Η σκληρή αλήθεια για το tiktok του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ενοίκια

Η σκληρή αλήθεια για το tiktok του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ενοίκια Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός ξεκινά το βίντεό του με ένα νούμερο: 7 στους 10 Έλληνες έχουν δικό τους σπίτι, κάτι που ίσως και να εξηγεί το γιατί, ενώ η στεγαστική κρίση είναι οξεία, το θέμα είναι σχετικά χαμηλά στην ατζέντα των ειδήσεων. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0


ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok βραβεύτηκε στα Βραβεία Ερμής. Δικαίως. Στα βίντεό του ο πρωθυπουργός μοιάζει «σοβαρός» αλλά «ανθρώπινος» με μια ελαφριά δόση αυτοσαρκασμού και κυρίως βαθιά γνώση του ίδιου του μέσου και του τρόπου λειτουργίας του (τι GRWM, τι απάντηση στο Judah Club, τι «όχι μπαμπά cringe»). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πλησίασε ένα κοινό 15-30 που παρακαλάνε όλοι να το φτάσουν και κανένας δεν μπορεί. Δίπλα του ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε με κουρασμένο θυρωρό πολυκατοικίας που μας κυνηγάει για τα κοινόχρηστα.

Το τελευταίο βίντεο του πρωθυπουργού με τίτλο «Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια» (ένα ξεκάθαρο κλείσιμο του ματιού στο podcast «Μικροπράγματα», είπαμε, αυτός που «τρέχει» τον λογαριασμό έχει διδακτορικό στα media trends) δεν αποτελεί εξαίρεση. Το βίντεο είναι σύντομο, επεξηγηματικό και απόλυτα στοχευμένο στο σωστό κοινό, τους νέους, που είναι και το βασικό ακροατήριο, καθώς είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από τη στεγαστική κρίση.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά το βίντεό του με ένα νούμερο: 7 στους 10 Έλληνες έχουν δικό τους σπίτι, κάτι που ίσως και να εξηγεί το γιατί, ενώ η στεγαστική κρίση είναι οξεία, το θέμα είναι σχετικά χαμηλά στην ατζέντα των ειδήσεων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ούτε η Golden Visa ούτε το Airbnb αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2009 έως το 2014 οι Έλληνες έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους και οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, οπότε το να αγοράσει κανείς σπίτι είναι για τους περισσότερους όνειρο θερινής νυκτός.

«Εξαιτίας της ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μια πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο». Κάπου εδώ σταματάνε και τα νούμερα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει «ξεχνώντας» να αναφέρει το ποσοστό αύξησης των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της ΕΣΥΕ, η αύξηση από το 2018 έως το 2023 κινείται από το 43% έως το 52%. Ούτε φυσικά αναφέρει στο βίντεο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δίνουν περίπου το 37% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο – το μεγαλύτερο ποσοστό απ' όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις αιτίες πίσω από τη στεγαστική κρίση –κλειστά σπίτια, Airbnb, Golden Visa– και μετά προσφέρει κάποιες λύσεις: περιορισμούς στο AirBnB και στην Golden Visa, μια σειρά προγραμμάτων και κονδυλίων, όπως το Ανακαινίζω-Εξοικονομώ και το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, φορολογικές εκπτώσεις, κίνητρα σε ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα κλειστά τους σπίτια, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσα από το οποίο επιδοτούνται τα στεγαστικά δάνεια νέων, το επίδομα ενοικίου μέσω ΟΠΕΚΑ, αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης και κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών. Το μόνο κάπως πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που αναφέρεται στο βίντεο είναι ο θεσμός της Κοινωνικής Αντιπαροχής για καινούργια σπίτια, ο οποίος είναι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια️

Μπορεί αυτά τα βήματα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (πολλά βέβαια από αυτά, όπως το επίδομα ενοικίου του ΟΠΕΚΑ, υπάρχουν εδώ και χρόνια), αλλά στην πραγματικότητα μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια χώρα με μηδενική στεγαστική πολιτική. Όπως εξηγεί αναλυτικά η έρευνα της διαΝΕΟσις «Η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», μετά το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας το 2012, εν μέσω δεύτερου μνημονίου, η χώρα απέμεινε για πάνω από δεκαετία χωρίς καμία επί της ουσίας στεγαστική πολιτική.

Και το πιο βασικό απ’ όλα: το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ούτε η Golden Visa, ούτε το Airbnb αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2009 έως το 2014 οι Έλληνες έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους και οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, οπότε το να αγοράσει κανείς σπίτι είναι για τους περισσότερους όνειρο θερινής νυκτός. Tην ίδια ώρα, τα ακίνητα έχουν ελκυστικές τιμές πώλησης, σχετικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., οπότε θεωρούνται καλές επενδύσεις από ξένους αγοραστές. Αυτό για να αλλάξει θέλει στοχευμένο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κάτι που ξεκάθαρα δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Και κάτι τελευταίο και εξίσου σημαντικό: Όλη αυτή η ιστορία με την αύξηση των ενοικίων, πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, τόνισε ακόμα περισσότερο την κοινωνική ανισότητα και αδικία. Από τη μία το 73% είδε την περιουσία του να αποκτά αξία και από την άλλη ένα 27% δυσκολεύεται πλέον να αποκτήσει πρόσβαση στην κατοικία. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ