Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση στις αντιδράσεις για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία

Τι απαντά η γερμανική κυβέρνηση στις αντιδράσεις για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία Facebook Twitter
1

Η γερμανική κυβέρνηση ασκεί περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών εξοπλιστικών, απαντά το Βερολίνο στις αντιδράσεις για την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών. Για την χορήγηση αδειών για εξαγωγές εξοπλιστικών αποφασίζει κατά περίπτωση και υπό το φως της κατάστασης έπειτα από ενδελεχή έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη σκέψεις εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», ενώ για τις αποφάσεις δίδεται «ιδιαίτερο βάρος στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της Αριστεράς (Die Linke), με τις οποίες αναδείχθηκε η συνεργασία της γερμανικής εταιρίας Thyssen Krupp Marine Systems με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214.

Επισημαίνεται ότι σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέπεμψε στην κοινοβουλευτική απάντηση χωρίς να προσθέσει οτιδήποτε.

Σύμφωνα με το επίσημο εσωτερικό κοινοβουλευτικό έγγραφο της απάντησης το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και όσες έχουν αντίστοιχο στάτους, ισχύει το εξής:

«Η εξαγωγή πολεμικών όπλων και άλλων εξοπλιστικών ειδών προς αυτές τις χώρες πρέπει να προσανατολίζεται στα συμφέροντα ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ. Η εξαγωγή επί της αρχής δεν πρέπει να περιορίζεται, εκτός εάν εξαιτίας ειδικών πολιτικών υπαγορεύεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις ένας περιορισμός.

Για αυτό ήδη από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 γίνεται μια περιοριστική και σε βάθος εξέταση κάθε περίπτωσης σε σύγκριση με την τρέχουσα πρακτική αδειοδότησης των κρατών-μελών της ΕΕ και υπό τον ιδιαίτερο συνυπολογισμό του κινδύνου μίας πιθανής χρήσης στο πλαίσιο εσωτερικής καταπίεσης ή του Κουρδικού».

Επιπλέον, η κυβέρνηση τονίζει ότι «ακολουθεί περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγών» και ότι για την χορήγηση αδειών για εξαγωγές εξοπλιστικών «αποφασίζει κατά περίπτωση και υπό το φως της κατάστασης μετά από ενδελεχή έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη σκέψεις εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», ενώ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αυτό ισχύει και για την Τουρκία», επισημαίνεται στην ίδια απάντηση.

«Η κυβέρνηση βασίζεται για αυτό σε όλες τις δημόσιες και μη δημόσιες πηγές που έχει στην διάθεσή της. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει προσεκτικά τις περαιτέρω εξελίξεις στην περιοχή και θα τις λάβει υπόψη της όπως έως τώρα στις πρακτικές της χορήγησης αδειών», αναφέρεται.

Στην τοποθέτησή της η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στην συνεργασία μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή της, «η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμα την αυτονομία σε θέματα εξοπλιστικής τεχνολογίας» και ότι «εδώ και δεκαετίες είναι μέρος της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής να πετύχει σε όλες τις διεθνείς συνεργασίες, ιδιαίτερα σε εγχειρήματα υψηλής εξοπλιστικής τεχνολογίας, τον μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας».

Στην προκειμένη περίπτωση, από την τουρκική πλευρά την συνεργασία έχει αναλάβει η εταιρία STM Defense Technologies. Επιπλέον, στην απάντηση σημειώνεται ότι τα νέα υποβρύχια τύπου 214 θα αντικαταστήσουν πέντε υποβρύχια τύπου 209, ενώ δεν προβλέπεται να διατεθεί προσωπικό για την εκπαίδευση και την συντήρηση των σκαφών.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχει χάρισμα»: Το δηλητηριώδες editorial του Economist για την Καμάλα Χάρις

Διεθνή / «Δεν έχει χάρισμα»: Το δηλητηριώδες editorial του Economist για την Καμάλα Χάρις

«Υπάρχει αρκετή “αυθεντικότητα” που φαίνεται να επιθυμούν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι από τους πολιτικούς τους, η οποία βρίσκεται κρυμμένη στο υπόβαθρο και την καριέρα της Χάρις» επισημαίνει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ναι φυσικά, σιγά μη χάσουν τα λιγούρια τα δισεκατομμύρια. Φυσικά και το δικαιολόγησαν όπως όπως. Για να είχαμε εμείς πολεμικά πάρε δώσε με τον Πούτιν και θα σου έλεγα εγώ για πότε θα το καταδίκαζαν και θα μας εξευτέλιζαν διεθνώς. Λες και ο Ερντογάν διαφέρει πολύ από τον Πούτιν...