Παρότι στη μακρά καριέρα του εμφανίστηκε σε 150 περίπου ταινίες, ο Καρλ Άντολφ («Μαξ») Φιν Σίντοφ θα παραμείνει για πάντα αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον φίλο, μέντορα και συμπατριώτη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τις έντεκα ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν από το 1957 ως το 1971.

 

Θα μπορούσαν να είναι και δεκατρείς αν ο σκηνοθέτης δεν είχε διστάσει τελικά να δώσει στον άβγαλτο (στο σινεμά) ηθοποιό τον πρώτο ρόλο του στην οθόνη στην ταινία του Μπέργκμαν «Φυλακή» το 1947. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα ήταν να παίξει το ρόλο του επισκόπου στο «Φάνι και Αλέξανδρος» (1982) αλλά ζήτησε παραπάνω χρήματα απ' όσα επέτρεπε ο προϋπολογισμός της ταινίας.

 

Ο Μαξ Φον Σίντοφ έλεγε ότι ο Μπέργκμαν επικοινωνούσε συχνά μαζί του από την άλλη ζωή
Από αριστερά: Έλιοτ Γκουλντ, Μπίμπι Άντερσον, Μαη Φον Σίντοφ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στα γυρίσματα της αγλόφωνης ταινίας "Το Άγγιγμα" (The Touch) του 1971, ίσως το πιο παραγνωρισμένο φιλμ του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη.

 

Συναντήθηκαν ξανά όμως σε δύο ταινίες που το σενάριο ανήκε στον Μπέργκμαν: «Οι Καλύτερες Προθέσεις» (1991) του Μπίλι Όγκαστ και «Προσωπικές Εξομολογήσεις» της ϊβ Ούλμαν.

 

To 2012, ο ηθοποιός εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος στο τηλεοπτικό talk show του Charlie Rose, όπου μίλησε με συγκίνηση για την γνωριμία του με τον σκηνοθέτη, την «οικογενειακή» ατμόσφαιρα που καλλιεργούσε με τους ηθοποιούς τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, τις απίστευτες αντοχές, το τεράστιο του διανοητικό και συναισθηματικό εκτόπισμα.

 

«Εννοείται, ότι δεν θα βρισκόμουν αυτή τη στιγμή εδώ χωρίς εκείνον», ομολογεί κάποια στιγμή στη συνέντευξη, ενώ σε κάποια άλλη στιγμή μοιάζει να αδυνατεί να θυμηθεί το όνομα της ταινίας που περιλαμβάνει την εμβληματική εμφάνιση του στην οθόνη (πρόκειται φυσικά «Έβδομη Σφραγίδα» του Μπέργκμαν) κάνοντας λόγο για «εκείνο το φιλμ με τον ιππότη και τον θάνατο».

 

Το πιο (απόκοσμα) ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της συνέντευξης είναι προς το τέλος, όταν θυμάται μια συζήτηση με τον γιο Λουθηρανού πάστορα Μπέργκμαν περί αιώνιας ζωής όταν ήταν νέοι. «Τότε ήμουν μεγάλος αμφισβητίας και αγνωστικιστής», λέει, «αλλά εκείνος μου είχε πει ότι κάνω λάθος και μάλιστα θα μου το αποδείξει κάποτε».

 

(Κάπως) έτσι κι έγινε, σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο οποίος δηλώνει ότι ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, παρότι είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν από την συνέντευξη, έχει επικοινωνήσει μαζί του πολλές φορές από το υπερπέραν, πιστός στην υπόσχεση που του είχε δώσει πολλές δεκαετίες πριν.