Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
  • Το ταψί της δοκιμής. Πολλά θετικά σχόλια είχα ακούσει για τα μουστοκούλουρα από το Μαρκόπουλο. Βρέθηκα εκεί, δοκίμασα, ενθουσιάστηκα και σας ενημερώνω. Η κυρία Σοφία Δαρεμά διατηρούσε με την οικογένειά της, τη δεκαετία του '50, φούρνο στο Μαρκόπουλο. Ακόμα ήταν χωριό. Άξια γυναίκα και με όραμα, αναζητούσε κάτι ξεχωριστό να προσφέρει, ώστε το μαγαζί της να προσελκύσει κόσμο. Ξεκίνησε στις αρχές του 1960 να φτιάχνει μουστοκούλουρα, μια και η περιοχή φημίζεται για τον μούστο της. Μετά από πολλές δοκιμές και κεράσματα στους περαστικούς με το «ταψί της δοκιμής», κατέληξε στη συνταγή. Τα μουστοκούλουρα Δαρεμά είναι πλέον ξακουστά εντός και εκτός συνόρων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα παιδιά της, σήμερα, επιμένουν στη χειροποίητη παραγωγή. Αξίζει η απόδραση για γευστικά και ευωδιαστά μουστοκούλουρα. ☛ Αρτοποιία Δαρεμά, Σουνίου 2, Κεντρική Πλατεία, Μαρκόπουλο Αττικής, 22990 25744. 

 

  • Ο Μπαξεβάνης στο... Κοινοβούλιο. Ακόμα και ένα εστιατόριο ξενοδοχείου που έχει για πολλά χρόνια σχηματοποιήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πελατεία μπορεί να αλλάξει φιλοσοφία στα κατάλληλα χέρια. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη μαγειρική τεχνική και ευφυΐα του Γιάννη Μπαξεβάνη, που αξιοποιεί αυτό τον χειμώνα τον πλούτο της ελληνικής γης στην κουζίνα του Parliament, του εστιατορίου του NJV Athens Plaza. Η καινοτομία έρχεται στα κυρίως πιάτα, όπου με τον όρο «με ολίγην...» ο σεφ σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις μία μικρότερη μερίδα από την κανονική, σε χαμηλότερη φυσικά τιμή. Δοκίμασα τα πιάτα του, όχι «με ολίγην», και μεταδίδω. Μου άρεσε η σαλάτα με φακές, που απογειώνονται γευστικά από την ένταση που χαρίζει ο ταραμάς ρέγγας (€5,70). Πετυχημένη ήταν η πράσινη φάβα με μαστίχα που την κάλυπτε κιμάς από χταπόδι με σταφίδες και κουκουνάρι (€7,80), αν και η γεύση του χταποδιού έχανε πόντους από το θαλασσινό κρεσέντο του. Ο Μπαξεβάνης τιμά στην κουζίνα του τα κρητικά προϊόντα, έτσι ο αστακός συνδυάστηκε με χειροποίητες κρητικές μακαρούνες που ήρθαν ζουμερές και διακριτικά αρωματισμένες με ζαφορά (€45,50). Αξιοσημείωτη ήταν η γεύση στα φρέσκα παϊδάκια, όπου «έγραφε» το μαρινάρισμά τους σε χαρουπόμελο και δυόσμο, με ευχάριστη συνοδεία τα γεμιστά μανιτάρια (€12,80 «με ολίγην» ). ☛ The Parliament, Ξεν. NJV Athens Plaza, πλατεία Συντάγματος, 210 3352400.
  • Βυζαντινά κεράσματα. Ξεκινάς για καφέ, αλλά στην πορεία βρίσκεσαι να βουτάς λαίμαργα στο μπουφέ με τα γλυκά ή να βυθίζεις το πιρούνι σου στους παραδοσιακούς, τραγανούς λουκουμάδες. Όλα αυτά στο Βυζαντινό, το εστιατόριο του Χίλτον. Οι τιμές δεν τρομάζουν, αφού τον καφέ, μαζί με όσα γλυκά θέλεις, θα τον πληρώσεις 15 ευρώ και με τους λουκουμάδες 9. Ο καφές είναι μόνο η αφορμή. Στην πράξη, το μεσημεριανό μενού ημέρας, εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα, που προτείνει ο σεφ Γιάννης Μανίκης περιλαμβάνει μια ατομική σαλάτα σπανάκι με ντοματίνια και ανθότυρο, σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανικά, ριζότο με μανιτάρια και για το τέλος παραδοσιακό ραβανί και τάρτα με μπισκότο Oreo, και κοστίζει 25 ευρώ. Νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα, ό,τι πρέπει για ένα business lunch ή ένα χαλαρό γεύμα. ☛ Βυζαντινό, Χίλτον, Βασ. Σοφίας 46, 210 7281400.

 

  • Φανατικοί Gourmet. Το βοδινό μεδούλι πάνω σε καψαλισμένη φέτα προζυμένιου ψωμιού, μαζί με μανιτάρια πορτσίνι τουρσί και μια ιδέα μουστάρδα Dijon (€12,5) είναι ένα από τα καινούργια πιάτα που έκανε το ντεμπούτο του στο μενού του εστιατορίου Vezene κι έχει γίνει hit – ένας εκπληκτικός μεζές που δεν φιγουράρει συχνά στα εστιατόρια. Ο Αρης Βεζενές δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Δουλεύει με πάθος καινούργιες μαγειρικές ιδέες, κρατώντας σε εγρήγορση τη γευστική μας μνήμη. Η κρεατόπιτα που βγαίνει από τον ξυλόφουρνο είναι αποκαλυπτική, με το αρνάκι γάλακτος που έχει καπνιστεί για 6 ώρες σε ξύλο κερασιάς και «παντρεύεται» με γιαούρτι και μέντα, γραβιέρα Κρήτης και demi glace αρνιού (€12,5). Ένα πληθωρικό γευστικό πυροτέχνημα που εξυψώνει τη γιορτή των αισθήσεων. Excellent! ☛ Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, Αθήνα, 210 7232002. 

 

  • Το σούσι του «θρύλου». Από τότε που το νέο στάδιο Καραϊσκάκη πήρε τη θέση του στην ιστορία του «θρύλου», ο Ολυμπιακός προσπάθησε κατά καιρούς να αποκτήσει ένα εστιατόριο ανάλογο της κλάσης του. Δηλαδή, πρώτης κατηγορίας. Αυτήν τη φορά φαίνεται ότι τα κατάφερε. Το V'ammos, με τεχνογνωσία από το μυκονιάτικο αδελφάκι του, το N'ammos, ήρθε να μας πείσει ότι το σούσι και το ποδόσφαιρο μπορούν να κάνουν καλή παρέα. Διακόσμηση αφαιρετική και ταυτόχρονα απόλυτα κομψή. Μπαρ επίμηκες, στημένο από 300 κατσαρόλες. Οροφή που παραπέμπει σε θαλάσσιο κύμα. Όμως ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι το φαγητό. Δεν θα σε απογοητεύσει, όσο ψηλά και αν τοποθετήσεις τις προσδοκίες σου. Η όρεξη ανοίγει με spicy crab tartar, που η γεύση του βασιλικού καβουριού κάνει τέλειο γάμο με spicy μαγιονέζα και το διακριτικό άγγιγμα σκόρδου και συνοδεύεται από yuzu truffle. Τα χτένια Carpaccio με ντρέσινγκ από λάιμ και αυγοτάραχο και γαρνιρισμένα με τζίντζερ αποκαλύπτουν το παιχνίδι της οξύτητας, ερεθίζοντας επίμονα και βασανιστικά τους γευστικούς κάλυκες. Για κυρίως αξίζει να στραφείς σε ένα εκλεπτυσμένο πιάτο, όπως είναι η εξαιρετική ταλιάτα πάπιας κονφί με ρόκα και sticks πατάτας, που συνοδεύεται από σόγια σος και μέλι. Το σέρβις άψογο. Και ερχόμαστε στον λογαριασμό. Τα 55 ευρώ το άτομο που ζητάει το V'ammos δεν είναι λίγα, αλλά η όλη εμπειρία αξίζει τα λεφτά της. ☛ V'ammos, Καραολή Δημητρίου & Σοφιανοπούλου, Νέο Φάληρο, 210 4839350, 6943 005002.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια