Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
  • Το ταψί της δοκιμής. Πολλά θετικά σχόλια είχα ακούσει για τα μουστοκούλουρα από το Μαρκόπουλο. Βρέθηκα εκεί, δοκίμασα, ενθουσιάστηκα και σας ενημερώνω. Η κυρία Σοφία Δαρεμά διατηρούσε με την οικογένειά της, τη δεκαετία του '50, φούρνο στο Μαρκόπουλο. Ακόμα ήταν χωριό. Άξια γυναίκα και με όραμα, αναζητούσε κάτι ξεχωριστό να προσφέρει, ώστε το μαγαζί της να προσελκύσει κόσμο. Ξεκίνησε στις αρχές του 1960 να φτιάχνει μουστοκούλουρα, μια και η περιοχή φημίζεται για τον μούστο της. Μετά από πολλές δοκιμές και κεράσματα στους περαστικούς με το «ταψί της δοκιμής», κατέληξε στη συνταγή. Τα μουστοκούλουρα Δαρεμά είναι πλέον ξακουστά εντός και εκτός συνόρων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα παιδιά της, σήμερα, επιμένουν στη χειροποίητη παραγωγή. Αξίζει η απόδραση για γευστικά και ευωδιαστά μουστοκούλουρα. ☛ Αρτοποιία Δαρεμά, Σουνίου 2, Κεντρική Πλατεία, Μαρκόπουλο Αττικής, 22990 25744. 

 

  • Ο Μπαξεβάνης στο... Κοινοβούλιο. Ακόμα και ένα εστιατόριο ξενοδοχείου που έχει για πολλά χρόνια σχηματοποιήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πελατεία μπορεί να αλλάξει φιλοσοφία στα κατάλληλα χέρια. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη μαγειρική τεχνική και ευφυΐα του Γιάννη Μπαξεβάνη, που αξιοποιεί αυτό τον χειμώνα τον πλούτο της ελληνικής γης στην κουζίνα του Parliament, του εστιατορίου του NJV Athens Plaza. Η καινοτομία έρχεται στα κυρίως πιάτα, όπου με τον όρο «με ολίγην...» ο σεφ σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μία μικρότερη μερίδα από την κανονική, σε χαμηλότερη φυσικά τιμή. Δοκίμασα τα πιάτα του, όχι «με ολίγην», και μεταδίδω. Μου άρεσε η σαλάτα με φακές, που απογειώνονται γευστικά από την ένταση που χαρίζει ο ταραμάς ρέγγας (€5,70). Πετυχημένη ήταν η πράσινη φάβα με μαστίχα που την κάλυπτε κιμάς από χταπόδι με σταφίδες και κουκουνάρι (€7,80), αν και η γεύση του χταποδιού έχανε πόντους από το θαλασσινό κρεσέντο του. Ο Μπαξεβάνης τιμά στην κουζίνα του τα κρητικά προϊόντα, έτσι ο αστακός συνδυάστηκε με χειροποίητες κρητικές μακαρούνες που ήρθαν ζουμερές και διακριτικά αρωματισμένες με ζαφορά (€45,50). Αξιοσημείωτη ήταν η γεύση στα φρέσκα παϊδάκια, όπου «έγραφε» το μαρινάρισμά τους σε χαρουπόμελο και δυόσμο, με ευχάριστη συνοδεία τα γεμιστά μανιτάρια (€12,80 «με ολίγην» ). ☛ The Parliament, Ξεν. NJV Athens Plaza, πλατεία Συντάγματος, 210 3352400.
  • Βυζαντινά κεράσματα. Ξεκινάς για καφέ, αλλά στην πορεία βρίσκεσαι να βουτάς λαίμαργα στο μπουφέ με τα γλυκά ή να βυθίζεις το πιρούνι σου στους παραδοσιακούς, τραγανούς λουκουμάδες. Όλα αυτά στο Βυζαντινό, το εστιατόριο του Χίλτον. Οι τιμές δεν τρομάζουν, αφού τον καφέ, μαζί με όσα γλυκά θέλεις, θα τον πληρώσεις 15 ευρώ και με τους λουκουμάδες 9. Ο καφές είναι μόνο η αφορμή. Στην πράξη, το μεσημεριανό μενού ημέρας, εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα, που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μανίκης περιλαμβάνει μια ατομική σαλάτα σπανάκι με ντοματίνια και ανθότυρο, σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανικά, ριζότο με μανιτάρια και για το τέλος παραδοσιακό ραβανί και τάρτα με μπισκότο Oreo, και κοστίζει 25 ευρώ. Νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα, ό,τι πρέπει για ένα business lunch ή ένα χαλαρό γεύμα. ☛ Βυζαντινό, Χίλτον, Βασ. Σοφίας 46, 210 7281400.

 

  • Φανατικοί Gourmet. Το βοδινό μεδούλι πάνω σε καψαλισμένη φέτα προζυμένιου ψωμιού, μαζί με μανιτάρια πορτσίνι τουρσί και μια ιδέα μουστάρδα Dijon (€12,5) είναι ένα από τα καινούργια πιάτα που έκανε το ντεμπούτο του στο μενού του εστιατορίου Vezene κι έχει γίνει hit – ένας εκπληκτικός μεζές που δεν φιγουράρει συχνά στα εστιατόρια. Ο Αρης Βεζενές δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Δουλεύει με πάθος καινούργιες μαγειρικές ιδέες, κρατώντας σε εγρήγορση τη γευστική μας μνήμη. Η κρεατόπιτα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο είναι αποκαλυπτική, με το αρνάκι γάλακτος που έχει καπνιστεί για 6 ώρες σε ξύλο κερασιάς και «παντρεύεται» με γιαούρτι και μέντα, γραβιέρα Κρήτης και demi glace αρνιού (€12,5). Ένα πληθωρικό γευστικό πυροτέχνημα που εξυψώνει τη γιορτή των αισθήσεων. Excellent! ☛ Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, Αθήνα, 210 7232002. 

 

  • Το σούσι του «θρύλου». Από τότε που το νέο στάδιο Καραϊσκάκη πήρε τη θέση του στην ιστορία του «θρύλου», ο Ολυμπιακός προσπάθησε κατά καιρούς να αποκτήσει ένα εστιατόριο ανάλογο της κλάσης του. Δηλαδή, πρώτης κατηγορίας. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι τα κατάφερε. Το V'ammos, με τεχνογνωσία από το μυκονιάτικο αδελφάκι του, το N'ammos, ήρθε να μας πείσει ότι το σούσι και το ποδόσφαιρο μπορούν να κάνουν καλή παρέα. Διακόσμηση αφαιρετική και ταυτόχρονα απόλυτα κομψή. Μπαρ επίμηκες, στημένο από 300 κατσαρόλες. Οροφή που παραπέμπει σε θαλάσσιο κύμα. Όμως ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το φαγητό. Δεν θα σε απογοητεύσει, όσο ψηλά και αν τοποθετήσεις τις προσδοκίες σου. Η όρεξη ανοίγει με spicy crab tartar, που η γεύση του βασιλικού καβουριού κάνει τέλειο γάμο με spicy μαγιονέζα και το διακριτικό άγγιγμα σκόρδου και συνοδεύεται από yuzu truffle. Τα χτένια Carpaccio με ντρέσινγκ από λάιμ και αυγοτάραχο και γαρνιρισμένα με τζίντζερ αποκαλύπτουν το παιχνίδι της οξύτητας, ερεθίζοντας επίμονα και βασανιστικά τους γευστικούς κάλυκες. Για κυρίως αξίζει να στραφείς σε ένα εκλεπτυσμένο πιάτο, όπως είναι η εξαιρετική ταλιάτα πάπιας κονφί με ρόκα και sticks πατάτας, που συνοδεύεται από σόγια σος και μέλι. Το σέρβις άψογο. Και ερχόμαστε στον λογαριασμό. Τα 55 ευρώ το άτομο που ζητάει το V'ammos δεν είναι λίγα, αλλά η όλη εμπειρία αξίζει τα λεφτά της. ☛ V'ammos, Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου, Νέο Φάληρο, 210 4839350, 6943 005002.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια