Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
  • Το ταψί της δοκιμής. Πολλά θετικά σχόλια είχα ακούσει για τα μουστοκούλουρα από το Μαρκόπουλο. Βρέθηκα εκεί, δοκίμασα, ενθουσιάστηκα και σας ενημερώνω. Η κυρία Σοφία Δαρεμά διατηρούσε με την οικογένειά της, τη δεκαετία του '50, φούρνο στο Μαρκόπουλο. Ακόμα ήταν χωριό. Άξια γυναίκα και με όραμα, αναζητούσε κάτι ξεχωριστό να προσφέρει, ώστε το μαγαζί της να προσελκύσει κόσμο. Ξεκίνησε στις αρχές του 1960 να φτιάχνει μουστοκούλουρα, μια και η περιοχή φημίζεται για τον μούστο της. Μετά από πολλές δοκιμές και κεράσματα στους περαστικούς με το «ταψί της δοκιμής», κατέληξε στη συνταγή. Τα μουστοκούλουρα Δαρεμά είναι πλέον ξακουστά εντός και εκτός συνόρων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα παιδιά της, σήμερα, επιμένουν στη χειροποίητη παραγωγή. Αξίζει η απόδραση για γευστικά και ευωδιαστά μουστοκούλουρα. ☛ Αρτοποιία Δαρεμά, Σουνίου 2, Κεντρική Πλατεία, Μαρκόπουλο Αττικής, 22990 25744. 

 

  • Ο Μπαξεβάνης στο... Κοινοβούλιο. Ακόμα και ένα εστιατόριο ξενοδοχείου που έχει για πολλά χρόνια σχηματοποιήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πελατεία μπορεί να αλλάξει φιλοσοφία στα κατάλληλα χέρια. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη μαγειρική τεχνική και ευφυΐα του Γιάννη Μπαξεβάνη, που αξιοποιεί αυτό τον χειμώνα τον πλούτο της ελληνικής γης στην κουζίνα του Parliament, του εστιατορίου του NJV Athens Plaza. Η καινοτομία έρχεται στα κυρίως πιάτα, όπου με τον όρο «με ολίγην...» ο σεφ σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μία μικρότερη μερίδα από την κανονική, σε χαμηλότερη φυσικά τιμή. Δοκίμασα τα πιάτα του, όχι «με ολίγην», και μεταδίδω. Μου άρεσε η σαλάτα με φακές, που απογειώνονται γευστικά από την ένταση που χαρίζει ο ταραμάς ρέγγας (€5,70). Πετυχημένη ήταν η πράσινη φάβα με μαστίχα που την κάλυπτε κιμάς από χταπόδι με σταφίδες και κουκουνάρι (€7,80), αν και η γεύση του χταποδιού έχανε πόντους από το θαλασσινό κρεσέντο του. Ο Μπαξεβάνης τιμά στην κουζίνα του τα κρητικά προϊόντα, έτσι ο αστακός συνδυάστηκε με χειροποίητες κρητικές μακαρούνες που ήρθαν ζουμερές και διακριτικά αρωματισμένες με ζαφορά (€45,50). Αξιοσημείωτη ήταν η γεύση στα φρέσκα παϊδάκια, όπου «έγραφε» το μαρινάρισμά τους σε χαρουπόμελο και δυόσμο, με ευχάριστη συνοδεία τα γεμιστά μανιτάρια (€12,80 «με ολίγην» ). ☛ The Parliament, Ξεν. NJV Athens Plaza, πλατεία Συντάγματος, 210 3352400.
  • Βυζαντινά κεράσματα. Ξεκινάς για καφέ, αλλά στην πορεία βρίσκεσαι να βουτάς λαίμαργα στο μπουφέ με τα γλυκά ή να βυθίζεις το πιρούνι σου στους παραδοσιακούς, τραγανούς λουκουμάδες. Όλα αυτά στο Βυζαντινό, το εστιατόριο του Χίλτον. Οι τιμές δεν τρομάζουν, αφού τον καφέ, μαζί με όσα γλυκά θέλεις, θα τον πληρώσεις 15 ευρώ και με τους λουκουμάδες 9. Ο καφές είναι μόνο η αφορμή. Στην πράξη, το μεσημεριανό μενού ημέρας, εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα, που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μανίκης περιλαμβάνει μια ατομική σαλάτα σπανάκι με ντοματίνια και ανθότυρο, σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανικά, ριζότο με μανιτάρια και για το τέλος παραδοσιακό ραβανί και τάρτα με μπισκότο Oreo, και κοστίζει 25 ευρώ. Νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα, ό,τι πρέπει για ένα business lunch ή ένα χαλαρό γεύμα. ☛ Βυζαντινό, Χίλτον, Βασ. Σοφίας 46, 210 7281400.

 

  • Φανατικοί Gourmet. Το βοδινό μεδούλι πάνω σε καψαλισμένη φέτα προζυμένιου ψωμιού, μαζί με μανιτάρια πορτσίνι τουρσί και μια ιδέα μουστάρδα Dijon (€12,5) είναι ένα από τα καινούργια πιάτα που έκανε το ντεμπούτο του στο μενού του εστιατορίου Vezene κι έχει γίνει hit – ένας εκπληκτικός μεζές που δεν φιγουράρει συχνά στα εστιατόρια. Ο Αρης Βεζενές δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Δουλεύει με πάθος καινούργιες μαγειρικές ιδέες, κρατώντας σε εγρήγορση τη γευστική μας μνήμη. Η κρεατόπιτα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο είναι αποκαλυπτική, με το αρνάκι γάλακτος που έχει καπνιστεί για 6 ώρες σε ξύλο κερασιάς και «παντρεύεται» με γιαούρτι και μέντα, γραβιέρα Κρήτης και demi glace αρνιού (€12,5). Ένα πληθωρικό γευστικό πυροτέχνημα που εξυψώνει τη γιορτή των αισθήσεων. Excellent! ☛ Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, Αθήνα, 210 7232002. 

 

  • Το σούσι του «θρύλου». Από τότε που το νέο στάδιο Καραϊσκάκη πήρε τη θέση του στην ιστορία του «θρύλου», ο Ολυμπιακός προσπάθησε κατά καιρούς να αποκτήσει ένα εστιατόριο ανάλογο της κλάσης του. Δηλαδή, πρώτης κατηγορίας. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι τα κατάφερε. Το V'ammos, με τεχνογνωσία από το μυκονιάτικο αδελφάκι του, το N'ammos, ήρθε να μας πείσει ότι το σούσι και το ποδόσφαιρο μπορούν να κάνουν καλή παρέα. Διακόσμηση αφαιρετική και ταυτόχρονα απόλυτα κομψή. Μπαρ επίμηκες, στημένο από 300 κατσαρόλες. Οροφή που παραπέμπει σε θαλάσσιο κύμα. Όμως ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το φαγητό. Δεν θα σε απογοητεύσει, όσο ψηλά και αν τοποθετήσεις τις προσδοκίες σου. Η όρεξη ανοίγει με spicy crab tartar, που η γεύση του βασιλικού καβουριού κάνει τέλειο γάμο με spicy μαγιονέζα και το διακριτικό άγγιγμα σκόρδου και συνοδεύεται από yuzu truffle. Τα χτένια Carpaccio με ντρέσινγκ από λάιμ και αυγοτάραχο και γαρνιρισμένα με τζίντζερ αποκαλύπτουν το παιχνίδι της οξύτητας, ερεθίζοντας επίμονα και βασανιστικά τους γευστικούς κάλυκες. Για κυρίως αξίζει να στραφείς σε ένα εκλεπτυσμένο πιάτο, όπως είναι η εξαιρετική ταλιάτα πάπιας κονφί με ρόκα και sticks πατάτας, που συνοδεύεται από σόγια σος και μέλι. Το σέρβις άψογο. Και ερχόμαστε στον λογαριασμό. Τα 55 ευρώ το άτομο που ζητάει το V'ammos δεν είναι λίγα, αλλά η όλη εμπειρία αξίζει τα λεφτά της. ☛ V'ammos, Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου, Νέο Φάληρο, 210 4839350, 6943 005002.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια