Νέο street food στο κέντρο

Νέο street food στο κέντρο Facebook Twitter
0
Νέο street food στο κέντρο Facebook Twitter
Etnico

Το Etnico είναι ολόφρεσκος χώρος στο κέντρο της πόλης που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τις γεύσεις του street food. Η έμπειρη ομάδα των εστιατορίων Altamira έχει αναλάβει το ταξίδι αυτό της γεύσης με καλής ποιότητας πρώτες ύλες, προσφέροντας πιάτα από την Ινδία, την Αραβία και το Μεξικό. Ο χώρος μικρός, καλόγουστα στημένος, με χαρούμενες αποχρώσεις, εξωτικές διακοσμητικές πινελιές και ανοιχτή κουζίνα. Ψηλά ξύλινα τραπέζια και πάγκοι στο πεζοδρόμιο συγκεντρώνουν τις νεανικές παρέες. Ένας μαυροπίνακας σε βάζει στο παιχνίδι των γεύσεων. Δοκιμάσαμε μεξικάνικα nachos sabroso (€4,50), που είναι καλαμποκένια τσιπς με τσένταρ σος, κιμά πικάντικο, πατέ ελιάς, γουακαμόλε και sour cream. Νόστιμο τσιμπολόγημα για αρχή, που ταιριάζει με μια κλασική δροσερή μαργαρίτα λεμόνι (€3,50). Ακολούθησαν τα γευστικά ινδικά πιτάκια samosas με γέμιση λαχανικών και μπαχαρικών (€3,30), που συνοδεύονται με γλυκόξινο τσάτνεϊ. Ένα πέρασμα από Αραβία επιβάλλεται με φαλάφελ, αραβική πίτα που αγκαλιάζει σφιχτά ρεβιθοκεφτέδες, μαρούλι, αγγούρι, μπαμπαγκανούζ, ταρατόρ και μελιτζάνες με τζίντζερ (€3,50). Για τους δυνατούς παίχτες, το Burrito Chilli Con Carne (€4) έρχεται καυτερό και ο πληθωρικός συνδυασμός από φασόλια, κιμά, κρέμα γιαουρτιού, ρύζι και γουακαμόλε μέσα σε τορτίγια αποδεικνύεται νόστιμος και χορταστικός. Η φιλοσοφία του Etnico είναι να προσφέρει street food με φρεσκοκομμένα λαχανικά αλλά και φρέσκα κρεατικά. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών είναι φρεσκοστυμμένοι για να διατηρούν αναλλοίωτη τη θρεπτική αξία τους. Προσιτές γεύσεις του κόσμου, απλά και γρήγορα.

☛ Etnico, Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, 211 4113880


Το εστιατόριο «Μπάρμπα Αλέξης» με την ανατολίτικη κουζίνα άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στα Β.Π. και είναι το τρίτο στη σειρά της οικογένειας του Γιώργου Κεσέρογλου. Η ιστορία του ξεκινάει το 1979 στη Φιλαδέλφεια, όταν ο πατέρας Αλέξης, φημισμένος ψήστης από την Αντιόχεια, και η γυναίκα του Δέσποινα, δεινή μαγείρισσα της ανατολίτικης κουζίνας, ξεκίνησαν να σερβίρουν τους μεζέδες της πατρίδας τους. Τα χρόνια κύλησαν και το «μικρόβιο» της εστίασης πέρασε στον γιο, τον Γιώργο, που ξεκίνησε το 1996 το πρώτο μαγαζί «Μπάρμπα Αλέξης». Η επιτυχία του τον οδήγησε σε ένα δεύτερο, στου Ρέντη, το 2005, και πρόσφατα στον νέο χώρο του, στη Νέα Κηφισιά. Η υπόθεση είναι οικογενειακή, αφού στην κουζίνα μαγειρεύουν τα αδέλφια του Μορφούλα και Σωτήρης και η νύφη του Ασπασία. Όλα χειροποίητα, με την παράδοση και την τέχνη της μαμάς να συνεχίζεται επάξια. Η σάλα είναι άνετη και καλόγουστη, με μοντέρνο, οριένταλ στυλ. Μαρμάρινα τραπέζια, κομψά σεπαρέ με λευκούς δερμάτινους καναπέδες, μοντέρνα φωτιστικά, καθρέφτες και μπάρα ντυμένη με λευκό μάρμαρο και διακοσμημένη με ανατολίτικες πινελιές. Η μεγάλη αυλή μέσα σε μια αγκαλιά πρασίνου είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Έμπιστοι φίλοι μου είχαν παινέψει την κουζίνα του, που τιμούν πυκνά-συχνά. Φυλλομετρώντας τον κατάλογο, ανακαλύπτω ορεκτικές και ακριβοθώρητες ανατολίτικες νοστιμιές. Και αρχίζει μια παρέλαση από σαγηνευτικά πιάτα. Στρογγυλή ζεστή πίτα, αφράτη, χειροποίητη, με σουσάμι αντί για ψωμί, είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις αλοιφές. Ακαταμάχητη σε γεύση και πικάντικη είναι η τζεβιζλέ (€4), φτιαγμένη από λιαστή κόκκινη καυτερή πιπεριά από την Αντιόχεια, δουλεμένη με καρύδι και λίγο ελαιόλαδο. Το ίδιο νόστιμες είναι η εζμέ (€4) και η χούμους (€4). Εντυπωσιακή η αλί ναζίκ (€5) από ψητή μελιτζάνα, γιαούρτι και καβουρντισμένο μοσχαράκι με σάλτσα. Η σαλάτα τσομπάν (€6) είναι ωραία μαριναρισμένη με ψιλοκομμένα ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, δυόσμο και χυμό λεμονιού. Το λαχματζούν (€8), σε μέγεθος οικογενειακής πίτσας, με λεπτή, τραγανή ζύμη και ευωδιαστό ψιλοκομμένο κρέας, μπαχαρικά, ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό είναι καταπληκτικό. Υποκύπτεις στη γευστική γοητεία του. Το παστουρμαλί (€7) είναι κλειστή πίτα γεμιστή με παστουρμά, τυρί και ντομάτα, φτιαγμένη με καλά υλικά, μέσα σε ωραία ζύμη και γενναία μερίδα. Με πόνο ψυχής αντιμετώπιζα τις συνεχόμενες προκλήσεις των πιάτων για να αφήσω χώρο για το κεμπάπ που ζυμώνεται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά και λίγο μοσχοσίταρο, μια γευστική βόμβα που συνοδεύει γιαούρτι και πίτες (€8). Για δυνατούς παίχτες είναι το Άδανα κεμπάπ με φρέσκια καυτερή πιπεριά στη γέμιση και κούσμπασι, που είναι καυτερές μπουκίτσες χοιρινό. Κορωνίδα του δείπνου ήταν το τσοπ κεμπάπ (€8), κομμάτια ξεκοκαλισμένης προβατίνας, μαριναρισμένα στα κάρβουνα και ψημένα ιδανικά. Με την πρώτη μπουκιά χαιρόσουν το ζουμερό κρέας που χάριζε απίστευτη νοστιμιά. Για το τέλος, ένας μπακλαβάς φτιαγμένος με φύλλο γιουφκά από τα χεράκια της Μορφούλας, που ευωδιάζει φρέσκο βούτυρο. Αέρινο και συγχρόνως τραγανό το φύλλο, με πλούσια γέμιση και γεύση θεϊκή. Εξαιρετικά και αυθεντικά φτιαγμένα είναι το κιουνεφέ Αντιοχείας και το δροσερό καζάν ντιπί που κερνούν στο τέλος. Δεν νομίζω ότι θα περιμένω και πολύ για να επισκεφτώ πάλι το φιλόξενο αυτό στέκι της Κηφισιάς και να δοκιμάσω κι άλλα πιάτα από το μενού.

☛ Μπάρμπα Αλέξης, Ιλισίων 13, Ν. Κηφισιά, 211 1831437


Ποιο είναι, άραγε, το κριτήριο για την επιλογή ενός εστιατορίου; Το καλής ποιότητας φαγητό, οι τιμές, το φροντισμένο περιβάλλον και η αίσθηση φιλοξενίας. Στην Αθερίνα, στη Νέα Ερυθραία, θα βρεις όλες αυτές τις προϋποθέσεις και η θερμή υποδοχή θα σε κάνει να νιώσεις καλοδεχούμενος. Η ονομασία δηλώνει ευθύς εξαρχής τις προθέσεις της κουζίνας και μόλις διαβείς το κατώφλι του εστιατορίου μπαίνεις σε τροχιά διακοπών. Χαρούμενος χώρος, με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί στο περιβάλλον και στα αναπαυτικά έπιπλα. Η παλιά μονοκατοικία που λειτουργούσε χρόνια ως ταβέρνα έχει γίνει ένα όμορφο ψαροεστιατόριο για φιλικές παρέες, ζευγάρια και οικογένειες. Στην πίσω αυλή σε περιμένει η έκπληξη, πνιγμένη στο πράσινο, με πεύκα, συκιές κι έναν μπαξέ με λίγα κηπευτικά και μυριστικά που αξιοποιούνται στην κουζίνα. Τα διακοσμητικά στοιχεία με τις τροχαλίες, τα σχοινιά και τους νησιώτικους καναπέδες δίνουν τον ναυτικό τόνο. Την όρεξή σου θα ανοίξουν περισσότερο οι τιμές του μενού, που προσφέρει μια εξαιρετικά προσιτή ψαροφαγία. Μόλις πάρεις θέση, το ευγενικό προσωπικό θα έρθει με τον ξύλινο δίσκο, όπου φιγουράρουν τα κρύα ορεκτικά με αλίπαστα, χταπόδι ξιδάτο και φάβα για να διαλέξεις ό,τι τραβάει η όρεξη σου, όπως συνήθιζαν τα παλιότερα χρόνια στα μεζεδοπωλεία. Χειροποίητη ταραμοσαλάτα (€4) σε χορταστική μερίδα, εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα (€3,50) που η αληθινή γεύση της μιλάει στο στόμα. Εκτίμησα την ωραιότατη σαλάτα αλμύρα (€6), που ήρθε ελάχιστα βρασμένη και ζεστή. Έγινε απολαυστική με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο, που στο ζουμάκι της θα βουτήξεις την μπουκιά σου από το ψημένο ψωμί στα κάρβουνα. Στο μενού υπάρχουν τέσσερις προτάσεις με μύδια και επιλέξαμε αυτά που γίνονται ψητά στα κάρβουνα (€6,50) – ήταν πρώτης γραμμής. Πληθωρικά και ζουμερά, σε κερδίζουν με την απλότητα και τη νοστιμιά τους. Τα τηγανητά στικ κολοκυθιού (€4,50) βγάζουν γλύκα και δύσκολα βάζεις φρένο στο τσιμπολόγημά τους. Από τα κάρβουνα βγήκαν άψογα ψημένες και ζουμερές οι φιλεταρισμένες ασημένιες σαρδέλες (€7), που τις συνόδευε κατακόκκινη ψιλοκομμένη ντομάτα. Η Αθερίνα είναι ένα μαγαζί που γεννά εμπιστοσύνη με τις φροντισμένες φρέσκες προτάσεις ψαρικών από το τηγάνι ή τα κάρβουνα. Σημειώστε ότι υπάρχουν και λιγκουίνι με γαρίδες και φρέσκια ντομάτα για τους μη φανατικούς ψαροφάγους. Η κάρτα των κρασιών και των αποσταγμάτων έχει καλές προτάσεις και σε καλές τιμές. Η Αθερίνα είναι από τα μαγαζιά που μπαίνουν στην ατζέντα σου.

☛ Αθερίνα, Χαρ. Τρικούπη 162, Νέα Ερυθραία, 210 6200089

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ