AmateurBoyz

AmateurBoyz Facebook Twitter
0

Σπύρος: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Καρπενήσι.Στα 18 μου ήρθα στην Αθήνα, σπούδασα μαγειρική για δύο χρόνια εσώκλειστος, και τώρα δουλεύω σε ένα ξενοδοχείο. Ως μάγειρας.

Θοδωρής: Γεννήθηκα στα Σεπόλια, το σχολείο το τέλειωσα στο Περιστέρι, μετά πήγαμε οικογενειακώς στην Κηφισιά. Όταν τέλειωσα το φανταριλίκι, γύρισα πάλι στο κέντρο. Η δουλειά μου είναι freelance γραφίστας.

Σ: Γνωριστήκαμε πριν από τεσσερισήμισι χρόνια, μέσω Ίντερνετ, κι από τότε είμαστε κολλητοί. Τα πάρτι ξεκίνησαν λίγο αργότερα, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδέα. Πρωτοπαίξαμε μουσική για τους φίλους μας στο σπίτι. Είχαμε πάει στο Βερολίνο, είχαμε φέρει δίσκους καινούργιους και απλά τους μαζέψαμε για να τους ακούσουμε. Η μόνη σχετική εμπειρία μου ήταν τα πάρτι που είχα κάνει στο Booze και σε μια υπόγεια διάβαση.

Θ: Ο πρώτος δίσκος που άκουσα χιλιάδες φορές είναι το World Clique των Dee-Lite.Νομίζω ότι το grooviness που άκουγα παιδί και μετά το αποκήρυξα κι άκουγα «νταρκίλα» είναι αυτό που ξαναβρήκα στα πάρτι μας. Όταν ήμουν μικρός έβαζε η μάνα μου με τη νονά μου το δίσκο της Anita Ward και εγώ χόρευα στο σαλόνι. Στην εφηβεία μου σταμάτησα ν' ακούω χορευτική μουσική. Είχαμε μια ενοχή και δεν επιτρεπόταν να ακούμε οτιδήποτε χαρούμενο. Ήμουν του post rock, 4AD και Mercury Rev. Ήμασταν μια γενιά καταπιεσμένη μουσικά, χρειαζόμασταν «ταυτότητα». Ουσιαστικά, ο δίσκος που με έκανε ν' ασχοληθώ ξανά με το dance ήταν των LCD Soundsystem.

Σ: Βοήθησε πάρα πολύ και τους δύο μας εκείνη την περίοδο το γεγονός ότι βρήκαμε ένα πρόγραμμα που κάνει τη δουλειά του DJ,ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα, το Traktor. Εξού και το Amateur, εκεί βασίζεται, δεν ήξερε κανένας απ' τους δύο να μιξάρει κανονικά.

Θ: Το πρώτο πάρτι μας στη ρωσική ντίσκο έγινε στις 29/12/2005. Δεν είχαμε σχεδιάσει τίποτα, έγινε εντελώς αυθόρμητα. Βοήθησε κι ο χώρος πολύ. Έπαιξε ρόλο και το ότι μάζεψε γρήγορα τους φίλους μας και οι φίλοι μας το διέδωσαν. Δημιουργήθηκε ένα ρεύμα και το ένα έφερνε το επόμενο. Όταν τα βάλεις στο πλάνο, αρχίζεις και σκέφτεσαι παράγοντες που σε αναγκάζουν να κάνεις πίσω. Ενώ, αν δημιουργούνται οι ανάγκες από μόνες τους και προσπαθείς να βρεις λύσεις, είναι κάτι ζωντανό που σου δίνει ενέργεια.

Θ: Το κοινό που έρχεται στα πάρτι μας έχει αλλάξει αρκετά. Οι μόνοι που έμειναν σταθεροί είναι οι φίλοι μας, που είναι και ο μόνος τρόπος για να μετρήσουμε την επιτυχία ενός event. Αν ήρθαν όλοι δηλαδή. Έρχεται και κόσμος-παρατηρητής μιας φάσης, δεν είναι μόνο αυτοί που θα ‘ρθουν για να το ζήσουν. Σιγά σιγά όμως κι αυτοί εγκλιματίζονται και γίνονται μέρος του πάρτι.

Θ: Μου άρεσε μια ατάκα που είχε πει η Μαλβίνα για την Αθήνα, ότι είναι σαν τα πολύ άσχημα σκυλιά, τόσο άσχημη που στο τέλος αρχίζεις και τη συμπαθείς. Μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω βόλτα στην Αθήνα με τους ξένους και να προσπαθώ να κοιτάζω τα μέρη με τα μάτια τους. Μπορεί να αισθανόμαστε καταπιεσμένοι, να έχουμε τα παράπονά μας, αλλά νιώθεις ότι τελευταία κάτι έχει αρχίσει και γίνεται στην πόλη. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που το ζω αυτό τώρα. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, να ζεις σε μια πόλη καθαρή όπου δεν γίνεται τίποτα ή σε μια πόλη που βράζει;

Σ: Στην Αθήνα μου αρέσει το κέντρο, μου αρέσει που δεν μπορείς να προσδιορίσεις τους ανθρώπους, μου αρέσει να ανακαλύπτω σπίτια και χώρους. Τα τελευταία χρόνια κοιτάζω περισσότερο ψηλά, έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα κτίρια. Μου αρέσει να ανακαλύπτω διαμάντια μέσα σε αυτή την αναρχία.

Θ: Δεν υπήρχε κλαμπ σκηνή στην Αθήνα και ξαφνικά εμφανίστηκαν ένα σωρό ομάδες που κάνουν πάρτι και γίνεται χαμός. Δεν προλαβαίνεις να τα δεις όλα, να τα ζήσεις και να τα αφομοιώσεις. Απ' τη μια παραπονιόμασταν που μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν γινόταν τίποτα και τώρα δεν ξέρεις τι να επιλέξεις. Η Αθήνα θυμίζει επιτέλους τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης στην καλή τους φάση. Είναι προτιμότερο να γίνονται πολλά παρά να μη γίνεται τίποτα, αλλά πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία.

Σ: Στην αρχή δεν σκεφτόμασταν καθόλου τα λεφτά- δεν θέλαμε απλά να «μπούμε μέσα». Μετά αρχίζεις και αποκτάς ένα όνομα και γίνεται από μόνο του «μπίζνα». Πρέπει να το πουλήσεις κάπως. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να προσδιορίσουμε από την αρχή αυτό που κάνουμε γιατί μπήκαν πια κι άλλοι παράγοντες, που δεν τους είχαμε σκεφτεί. Επιλέγουμε να κάνουμε ένα event, αν η αισθητική του ταιριάζει με τη δική μας, αν μας βάζει σε μια δημιουργική διαδικασία, αν είναι challenging. Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει επιλογές που δεν μας ταιριάζουν και δεν μας ικανοποιούν 100%.

Θ: Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να τα υποστηρίξεις συναισθηματικά και προδίδεις ένα κοινό που σε στηρίζει, τους φίλους σου, τον ίδιο σου τον εαυτό. Φτάνει κάποια στιγμή που γίνεσαι εμπορικός σε μια χώρα που το εμπορικό είναι το σκυλάδικο. Κρατάμε τις κανονικές δουλειές μας για να έχουμε δικαίωμα επιλογής επειδή ξέρουμε ότι αυτό είναι κάτι πολύ εφήμερο. Για να έχουμε μια βάση.

Σ: Πιστεύουμε στο τυχαίο, στο random, όχι στην τύχη. Μερικά πράγματα πρέπει να συμβούν τη στιγμή που γίνονται. Πιστεύω σε αυτό που πιστεύει και η Πετρούλα -την έβλεπα προχθές στην τηλεόραση-, στο νόμο της έλξης. Αν θέλεις κάτι, γίνεται. Θυμάμαι τον εαυτό μου πάρα πολύ έντονα να είναι στο αυτοκίνητο και να φαντασιώνομαι ότι παίζω αυτήν τη μουσική χωρίς όμως αυτό το πράγμα να ήταν ποτέ σκοπός. Δεν θα έκανα καμία προσπάθεια για να γίνει. Τη φαντασίωσή μου την ένιωσα να πραγματοποιείται μέσα στη Meteorite, όταν έπαιζα μουσική κι από κάτω ο κόσμος ούρλιαζε. Σύμφωνα με την Πετρούλα αυτό λέγεται νόμος της έλξης.

Θ: Δεν είμαστε παιδιά της φύσης. Με το ζόρι πάω διακοπές. Δεν τρώω καρπούζι μέχρι που θα φάω. Όταν πάω θα περάσω τέλεια, αλλά τη διαδικασία τη βαριέμαι πάρα πολύ. Βασικά είμαστε λίγο τεμπέληδες. Και βραδυκίνητοι. Παλιότερα υπέφερα. Ξύπναγα στις 10 κι αισθανόμουν ενοχές επειδή οι γονείς μου ξύπναγαν απ' τις 6. Έκανα καιρό να το ξεπεράσω...

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ