Washington Post: Σοκαριστικά στοιχεία για περιστατικά με νήπια που εμπλέκονται σε πυροβολισμούς

Washington Post: Σοκαριστικά στοιχεία για περιστατικά με νήπια που εμπλέκονται σε πυροβολισμούς Facebook Twitter
0

 

Washington Post: Σοκαριστικά στοιχεία για περιστατικά με νήπια που εμπλέκονται σε πυροβολισμούς Facebook Twitter

Την περασμένη εβδομάδα, στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ, ένα μικρό παιδί πυροβόλησε θανάσιμα τη μητέρα του με ένα πιστόλι που βρήκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που επέβαιναν. Η 26χρονη Patrice Price, βρισκόταν στο τιμόνι έχοντας στο πίσω κάθισμα το όπλο του φύλακα φίλου της, το οποίο έπιασε στα χέρια του το δύο ετών παιδί και πάτησε τη σκανδάλη.

Τραγικό, αλλά σπάνιο. Ίσως όχι και τόσο σπάνιο τελικά. Από τις 20 Απριλίου υπήρξαν τουλάχιστον επτά περιπτώσεις στις οποίες ένα παιδί από ενός έως τριών ετών πυροβόλησε κάποιον ή τραυματίστηκε το ίδιο με όπλο.

Στις 20 Απριλίου, ένα δίχρονο αγόρι στην Ιντιάνα βρήκε το όπλο της μητέρας του στον πάγκο της κουζίνας και αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα. Την επόμενη μέρα στο Κάνσας ένα κοριτσάκι ενός μόλις έτους κορίτσι αυτοπυροβολήθηκε και σκοτώθηκε με το όπλο του πατέρα της ο οποίος κοιμόταν. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά που σημειώνει η Washington Post σε άρθρο της που επισημαίνει πως η κατάσταση με τους θανάτους και τραυματισμούς παιδιών από όπλα μοιάζει εκτός ελέγχου.

Πέρυσι, μια ανάλυση της Washington Post διαπίστωσε ότι κάθε εβδομάδα υπήρχε περιστατικό με παιδιά που έβρισκαν όπλα και τραυμάτιζαν ανθρώπους ή και τον εαυτό τους. Αυτό το έτος, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί. Υπήρξαν τουλάχιστον 23 παιδιά που εμπλέκονται σε συμβάν με πυροβολισμούς από την 1η Ιανουαρίου, σε σύγκριση με 18 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά κατά λάθος πυροβολούν τον εαυτό τους. Αυτό συνέβη 18 φορές φέτος, και σε εννέα από αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά πέθαναν.

Τα μικρά παιδιά έχουν πυροβολήσει άλλους ανθρώπους πέντε φορές φέτος. Δύο από αυτές τις περιπτώσεις ήταν θανάσιμες: Το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας στο Μιλγουόκι, και ένα άλλο με ένα αγόρι τριών ετών από την Αλαμπάμα που πυροβόλησε θανάσιμα τον 9 ετών αδελφό του τον Φεβρουάριο.

Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα της ένοπλης βίας με θύματα παιδιά. Για παράδειγμα, η ομάδα ελέγχου οπλοκατοχής Everytown for Gun Safety έχει καταμετρήσει φέτος τουλάχιστον 77 περιπτώσεις όπου ένα παιδί κάτω των 18 ετών πυροβόλησε κατά λάθος κάποιον. Και υπάρχει φυσικά και η διαφορετική πτυχή της ένοπλης βίας κατά την οποία τα μικρά παιδιά έχουν πυροβοληθεί εσκεμμένα ή από λάθος από ενήλικες.

Κοιτάζοντας ένα χάρτη, ορισμένες πολιτείες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Η Τζόρτζια είναι το μέρος με 8 -τα περισσότερα- περιστατικά μέσα στο χρόνο και ακολουθούν Τέξας και Μισούρι με επτά πυροβολισμούς, ενώ η Φλόριντα και το Μίσιγκαν είναι στην τρίτη θέση με έξι περιστατικά.

Και όμως το Ιλινόις, το μέρος που πλήττεται από τη βία του Σικάγο, δεν έχει στο ιστορικό του ούτε ένα τέτοιο κρούσμα από το 2015. Αυτό υποδηλώνει ότι και άλλοι παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν ρόλο στον δυσανάλογα υψηλό αριθμό των πυροβολισμών με "δράστες" ή θύματα  μικρά παιδιά. Το Μιζούρι και η Γεωργία, για παράδειγμα, έχουν αρκετά χαλαρούς νόμους που ρυθμίζουν το πώς και πού τα όπλα αποθηκεύονται για την πρόληψη της πρόσβασης των παιδιών. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Υόρκη δεν έχει τέτοιους νόμους, αλλά μόνο ένα μικρό παιδί έχει πυροβοληθεί εκεί από το 2015.

Η Washington Post σημειώνει πως η εξήγηση για αυτό είναι πως ίσως άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο. Ενδέχεται να υπάρχουν πολιτισμικοί παράγοντες - νόρμες που περιβάλλουν τη χρήση όπλου και την ιδιοκτησία, για παράδειγμα - δεδομένα που κάνουν τα περιστατικά αυτά πιο συχνά σε συγκεκριμένες περιοχές. Η εφημερίδα σημειώνει πως όλα όσα μπορεί κανείς να θεωρήσει ως στοιχεία, παραμένουν στη σφαίρα των εικασιών εφόσον δεν διεξάγονται πιο συστηματικές έρευνες από τα κέντρα πρόληψης και ελέγχου, κάτι που όπως αναφέρεται έχει μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ