No.1

Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας  Facebook Twitter
Η Παετονγκτάρν Σιναβάτρα είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη, όμως κινδυνεύει να χάσει τη θέση της / Φωτογραφία: EPA
0

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Παετονγκτάρν Σιναβάτρα, κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο οριστικής παύσης της από τα καθήκοντά της. 

Η απόφαση απομάκρυνσης της πρωθυπουργού ελήφθη μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Χουν Σεν, η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και πολιτική κρίση στην Μπανγκόκ.

Στο επίμαχο βίντεο, η Παετονγκτάρν αποκαλεί τον Χουν Σεν «θείο» και επικρίνει υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή της Ταϊλάνδης, προκαλώντας κατακραυγή και την κατάθεση αιτήματος αποπομπής της, το οποίο εξετάζει πλέον το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ίδια ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια που ακούγονται στη συνομιλία, υπερασπιζόμενη την επικοινωνία ως «τεχνική διαπραγμάτευσης» στο πλαίσιο των πρόσφατων συνοριακών εντάσεων. Ωστόσο, συντηρητικοί βουλευτές την κατηγόρησαν ότι «υποκλίθηκε» στην Καμπότζη και υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια.

Το Δικαστήριο ψήφισε με πλειοψηφία 7-2 υπέρ της αναστολής της από την πρωθυπουργία, δίνοντάς της 15 ημέρες προθεσμία για να παρουσιάσει την υπερασπιστική της γραμμή. Μέχρι τότε, καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουρίγια Τζουνγκρουνγκρουανγκκίτ.

Η υπόθεση ενδέχεται να καταστήσει την Παετονγκτάρν την τρίτη κατά σειρά εκπρόσωπο της οικογένειας Σιναβάτρα – μετά τον πατέρα της, Θάκσιν, και τη θεία της, Γινγκλάκ – που απομακρύνεται από την εξουσία προτού ολοκληρώσει τη θητεία της. Η δυναστεία των Σιναβάτρα, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης τα τελευταία 20 χρόνια, βρίσκεται για άλλη μία φορά στο επίκεντρο μιας πολιτικής αναταραχής με φόντο τον στρατό, τη μοναρχία και το βαθιά διχασμένο εκλογικό σώμα.

Η Παετονγκτάρν, που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Αύγουστο του 2023 μετά την αποπομπή του προκατόχου της Σρετθα Θαβισίν λόγω σκανδάλου υπουργικού διορισμού, είναι η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας και η δεύτερη γυναίκα στο αξίωμα – μετά τη θεία της, Γινγκλάκ Σιναβάτρα.

Ωστόσο, η δημοτικότητά της έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το ποσοστό αποδοχής της έχει υποχωρήσει στο 9,2%, από 30,9% τον Μάρτιο, την ώρα που η οικονομία της χώρας παραμένει σε στασιμότητα και ο κυβερνητικός συνασπισμός της έχει αποδυναμωθεί, μετά την αποχώρηση ενός βασικού συντηρητικού εταίρου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έρχεται την ίδια ημέρα που ο πατέρας της, Θάκσιν Σιναβάτρα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για προσβολή της μοναρχίας, σε δίκη που άρχισε την Τρίτη. Η υπόθεση αφορά δηλώσεις του σε συνέντευξη σε νοτιοκορεατική εφημερίδα το 2015. Πρόκειται για τη γνωστότερη πολιτική προσωπικότητα που δικάζεται με βάση τον αυστηρό νόμο περί προσβολής του βασιλιά, ο οποίος απαγορεύει κάθε δημόσια αναφορά που θεωρείται υποτιμητική προς τον μονάρχη.

Ο Θάκσιν επέστρεψε στην Ταϊλάνδη το 2023, έπειτα από 15 χρόνια εξορίας, στο πλαίσιο πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ του κόμματος Pheu Thai και πρώην συντηρητικών αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών κύκλων που είχαν ανατρέψει δύο κυβερνήσεις Σιναβάτρα με πραξικοπήματα.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM