Ο Μαξ Φον Σίντοφ έλεγε ότι ο Μπέργκμαν επικοινωνούσε συχνά μαζί του από την άλλη ζωή

Ο Μαξ Φον Σίντοφ έλεγε ότι ο Μπέργκμαν επικοινωνούσε συχνά μαζί του από την άλλη ζωή Facebook Twitter
Ο Μαξ Φον Σίντοφ (αριστερά) με τον Ίνγκαμρ Μπέργκμαν στα γυρίσματα της ταινίας 'Ο Μάγος' (1958).
0

Παρότι στη μακρά καριέρα του εμφανίστηκε σε 150 περίπου ταινίες, ο Καρλ Άντολφ («Μαξ») Φιν Σίντοφ θα παραμείνει για πάντα αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον φίλο, μέντορα και συμπατριώτη του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τις έντεκα ταινίες στις οποίες συνεργάστηκαν από το 1957 ως το 1971.

Θα μπορούσαν να είναι και δεκατρείς αν ο σκηνοθέτης δεν είχε διστάσει τελικά να δώσει στον άβγαλτο (στο σινεμά) ηθοποιό τον πρώτο ρόλο του στην οθόνη στην ταινία του Μπέργκμαν «Φυλακή» το 1947. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα ήταν να παίξει το ρόλο του επισκόπου στο «Φάνι και Αλέξανδρος» (1982) αλλά ζήτησε παραπάνω χρήματα απ' όσα επέτρεπε ο προϋπολογισμός της ταινίας.

Ο Μαξ Φον Σίντοφ έλεγε ότι ο Μπέργκμαν επικοινωνούσε συχνά μαζί του από την άλλη ζωή Facebook Twitter
Από αριστερά: Έλιοτ Γκουλντ, Μπίμπι Άντερσον, Μαη Φον Σίντοφ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στα γυρίσματα της αγλόφωνης ταινίας "Το Άγγιγμα" (The Touch) του 1971, ίσως το πιο παραγνωρισμένο φιλμ του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη.

Συναντήθηκαν ξανά όμως σε δύο ταινίες που το σενάριο ανήκε στον Μπέργκμαν: «Οι Καλύτερες Προθέσεις» (1991) του Μπίλι Όγκαστ και «Προσωπικές Εξομολογήσεις» της ϊβ Ούλμαν.

To 2012, ο ηθοποιός εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος στο τηλεοπτικό talk show του Charlie Rose, όπου μίλησε με συγκίνηση για την γνωριμία του με τον σκηνοθέτη, την «οικογενειακή» ατμόσφαιρα που καλλιεργούσε με τους ηθοποιούς τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, τις απίστευτες αντοχές, το τεράστιο του διανοητικό και συναισθηματικό εκτόπισμα.

«Εννοείται, ότι δεν θα βρισκόμουν αυτή τη στιγμή εδώ χωρίς εκείνον», ομολογεί κάποια στιγμή στη συνέντευξη, ενώ σε κάποια άλλη στιγμή μοιάζει να αδυνατεί να θυμηθεί το όνομα της ταινίας που περιλαμβάνει την εμβληματική εμφάνιση του στην οθόνη (πρόκειται φυσικά «Έβδομη Σφραγίδα» του Μπέργκμαν) κάνοντας λόγο για «εκείνο το φιλμ με τον ιππότη και τον θάνατο».

Το πιο (απόκοσμα) ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της συνέντευξης είναι προς το τέλος, όταν θυμάται μια συζήτηση με τον γιο Λουθηρανού πάστορα Μπέργκμαν περί αιώνιας ζωής όταν ήταν νέοι. «Τότε ήμουν μεγάλος αμφισβητίας και αγνωστικιστής», λέει, «αλλά εκείνος μου είχε πει ότι κάνω λάθος και μάλιστα θα μου το αποδείξει κάποτε».

(Κάπως) έτσι κι έγινε, σύμφωνα με τον ηθοποιό, ο οποίος δηλώνει ότι ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, παρότι είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν από την συνέντευξη, έχει επικοινωνήσει μαζί του πολλές φορές από το υπερπέραν, πιστός στην υπόσχεση που του είχε δώσει πολλές δεκαετίες πριν.

 

Απώλειες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάριο Βίττι: «Οι Έλληνες έχουν μια υπερηφάνεια δικαιολογημένη»

Απώλειες / Μάριο Βίττι (1926-2023): «Οι Έλληνες έχουν μια υπερηφάνεια δικαιολογημένη»

Όταν ο σημαντικότερος πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων στην Ιταλία, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 97 ετών, είχε μιλήσει στη LiFO με αφορμή μια έκθεση φωτογραφίας που είχε διοργανώσει ο δήμος Ύδρας προς τιμήν του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Όσκαρ Γουάιτ Μουσκαρέλα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Όσκαρ Γουάιτ Μουσκαρέλα: Ένας φανατικός πολέμιος της (ελληνικής) αρχαιοκαπηλίας

Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος του ΜΕΤ που αφιέρωσε την καριέρα του στο κυνήγι των πλαστών και ύποπτων αντικειμένων - μεταξύ των οποίων και ο κυκλαδικός Αρπιστής της συλλογής Λέοναρντ Στερν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αράτα Ισοζάκι: Ο «αυτοκράτορας» της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Απώλειες / Αράτα Ισοζάκι: Ο «αυτοκράτορας» της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας που πέθανε πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα της δουλειάς του ανήκει και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βίβιαν Γουέστγουντ (1941-2022)

Απώλειες / Βίβιαν Γουέστγουντ (1941-2022): Αποχαιρετώντας τη νονά του πανκ

Η τελευταία της πανκ σκηνής του Λονδίνου, εργάστηκε πιο σκληρά από τους σχεδιαστές της εποχής της, με μια απροσποίητη ευρηματικότητα και μια πηγαία έμπνευση που έμεινε ανυποχώρητη μέχρι το τέλος. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ