Τουρκία: Η αντιπολίτευση αναμένεται να ανακοινώσει τον Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο

Τουρκία: Τον Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ως υποψήφιο η αντιπολίτευση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
0

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα πως ο υποψήφιός της στις τουρκικές εκλογές του Μαΐου θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η επιλογή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προκάλεσε ρήξη στις τάξεις της, αφού ένα από τα κυριότερα κόμματά της, το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» (İYİ), απέρριψε την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου.

Η Μεράλ Ακσενέρ, η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İYİ), του δεύτερου ισχυρότερου στη συμμαχία, ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως δεν θα ταχθεί υπέρ αυτής της υποψηφιότητας και θα αποχωρήσει από τη συμπαράταξη που ως τώρα μέτραγε έξι κόμματα.

Κατά την άποψη της Ακσενέρ, ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει.

Πρότεινε να ονομαστεί κοινός υποψήφιος είτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ή ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας. Και οι δύο πολιτικοί του CHP τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από τον αρχηγό του κόμματος.

Όμως, ο επί σειρά ετών αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίχθηκε από το κόμμα του και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα στη συμμαχία. Οι δυο δήμαρχοι, επίσης, τάχθηκαν υπέρ του.

Οι πιθανότητες της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τον Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου υφίστανται πλήγμα εξαιτίας της διάσπασης, κατά την άποψη παρατηρητών.

Οι επικριτές του αρχηγού του κράτους ήλπιζαν ότι η ετερόκλιτη συμμαχία θα έμενε ενωμένη.

Όταν η συμμαχία της αντιπολίτευσης παρουσίασε τις θέσεις της, τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε πως η χώρα θα επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ότι θα καταργηθεί το προεδρικό, χάρη στο οποίο ο Ερντογάν —ο κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική την τελευταία 20ετία— συγκέντρωσε πολύ μεγάλο μέρος της εξουσίας στα χέρια του από το 2018.

Η συμμαχία υποσχέθηκε να κάνει εκ νέου εθιμοτυπικό το αξίωμα του προέδρου, αφαιρώντας από τον κάτοχό του το δικαίωμα να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα, ορίζοντας πως δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και ορίζοντας ότι η θητεία του θα είναι επταετής.

Ακόμη, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στα ύψη, σε μονοψήφιο επίπεδο εντός δύο ετών, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και να αναζωογονήσει την αποτελματωμένη εδώ και δεκαετίες προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM