Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση στις αντιδράσεις για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία

Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση στις αντιδράσεις για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία Facebook Twitter
1

Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών εξοπλιστικών, απαντά το Βερολίνο στις αντιδράσεις για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών. Για την χορήγηση αδειών για εξαγωγές εξοπλιστικών αποφασίζει κατά περίπτωση και υπό το φως της κατάστασης έπειτα από ενδελεχή έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη σκέψεις εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», ενώ για τις αποφάσεις δίδεται «ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της Αριστεράς (Die Linke), με τις οποίες αναδείχθηκε η συνεργασία της γερμανικής εταιρίας Thyssen Krupp Marine Systems με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214.

Επισημαίνεται ότι σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε στην κοινοβουλευτική απάντηση χωρίς να προσθέσει οτιδήποτε.

Σύμφωνα με το επίσημο εσωτερικό κοινοβουλευτικό έγγραφο της απάντησης το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και όσες έχουν αντίστοιχο στάτους, ισχύει το εξής:

«Η εξαγωγή πολεμικών όπλων και άλλων εξοπλιστικών ειδών προς αυτές τις χώρες πρέπει να προσανατολίζεται στα συμφέροντα ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ. Η εξαγωγή επί της αρχής δεν πρέπει να περιορίζεται, εκτός εάν εξαιτίας ειδικών πολιτικών υπαγορεύεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις ένας περιορισμός.

Για αυτό ήδη από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 γίνεται μια περιοριστική και σε βάθος εξέταση κάθε περίπτωσης σε σύγκριση με την τρέχουσα πρακτική αδειοδότησης των κρατών-μελών της ΕΕ και υπό τον ιδιαίτερο συνυπολογισμό του κινδύνου μίας πιθανής χρήσης στο πλαίσιο εσωτερικής καταπίεσης ή του Κουρδικού».

Επιπλέον, η κυβέρνηση τονίζει ότι «ακολουθεί περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών» και ότι για την χορήγηση αδειών για εξαγωγές εξοπλιστικών «αποφασίζει κατά περίπτωση και υπό το φως της κατάστασης μετά από ενδελεχή έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη σκέψεις εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», ενώ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αυτό ισχύει και για την Τουρκία», επισημαίνεται στην ίδια απάντηση.

«Η κυβέρνηση βασίζεται για αυτό σε όλες τις δημόσιες και μη δημόσιες πηγές που έχει στην διάθεσή της. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει προσεκτικά τις περαιτέρω εξελίξεις στην περιοχή και θα τις λάβει υπόψη της όπως έως τώρα στις πρακτικές της χορήγησης αδειών», αναφέρεται.

Στην τοποθέτησή της η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στην συνεργασία μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή της, «η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμα την αυτονομία σε θέματα εξοπλιστικής τεχνολογίας» και ότι «εδώ και δεκαετίες είναι μέρος της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής να πετύχει σε όλες τις διεθνείς συνεργασίες, ιδιαίτερα σε εγχειρήματα υψηλής εξοπλιστικής τεχνολογίας, τον μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας».

Στην προκειμένη περίπτωση, από την τουρκική πλευρά την συνεργασία έχει αναλάβει η εταιρία STM Defense Technologies. Επιπλέον, στην απάντηση σημειώνεται ότι τα νέα υποβρύχια τύπου 214 θα αντικαταστήσουν πέντε υποβρύχια τύπου 209, ενώ δεν προβλέπεται να διατεθεί προσωπικό για την εκπαίδευση και την συντήρηση των σκαφών.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ναι φυσικά, σιγά μη χάσουν τα λιγούρια τα δισεκατομμύρια. Φυσικά και το δικαιολόγησαν όπως όπως. Για να είχαμε εμείς πολεμικά πάρε δώσε με τον Πούτιν και θα σου έλεγα εγώ για πότε θα το καταδίκαζαν και θα μας εξευτέλιζαν διεθνώς. Λες και ο Ερντογάν διαφέρει πολύ από τον Πούτιν...