφέρον τους είχε ατονήσει και δεν περιλαμβανόταν στις προτεραιότητές τους.

Όσο για τη Νέα Αριστερά και τις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ, αυτές περνάνε κατά καιρούς από πολλές διακυμάνσεις. Αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αποκτήσει διαύλους και θεωρούσε ότι διατηρούσε μια ειλικρινή σχέση με την ηγεσία της. Στη συνέχεια ηγετικά στελέχη της Νέας Αριστεράς έκαναν δηλώσεις ότι με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεργαστούν και η Έφη Αχτσιόγλου είχε συμμετάσχει μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στην εκδήλωση του Διονύση Τεμπονέρα, η οποία είχε ενοχλήσει τόσο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, στη Νέα Αριστερά αυτές τις μέρες κάποιοι δυσαρεστήθηκαν και από τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη ενός παρασκηνίου και διαβουλεύσεων με το ΠΑΣΟΚ που εκείνοι δεν γνώριζαν. Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς είναι κόκκινο πανί για τους περισσότερους από αυτούς, αμέσως μετά τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Η προοπτική της συμμαχίας του ΠΑΣΟΚ με την Πλεύση Ελευθερίας, το τέταρτο κόμμα που συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας, δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο για καμία πλευρά και δεν θα την επιδιώξει κανένας τους. 

Με αυτά τα δεδομένα και αυτό το κλίμα, θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν η συμμαχία αυτή είχε συνέχεια, ειδικά τώρα που αρχίζει η προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές και θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον. Κατάφεραν, πάντως, την περασμένη εβδομάδα να ενωθούν για να επιτεθούν στην κυβέρνηση, χωρίς να αλληλοκατηγορηθούν μεταξύ τους. Τώρα αναμένουν τις δημοσκοπήσεις για να δουν αν αυτή η τακτική απέδωσε, διότι αν δεν υπάρξουν κέρδη, το πιθανότερο είναι ότι θα την ενταφιάσουν οριστικά. 

Στην υπόθεση των Τεμπών, ωστόσο, και τα τέσσερα κόμματα θα δώσουν συνέχεια, παρότι μετά τις εθνικές εκλογές το ενδιαφέρον τους είχε ατονήσει και δεν περιλαμβανόταν στις προτεραιότητές τους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν όμως από τους συγγενείς των θυμάτων για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η κινηματική δύναμη που απέκτησε η πρωτοβουλία τους, πετυχαίνοντας να κρατήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ζωντανό, μαζί με τις δημοσκοπήσεις που κατέδειξαν τον θυμό της κοινής γνώμης, έκαναν τα κόμματα να αλλάξουν γνώμη, θεωρώντας ότι υπόθεση αυτή μπορεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πιέσεις και παροτρύνσεις για συνεργασία των κομμάτων της «συμμαχίας της δυσπιστίας» εξακολουθούν να υπάρχουν από όσους θεωρούν ότι επείγει να αποκτήσει ισχυρή αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να διαφανεί η προοπτική μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όμως, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν την προσδοκία ότι αυτά μπορούν να τα πετύχουν και μόνοι τους, κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις. Τη συζήτηση αυτή, ωστόσο, τη μεταθέτουν για μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα έχουν και ένα χειροπιαστό δείγμα των δυνατοτήτων τους. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ