Ο Τέλης (του μπριζολάδικου) αφηγείται τη ζωή του στη LIFO Facebook Twitter
Το παν είναι η καλή ποιότητα, η πρώτη ύλη, να ξέρεις τι σου πουλάνε οι προμηθευτές και να δίνεις μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο, να είσαι από πάνω δηλαδή. Φωτο: Freddie F. / LIFO

Ο Τέλης (του μπριζολάδικου) αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

0

Είμαι 69 χρόνων. Γεννήθηκα στα Γιάννενα. Μεγάλη φτώχεια όμως. Στα 11 με στείλανε στην Αθήνα να δουλέψω. Μόνον μου. Σε μια θεία μου θα έμενα, την οποία ούτε και είχα ξαναδεί. Δύσκολα χρόνια, αλλά επιβιώσαμε.

• Όλη μου τη ζωή αυτήν τη δουλειά έχω κάνει μόνο, ψήστης. Ξεκίνησα από την Ομόνοια, στη Σατωβριάνδου, μικρό παιδί με κοντά παντελονάκια. Και ψάρια έχω ψήσει, στο Τουρκολίμανο στον Πειραιά. Ούτε αυτά τα μαγαζιά υπάρχουν ούτε οι άνθρωποι πια.

• Πάντα είχα στο νου μου να κάνω κάτι δικό μου, ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου και το '68, μόλις τέλειωσε η καλοκαιρινή σεζόν που είχαμε δουλειά, είπα στο αφεντικό μου «φεύγω» και άνοιξα το πρώτο μαγαζί στην Πανδρόσου 11. Το '78 ήρθα εδώ, στην Ευριπίδου. 40 χρόνια επαγγελματίας.

Έχω βιβλίο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, έρχονται ολόκληρα γκρουπ από Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία και μου ζητάνε να πάρουν και δέμα μαζί τους για τους γονείς τους που είχαν έρθει κι αυτοί εδώ όταν ήταν νέοι. Και πολλές μανάδες Ελληνίδες το κάνουν αυτό. Τους τα δίνω ψημένα και τα στέλνουν στα παιδιά τους που σπουδάζουν έξω.

• Στην αρχή είχα και μπιφτέκια και άλλα κρέατα, αλλά το χοιρινό το τρώει και το προτιμάει περισσότερο ο κόσμος, είναι τρυφερό και νόστιμο, έτσι αποφάσισα να βάλω καθαρό κρέας.

• Το παν είναι η καλή ποιότητα, η πρώτη ύλη, να ξέρεις τι σου πουλάνε οι προμηθευτές και να δίνεις μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο, να είσαι από πάνω δηλαδή. Και το κάρβουνο παίζει ρόλο, να είναι ελληνικό και να το αφήνεις να θρέψει καλά, να μη βάζεις ξένα κοκ και τέτοια.

• Ο Έλληνας και στη νηστεία λίγη τσίκνα θέλει να μυρίσει. Δεν έχει αλλάξει συνήθειες όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη που κλείνουμε έρχονται πολλοί και παραγγέλνουν πατάτα, σαλάτα, μπίρα... Μόνο. Και παίρνουν μυρωδιά.

Ο Τέλης (του μπριζολάδικου) αφηγείται τη ζωή του στη LIFO Facebook Twitter
Έχει περάσει από δω όλος ο κόσμος, από εργάτες μέχρι μορφωμένοι και διάσημοι. Φωτο: Freddie F. / LIFO

• Έχω βιβλίο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, έρχονται ολόκληρα γκρουπ από Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία και μου ζητάνε να πάρουν και δέμα μαζί τους για τους γονείς τους που είχαν έρθει κι αυτοί εδώ όταν ήταν νέοι. Και πολλές μανάδες Ελληνίδες το κάνουν αυτό. Τους τα δίνω ψημένα και τα στέλνουν στα παιδιά τους που σπουδάζουν έξω.

• Έχει περάσει από δω όλος ο κόσμος, από εργάτες μέχρι μορφωμένοι και διάσημοι. Ο πρώτος αστροναύτης και ο Πρόεδρος της Κύπρου και άλλοι, αλλά δεν κάνει να λέω ονόματα. Όλοι εδώ γίνονται ένα με τον απλό κόσμο.

• Είναι δύσκολοι οι καιροί στην Ελλάδα για τον επαγγελματία. Κοιτάτε πόσα μαγαζιά κλείνουν γύρω μας. Δεν έχει ο κόσμος χρήμα. Κάτι οι απεργίες, κάτι η φτώχεια, έρχεται και κόσμος που δεν έχει· ε, τι να κάνουμε, φαγητό ζητάνε, ό,τι μπορούμε τους δίνουμε.

• Οι δύσκολοι πελάτες θέλουν υπομονή και τρόπους. Κανείς δεν έχασε από τους τρόπους. Όσο μπορώ τις αποφεύγω τις κακοτοπιές, καλύτερα να τους κάνεις το χατίρι και δεν πειράζει, αρκεί στο τέλος να κερδίσεις το σεβασμό τους.

Ο Τέλης (του μπριζολάδικου) αφηγείται τη ζωή του στη LIFO Facebook Twitter
Όλη μου τη ζωή αυτήν τη δουλειά έχω κάνει μόνο, ψήστης. Φωτο: Freddie F. / LIFO

• Ο κόσμος μας προτιμάει γιατί τον περιποιούμαστε και έχουμε καλή ποιότητα και ποσότητα. Θα αγοράσουμε και 20-30 κιλά κρέας παραπάνω, να είναι πλούσιες οι μερίδες και ας μείνει, αλλά θα φάει ο κόσμος και θα μας θυμάται.

• Βλέπω την περιοχή, έχει αλλάξει. Όταν ήρθα εδώ ούτε φως δεν είχαμε. Με πιάνει η καρδιά μου όμως. Βλέπω τους νέους μας που 'ναι έτσι παρατημένοι, ερείπια της ζωής, με τα ναρκωτικά και τις ουσίες. Αυτοί δεν θέλουν φυλακές και δικαστήρια, μια δουλειά θέλουν και φροντίδα.

• Για αλυσίδα καταστημάτων μου το έχουν προτείνει πολλοί, αλλά σε αυτήν τη δουλειά πρέπει να είσαι ο ίδιος εκεί, να προσέχεις τον πελάτη, να τον γνωρίσεις, να περάσει και την άλλη μέρα που θα πηγαίνει στη δουλειά του και να σταθεί να σε χαιρετήσει, όλος ο πλούτος του μαγαζάτορα αυτός είναι.

• Έχω δυο παιδιά και πολλά εγγόνια. Τα παιδιά μου σπούδασαν, πέρασαν βέβαια κι από εδώ, πήραν μια κοινωνική μόρφωση, σαν να λέμε. Ήθελα κι εγώ να γίνω ψυκτικός, είχα γραφτεί σε μια σχολή, αλλά η επιβίωση δεν με άφησε να τελειώσω. Και τώρα το χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά μου να προοδεύουν. Τα εγγόνια μου είναι μικρά ακόμα, ξέρουν βέβαια τι και πως, αλλά δεν φτάνουν ακόμα τον πάγκο.

• Ένας παππούς κι ένας πατέρας πρέπει μερικά διδάγματα να τα περνάει στα παιδιά του. Εγώ τους λέω καλή πρόοδο. Κι αυτό τα λέει όλα, και στα σχολεία τους να είναι καλά και να σέβονται τους δικούς τους. Και καλή καρδιά.

Ο Τέλης (του μπριζολάδικου) αφηγείται τη ζωή του στη LIFO Facebook Twitter
Έχει περάσει από δω όλος ο κόσμος, από εργάτες μέχρι μορφωμένοι και διάσημοι. Φωτο: Freddie F. / LIFO
Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Cara Hoffman, συγγραφέας, δημοσιογράφος

Οι Αθηναίοι / Cara Hoffman: Από κράχτης σε ξενοδοχείο του Σταθμού Λαρίσης, συγγραφέας best-seller

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ζει στα Εξάρχεια. Εγκατέλειψε το σχολείο για να γυρίσει τον κόσμο και στα δεκαεννέα έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας απένταρη, πιστεύοντας ότι θα πιάσει δουλειά σε ελαιώνες. Αυτή η πόλη την έκανε «καπάτσα», «της πιάτσας», της έμαθε πώς να γράψει ένα μυθιστόρημα, τους «Κράχτες» που θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Gutenberg.
M. HULOT
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αντώνης Βαβαγιάννης: Ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που δεν είναι καν λέξη

Οι Αθηναίοι / Κουραφέλκυθρος: «Αν δεν σε μισήσουν οι φασίστες, τι κάνεις σε αυτήν τη ζωή;»

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης, ο κομίστας πίσω από τα «Κουραφέλκυθρα», που κάποτε τα είχαν απορρίψει όλα τα έντυπα ενώ τώρα έγιναν ταινία στο Cinobo, λαμβάνει για τα πολιτικά του σκίτσα μηνύματα σύμφωνα με τα οποία κάθε εβδομάδα τα παίρνει από άλλο κόμμα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Δημήτρης Παπαχρήστος

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το μόνο που θέλαμε ήταν να αλλάξουμε τα πράγματα με όπλο τη νεανική μας τρέλα»

Γεννήθηκε στην Εύβοια, ζει στα Εξάρχεια. Δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, υπήρξε εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου κατά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλης Σαμαντάς

Οι Αθηναίοι / Τέλης Σαμαντάς: «Έχουμε μπουχτίσει από τις αμέτρητες γνώμες»

Από τον «Σύγχρονο Κινηματογράφο» και την «Αυγή» ως τον «Ταχυδρόμο» και το «Αθηνόραμα», ο δημοσιογράφος Τέλης Σαμαντάς υπήρξε αριστερός όταν η λέξη είχε ακόμη κόστος και νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νάντια Αργυροπούλου

Εικαστικά / Νάντια Αργυροπούλου: «Κάντε τους σοφούς να αισθανθούν άβολα, ταρακουνήστε τους!»

Εικαστική επιμελήτρια. Γεννήθηκε στη Λαμία, ζει σε ένα μικρό σπίτι-ζούγκλα στο Χαλάνδρι. Κάποτε έκανε τραμπολίνο σε διαγωνιστικό επίπεδο. Οι φίλοι την φωνάζουν Ενάντια.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ