Ο οργασμός των σεφ

Ο οργασμός των σεφ Facebook Twitter
Vardis
0

* Ηέκπληξη του καλοκαιριού έρχεται από ταΒόρεια Προάστια. Το γνωστό βραβευμένογαλλικό εστιατόριο Vardisτου ξενοδοχείου Πεντελικόν άλλαξε τηνφιλοσοφία της κουζίνας του. Έκανε στροφήστις ελληνικές γεύσεις. Ο καινούργιοςσεφ Αστέριος Κουστούδης εμπνέεται απότις παραδοσιακές συνταγές και συνθέτειένα γευστικό ελληνοπρεπές μενού. Τριλογίαφάβας -παντζάρι, μάραθο, κόκκινη πιπεριά-μεγαρίδες σχάρας,καραβίδεςσοτέ σταμναγκάθι με ντομάτα και ταλιατέλεςκαρότου, αλλά και λαβράκισχάρας με φινόκιο, καιμπάμιες με λιαστή ντομάτα. Τα εξαιρετικήςποιότητας υλικά και προϊόντα τηςελληνικής γης αναδεικνύονται μεδημιουργικές πινελιές. Η νόστιμη ελληνικήκουζίνα σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά.

*Hσεφ Νένα Ισμυρνόγλου επιστρέφει σταπαλιά της λημέρια. Θα τη βρείτε ναμαγειρεύει με κέφι στο κηφισιώτικοεστιατόριο Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης.Στο ανανεωμένο μενού δίνει στις σάλτσεςτης και στις μαρινάδες της τη γευστικήένταση από φρούτα και λαχανικά.

*Ανέχετε διάθεση για καλό φαγητό υψηλώνπροδιαγραφών, φινετσάτο περιβάλλον καιόλα αυτά σε ένα μπαλκόνι πάνω στονΑργοσαρωνικό, η Γαλάζια Hytraάνοιξε και σας περιμένει. Μετακόμισεκαι φέτος, για να καλοκαίρι, από τουΨυρρή στη Βουλιαγμένη, στο AstirPalace.OΣτέφανος Κολιμάδης μαγειρεύει στηνκουζίνα υπό τις οδηγίες του τριάστερουMartín Berasategui. Έχουν δουλέψει σε ελληνικέςγεύσεις δημιουργώντας απλά πιάτα όπουτα φυσικά αρώματα έχουν τον πρώτο λόγο.Το περιβάλλον είναι ευχάριστο με μοντέρνααλλά λιτή διακόσμηση. Μια επιλογή γιαξεχωριστές καλοκαιρινές βραδιές. Ανέχει και φεγγάρι, ακόμα καλύτερα.

*ΟΣτόλος ο πολεμικός -ένα πρώην οινομαγειρείογια πρόσφυγες του 1922- αναπαλαιώθηκε μεμεράκι και σε περιμένει στη Δραπετσώναμε κλασικούς ελληνικούς μεζέδες.Εντυπωσιακή είναι η συλλογή από ταχειροποίητα πλοία-κάδρα. Κανονικόςστόλος. Η κουζίνα ταξιδεύει στιςκυκλαδίτικες γεύσεις. Σαλιγκάρια γιαχνίκαι καλαμάρι στο φούρνο όπως το φτιάχνουνστην Κίμωλο, πατρίδα του ιδιοκτήτη.

*Οκτώθαλασσινά πιάτα έχει βάλει στον κατάλογότου για το καλοκαίρι το Μάνη-Μάνη, στοΚουκάκι. Ο Αλέξανδρος Φουρούλης βγάζειαπό την κουζίνα του μεταξύ άλλωνρεβιδοκεφτέδες με γαρίδες και σάλτσαταραμά, μύδια αχνιστά σε σάλτσα απόλεμονόχορτο, χταπόδι σε μικρή σαλάταμε ντομάτα και καπαρόφυλλα, μαρινάτογαύρο με φρέσκο κάρδαμο και ντομάτεςφουρνιστές ή σουπιές με τσιγαρολάχανοκαι φασόλια μαυρομάτικα, μπακαλιάρο μεπαντζάρια και πουρέ πατάτας αρωματισμένομε σκόρδο.

*Συνωστισμόςαστεριών στην Αγία Πελαγία, στο Ηράκλειοτης Κρήτης. Το πεντάστερο ξενοδοχείοOutoftheBlueCapsisEliteResort,αφού ολοκλήρωσε πέρυσι την πλήρηανακαίνισή του, κάνει φέτος γαστρονομικήεπίθεση. Σε συνεργασία με τον ΑπόστολοΤραστέλη, ιδιοκτήτη της Σπονδής, έφερεμεγάλα ονόματα στις κουζίνες του. Έχουμεκαι λέμε. ΟΓάλλος ChefEricFrechon(2 αστέρια Michelin),του ξενοδοχείου Bristolστο Παρίσι σε συνεργασία με τον ArnaudBignon(2 αστέρια Michelin),executiveChefτου εστιατορίου Σπονδή, ανέλαβαν τοπολυτελές εστιατόριο του συγκροτήματος,το Precieux.Ο Arnaud Bignon επίσης ανέλαβε το εστιατόριοEl Greco Gourmet και o Ιταλός Chef Gianluca Guglielmi τοιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείουSafran Pool Restaurant. Για όσους επιδιώκουν τηναπόλυτη πολυτέλεια στις διακοπές.

WINE LIST

Ως ένα από τα τρία καλύτερα οινοποιεία της Νεμέας βραβεύτηκε το Κτήμα Νέμειον της οικογένειας Βασιλείου στην  πρόσφατη εκδήλωση Γεύσεις Νεμέας που διοργάνωσε η Vinetum. Από τα κρασιά  του Κτήματος ξεχωρίζει ως κορυφαία ετικέτα το Ηγεμών Grand Reserve. Αγιωργήτικο, τι άλλο, είναι η ποικιλία του –από βιολογικούς αμπελώνες- και η οινοποίησή του δίνει ένα κρασί με λαμπερό βαθύ ρουμπινί χρώμα και βιολετί ανταύγειες. Το μπουκέτο των αρωμάτων του είναι πολύπλοκο και θυμίζει λικέρ κεράσι με νότες αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Στη γλώσσα είναι ισορροπημένο με νότες βανίλιας, ξύλου, μόκας και καραμέλας βουτύρου. Το κρασί αυτό μπορεί να συνοδέψει ευχάριστα κόκκινα κρέατα και τυριά. Τη διάθεσή του στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Κάβα Ανθίδη ενώ πρόσφατα το Κτήμα υπέγραψε συμφωνία για τη διάθεσή του στην αμερικανική αγορά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM