ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πορτρέτα του υπαρκτού τρολισμού

Πορτρέτα του υπαρκτού τρολισμού Facebook Twitter
Ήταν τόσο ουδέτερα, αληθοφανή και κομιλφό τα fake ονοματεπώνυμα, που θα έπρεπε κάτι να έχει υποψιαστεί κανείς.
0

ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ήταν τόσο ουδέτερα, αληθοφανή και κομιλφό τα fake ονοματεπώνυμα, που θα έπρεπε κάτι να έχει υποψιαστεί κανείς. «Δημήτρης Ευθυμάκης», «Ανδρέας Στασινός», «Αλέκος Παπαναστασίου», «Πέτρος Καράς» και «Ματίνα Δελή» (Θα βγουν κι άλλα ή τέλος; Ο τρολισμός πάντως δεν έχει τέλος, ούτε όριο, μέχρι που μια μέρα κανείς μας δεν θα θυμάται πλέον το όνομά του, ούτε και θα έχει καμιά σημασία).

Τα fake ονόματα των αρθρογράφων έχουν κάτι από δεύτερο χαρακτήρα του Γιάννη Μαρή, οι fake φωτογραφίες όμως που τα συνοδεύουν προσδίδουν στους φανταστικούς αυτούς χαρακτήρες μια πιο γήινη διάσταση και συγχρόνως μια εσάνς σκεπτόμενου –και ενδεχομένως πρώην αριστερού– μεσήλικα.

Το ότι έχουμε περάσει «σε άλλη διάσταση» είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Εδώ γίνεται του Μποντριγιάρ το κάγκελο. Και μάλιστα από το 2016, όπως μας πληροφόρησε η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλατφόρμα (σα να λέει «τώρα το πήρατε χαμπάρι, κορόιδα;»), η οποία δεν βλέπει πού είναι το πρόβλημα.

Προσωπικά, θα επέλεγα κάτι πιο φωσκολικό: «Ηρόδοτος Ρίχτερ» ή «Άγγελος Κρεούζης» από την άλλη πλευρά, ανάλογα με την οπτική και την ατζέντα που θα υιοθετούσα, μέρα παρά μέρα. «Ευλαμπία Κουμουνδουροπούλου» θα μου άρεσε επίσης, αλλά σε άλλο context, πιο «πολιτιστικό», πιο lifestyle.  

Αυτά όμως θα ήταν προφανή ψευδώνυμα –  το σωστό και το τίμιο ψευδώνυμο κραυγάζει τη φύση του, δεν προσπαθεί να σε πείσει ότι είναι αληθινό. Εδώ όμως δεν πρόκειται για τη Σίβυλλα, τον Αποδυτηριάκια ή τον Καιρό (πού τον θυμήθηκα κι αυτόν…), αλλά για πρόσωπα με ονοματεπώνυμο, φωτογραφία και το θάρρος της γνώμης, τα οποία ο αναγνώστης υποθέτει καλόπιστα ότι είναι πραγματικά. Και γράφουν «βιωματικά» κείμενα, όπως το πιο πρόσφατο της «Ματίνας Δελή» (συμπαθέστατη φαίνεται στη φωτογραφία stock που της διάλεξαν) που είχε να κάνει με την υπόθεση των δηλώσεων Πνευματικού και ξεκινούσε ως εξής:

«Το έχω ζήσει πρόσφατα με τον πατέρα μου. Σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ξέρω ότι δυστυχώς δεν είναι πρωτοτυπία αυτό που λέω. Ο καρκίνος είναι μια σκληρή πραγματικότητα για πολλές οικογένειες. Όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται και το παιδί φροντίζει τον γονιό για τις πρωταρχικές του ανάγκες, εσύ, το παιδί, νιώθεις να περνάς σε μια άλλη διάσταση…».

Το ότι έχουμε περάσει «σε άλλη διάσταση» είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Εδώ γίνεται του Μποντριγιάρ το κάγκελο. Και μάλιστα από το 2016, όπως μας πληροφόρησε η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλατφόρμα (σα να λέει «τώρα το πήρατε χαμπάρι, κορόιδα;»), η οποία δεν βλέπει πού είναι το πρόβλημα. Η ανησυχία για την εικονική πραγματικότητα και την τεχνητή νοημοσύνη μας μάρανε, την ώρα που μια χαρά αποτελεσματικοί είναι και οι παραδοσιακοί τρόποι παραπλάνησης και εξαπάτησης.

Daily
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Daily / Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Πέρα από το νοσταλγικό χρονικό της μετεωρικής ανόδου του συγκροτήματος στα ασυνάρτητα ‘80s, το ντοκιμαντέρ «Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story» εστιάζει δραματικά στον αγώνα του Τζον Μπον Τζόβι να διατηρήσει κάτι από τη νεανική φωνή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Daily / Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Το κωμικό δημιούργημα του Λάρι Ντέιβιντ μας συντρόφεψε εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα, εκδηλώνοντας ό,τι πιο ανάρμοστο μπορεί να φανταστεί κανείς, με σπαρταριστά –και απελευθερωτικά για εμάς τους θεατές– αποτελέσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Daily / Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Το διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» απλώνεται αργά και υποβλητικά στην πιο κινηματογραφικά φιλόδοξη ίσως τηλεοπτική σειρά που έχει παρουσιάσει ποτέ το Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Daily / Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Η νέα φιλόδοξη σειρά του Apple TV+ αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό στο μάτι αμάλγαμα δραματικής σαπουνόπερας και σατιρικής φάρσας, που στα καλύτερά του λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ