Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
 

Η τέχνη του Ηλία Καφούρου επικοινωνεί με το τροπικό δάσος της Κόστα Ρίκα και το ατελιέ της Hermès

Ένα απόγευμα στο ατελιέ του ιδιοφυούς καλλιτέχνη που ταξίδεψε στη ζωή του πολύ, αλλά πάντα επέστρεφε στην Αθήνα
«Η αγάπη των ανθρώπων της Hermès για τη διαδικασία της δημιουργίας και τη λεπτομέρεια, ο σεβασμός τους προς τον δημιουργό και ο ενθουσιασμός τους για τις νέες ιδέες ήταν στοιχεία που με εντυπωσίασαν βαθιά». Φωτο: Natasha Killova

Ανοίγοντας την πόρτα του εργαστηρίου του Ηλία Καφούρου, στη γειτονιά των Ελληνορώσων, αντικρίζω έναν γοητευτικό και ήρεμο νέο με καταγάλανα μάτια και ευγενικό βλέμμα και έναν χώρο που είναι όπως περιμένει κανείς πως θα είναι, πάνω-κάτω, το εργαστήριο ενός εικαστικού.

 

Γεμάτος με εργαλεία, μελάνια, μισοτελειωμένα έργα και άλλα έτοιμα, τυλιγμένα με πλαστικά να στέκονται γερμένα στους τοίχους, άπειρες σημειώσεις. Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτές του κοιτάνε σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, στα διαμερίσματα απέναντι.


Ο Ηλίας έρχεται στο εργαστήριό του καθημερινά. «Αισθάνομαι την τέχνη μου συνδεδεμένη με την Αθήνα. Ίσως να μην την άντεχα χωρίς αυτό. Έρχομαι εδώ και δουλεύω από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι και την υπόλοιπη μέρα την περνώ με την οικογένειά μου» μου λέει, εξηγώντας ότι πριν από δύο χρόνια έγινε και πατέρας.

 

Ένα μεγάλο κομμάτι του συστήματος της σύγχρονης τέχνης δεν με αφορά. Με αφορά οτιδήποτε προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός πλαισίου που διευκολύνει την παραγωγή και επικοινωνία του έργου των καλλιτεχνών.


Όμως είχε μείνει μακριά απ' όλο αυτό για αρκετά χρόνια. Ένα ταξίδι στην Ινδία, στην ηλικία περίπου των 18 χρόνων, στάθηκε καθοριστικό για την εξέλιξή του. «Πριν από την εισαγωγή μου στην Καλών Τεχνών, ταξίδεψα με τον πατέρα μου στην Πούνα της Ινδίας. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί λίγα χρόνια πριν το Άσραμ του Όσο και είχε έρθει σε επαφή με τον διαλογισμό και τις ενεργειακές θεραπείες.


Έτσι, πήγα με περιέργεια σε ένα πολύ εκκεντρικό και μυστήριο μέρος και άρχισα να βιώνω την εμπειρία του. Εκεί, σε μια μεγάλη οβάλ αίθουσα με μαλακό μαρμάρινο πάτωμα και συστάδες δέντρων για τοίχους, ξεκίνησα να εξασκώ κάποια τεχνική διαλογισμού από αυτές που διδάσκονταν στο καθημερινό πρόγραμμα και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα σε κατάσταση έκστασης. Αυτή η εμπειρία με συγκλόνισε και άλλαξε την αντίληψή μου για τα πράγματα. Δεν πήγα πουθενά αλλού στην Ινδία.

 

Η μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη του Ηλία Καφούρου προέρχεται από τη μουσική. Φωτο: Natasha Killova
Η μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη του Ηλία Καφούρου προέρχεται από τη μουσική. Φωτο: Natasha Killova

 

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, άρχισα να εκνευρίζω τους φίλους μου, κάνοντάς τους κατήχηση για τον διαλογισμό, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κινήσω το ενδιαφέρον τους προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας πως θα βίωναν και εκείνοι την εμπειρία του θαυμαστού αυτού αόρατου κόσμου που είχα ανακαλύψει» μου λέει χαμογελώντας.


Όταν πέρασε στην Καλών Τεχνών της Αθήνας, τις πρώτες εβδομάδες ένιωθε τέλεια, μου λέει. Έπειτα όμως το συναίσθημα της επιτυχίας ξέφτισε και αναρωτιόταν τι έκανε εκεί. Αν και αγαπούσε τη σπουδή της ζωγραφικής, δεν μπορούσε, σε μεγάλο βαθμό, να συνδεθεί με τη σύγχρονη τέχνη και τη σημασία της. Είχε την πεποίθηση πως ήταν υπερεκτιμημένη και πως η ουσία της ζωής τής διαφεύγει.


Η Κόστα Ρίκα αποτελεί άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Ηλία Καφούρου, που άρχισε να ξεδιπλώνεται όταν αποφάσισε να ταξιδέψει εκεί μαζί με κάποιους Έλληνες φίλους που είχε γνωρίσει στο Άσραμ του Όσο.

 

«Εκεί ζούσαμε στο τροπικό δάσος, αρχικά σε σκηνές, παρέα με την εξωτική πανίδα της περιοχής, μέσα σε μια τεράστια έκταση που είχαν αγοράσει δωρητές και μέτοχοι του εγχειρήματος. Κάναμε διαλογισμό, θεραπείες και σεμινάρια, όπως και στην Ινδία, και ταυτόχρονα κατασκευάζαμε σιγά-σιγά την απαραίτητη υποδομή για τη λειτουργία της κοινότητας.

 

»Το φυσικό περιβάλλον ήταν μαγικό: οι ήχοι από τα πουλιά και τα ζώα, η θεραπευτική ενέργεια του τροπικού δάσους, το οξυγόνο. Ήμουν στον παράδεισο. Στήναμε επικά πάρτι στη μέση του πουθενά και απολαμβάναμε τις τροπικές παραλίες που βρίσκονταν εκεί κοντά. Αυτά, για λίγους μήνες τον χρόνο».

 

Ο χώρος στο εργαστήριο του Ηλία Καφούρου είναι όπως περιμένει κανείς πως θα είναι, πάνω-κάτω, το εργαστήριο ενός εικαστικού. Φωτο: Natasha Killova
Ο χώρος στο εργαστήριο του Ηλία Καφούρου είναι όπως περιμένει κανείς πως θα είναι, πάνω-κάτω, το εργαστήριο ενός εικαστικού. Φωτο: Natasha Killova
Copi the cat
Copi the cat


Μου λέει ότι η μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη του προέρχεται από τη μουσική. «Η προσπάθειά μου να κατασκευάσω ένα εικαστικό σχήμα για τον τρόπο που λειτουργεί η ενέργεια εικονοποιήθηκε για πρώτη φορά στο μυαλό μου μέσα από ένα κομμάτι ψυχεδελικής τρανς μουσικής σε ένα πάρτι στην Κόστα Ρίκα, όπου είχα απορροφηθεί πλήρως από τους ήχους του κομματιού που κατέφθαναν ογκώδεις και γεμάτοι υφές από την ένταση των ηχείων και το μπάσο και έμοιαζαν με έπιπλα στα οποία είχα αναπαυθεί απολαυστικά, ώσπου τελείωσε το κομμάτι και εξαφανίστηκα μαζί με τον τελευταίο ήχο που σταδιακά χάθηκε στη σιωπή».


Με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, ο Ηλίας Καφούρος έζησε για λίγο και στη Νέα Υόρκη. Τον Ιούνιο του '14 βρισκόταν στον τελευταίο μήνα της υποτροφίας, όταν έλαβε ένα e-mail από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Hermès, Pierre-Alexis Dumas, όπου του έγραφε ότι είδε τη δουλειά του στην ιστοσελίδα του και του άρεσε πολύ.

 

«Έπειτα με ρώτησε αν θα ήμουν διατεθειμένος να επισκεφθώ την Hermès στο Παρίσι, να με ξεναγήσουν στο μουσείο του οίκου, να γνωρίσω τους ανθρώπους και τη φιλοσοφία της εταιρείας και να συζητήσουμε πάνω στην πιθανότητα δημιουργίας ενός σχεδίου για μαντίλι. Φυσικά συμφώνησα με ενθουσιασμό και ορίσαμε το ραντεβού μας για το φθινόπωρο».

 

«Η αγάπη των ανθρώπων της Hermès για τη διαδικασία της δημιουργίας και τη λεπτομέρεια, ο σεβασμός τους προς τον δημιουργό και ο ενθουσιασμός τους για τις νέες ιδέες ήταν στοιχεία που με εντυπωσίασαν βαθιά».
«Η αγάπη των ανθρώπων της Hermès για τη διαδικασία της δημιουργίας και τη λεπτομέρεια, ο σεβασμός τους προς τον δημιουργό και ο ενθουσιασμός τους για τις νέες ιδέες ήταν στοιχεία που με εντυπωσίασαν βαθιά».
Ένα από τα μαντήλια που σχεδίασε για τον οίκο Hermès.
Ένα από τα μαντήλια που σχεδίασε για τον οίκο Hermès.


Έναν μήνα αργότερα έστειλε προσχέδια με τις προτάσεις του και του απάντησαν πως ήθελαν να προχωρήσουν με τρία από αυτά. «Από την πρώτη μας συνάντηση, τη συνεχή επικοινωνία και την παράδοση των τελικών σχεδίων μέχρι τις επισκέψεις για την παρουσίαση των ολοκληρωμένων πλέον μαντιλιών, η συνεργασία μας με γέμιζε χαρά και έμπνευση.

 

»Η αγάπη των ανθρώπων της Hermès για τη διαδικασία της δημιουργίας και τη λεπτομέρεια, ο σεβασμός τους προς τον δημιουργό και ο ενθουσιασμός τους για τις νέες ιδέες ήταν στοιχεία που με εντυπωσίασαν βαθιά».


Όμως ο Ηλίας Καφούρος παραμένει προσγειωμένος και συνεχίζει το έργο του στην Αθήνα. «Ένα μεγάλο κομμάτι του συστήματος της σύγχρονης τέχνης δεν με αφορά. Με αφορά οτιδήποτε προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενός πλαισίου που διευκολύνει την παραγωγή και επικοινωνία του έργου των καλλιτεχνών.

 

»Την παρούσα στιγμή αισθάνομαι σύγχυση. Θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή στην Κόστα Ρίκα, να συναντήσω τους φίλους που έχω να δω χρόνια και να περάσω μερικές βδομάδες μαζί με την οικογένειά μου μέσα στο τροπικό δάσος. Επίσης, θα ήθελα να επαναλάβουμε το ταξίδι που είχαμε κάνει με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με τους φίλους μου στην Αμερική. Τα υπόλοιπα ταξίδια που θέλω να κάνω έχουν να κάνουν με την τέχνη».

 

Φωτο: Natasha Killova
Φωτο: Natasha Killova

 

Φωτο: Natasha Killova
Φωτο: Natasha Killova

 

Δείτε μερικά έργα του Ηλία Καφούρου σε slideshow:

Panic room residency, 2016.
Panic room residency, 2016.
Set and Setting, 2016.
Set and Setting, 2016.
Security, 2017.
Security, 2017.
Seeworthy, 2016.
Seeworthy, 2016.
Inside information, 2017.
Inside information, 2017.
The New York St. George experiment, 2014.
The New York St. George experiment, 2014.

 

www.instagram.com/eliaskafouros

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου  HERMES

IN FASHION Η Ελληνίδα που σχεδιάζει τα μαντήλια του οίκου HERMES

Τα Καρέ της Κυρίας Αμπαντή- 40 Χρόνια Σχεδίων σε Μετάξι Εμπνευσμένα απο την Ελλάδα
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: Κυρία ετών 180, αειθαλής και ακόμη δημιουργική

ΑθήναΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: Κυρία ετών 180, αειθαλής και ακόμη δημιουργική

Η ΑΣΚΤ παραμένει το πιο δημιουργικό σημείο της πόλης και εδώ μπορείτε να δείτε το γιατί
7.12.2017
Gilbert & George: το τρομερό εικαστικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα

ΕικαστικάGilbert & George: το τρομερό εικαστικό δίδυμο ξανά στην Αθήνα

Η νέα έκθεση των δύο Βρετανών καλλιτεχνών από σήμερα στην γκαλερί Bernier Eliades
10.1.2018
Ο Γιάννης Μόραλης πέταγε στα σκουπίδια ό,τι δεν του έβγαινε καλό, κυνηγώντας πάντα την τελειότητα

Σαν ΣήμεραΟ Γιάννης Μόραλης πέταγε στα σκουπίδια ό,τι δεν του έβγαινε καλό, κυνηγώντας πάντα την τελειότητα

Αναδρομή στην πορεία του νεότερου ζωγράφου της γενιάς του '30, που πέθανε σαν σήμερα το 2009
20.12.2017

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σφαγείο από λάτεξ στην Μπιενάλε της Αθήνας

Εικαστικά Ένα σφαγείο από λάτεξ στην Μπιενάλε της Αθήνας

Η Saeborg, η Γιαπωνέζα καλλιτέχνις με το πιο εντυπωσιακό έργο της φετινής Μπιενάλε, μιλάει για τη μελοδραματική περφόρμανς της και την ιδέα πίσω από τα λάτεξ γουρουνάκια
3.11.2018
Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Αθήνα: η street art τριών πόλεων σε μια αθηναϊκή έκθεση

Εικαστικά Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Αθήνα: η street art τριών πόλεων σε μια αθηναϊκή έκθεση

Η Αμερικανίδα επιμελήτρια Melissa McCaig-Welles επιχειρεί στην γκαλερί Alibi ένα πρωτότυπο πάντρεμα με έργα σημαντικών street artists
3.10.2018
Μπιενάλε, Μόραλης και πολλές ακόμα εκθέσεις εικαστικών που θα δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

Εικαστικά Μπιενάλε, Μόραλης και πολλές ακόμα εκθέσεις εικαστικών που θα δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες

Δεν ξέρεις τι να επιλέξεις. Κι ακόμα χειρότερα: θέλεις να τα δεις όλα. Γι' αυτό και καταστρώθηκε το ακόλουθο πλάνο επιλογών με κριτήριο τι εξάπτει την περιέργεια
22.9.2018
Γιάννης Μόραλης – το πορτρέτο ενός μεγάλου ζωγράφου

Εικαστικά Γιάννης Μόραλης – το πορτρέτο ενός μεγάλου ζωγράφου

Σκιαγράφηση μίας από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του ελληνικού 20ού αιώνα μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν προσωπικά και μελέτησαν το έργο του, με αφορμή την έκθεση που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
8.9.2018
Το καλοκαίρι στην ελληνική ζωγραφική

Εικαστικά Το καλοκαίρι στην ελληνική ζωγραφική

Υπήρξε το ελληνικό καλοκαίρι πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες ζωγράφους; Ποιοι πίνακες είναι οι πιο αντιπροσωπευτικοί; Η Μαριλένα Κασιμάτη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, εξηγεί.
21.8.2018
Μy sons, too young then: ο HOPE στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Εικαστικά Μy sons, too young then: ο HOPE στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Η νέα έκθεση του ταλαντούχου καλλιτέχνη στο νησί της Άνδρου αναδεικνύει την αγάπη του για τις τρισδιάστατες συνθέσεις και περιέχει επιτοίχια κολάζ, τρισδιάστατες συνθέσεις και κεραμικές κατασκευές
1.8.2018
8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Εικαστικά 8 εκθέσεις που αξίζει να δεις στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Σημαντικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προβάλλουν τη δουλειά τους στις γκαλερί και τους χώρους τέχνης των ελληνικών νησιών
12.7.2018
Η πολυμήχανη τέχνη του  Paul Chan

Εικαστικά Η πολυμήχανη τέχνη του Paul Chan

Ο Αμερικανός εικαστικός μιλά στο LIFO.gr για την έκθεση «Odyssseus and the bathers» που παρουσιάζει στην Αθήνα, σε διοργάνωση ΝΕΟΝ
6.7.2018
Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι

Εικαστικά Δέκα πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Αθήνα για το φετινό καλοκαίρι

Έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε μουσεία και γκαλερί
13.6.2018
O David Shrigley παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με κατσίκες στα παλιά σφαγεία της Υδρας

Εικαστικά O David Shrigley παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με κατσίκες στα παλιά σφαγεία της Υδρας

Καλεσμένος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης επιλέγει έναν ανορθόδοξα αστείο τρόπο για να σχολιάσει το παρελθόν του χώρου
7.6.2018
O Τζορτζ Κόντο στη LIFO: Μου λείπει πολύ ο Μπασκιά. Θα ήθελα να αράξω κάπου μαζί του και να ξανακάνουμε πλάκες

Εικαστικά O Τζορτζ Κόντο στη LIFO: Μου λείπει πολύ ο Μπασκιά. Θα ήθελα να αράξω κάπου μαζί του και να ξανακάνουμε πλάκες

Mε αφορμή την πρώτη του μεγάλη ατομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που εγκαινιάζεται σε λίγες ημέρες, ο Αμερικανός ζωγράφος μιλάει στη LiFO για τη ζωή του, το έργο του και τη σχέση του με τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά
1.6.2018
«Τοπία Ενοχής»: Μια νέα πρόκληση του Dries Verhoeven στο Φεστιβάλ Αθηνών

Εικαστικά «Τοπία Ενοχής»: Μια νέα πρόκληση του Dries Verhoeven στο Φεστιβάλ Αθηνών

Έναν χρόνο μετά το αξέχαστο «Phobiarama», ο Ολλανδός καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα με ένα νέο έργο, που εξετάζει τους δυσδιάκριτους ρόλους του θύματος και του θύτη στη σημερινή κοινωνία της καταστροφολαγνείας
3.5.2018
Η Ειρήνη Βουρλούμη φωτογραφίζει τα μαυσωλεία της ελληνικής γραφειοκρατίας

Εικαστικά Η Ειρήνη Βουρλούμη φωτογραφίζει τα μαυσωλεία της ελληνικής γραφειοκρατίας

Η Ελληνο-ινδονήσια φωτογράφος που έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη το φωτογραφικό πρότζεκτ «Εν Αναμονή»
25.4.2018
«Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας

Εικαστικά «Γαργάρες Πετρελαίου»: H σύγχρονη τέχνη σχολιάζει την ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας

Γνωριμία με τη «μυστηριώδη» κολεκτίβα Arbit City, μέσα από το «Oil Gargles», την πρώτη της σόλο έκθεση στην γκαλερί The Breeder.
16.3.2018
Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη σε μια έκθεση στο Πάρκο Ελευθερίας

Εικαστικά Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη σε μια έκθεση στο Πάρκο Ελευθερίας

200 περίπου εκθέματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής καλλιτέχνης θα εκτεθούν στο Κέντρο Τεχνών, εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»
14.3.2018