Ο Τσόμσκι στο καθαρτήριο

Ο Τσόμσκι στο καθαρτήριο Facebook Twitter
Ο Τσόμσκι γνώριζε πολύ καλά το είδος του συστήματος στο οποίο είχε εμπλακεί –προσδίδοντάς του, ως κορυφαίος διανοούμενος, πολύτιμο κεφάλαιο και πρεστίζ– αν όχι ακριβώς το ζοφερό του υπογάστριο σε όλο του το εγκληματικό μεγαλείο. Φωτ.: US Justice Department
0


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΦΑΛΛΩ, μπορεί να μη μου πέφτει λόγος, αλλά σε ένα επίπεδο λυπάμαι για την θέση που έχει βρεθεί ο Νόαμ Τσόμσκι στο βαθύ του γήρας και λίγο πριν από την οριστική αυλαία, μετά από την αποκάλυψη της στενής σχέσης του με τον Τζέφρι Έπστιν. Τελικά δεν ήταν απλώς άλλος ένας κομπάρσος στο ατέλειωτο όργιο που ξεδιπλώνεται μέσα από τα περίφημα «αρχεία», ούτε καν μια επιφανής «γλάστρα» της υψηλής διανόησης στο γκροτέσκο θερμοκήπιο που είχε στήσει ο διαβόητος μάγιστρος και νταβατζής της ελίτ. Ήταν γκεστ σταρ και μάλιστα σε ρόλο-έκπληξη. Στο ρόλο του «κακού». Είναι σα να παρακολουθεί κανείς ένα σκοτεινό θρίλερ με μια τρομερή ανατροπή λίγο πριν το άδοξο φινάλε.  

Το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση όχι μόνο να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά ούτε και να αντιληφθεί το μέγεθος της κατακραυγής και, κυρίως, της απογοήτευσης που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις εις βάρος του, κάνει ακόμα πιο θλιβερή την υπόθεση.

Ο Τσόμσκι… Η ζωντανή συνείδηση της αμερικανικής (και όχι μόνο) αριστεράς, «ο φιλόσοφος βασιλιάς», η αιτία που όταν αναφέρονται στην «BC» εποχή οι γλωσσολόγοι, δεν εννοούν «Before Christ» (προ Χριστού) αλλά «Before Chomsky» (προ Τσόμσκι), ένας από τους πλέον επιφανείς ανατόμους και επικριτές των συστημάτων και των δικτύων της εξουσίας, βρέθηκε να είναι «κολλητός» ενός ανθρώπου που πέρα από την εγκληματική δράση του, ενσαρκώνει με τον πιο σκαιό τρόπο την τρομακτική ισχύ αλλά και την διαχρονική ασυλία που απολαμβάνουν τα επίλεκτα μέλη αυτών των δικτύων.

Ξεπουλημένος ή ξεμωραμένος; Τρίτη εκδοχή δεν φαίνεται να υπάρχει. Βαρύ το κατηγορητήριο, βαρύ και το ατόπημά του αλλά είναι τραγικό να φεύγεις έτσι, μετά από μια ολόκληρη ζωή στην απέναντι πλευρά. Το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση όχι μόνο να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά ούτε και να αντιληφθεί το μέγεθος της κατακραυγής και, κυρίως, της απογοήτευσης που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις εις βάρος του, κάνει ακόμα πιο θλιβερή την υπόθεση, από μία άποψη όμως είναι τουλάχιστον μια παρηγοριά. Αν μη τι άλλο, δεν θα δει ποτέ να ακυρώνεται συλλήβδην το τεράστιο έργο του ούτε να χαρακτηρίζεται (από τους πραγματικούς αντισημίτες) μέλος του σιωνιστικού καμπάλ που κυβερνά τον κόσμο, παρά την σθεναρή στάση (ζωής) του ενάντια στις πρακτικές του Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση γνώριζε πολύ καλά το είδος του συστήματος στο οποίο είχε εμπλακεί –προσδίδοντάς του, ως κορυφαίος διανοούμενος, πολύτιμο κεφάλαιο και πρεστίζ– αν όχι ακριβώς το ζοφερό του υπογάστριο σε όλο του το εγκληματικό μεγαλείο. Όσο για τον ίδιο τον Έπστιν, η περίπτωση του οποίου έχει φτάσει να εξετάζεται πλέον με όρους αποκρυφισμού (μεταξύ άλλων, είναι ευρύτατα διαδεδομένη πλέον η αντίληψη ότι ήταν και ανθρωποφάγος, με την κυριολεκτική έννοια) νομίζω ότι αρκεί απλώς να διαβάσει κανείς την πρώτη παράγραφο ενός τυπικού βιογραφικού του για να εξηγήσει τα «ανεξήγητα»:  

«… Παρότι δεν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, προσελήφθη σε ηλικία 21 ετών για να διδάξει φυσική και μαθηματικά στο Dalton School, ένα ελίτ ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Μανχάταν. Μέσω των διασυνδέσεων που του πρόσφερε η γνωριμία με τον πατέρα ενός από τους μαθητές του, άρχισε να εργάζεται στην επενδυτική τράπεζα Bear Stearns της Γουόλ Στριτ, αποχώρησε όμως μετά από παράβαση κανονισμών που σχετίζονταν με την ανάρμοστη συμπεριφορά του…».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Daily / Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Πέρα από την συναρπαστική ζωή και το σπαρταριστό έργο ενός τιτάνα της κωμωδίας, το ντοκιμαντέρ ‘Mel Brooks: The 99 Year Old Man!’ του ΗΒΟ έχει να κάνει και με την αλλόκοτη μοναξιά της μακροζωίας, με το να είσαι ο τελευταίος μιας ολόκληρης γενιάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Daily / Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Ο θρήνος έγινε κατάρα και η τραγωδία παραβολή με σκληρό δίδαγμα. Και τα παιδιά που χάθηκαν στον ρουμάνικο αυτοκινητόδρομο έγιναν από ήρωες παραδείγματα προς αποφυγή, χάνοντας και πάλι την ανθρώπινη υπόστασή τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Beauty: Σωματικός τρόμος στην εποχή του Ozempic

Daily / The Beauty: Σωματικός τρόμος στην εποχή του Ozempic

Το νέο λαμπερό «ανοσιούργημα» του Ράιαν Μέρφι, παρά τις γκραν γκινιόλ εξάρσεις του, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ιδανική σειρά για να ξεχαστεί κανείς μέσα στον πολυτελή, θεαματικό και γκροτέσκο πολτό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Wikipedia ή «Wokepedia»;: Το πείραμα που έγινε θεσμός έκλεισε τα 25 του χρόνια

Daily / Wikipedia ή «Wokepedia»;: Το πείραμα που έγινε θεσμός έκλεισε τα 25 του χρόνια

Δυσοίωνα, αντιδραστικά σύννεφα μαζεύονται πάνω από το ευγενές πρότζεκτ και ίσως σύντομα έρθει μια μέρα που θα μετανιώσουμε για το πόσο μπλαζέ και αχάριστοι υπήρξαμε με την «ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τόσο τρελό όσο κι ο κόσμος μας

Daily / Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τόσο τρελό όσο κι ο κόσμος μας

Οι σουρεαλιστικές σκηνές που εξελίχθηκαν χθες το βράδυ στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ήταν ίσως κι ένα προμήνυμα για τις χαοτικές προοπτικές του Παγκόσμιου Κύπελλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Αμερική του Τραμπ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Heated Rivalry: Η «καυτή» σειρά που έχει ξετρελάνει το σύμπαν (και ειδικά τις γυναίκες)

Daily / Heated Rivalry: Η «καυτή» σειρά που έχει ξετρελάνει το σύμπαν (και ειδικά τις γυναίκες)

Το μυστικό και μετ’ εμποδίων ερωτικό πάθος ανάμεσα σε δύο νεαρούς σταρ του χόκεϊ είναι η βάση για μια τηλεοπτική σειρά που εξελίχθηκε ραγδαία σε παγκόσμιο φαινόμενο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ