Tα νέα μαγαζιά της πόλης

Tα νέα μαγαζιά της πόλης Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τα εστιατόρια που έχουν προσπαθήσει να προσφέρουν φαγητό της θάλασσας σε προσιτή τιμολόγηση. Είναι, επίσης, πολύ περισσότερα εκείνα που θέλησαν να δώσουν έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας τις χάρες των τοπικών προϊόντων. Κάποια εστιατόρια επέλεξαν να αναδείξουν το δημιουργικό πρόσωπο της ελληνικής κουζίνας, χωρίς να αποκόπτονται από τις ρίζες της. Ε, λοιπόν, το ολοκαίνουργιο «Πλατεία Ψαράκι, Ετησίες και Θάλασσες» στη Νέα Σμύρνη έχει καταφέρει να συνδυάσει και τα τρία χαρακτηριστικά –προσιτή ψαροφαγία, φρέσκα ελληνικά προϊόντα με «ονοματεπώνυμο», δημιουργική προσέγγιση– σε έναν συνδυασμό που φαίνεται να ισορροπεί ιδανικά στις αναλογίες. Το μυστικό του είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην κουζίνα του. Συνήθως λένε ότι η καλή θαλασσινή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται «βασάνισμα» στην κουζίνα. Στην περίπτωση του Ετησίες (μελτέμια) και Θάλασσες, όμως, χαίρεσαι που η πολύ καλή φρέσκια πρώτη ύλη έχει βρεθεί στα χέρια του Γιάννη Στανίτσα. Ο εξαιρετικός και έμπειρος σεφ τη μεταχειρίζεται με τον απόλυτο σεβασμό που ταιριάζει στη φρεσκάδα της, ξεδιπλώνοντας ωστόσο τις πτυχές του ταλέντου του για να την κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, χωρίς ούτε στιγμή να αισθάνεσαι ότι ξεφεύγει από το μέτρο της νόστιμης ελληνικής μαγειρικής. Από τα μικρά πιάτα που προτείνει το μενού, εντυπωσιακή σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν η μους ταραμά με μελάνι σουπιάς ελληνικής αλιείας (€5,50), ενισχυμένη με τρίμμα αυγοτάραχου Τρικαλινού. Την απόλυτη φρεσκάδα από τη θάλασσα του Ιονίου αποκάλυπτε σε κάθε μπουκιά και το ταρτάρ τόνου (€9,5) που ήρθε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τρίμμα κρόκου αυγού και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Ωραία στημένο το πιάτο και γεύση ντελικάτη. Για το κέντρο του τραπεζιού ήρθε σαγανάκι με αθερίνα Τριχωνίδας (€6,50), με κρεμμύδι ελαφρά περασμένο από το τηγάνι πριν ολοκληρωθεί στον φούρνο, σερβιρισμένο με καρεδάκια φρέσκιας ντομάτας και κόλιανδρο. Εξαιρετική η ισορροπία των υλικών, που άφηνε να μιλήσουν το καθένα στον ουρανίσκο. Ακολούθησαν τα υπέροχα λουκουμαδάκια που ο Γιάννης Στανίτσας φτιάχνει με ελληνικό γαριδάκι (€9). Έρχονται τραγανά, αλλά αφράτα στην καρδιά τους και παντρεύονται όμορφα με καραμελωμένα κρεμμύδια σε αριούσιο οίνο Χίου και πρόβειο γιαούρτι Μαρκόπουλου. Από τις σαλάτες δοκιμάσαμε μια ωραία εκδοχή με ζεστή ρόκα και μιζούνα Κρήτης του Καραλάκη (ντόπιο χορταρικό), αρωματισμένη με φρέσκο σκόρδο, διακριτικές δόσεις καυτερής πιπεριάς και φέτες πορτοκαλιού Λακωνίας (€7,50). Διαβάζοντας την παράθεση των μεγάλων πιάτων, δεν μπορείς να πεις, όπως συχνά συμβαίνει, ότι βαριέσαι. Αντιθέτως, όλα εξάπτουν τη φαντασία και ενεργοποιούν τους γευστικούς κάλυκες. Γλυκός τραχανάς Θράκης με γιουβαρελάκια γαρίδας (€9,50), ρίνα (σαλάχι) ψητή με ντοματίνια Ιεράπετρας και βινεγκρέτ από ελιά θρούμπα Χαλκιδικής και κουκουνάρι (€10,50). Δοκιμάσαμε φιλέτο πεσκανδρίτσας τυλιγμένο αριστοτεχνικά σε τρυφερό αμπελόφυλλο που συνοδευόταν από κομμάτια λουκάνικο Τζουμαγιάς του Παναγιωτάκη (€13,50) και σε κάθε μπουκιά απολάμβανες το πάντρεμα γης και θάλασσας – ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς. Ανάλαφρο ήρθε και το aldente σπαγγέτι με φρέσκο γαύρο, μικρή δόση σκόρδου και ψιλοκομμένο φραγκομαϊντανό (€9,50). Το γλυκό φινάλε είναι δυνατό, με τέσσερις προτάσεις εκπληκτικών επιδορπίων. Ξεχώρισα το ιδιαίτερο ρυζόγαλο που συνοδεύεται με αφρολέμονο και καραμελωμένα καρύδια (€5). Το Ετησίες και Θάλασσες αξίζει πολλές επισκέψεις για να το χορτάσεις.

Ετησίες και Θάλασσες, Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, 210 9355561

Μεζέδες, τσαρούχια και ψητά στο κάρβουνο. Στην πολύ πλούσια από πλευράς γευστικών προτάσεων αγορά της πλατείας Χαλανδρίου (και πέριξ) μπήκε δυνατά και με χιούμορ ένα νέο εστιατόριο. Τη σκωπτική του διάθεση την αντιλαμβάνεσαι από το όνομά του «Σανέλ, ναφάν γκατέ» και τη διακόσμησή του, που σε παραπέμπει, χωρίς περιστροφές, σε παλιομοδίτικη επαρχιακή ταβέρνα. Τη δυναμική του διάθεση τη διαπιστώνεις όταν διαβάσεις το μενού του, δεις την τιμολόγησή του και γευτείς τις προτάσεις του. Η σάλα διακοσμείται με κουδούνες για φωτιστικά, τσαρούχια, πλακάκια λευκά και στον ένα τοίχο υπάρχει το λογότυπο με τις τρεις γιαγιάδες τσεμπεροφόρες. Τραπέζια ντυμένα με παλιομοδίτικο πλαστικό τραπεζομάντιλο, ανοιχτή κουζίνα και σε μια γωνιά ο πάγκος του μανάβη χαρίζει έκρηξη χρωμάτων από τα ζαρζαβατικά. Το φαγητό που θα σου προσφέρει το Σανέλ δεν θα σε προβληματίσει όσον αφορά τις προθέσεις του και δεν θα σε απογοητεύσει με τη γεύση του. Είναι προτάσεις μιας καλής ψησταριάς, ενισχυμένες με αρκετούς μεζέδες σε πρώτα πιάτα και σαλάτες. Στο τραπέζι έρχεται η παραμάνα με τα κρύα ορεκτικά και επιλέγεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Η σαλάτα φακές με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και δυόσμο (€3,80) είναι καλοφτιαγμένη και γευστική. Για πιο πικάντικη γεύση, η εζμέ (€3,80) είναι μια χαρά, ήπια καυτερή. Σε τσίγκινο πιάτο έρχονται οι τηγανητές πατάτες, καπελωμένες με κιμά και τρίμμα φέτας (€4,90). Ωραίο πιάτο, χορταστικό, με τον καλομαγειρεμένο κιμά να ευωδιάζει κανέλα και να χαρίζει σπιτική θαλπωρή. Από τις πίτες ημέρας υπήρχε τυρόπιτα (€4), που ήρθε σε γενναίο κομμάτι, πληθωρική και με τραγανό φύλλο, αλλά γευστικά μάλλον αδιάφορη. Από τα κυρίως που βγαίνουν από τα κάρβουνα τιμήσαμε το κεμπάπ (€6,90) που σερβίρεται με πικάντικη σάλτσα ντοματένια, κρεμμύδι, ψητή πίτα και πατάτες τηγανητές. Ήταν ζουμερό, με πληθωρική γεύση και του πήγαινε όμορφα η πικάντικη σαλτσούλα. Λιμπιστική φάνταζε η πιατέλα με τα παϊδάκια που ήρθε στη διπλανή παρέα. Στο μενού φιγουράρει και σπαλομπριζόλα τούμπανο με 15,90 ευρώ – αυτό, σε επόμενη επίσκεψη. Στο Σανέλ δεν ψάχνεις για την έκπληξη, είναι όμως βέβαιο πως ό,τι φας, θα είναι καλοφτιαγμένο, με μια πολύ καλή σχέση τιμής, ποιότητας και ποσότητας γιατί... το μέγεθος μετράει.

Σανέλ, ναφάν γκατέ, Βασιλέως Γεωργίου Δευτέρου, Χαλάνδρι, 210 6826871

Για καφέ, κρασί και κοκτέιλ. Το «η ισχύς εν τη ενώσει» ταιριάζει στους τέσσερις συνιδιοκτήτες που μόλις άνοιξαν το Warehouse στα Εξάρχεια. Νέοι άνθρωποι της εστίασης, με την εξειδίκευσή τους, έστησαν έναν allday χώρο χαλαρό, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του, με βιομηχανικές διακοσμητικές πινελιές, πάγκους, μπάρα και μικρή ανοιχτή κουζίνα που εκφράζει την ειλικρινή της διάθεση. Από το πρωί θα βρεις σπέσιαλ καφέδες που εισάγουν από τη Βραζιλία, με στόχο στο μέλλον να φιλοξενούν και γευσιγνωσίες καφέ. Στην κουζίνα ο σεφ Νίκος Μπαρτσόκας ετοιμάζει πιάτα με προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Θα πάρεις γεύση από στριφτούδια Κρήτης με φρέσκια ντομάτα, χοιρινά καπνιστά μάγουλα και εξαιρετικό τυρί βολάκι Άνδρου (€7,5). Για την όρεξη, θα τιμήσεις το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με ρόκα άγρια, ντοματίνια και γραβιέρα Σαμοθράκης (€8,50). Ενδιαφέρουσα είναι η λίστα κρασιών με πάνω από 80 ετικέτες και πολλές από αυτές σερβίρονται και σε ποτήρι από 4 έως 9,5ευρώ. Πολλά και λιμπιστικά είναι τα κοκτέιλ και με προτάσεις κλασικές. Να τονίσω ότι εδώ κρατούν αυστηρά τον κανόνα της σάλας χωρίς τσιγάρο.

Warehouse, Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια, 6986 214872

 

Στον αστερισμό της σοκολάτας. Στο γλυκό σύμπαν της σοκολάτας υπόσχεται να μας ταξιδέψει το «AstirChocolating», με τους pastrychefs Φραντζέσκο Σώζο από τον Αστέρα Βουλιαγμένης και Δημήτρη Χρονόπουλο από τη σοκολάτα Valrhona που θα σας μυήσουν στις μυστικές συνταγές της σοκολάτας. Από αύριο 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου και 21-23 Φεβρουαρίου στη σάλα του εστιατόριου GrillRoom οι σοκολατένιες δημιουργίες θα έχουν την τιμητική τους. Μπουφές με σοκολατένιες γεύσεις, τρούφες και λαχταριστά σιντριβάνια σοκολάτας, σοκολατένια ροφήματα, ποτά και κοκτέιλ με συστατικά σοκολάτας και συνδυασμοί με σοκολάτα και κρασί, σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, σοκολατο-quiz με κλήρωση δώρων αλλά και «ταξίδι» στην ιστορία της σοκολάτας θα ξυπνήσουν την παιδική εμμονή αλλά και την ενήλικη επιθυμία. Και για ακόμα πιο προχωρημένες γεύσεις, ο σεφ του ξενοδοχείου Στράτος Καλαθάκης θα ετοιμάσει πρωτότυπες γεύσεις με συστατικά από σοκολάτα. Επίσης, τα Σάββατα 15 και 22 Φεβρουαρίου, από τις 14:00 ως τις 16:00, θα γίνονται σεμινάρια σοκολάτας από τον pastrychef του Αστέρα Βουλιαγμένης Φραντζέσκο Σώζo, με κόστος συμμετοχής €30 το άτομο, που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στο «Astir Chocolating». Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8902000.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT